Annons

Härliga Raw pistagemusslor med raw chokladmousse

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
5 september, 2014
Små gröna spistagebakelser med mintchokladmousse, toppade med hallon
Små gröna spistagebakelser med mintchokladmousse, toppade med hallon
Foto: Mia Hagenmalm

Sent igår kväll fick jag en riktig aha-upplevelse! Ni vet, så där som när man kommer på något, den sista länken, och pusselbitarna äntligen hamnar på plats.
Jag skrev ju om gluten, laktos och min mage igår. Läkarens diagnos till mig var IBS eftersom proverna inte visade intollerans mot vare sig gluten eller laktos.
Jo kyss mig tänkte jag! Eftersom att jag mår bättre utan gluten och laktos blev jag skeptiskt till att proverna verkligen var tillförlitliga.
Eftersom att glutenintollerans finns i vår släkt läste jag häromdagen på om glutenintollerans och där stod även en liten notis om att fodmap kan påverka IBS-magar. Och vad är det egentligen det där fodmap? Jo sockeralkoholer osv, men det stod ingenting av betydelse vad det innebar eller om någon särskild diet.
Men igår upplyste webredaktören på kurera mig om att det fanns en artikel om fodmap-dieten på Kurera här:https://kurera.se/har-ar-maten-du-ska-valja-och-undvika-vid-ibs/.

Annons

Mycket intressant artikel för den som har problem med magen! Läs!

Tidigt i morse fick jag för mig att testa en ny raw foodvariant, en liten mumsbit till kaffet idag.
Min passion för choklad får denna gång sig uttryck i form av mintchokladmousse på en härlig liten pistagemussla sötad med dadlar. Yammi!
Det låter kanske konstigt att använda sig av avocado i en mousse, men det funkar perfekt, och smaken av avocado går inte igenom.

 

OBS! Om du använder torkade daddlar, blötlägg dem i vatten någon timme innan du mixar dem.

Pistagemusslor med mintchokladmousse
Pistagemusslor: 4 st
1 dl pistagekärnor, EKO
8-9 st daddlar, EKO
1 msk kokosolja; EKO

Annons

Mintchokladmousse
2 msk kokosolja;, EKO
1 1/2-2 avocado EKO beroende om de är små eller stora
2 msk kakaopulver, EKO
1 1/2 msk agavesirap
1/2 tsk vaniljpulver, EKO
1 krm himalayasalt
1/4 dl finhackade färska ekologiska myntablad eller 1/2 krm pepparmintolja
1 tsk limeskal, finrivet, EKO
12 st hallon, färska EKO

Gör så här:
Mixa pistagekärnorna grovt i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut pistagedegen i små muffinsformar och ställ in i frysen ca 10 minuter under tiden du gör moussen.
Mixa alla ingredienser till moussen till en slät kräm. Spritsa eller skeda över pistagemusslorna. Ställ kallt till servering. Strax innan servering toppa med hallon och finrivet limeskal.

Ha en riktigt trevlig helg!

Mia

4 september, 2014 0

Jag är inte glutenintollerant eller mjölk/laktosallergiker enligt alla undersökningar jag gjort på min mage genom många år.
Jag fick diagnosen IBS, alltså irritable bowle syndrome på engelska, eller funktionella tarmbesvär på svenska efter en koloskopiundersökning. Men hur som helst. Inga prover visade på gluten eller laktosintollerans, men min mage mår faktiskt väldigt mycket bättre när jag låter bli både laktos och gluten. Jag vill säga att den är NÄSTAN helt normal, platt och fin, utan oro. Men så fort som jag ”syndar” och äter något med mjölk eller gluten får jag lida riktigt mycket för det i flera dagar. Det resulterar alltid med uppblåst och bullrig mage. man kan ibland tro att jag är gravid i femte månanden, och besök på hemlighuset upp till 6-10 gånger per dag.

