Annons
Annons

Mias potatissallad och tilltugg till midsommar

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
17 juni, 2015
Potatissallad i en blå skål

Midsommar strax! Otroligt vad tiden går fort! Vi ska nog grilla, och kanske jag gör min goda potatissallad till.
Den här potatissalladen är min absoluta favorit, och jag blir ofta ombedd att göra den när barnen kommer på besök. Gott när man vill göra en matig sallad som tillbehör. Enkelt är det också, men smakar väldigt lyxigt!

Jag brukar göra som en kall bearnaisesås som grund. Sen kan jag krydda den lite extra beroende vad jag ska äta/ha till. Exempelvis om det är kyckling, kan det vara gott med curry, eller chili om man skulle vilja ha lite hetta.

Potatissallad i en blå skål
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Mias Potatissallad
4 portioner:
12 färskpotatis, medelstora- kokta kalla
1 knippe rädisor, skivade
1 röd lök, finhackad
1/2 gurka, i mindre bitar
2 msk gräslök, hackad
Herbamare örtssalt

Dressingsås:
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 tsk dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk gul lök, riven
1/2 dl persilja, finhackad
örtsalt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda samman ingredienserna till såsen och ställ kallt för att mogna en stund.
Blanda potatis med övriga ingredienser. Krydda med Herbamare. Slå på såsen och rör om.
Låt gärna stå och dra en stund innan servering. Gott till Grillat!

Kanske det blir buffe av något slag också och då kan ju små tilltugg med olika goda röror passa. Eftersom att jag inte äter bröd överhuvudtaget vill jag naturligtvis hitta ett bra alternativ till bröd om man vill göra snittar som tilltugg! Ett är att ugnsrosta potatis i 10-12 cm-tjocka skivor med lite olivolja och flingsalt och sedan göra en god röra att lägga på. Uppskattat och smarrigt på buffebordet.

Rostade potatisbitar med olika röror
Foto: Mia Hagenmalm

 

1 kg potatis
olivolja
flingsalt

Gör så här:
Lägg potatisskivorna på en ugnsfast plåt. Ringla över med olivolja och strö på lite flingsalt. Blanda runt ordentligt med händerna.

Sätt ugnen på ca 175 grader och rosta dem tills de fått fin färg ca 25-30 minuter. Ta ut och lägg på fat.

Här är recept på två goda röror. En med kalkonbacon och rostad vitlök och en med rostad paprika och gräslök. Smaskens! ;-)

Paprikatvist:
ca 150 g philadelphiaost
5 små Angello paprikor
2 msk finhackad gräslök
salt och peppar

Gör så här:
Rosta paprikan i mitten av ugnen på ca 175 grader i ca 5-10 minuter. ta ut och dra av ytterskalet på paprikan. Mixa ihop med övriga. ingredienser. Smaka av med salt och peppar

Bacontvist:
150 g philadelphiaost
1/2 paket kalkonbacon i små bitar
2 vitlöksklyftor, ugnsrostad
peppar

Gör så här:
Knaperstek bacon och ugnsrosta vitlöken i 175 grader i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Låt svalna. Mixa/ pressa vitlöken och blanda alla ingredienser. Smaka av med peppar. bacon är salt så du behöver inte salta.

Garnera potatisskivorna med rörorna. Dekorera med gräslök och eller persilja.

Återkommer i morgon med några läckra recept på jordgubbsfrossa!

Mia

Annons
Annons