Just nu florerar ett inlägg om azofärgämnen på facebook och här på kurera.se har man även intervjuat personen som har lagt upp inlägget.
Det är ju helt otroligt att sådana farliga ämnen får förekomma i våra livsmedel som faktiskt kan ha negativ effekt på barns och naturligtvis vuxnas beteende och koncentration. Vilka skador gör de inte då?
Innan 1999 var azofärgämnen faktiskt förbjudna i Sverige, men när vi gick med i Eu blev de tillåtna. Dock används inte azofärgämnen i så stor utsträckning i Sverige och förekommer mest i importerade varor.
2010 fick dock äntligen livsmedel med azofärgämnen en varningtext: ”Kan ha negativ effekt på barns beteende och koncentration”.
Jag har tidigare skrivit om dessa ämnen och fler mindre bra E-ämnen, som kan förekomma i läsk och godis.
Här kan du läsa vad jag skrev om azofärgämnen för 2 år sedan:
*tartrazin E 102
*azorubin E 122
*nykockin E 124
*allurarött E 129Dessa färgämnen- azofärger, måste ha en särskild markering, liksom det syntetiska färgämnet E-104, kinolingult som egentligen inte är ett azofärgämne.
En forskargrupp vid University of Southampton har undersökt 3-8 åringar och kopplat att färgade syntetiska tillsatser, så kallade azofärgämnen, kan ge både allergiska reaktioner, häftiga vredesutbrott, hyperaktivitet och koncentrationsproblem. Det finns dock ingen vetenskapligt bevis på detta då källorna är anonyma. Och eftersom att källan inte är vetenskapligt bevisat att ämnena är skadliga, har den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa, bedömt att märka E-ämnen med en varningstext istället för att förbjuda dem..
// Mia