Glutenintollerans har diagnoserats upp till 2 procent av den svenska befolkningen, och räknas numer som en folksjukdom i Svergie.
Man menar också att det finns ett mörkertal. Två personer på varje person med diagnosen glutenintollerant vet inte om sin sjukdom.
Men även icke glutenintolleranta, som jag, kan ändå må dåligt av att äta gluten. Troligtvis beror det på att vissa personer har svårt att bryta ner gluten i tarmen och när det ligger kvar där så frigörs det cytokiner vilket kan orsaka inflammationer i kroppen. Det kan orsaka magont, huvudvärk, trötthet, ledbesvär osv.
Jag läste någonstans att även andra faktorer förutom gluten i bröd, kan orsaka de här symtomerna, och enligt australiska forskare kan det bero på kortkedjiga kolhydrater eller fodmap, en förkortning av fermenterbara oligo-di-monosackarider och sockeralkoholer, till exempel sorbitol som det finns i spannmål med gluten.

Annons

Gluten har jag helt tagit bort, och av mjölkprodukter äter jag numer nästan bara smör, och hårdost. Av någon konstig anledning klarar min mage av det. Skulle jag däremot dricka mjölk spårar det ut direkt.

Mia

Dela inlägget
Annons
3 september, 2014 0
Kantarellsoppa i vit djup tallrik, ett bröd på kanten
Kantarellsoppa i vit djup tallrik, ett bröd på kanten
Foto: Mia Hagenmalm

Åh! Kantareller är ju för underbart gott!
Jag älskar svamp överhuvudtaget, men smörstekta kantareller är något alldeles extra särskilt. Eller en god kantarellsoppa eller stuvning. Mums! Det slår chaminjoner med hästlängder!

Häromdagen suktade jag efter en riktigt god kantarellsoppa och är det någon gång jag saknar ett gott bröd, så är det när jag äter soppa.
Annars längtar jag nästan aldrig efter bröd längre. Jag kör mina smoothisar och olika former av ägg till frukost, och det har blivit en god vana. Och eftersom att min mage slår bakut om jag äter gluten och jag vet hur dåligt jag mår av det, är det inte särskilt svårt att låta bli. Dessutom mår hela kroppen bra . Jag är mindre trött, mindre sjuk och känner att mina leder mår mycket bättre sedan jag slutade med gluten.

Annons

Men till soppa är det riktigt gott med bröd, så när jag hittade receptet på dessa glutenfria baugetter i min nya bok: ”Nytt Bröd” av Jessica Frej och Maria Blohm kunde jag inte låta bli att testa baka dem.
Ja nu fick jag inte till dem som runda härliga bröd, och kunde inte vrida dem som det står i receptet, eftersom att degen är mer svårjobbad utan gluten. Kanske jag hade mätt fel när jag vägde mjölet De blev iallafall lite platta, för degen var otroligt kladdig och lös, men för den sakens skull blev de makalöst goda! Supergott!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

2 Bovetebaugetter
500 g vatten
20 g jäst
1 tsk salt
50 g majssmjöl
100 g rismjöl
150 g bovetemjöl
1/2 dl pofiber
10 g fiberhusk

bovetemjöl och rapsolja till utbakning

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en degblandare i ca 5 minuter till en jämn lös deg.
Låt jäsa i en bunke under bakduk i 2 timmar.
När du ska baka ut degen, smörj händerna ordentligt i rikligt med rapsolja och stjälp ut degen på ett väl mjölat bakbord. Dela degen i två delar och forma till baugetter, mjöla med bovetemjöl och vrid några varv så att brödet får ett rustikt utseende. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och grädda utan mer jäsning i 225 grader i 30-35 minuter.

Kantarellsoppa
3-4 portioner:
1 liter trattkantareller
4 st charlottenlök, EKO, finhackad
0.5 dl vatten
1 dl matlagningsvin
3 dl grädde, EKO (Jag använde havregrädde)
1- 1 1/2 grönsaksbuljongtärning, EKO
rapsolja, EKO till stekning
örtsalt och några stänk tabasco

Annons

Gör så här:
Rensa den färska svampen från jord och annat.Hacka charlottenlök.
Värm rapsolja i en gryta och stek löken sakta utan att den fått färg. Låt svampen steka med tills den blivit mjuk. Ta upp hälften av svampen och häll över vatten, matlagningsvin och buljongtärning. Låt koka ca 15 minuter. Ta av plattan och mixa med stavmixer direkt i grytan. Ställ tillbaka soppan på spisen, häll i havregrädde eller annan grädde och låt få ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och tabasco. Är soppan för tunn kan du reda av den med exempelvis en matsked majszena. Lägg ner resterande hel svamp. Servera med brödet.

