Annons

Basisk eller försurad föda? Så funkar det!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
4 juni, 2015
tidning med bild och text
tidning med bild och text
Foto: Mia Hagenmalm

För några månader sedan blev jag intervjuad i tidningen Expressens bilaga ”Allt om LCHF” i en debatt om syra bas-balansen, och hur man ska äta för att ha ett bra PH i blodet-kroppen samt vilka sjukdomar en försurad kropp kan bli belastad av. Jag är ju Ja-sägare till att man behöver äta en basisk föda, medan tillfrågade i samma debatt; Nutritionisten Eva Warensjö, Lemming som jobbar på Livsmedelsverket inte alls tror på den teorin. Dels för att som hon sa, eskimåer inte är sjuka trots att deras kost består mestadels av kött vilket är försurnande för kroppen och dels eftersom att den inte är vetenskapligt bevisad. Kostdoktorn Andreas Eenfeldt trodde inte heller att kosten varken gör till eller från för kroppens PH-värde, men att maten som rekommenderas för att balansera PH-balansen, vanligtvis är rätt bra mat.

(Läs om syra/bas-balansen här bas-och-syrabildande-foda/)

Okej! Jag tänker inte jag vika mig i mina argument. Jag är helt övertygad om att det är nödvändigt för oss att äta en basisk kost för att hålla oss friska. I Tyskland har man till och med sjukhus där cancerpatienter får lära sig att äta basisk kost för att svälta cancercellerna.

Annons

Den som skapade begreppet syra-basbalansen var en läkare vid namn doktor Ragnar Berg som i 40 år arbetade i tyska näringsforskingslaboratorier. Doktor Ragnar Berg påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och andra basbildande. Teorin är dock inte vetenskapligt bevisad men rekommendationen av hur man ska äta har visat sig vara riktig erfarenhetsmässigt.

Man utsöndrar vanligtvis syraöverskottet (Koldioxid) genom lungor, njurarna och huden.
Men när kroppen är sur så lagras syrorna istället i bindväven och leder. Har man ett för stort syraöverskott i kroppen använder kroppen kalk (Calcium) ifrån skelettet och därmed kan skelettet på sikt bli urkalkat. Sjöar kan bli sura-syrefattiga men det kan kroppen också bli. Man kalkar/basar sjöar och man måste kalka/basa kroppen genom att äta basisk föda. För att hjälpa kroppen att balansera PH-värdet ska man därför dra ner på syrabildande föda.

Jag vill också förklara syreomsättningen i kroppen och hur himla viktigt syre är för kroppens absiska/syra funktion.
Friska celler i vår kropp behöver syre för cellandning och tillväxt.
Är våra kroppar inte tillräckligt syresatta kan cellerna förändras och bli fria radikaler eller dö. Läs vad fria radikaler är här:/
Vi andas in syre som sedan sprids genom våra cellembran och in i våra röda blodkroppar. Blodkropparna cirkulerar sedan runt i kroppen och syresätter vävnader som är i stort behov av syre. Syremonekyler i våra kroppar samarbetar med våra enzymer som sätter igång många oxidativa processer. En av de restprodukter som kommer från oxidation är koldioxid, som efter cellförbränning frisätts från cellerna till blodet. Efter det transporteras koldioxiden tillsammans med hemoglobin och bikarbonat tillbaka till lungorna och processen börjar om. Därför är det viktigt att man genom god utandning gör sig av med koldioxiden eftersom att koldioxid är försurande för kroppen. Alla enzymer i kroppen är också beroende av att kroppen har ett stabilt PH-värde för att kunna arbeta optimalt. En försurning gör att enzymerna arbetar sämre.
Genom inandning, genom huden och av det vi äter får vi i oss gifter. Och nu mer än aldrig förr. Det är leverns uppgift att rena kroppen från dessa gifter och omvandla dem från fettlösliga till vattenlösliga. Eftersom att det vid denna process bildas mycket fria radikaler är det jätteviktigt att kroppen har en tät näring av antioxidanter och vitaminer som kan ta hand om dessa fria radikaler eftersom att en brist på dessa näringsämnen orsakar att avgiftningen försämras och toxiner, gifter och tungmetaller istället lagras i kroppens vävnader istället för att föras ut via gallan/avföring och urin. Det är alltså därför det bildas urinsyra i lederna och man kan då få gikt.

