Jag kör på med ett recept till. Det här är en repris från i påskas. Men jag gör alltid den här pajen till både jul, påsk och midsommar, så jag lägger upp den igen. En favorit i min familj! Förr gjorde jag denna tårta på kavring.
(Tycker man att det är okej eller godare så kan man ta 200 g kavring och 50 g smält smör. Kör i mixer. Tryck ut kavringen i en pajform och du har botten klar).
Fyllning 1: 1 dl cream fraiche
100 g Philadelphiaost
Gör så här: Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten, sirap och vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform. Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen. Grädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig. Ta ut och låt svalna/ kallna.
Fyllning 2: 200 g rökt lax
2 ägg, hårdkokta
2 avocado
200 g räkor, skalade
1 liten röd lök, finhackad
2 msk majonäs
1 dl creme fraiche
1/2 msk citronsaft
salt och peppar
Citron, kaviar/rom, dill och räkor till garnering
Gör så här:
Skär lax och räkor i små bitar och hacka äggen. Mosa avocado och blanda ihop övriga ingredienser med lax, räkor, ägg och lök. Bred ut laxröran på pajen. Garnera med citron, caviar, dill och räkor.
Det är gott med pepparkakor och ädelost tycker jag. Därför testade jag en variant muffins bakat på mandelmjöl där jag tillsatte pepparkakskryddor och som jag tryckte ner ädelost i innan jag gräddade. Supergott blev det. Kanske ett gott tillbehör till glöggen?
Gör så här: Vispa ägg med kokossocker tills det blir fluffigt. Tillsätt creme fraiche och rör ihop med äggröran.
blanda alla torra ingredienser för sig ordentligt och rör ner i äggsmeten. Rör till en jämn smet och häll upp i muffinsformar eller i en muffinsplåt. tryck ner bitar av ädelosten i varje muffinsform. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna.
Äter man inte kex, bara ost och tillbehör när det bjuds på ostbricka, vill jag tipsa om alternativ utan mjöl som går snabbt och smidigt att tillaga och som dessutom är supersmarrigt!
Ta helt enkelt och riv, skiva ost och lägg i högar med mellanrum (osten flyter ut) på ett bakplåtspapper på ett bläck och grädda högt upp i ugnen på 200 grader tills osten smälter ut och får en gyllene färg. Ta ut och låt osten svalna. ta sedan försiktigt loss dem med en stekspade.
Annons
Ska du äta dem som snacks kan du välja att ta din favoritost och krydda med något du tycker är gott, eller te x pensla med olivolja blandat med vitlök innan du smälter den i ugnen så får du jättegoda ostchips med smak.
Till ostbrickan kan man med fördel ta en mild ost, för då kan man, om man tycker det är okej, lägga en starkare ost som pålägg.
Härom kvällen blev jag så sugen på ost, så då gjorde jag lite ostchips och honungsrostade nötter. Jag gjorde två varianter ostchips. en variant med mild ost och en med parmesan.
Honungsrostade nötter: ca 100- 150 g blandade nötter. (Ex mandel, cashew, para, valnötter).
1 msk olivolja
1 msk honung
1 nypa chiliflakes
1 liten nypa flingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i en ugnsfast form på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och honung, samt strö över chiliflakes. Sätt in i mitten av ugnen 8-9 minuter eller tills du ser att nötterna börjar ta färg. Ta ut, låt svalna och lägg över i en skål. Strö över flingsalt.
Jag har haft de här ostchipsen tidigarei bloggen. Då tipsade jag om lax och oströra till.
Annons
Annons
Ostchips med lax- och oströra:
100 g ost (parmesan eller någon du tycker är god)
50 g lax, rökt eller gravad
4 msk philadelphiaost
1 tsk lime, saft av
1 tsk lime, rivet skal av
örtsalt och peppar
Gör så här:
Riv osten och bilda öar på ett bakplåtspapper med ganska stora mellanrum, eftersom att den kommer att flyta ut. Ställ in plåten högt upp i ugnen på 200 grader. låt osten rinna ut och få ordentlig färg utan att brännas. Ta ut och låt svalna. Lossa försiktigt ostchipsen med en stekspade.
Blanda samman philadelphiaosten med skal och saft av lime. Smaka av med örtsalt och peppar. Dekorera ostchipsen med en bit lax. Toppa med philadelphiaosten och en dillkvist.