Dela inlägget
Annons
2 september, 2014 0
Boken Nytt Bröd av Jessica Frej

I lördags hade vi ett gig med kören i Salem, en kommun till Stockholm, där Rönninge Show Chorus även blev tilldelade Salems Kommuns Kulturstipendium. Vilken ära! Är väldigt stolt!

I söndags var det en sådan där slappar- och-göra-ingenting-dag! Jag orkade ingenting, eller hade ingen lust med någonting alls! Kanske är det för att hösten börjar tränga sig på, och jag känner mig en aning stressad inför New York och att få ihop pengar till resan. Min bil behöver dessutom service för länge sedan och bromsarna behöver absolut bytas. Ibland påckar det på med utgifter som hopar sig och man undrar lite hur det ska gå ihop sig. För visst känns det bra viktigt att bromsarna ska fungera på bilen, och att servicen är gjord. Där får faktiskt resan stå tillbaka även om den är mycket viktig för mig. Detta problem får mig iallafall lite handlingsförlamad, så istället för att försöka hitta en lösning på problemet satte jag mig i soffan och tyckte lite synd om mig själv denna söndag och önskade att jag kanske kunde vinna på lotto eller få ett arv bara så där, av någon avlägsen släkting som jag inte känner. Dessutom har det hänt mycket den senaste tiden.Min fina kusin fick cancer för några år sedan och min allra bästa väninna fick cancer i benet i våras och båda är nu opererade och behandlade. En annan av mina bästa vänner drabbades av bröstcancer nu i somras. Hon är också opererad och har fått veta att det inte var någon spridning eller agressivt. Det känns skönt att alla mår bra, men när oron över dem släppt, får man sig en tankeställare om att livet är skört, och man borde ta vara på, och vårda det mycket bättre än vad man kanske gör idag.

Igår var jag dock på ett mycket bättre humör, och allting kändes mycket roligare igen.
Min dotter har tjatat om att äta hemgjord pizza nu ett tag, och i söndags tog jag mig i kragen och uppfyllde hennes önskan. Egentligen hade jag länge tänkt att göra en raw food pizza, men jag tror inte att dottern skulle gilla det, och det var ändå hon som bestämt middag denna kväll.

Annons

Denna pizza är gjord på glutenfritt mjöl och receptet kommer från boken ”Nytt bröd”som jag just har inhandlat.

Boken Nytt Bröd av Jessica Frej
Foto: Mia Hagenmalm


OBS! VIKTIGT!!!!

Tänk på att väga alla ingredienser noga på en våg, samt att degen INTE beter sig som en deg med exempelvis vetemjöl. Degen blir till en början nästan som en smet. Låt den vara så, och få inte panik och häll i mer mjöl. Den står till sig om den får jäsa de två timmar som den ska jäsa. Jag hade även i chiafrön, men det kan uteslutas, det ingår inte i orginalreceptet.

Pizza dekorerad med ruccolasallad på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Glutenfri pizzadeg
4 portioner

10 g jäst
400 g kallt vatten
1/4 dl chiafrön
50 g rismjöl
20 g majsmjöl
90 g bovetemjöl
60 g majzena
1/2 tsk salt
15 g fiberhusk

Gör så här:
Vispa ut jästen i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en slät deg.
Låt degen jäsa i en övertäckt bunke i 2 timmar.
OBS! Jäsningstiden är viktig!
Kavla ut degen till 4 portionspizzor eller två större i rikligt med majsmjöl. Degen är ganska kladdig, men ska vara så.

Bred över din favorit-tomatsås, ost och vad du vill dekorera pizzan med. Jag hade MIN favorittomatasås, recepetet har jag fått av min dotter Jessica, champinjoner, ost, lök och tomater.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader i 5-10 minuter. Jag toppade den färdiga pizzan med en näve ruccolasallad.

Annons

Jessicas Tomatsås
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano

Gör så Här:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort.Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.

