Annons
Annons

Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
21 oktober, 2021
Värmande rödbetsgryta- Vegetarisk Bourguignon

Nu smyger kylan sig på alltmer och jag håller på att plocka undan och plantera hösten på balkongen och funderar på hur jag ska övervintra mitt olivträd.
Förra sommaren köpte jag ett ganska stort citronträd som blommade i omgångar under sommaren. På hösten tog jag in trädet och hade det i köket under en växtlampa. Det klarade sig fint ända fram till april då den tappade precis alla blad. Jag testade att ställa ut trädet när värmen kom i somras, men det ville inte återhämta sig tyvärr. Jag tror att citronträdet hade fått spinn och även om jag gjorde allt jag kunde, fick jag inte bort ohyran. Så nu har jag lite ångest över mitt fina olivträd när jag ska försöka övervintra det. Jag funderar på att ställa ner det i källaren där det är lite svalare än i lägenheten. Källarförrådet har även fönster så trädet kan få ljus. Det gäller bara att komma ihåg att vattna trädet också.Onödigt vetande, jag vet! 🙂

Min dotter jobbar kväll ganska ofta och då passar jag gärna på att äta vegetariskt eftersom att hon inte är så förtjust i vegomat. I säsong är nu kål och rotfrukter och när det är lite ruggigt ute, vad passar väl bättre än en värmande och underbart god gryta?
Denna härligt goda gryta är gjord på rödbetor, svamp, kapris och linser och serveras tillsammans med ett gott potatismos.

Rödbetor är nyttigt

Annons

Rödbetor är dessutom väldigt nyttigt. Visste du att rödbetan har använts sedan många decennier för att rensa levern? Det är för att rödbetor innehåller flavonoider och massor av antioxidanter och är naturligt rika på nitrat.

Nitrat bildar i kroppen nitrit som har förmågan att öka kväveoxid i kroppen och som i sin tur vidgar blodkärlen, ökar blodcirkulationen och har visat sig sänka blodtrycket. Tyvärr tappar man förmågan att bilda kväveoxid med ålder eller så kan bildandet av kväveoxid även bero på intag av osund kost eller på att man rör sig mindre eller har ett stillasittande arbete.
Man har även gjort en patientstudie på Akademiska sjukhuset i Uppsala där det visat sig att rödbetornas förmåga att öka produktionen av kväveoxid i lungorna har en positiv effekt på patienter med svår hjärt-och lungsjukdom.
Rödbetor används även av idrottare för att öka blodets syreupptagningsförmåga, vilket ökar och förbättrar uthållighet, förbättrad ork och prestation.
Nitrat finns även i gröna bladgrönsaker som spenat, sallad och ruccola.

Rödbetsjuice
Det kanske kan tänkas svårt att få i sig rödbetor varje dag, men ett smart sätt att enkelt få i sig nitrat är att dricka rödbetsjuice varje dag.
1-2 dl varje dag är att rekommendera. Jag dricker själv rödbetsjuice varje morgon i perioder för jag känner i kroppen att jag blir mycket piggare och får mer energi. Jag har smakat en hel del sorter av rödbetsjuice på marknaden men återkommer alltid till Biottas rödbetsjuice som är koncentrerad, mjölksyrad och färskpressad från nyskördade ekologiska rödbetor.

Ett glas rödbetsjuice
Foto: Mia Hagenmalm

Rödbetsbourguignon
4 portioner
500 g färska rödbetor, skalade
3 stora morötter, skurna i stora bitar
2 gula lökar skurna i klyftor
2 klyftor vitlök, finhackade
10-15 pärllökar, skalade
250 g champinjoner
400 g gröna eller röda linser
100 g små kapris
2-3 lagerblad
3 krossade enbär
Färsk timjan
2-3 dl veganskt rödvin
2 msk tomatpurè
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
himalayasalt
örtkryddor
svartpeppar
olja eller smör att steka i
1-2 msk arrowrot till redning

Gör så här:
Skala eller skrubba rödbetorna och skär i grova bitar och bryn rödbetor och morötter i smör eller olja. Slå på rödvin, vatten, smula ner buljongtärningar och rör ner tomatpuré och låt koka upp. Sila av vattnet från kaprisen. Tillsätt gul lök i klyftor, kapris några timjankvistar, lagerblad och krossade enbär i grytan. Krydda med salt och svartpeppar. Låt sjuda på svag värme ca 20 minuter. Stek under tiden champinjoner i olja eller smör tills de får färg. Tillsätt och stek lök, vitlök och pärllök, krydda med peppar och örtkryddor och bryn sakta tills löken mjuknat.
Koka linserna enligt anvisning på paketet eller häll av vattnet från de färdiga linserna och skölj linserna noga.
Smaka av grytan och tillsätt mer buljong och kryddor om det behövs. Blanda arrowrot med lite vatten, vispa och red av grytan. Vispa tills såsen tjocknar. Tillsätt linser, svamp- och lök och låt sjuda ytterligare 5-10 minuter. Ta upp lagerblad och timjankvistar. Garnera med timjan. Servera med ett gott hemgjort potatismos och om du vill, vegansk ”fetaost”

Annons
Annons