Nu får jag dra ihop lite på recepten, om inte Kurera ska översvämmas av mina inlägg. Jag har flera goda rätter av sådant som hör julen till som jag vill lägga upp INNAN jul. Här kommer fyra stycken. Alla är traditionella rätter på julbordet och allt utom köttbullarna är ett måste för mig. Ja köttbullar är gott, och dessa blev väldigt goda, men äter jag köttbullar ska de vara hemgjorda.
Köttbullar med ansjovis och kalkonbacon För ca 4 portioner på buffèbordet 3/4 dl havregryn
Annons
1 msk potatismjöl
1 1/2 dl grädde
1ägg
1 msk ansjovisspad
1 liten gul lök, finhackad
1/2 pkt kalkonbacon ca 60-70g
400 g blandfärs
1 tsk salt
1 tsk kryddpeppar, mald
Gör så här: Fräs bacon och lök, så att det blir mjukt men inte tar färg. Ta åt sidan och låt svalna. Blanda grädden med potatismjöl och havregryn. Låt Svälla några minuter. Blanda ner färs, bacon och lök, ansjovisspad, salt och kryddpeppar. Rör ihop till en jämn smet. Blöt händerna under vatten och forma färsen till små bullar. Stek i smör på medelhög värme tills de är genomstekta.
Den här rödkålen fick julens alla kryddiga smaker av ekologisk vinbärsglögg. Annorlunda mot hur jag har tillrett rödkål förr. Och så gott!
Glöggkokt Rödkål 4 portioner
ca 300 g rödkål, i strimlor
1 gul lök, i klyftor
1 äpple, gärna Ingrid Marie, urkärnad och i klyftor
1 1/2 dl Ekologisk vinbärsglögg
1 msk vinäger
1 tsk salt
kryddpeppar
Gör så här:
Fräs rödkålen tillsammans med lök och äpple i någon matsked smör.
Annons
Annons
Häll över glöggen och vinäger (vinäger får rödkålen att behålla sin röda färg. Har man inte vinäger i så blir kålen mer lila) och låt koka upp. Låt småskoka ca 25-30 minuter under lock. Du kan gärna röra om då och då. Är det mycket vätska kvar när kålen har mjuknat kan du ta av locket, så reduceras vätskan. Smaka av med salt och kryddor. Serveras ljummen.
Det blir två sorters rödbetssallad på mitt julbord i år. En klassisk med äpple och creme fraiche och en ljummen, het röbetssallad. Den klassiska är ändå lite annorlunda då jag använder mig av färska kokta rödbetor istället för inlagda. Min favorit är dock den sistnämda. Så god!
Rödbetssallad med äpple och creme fraiche
ca 2- 3 dl 2 st rödbetor, medelstora
1/2 röd lök
1 äpple, syrligt
2-3 msk creme fraiche
(ev. 1 msk majonäs)
1 tsk senap, dijon
1 tsk agavesirap
salt och svartpeppar efter smak
Gör så här: Koka rödbetorna mjuka. Slå av det varma vattnet och dra sedan av ytterskiktet.
Skär rödbetor och äpplen i tärningar och hacka löken fint. Blanda övriga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar. Blanda samman såsen med rödbetor, äpple och lök. Låt stå i kylskåp minst ett dygn innan servering så det får stå och dra åt sig smakerna.
Annons
Het, ljummen rödbetssallad alà Mia (2 portioner) 3 stora rödbetor
Gör så här
Koka rödbetorna mjuka i litet saltat vatten ca 40 min. Du känner med en sticka när de börjar bli klara. Häll av vattnet och dra av skalet på rödbetorna medan de är varma. Skär i ganska stora bitar.
Ingredienser till dressing
1 dl olivolja
2 tsk honung
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk Sambal Oelek
1 krm finmalen havssalt
ca 1/2 dl solrosfrön eller hackade valnötter
Några nypor flingsalt
Salvia
Gör så här Gör en dressing på olivolja, honung, pressad vitlök, sambal oelek och salt. Blanda det med de ännu varma betorna och vänd ner solrosfrön eller valnötter.
Strö över några nypor flingsalt och salvia. Låt stå och dra innan du serverar. Vill du kan du röra ner lite
ädelost. Så mumsigt!
Jag vill förmedla ett citat jag hörde Stefan Sauk uttala i en av sina monologer i Stjärnjul i helgen: Det är inte de utslagna som ska in i samhället! Det är de inslagna som ska ut! Tänkvärda ord, som man bör ta till sig!