Det är jätteviktigt att man äter en näringsrik föda och vitaminer samt antioxidanter för att kunna ha en bra syresättning i blodet och i de röda blodkropparna då dessa har till uppgift att bränna och neutralisera gifter genom oxidation då ett syrefattigt blod försämrar denna process.

I tarmen behöver också PH-värdet vara rätt för både bakterier och enzymer då en försurning gör att enzymerna blir er långsamma och det ökar risken för sjukdomar och svamptillväxt som candida.

Annons

DR Otto Warburg som 1931 fick Nobelpriset för sin upptäckt för sambandet mellan syre och cancer. Hans studier visade att syrebrist i cellerna var den främsta orsaken till cancer, och att cancerceller inte kan överleva i en basisk miljö men trivs ypperligt i syrafattig miljö samt att en kropp som har en bra PH-balans även har en bättre syreupptagningsförmåga.

Mia

3 juni, 2015 0
Kyckling med rabarber och havregrädde i en rund form

Vädret tänker alltså fortsätta sin höstlika bana. Här blåser det ordentligt och det är gråmulet och kallt.

Inatt sov jag väldigt dåligt på grund av fullmånen, tror att jag fick ca fyra timmars sömn. Jag somnade dock in ordentligt fram på småtimmarna och när väckarklockan ringde var jag så trött att jag stängde av den och somnade om. Även min dotter som skulle upp till skolan försov sig. Så idag är jag riktigt trött. Men då somnar man desto fortare ikväll! 🙂

Till middag idag blir det kyckling med rabarber! Rabarber finns det ju gott om just nu och denna rätt är så smakrik och enkel att göra. När det är kallt och ruggigt ute, tycker jag att det är gott med något kryddigt och varmt att äta.

Kyckling med rabarber

Annons

2 portioner
2 st kycklingfileèr
herbamare örtsalt
2 dl vatten
1/2 buljongtärning (grönsaks eller kyckling
2 dl rabarber, skurna i bitar
2 dl grädde (jag använde havregrädde)
1/2 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl mango
1 msk honung
1 hackad salladslök, nedskuren i bitar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla kycklingen i mindre bitar och krydda med örtsalt och bryn i smör eller kokosfett i en stekpanna. Häll över vatten och buljongtärning och låt koka upp så att buljongen löser sig.
Lägg sedan kyckling med buljong, mango och rabarber i en ugnsfast form. Blanda ihop övriga ingredienser utom salladslök och häll det i formen. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Garnera med salladslök. Servera med fullkorns- eller råris och en sallad.

Ha det fint! // Mia

Dela inlägget
Annons
1 juni, 2015 0
Grön Limeglass gjord på ärtor och banan toppad med hallon i två glasskålar

Första sommardagen, den 1:a juni 2015 och det känns mer som en höstdag i början av oktober än sommar. Regn och storm ger kalla vindar och jag har fortfarande dunjackan på för att inte frysa. Hoppas att det vänder och blir varmt snart. Härlig värme och soliga dagar är vad jag väntar på!

Trots att vädret envisas med att hålla kvar vid snålblåsten vill jag ändå fresta med en härligt limegrön nyttig raw glass!
Ni måste ju hålla med om att den ser riktigt god ut?! Och god är den! Färgen kommer faktiskt från gröna ärtor, men av dem känner man inte ett spår av smak när glassen är klar. Och så är det en riktigt nyttig glass.
Gröna ärtor är proteinrika och innehåller alla B-vitaminer kroppen behöver förutom B-12. De är rika på C-vitamin och zink, vilket stärker ditt immunförsvar, men även järn , magnesium och kalium. Ärtor är även rik på en stor mängd av antioxidanten karoten Den innehåller även vitamin K som är viktig för uppbyggnad av skelettet.
Dessutom är den rik på folat och matsmältningsfrämjande kostfibrer som håller igång magen och ger en längre mättnadskänsla trots att de är fettsnåla.
Att äta gröna ärtor håller också blodsockerbalansen på en bra nivå, och man slipper sötsuget efter maten.

Annons

Så ät ärtor! Det mår du himla bra utav.

Vill man inte göra glassen just nu, kan man ju vänta tills värmen kommer. 🙂 Men den är hur enkel som helst att mixa ihop, och helt ljuvligt god! Ät den som ett nyttigt mellanmål, eller som en efterrätt.

