I morgon är det Mors Dag!
Jag har gjort en Raw Lingontårta efter recept ur boken Green Sweets & Treats av Erika Billysdotter. En riktigt vacker tårta och underbart god.
Från början hade jag faktiskt tänkt att byta ut lingonen mot jordgubbar, men hittade inga färska ekologiska. Så då gjorde jag med lingon, och det är jag glad för nu när jag smakat denna fantastiska tårta. Så god! Syrlig och söt på samma gång. En smakupplevelse! 🙂
Lingontårta
ca 10 portionsbitar
1 1/2 dl pekannötter
17 medjooldadlar, urkärnade
rivet skal av 1 ekologisk apelsin
2 nypor salt
Kräm
3 dl cashewnötter, blötlagda 2 timmar och sköljda
2 dl vatten
Rivet skal av 1 ekologisk citron
1/2 dl honung
3 msk psylliumfröskal
1 nypa salt
Choklad
1 dl smält kakaosmör
1/2 smält kokosolja
1 dl kakaopulver
2 msk honung
1 tsk bourbonvanilj
1 nypa salt
Till montering
1 1/2 dl kokos chips
2 dl lingon, färska eller frysta
Gör så här
Tårtbotten
1. Kör pekannötterna till mindre bitar i en matberedare med
s- blad.
2. Blanda ner apelsinskal och salt. Mixa. Tillsätt dadlar en i taget när matberedaren är igång.
3, Pressa ut massan i en springform (18-20 cm i diameter ) klädd med plastfilm eller bakplåtspapper.
Kräm
Mixa samman alla ingredienser till krämen.
Choklad
Rör samman alla ingredienser till chokladen för hand. Smaka av. Vill du göra den sötare tillsätt mer honung.
Montering av kakan.
Bred ut en tredjedel av cashewkrämen över tårtbotten.
Sprinkla ett lager med kokoschips över krämen.
Sprinkla ett lager lingon över kokoschipsen .
Häll chokladen över lingonen. Ställ tårtan kallt i 10 minuter. Chokladen ska stelna.
Ta fram tårtan ur kylen och ta bort kanten från formen och klä hela tårtan med resten av cashewkrämen med en slev eller slickepott.
Lägg en hög av lingon i mitten på tårtan.
Klä sedan kanterna på tårtan med kokoschips.
Ha en fin mors dag och helg! Mia