Nu den 24, 25 och 26 december anordnas en stor hjälpinsats för de som har det svårt här i livet! Chef United lagar då maten för ”JUL I GEMENSKAP ” i Immanuelkyrkan i Stockholm!
Vill du också hjälpa till? Det man efterfrågar är hygienartiklar i förpackning, så som tandborste, tandkräm, liten tvål, kam, tamponger, deodorant osv. Listan kan göras lång! Kom gärna förbi dagarna innan med era gåvor i påsar märkta med ditt namn och ”Chef United Hjälper”och lämna dem i receptionen i kyrkan: Immanuel Kyrka Kungstensgatan 17 Stockholm
För att återkomma till Stiftelsen Nalles Resa och Johan Lundberg med kollegor på Chef Uniteds förra hjälpinsats, vilket berör mitt hjärta så enormt. Det finns så fina och otroliga människor. Så behjärtansvärt!
Annons
Genom Stiftelsen Nalles resa lagade Chef United en trerätters Nobelmiddag till barn, föräldrar och personal/ vårdare på Erstagårdens Hospice. Lilla Erstagården är till för barn och ungdomar som behöver medicinsk kvalificerad vård och omvårdnad i livets slut. Man gjorde en insamling av både julklappar och mat med hjälp från både sponsorer och frivilliga. Stiftelsen Nalles resa arbetar för att stödja hela familjen när ett barn blir svårt sjuk. Självklart kan man ALLTID hjälpa till, inte bara till jul.
Eftersom att jag undviker bröd så brukar jag hitta på alternativ. Förra året gjorde jag saffransglass, men i år blev det saffranspannkaka. Häromdagen gjorde jag nämligen långkok på bruna bönor och igår gjorde jag risgrynsgröt, för det vill min dotter ha på luciadagens morgon. Jag är emot att köpa plastkorvar med båda sorterna. Risgrynsgröten innehåller allt för mycket socker och båda har en massa E-ämnen. Dessutom blir det så mycket godare att göra själv. Bönorna sötade jag med agavesirap istället för vanlig sirap. Och sen frös jag in dem, för jag gjorde en stor sats när jag ändå höll på.
Annons
Båda hör julen till, tycker jag. Jag älskar gammal husmanskost, men också nya maträtter. Och är det något som slår både lussebullar och kakor så är det just saffranspannkaka. Jag har mina rötter på Gotland och detta är något av en ”nationalrätt” på ön. Ingen jul utan saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt! Så gott!
Risgrynsgröt till pannkakan: 3 dl grötris, ekologiskt
6 dl vatten
2 msk smör
1 tsk salt
14 dl mjölk
Gör så här: Koka upp vatten tillsammans med salt och smör.
Häll ner risgrynen. Låt koka på svag värme under lock, i cirka 10 minuter.
Tillsätt hälften av mjölken och låt koka upp igen. Rör om under tiden.
Häll på resterande mjölk och låt koka/ svälla på ytterst svag värme så att den inte bränner vid, cirka 40 minuter utan omrörning.
Låt svalna.
Gör så här:
Vispa upp äggen tillsammans med sukrin melis och grädde. Mortla saffran med lite salt.
Rör ner saffran och hackad sötmandel, och riv bittermandeln fint.
Blanda alltsammans med den avsvalnande gröten.
Häll i en smord långpanna och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 30 minuter, eller tills pannkakan fått en fin gyllene yta. Låt svalna.
Skär upp i lagom stora bitar. Servera med vispad grädde och salmbärssylt. Har du svårt att få tag på salmbär, kan du använda drottningsylt eller andra bär. Jag brukar äta björnbär när jag inte får tag på salmbär.
Den är som godast när den serveras ljummen.
Annons
Annons
Vet du om att saffran har jätte bra egenskaper?
I saffran finns ett ämne som heter crocin vilket är ett naturligt kemiskt ämne som finns i den starkt rödgula färgen. Crocin skyddar enligt forskning nervcellerna i kroppen, och även hjärnceller. Det kan även motverka MS, förebygga cancer och sänka blodsockret. Men man ska vara försiktig och inte inta saffran i för höga doser. Gravida ska vara extra försiktiga då det påstås att saffran i för höga doser, kan orsaka missfall. Som jag alltid brukar säga: Överdosera aldrig någonting, vare sig vitaminer eller andra preparat, örter eller kryddor.
Ha en trevlig Lucia!
// Mia
Annons
Prenumerera nu!
Nyhetsbrev
Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.