Grön raw limeglass
2 portioner
2 frysta bananer, skivade, eko
100 g gröna frysta ärtor, eko
1/2 ekologisk lime, saften av
2 krm ekologiskt lakritspulver
1 knippe ekologisk mynta eller 2 droppar eterisk ekologisk pepparmintolja -om man vill
ev. vatten
ev agavesirap om du behöver mer sötning

Gör så här:
Lägg alltsammans i en mixer och kör till en slät härligt grön glassmet! Blir den för svår att mixa, ha i lite vatten. Smaka av om du behöver mer sötning.
Jag toppade med smulor av frysta hallon.

Ha det bäst! 🙂 Mia

Annons

Recept är insperat av Leila Lindholm

Dela inlägget
Annons
30 maj, 2015 0
Rawfood lingontårta dekorerad med kokoschips och lingon på ett vitt fat
Rawfood lingontårta dekorerad med kokoschips och lingon på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

I morgon är det Mors Dag!
Jag har gjort en Raw Lingontårta efter recept ur boken Green Sweets & Treats av Erika Billysdotter. En riktigt vacker tårta och underbart god.

Syrener i en rosa kanna
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Från början hade jag faktiskt tänkt att byta ut lingonen mot jordgubbar, men hittade inga färska ekologiska. Så då gjorde jag med lingon, och det är jag glad för nu när jag smakat denna fantastiska tårta. Så god! Syrlig och söt på samma gång. En smakupplevelse! 🙂

Lingontårta
ca 10 portionsbitar
1 1/2 dl pekannötter
17 medjooldadlar, urkärnade
rivet skal av 1 ekologisk apelsin
2 nypor salt

Kräm
3 dl cashewnötter, blötlagda 2 timmar och sköljda
2 dl vatten
Rivet skal av 1 ekologisk citron
1/2 dl honung
3 msk psylliumfröskal
1 nypa salt

Choklad
1 dl smält kakaosmör
1/2 smält kokosolja
1 dl kakaopulver
2 msk honung
1 tsk bourbonvanilj
1 nypa salt

Till montering
1 1/2 dl kokos chips
2 dl lingon, färska eller frysta

Annons

Gör så här
Tårtbotten
1. Kör pekannötterna till mindre bitar i en matberedare med
s- blad.

2. Blanda ner apelsinskal och salt. Mixa. Tillsätt dadlar en i taget när matberedaren är igång.

3, Pressa ut massan i en springform (18-20 cm i diameter ) klädd med plastfilm eller bakplåtspapper.

Kräm
Mixa samman alla ingredienser till krämen.

Choklad
Rör samman alla ingredienser till chokladen för hand. Smaka av. Vill du göra den sötare tillsätt mer honung.

Annons

Montering av kakan.
Bred ut en tredjedel av cashewkrämen över tårtbotten.
Sprinkla ett lager med kokoschips över krämen.
Sprinkla ett lager lingon över kokoschipsen .

Häll chokladen över lingonen. Ställ tårtan kallt i 10 minuter. Chokladen ska stelna.

Ta fram tårtan ur kylen och ta bort kanten från formen och klä hela tårtan med resten av cashewkrämen med en slev eller slickepott.

Lägg en hög av lingon i mitten på tårtan.
Klä sedan kanterna på tårtan med kokoschips.

Lingontårta dekorerda med kokoschips och lingon på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Ha en fin mors dag och helg! Mia

Dela inlägget
Annons
28 maj, 2015 0
Rabarber-och jordgubbskräm toppad med jordgubbar och pollen i en vit skål
Rabarber-och jordgubbskräm toppad  med  jordgubbar och pollen  i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Förra veckan gjorde jag årets första rabarberkräm. Det är så gott och smakar verkligen sommar! 🙂

Rabarber ska med fördel hettas upp innan användning. Råa rabarber är rik på oxalsyra, och i stora mängder kan det rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem.
Man vara försiktig med att äta råa rabarber i stora mängder om man har någon njursjukdom eller ge råa rabarber till små barn därför att deras njurar är känsligare än vuxnas.

Upphettade rabarber däremot frigör höga koncentrationer av antioxidanterna polyfenoler vilka har många spännande hälsoegenskaper och som enligt studier har visat sig kunna reducera tillväxten av cancerceller.