 

Dela inlägget
Annons
29 augusti, 2014 0
Grön päronsmoothie toppad med kanel i en glasburk
Grön päronsmoothie toppad med  kanel i en glasburk
Foto: Mia Hagenmalm

I morse åt jag en riktigt supernyttig, mumsigt godissmoothie med päron och nyponextrakt.
Nyponextrakt äter jag för mina leder därför att det har en jättebra effekt på leder, artros och inflammationer i kroppen. Det är helt suveränt! Det ger verkligen lindring och ökar rörligheten i min onda rygg.

Päron innehåller en mycket kostfibrer vilket hjälper matsmältningen och mättar gott i magen. Päron är en pektinrik frukt och är väldigt blodsockervänlig trots att det innehåller mycket fruktsocker därför att fruktsocker måste passera levern innan det når ut i blodet och blir energi.

Annons

Kanel är också bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Dessutom hjälper kanel till med matsmältningen.

Romansallad är ett mycket bättre val i nyttighetssynpunkt än till exempel isbergssallad. Romansallad innehåller rikligt med A-vitamin, samt en del magnesium och folsyra och antioxidanter. Ju mörkare blad, desto mer antioxidanter.

Kaneldoftande Päron&Nyponsmoothie
1 glas
2 dl färskpressad apelsinsaft, EKO
1/2 avocado, EKO
1 moget päron, EKO
4 st romansalladsblad, EKO
1 bit ca 2 cm ingefära, EKO
1 msk nyponpulver
Kanel till topping

Mixa alla ingredienser i mixer. Toppa med kanel

Ha en trevlig fredag!

Annons

Mia

Dela inlägget
Annons
28 augusti, 2014 0
Raw food blåbärskaka på ett blått fat
Raw food blåbärskaka på ett blått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Att sjunga är för mig ett livselixir, jag kan inte leva utan sång och musik känns det som. Iallafall tror jag livet skulle bli fruktansvärt trist utan sång.

Varje tisdag sjunger jag med min barbershopkör, Rönninge Show Chorus och i tisdags började vi träna in en ny koreografi till vår nya spännande showlåt som vi ska framföra i Carnegie Hall -Broadway, New York den 1:a november i år. Vår mycket duktiga koreograf Jan Alexandersson hade som vanligt gjort en makalös och häftig showdans till oss.

Har ni sett en riktig Broadwayshow som med Liza Minelli på scen. Det är sådana shower vi ger. Och det vi sjunger är gamla örhängen, alltså 30-40 talslåtar typ Frank Sinatra, och vi sjunger fyrstämmigt och acapella.

Annons

Jag kan lova att det är mycket svett och hård träning bakom våra shower. Vi är ingen kör som sitter still. Igår hade en av förstaledstjejerna, förbrukat 1200kcal på repet, och haft en maxpuls på 188. Vi sliter alltså. O Men oj så kul vi har. Det är drill, glädje och sång.

Jag har verkligen snöat in på raw food, eftersom att det är så himla enkelt att tillaga och dessutom är det ju mycket nyttigare än sedvanliga bakverk.
Jag fortsätter i blåbärens tecken, eftersom att jag har ganska mycket blåbär hemma. Och igår blev det en blåbärskaka som jag tog med till jobbet och bjöd på. Den var verkligen uppskattad. Receptet kommer ursprungligen från boken Pigg och glad av Raw Food, men som vanligt har jag modifierat receptet efter vad jag hade hemma i skafferiet och efter min egen smak.

Raw Food Blåbärskaka

Botten:
150 g mandelmjöl
150g torkade dadlar
50 g kokosflingor
1 nypa salt
0,5 tsk kardemumma
1 msk vaniljpulver

Mixa till en deg och tryck ut ordentligt i en springform. Låt stå kallt.

Annons

Fyllning:
0,5 dl kokosolja
4 dl cashewnötter, naturella
3 dl blåbär
1-1 1/2 dl mandemjölk
5-6 dadlar eller efter smak

Mixa till en len smet, och bre fyllningen över kakan.
Låt frysa över natten. Ta fram en timme innan servering.

Dekoration:
Ca 2 dl kokosflingor och tio blåbär. Mixa i en mixer snabbt tillsammans.
Dekorera tårtan med blåa kokosflingor och stora färsk blåbär.

Gör en bra dag / Mia

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
Annons