Annons

I Aftonbladet fanns det för några år sedan en artikel där man berättade att forskarna på Sheffield Hallam universitet i engelska Yorkshire plockade rabarber som man ugnsbakade i ca 20 minuter i förhoppning att hjälpa patienter med blodcancer/leukemi

Har gjort några maträtter med rabarber också som kommer upp på bloggen så småningom. 🙂

Tillbaka till rabarber krämen. Den är så god att äta som den är men en morgon pimplade jag den med jordgubbar. Jordgubbar och rabarber gifter sig verkligen med varandra.

Rabarber kräm.
600g rabarber skurna i bitar
(1 1/2 dl kokossocker eller annan sötning)
4 dl vatten
Redning
2 msk potatismjöl utrört i lite vatten

Gör så här:
Skölj, skär och koka rabarberna tillsammans med kokossocker ca 5 minuter eller tills de mjuknat. Red av med potatismjöl. Häll upp i en ren skål och låt kallna.

Annons

Rabarberkräm med jordgubbar
1 portion
2 dl rabarberkräm
8 jordgubbar, tinade eko
ev 1/2 banan

Häll krämen i en mixer. Lägg ner sex av jordgubbarna och mixa. Tycker du att krämen är för sur, mixa med en halv banan. Skär de andra två jordgubbarna i bitar och toppa soppan med dem och strö ev lite blompollen över.

Ha det bra!// Mia

 

 

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
25 maj, 2015 0

Vissa saker gör mig så förbannad!

Efter att ha läst att Livsmedelsverket kritiserar Coops reklamfilm om deras testfamilj som blev av med kemikalier i kroppen när de endast åt ekologisk odlad mat (läs ,här:/) och kallade den vilseledande. Hur menar de? Hur kan fakta bli vilseledande?
Toxikolog och riksvärderare Anneli Widenfalk säger till tidningen ETC att det inte finns belägg för att ekologiska livsmedel är bättre för hälsan än konventionell= besprutad mat.
Men snälla människa! Hur kan man bara uttala sig så, och av vilken anledning? Snacka om vilseledande! Hon kan väl inte på allvar mena att vi mår bra av alla gifter i maten?

Men Anneli Widenfalk menar att det problematiska med kampanjer som ekoeffekten är att det gör folk rädda för fel saker istället för att rikta fokus mot farorna av exempelvis ett för högt saltintag. Läs här:Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet/

Annons

-Man kan köpa ekologisk mat av andra skäl, men vi tycker att det blir fel fokus att uppmana till det av hälsoskäl. De stora hälsoeffekterna i det här sammanhanget handlar om hur mycket frukt och grönt man äter totalt sett, oavsett hur det odlas.

Hon poängterar också att man ser tydliga samband mellan att äta mycket frukt och grönt och minskad risk för sjukdomar, trots att man får i sig störst mängd bekämpningsmedelsrester från just frukt och grönt som oftast äts råa och besprutas mycket.

Däremot finns det ingen forskning som visar på några större hälsoeffekter av att äta ekologisk mat jämfört med konventionell mat, menar Anneli Widenfalk!????
Där borde hon nog ta reda på fakta innan hon uttalar sig tycker jag! Det finns forskning på vilka negativa effekter bekämpningsmedel har på oss och i synnerhet på barnen! Läs som ett exempel mer här:Barn ska ha ekologisk odlad mat/

Det jag undrar är: Vad har hänt med vanligt sunt bondförnuft ? För inte sjutton är det bra att äta besprutad mat även om Livsmedelsverket säger att de uppmätta halterna ligger långt under de satta gränsvärderna.
Där vill jag hänvisa till coctaileffekten !!!
Varför tar man inte upp den i detta sammanhang? Många bäckar små blir snart till en stor å! Det borde även Livsmedelsverket veta! Och det finns många studier och forskningar som visar att bekämpningsmedel ger ohälsa.
Hur-påverkar hormonstörande ämnen barnen/

Ja! Vi borde vara vaksamma för vad kemikalier i maten orsakar för sjukdomar för oss människor! Sluta hyckla Livsmedelsverket!

Annons

Fakta: Anton Borgström- ETC

 

Dela inlägget
Annons
Annons