Annons

Bastuflotte, regn och snygga ben med rödbetsjuice?!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
1 juli, 2014

Men fy vad trist väder vi har. Här står regnet som spön i backen!
I morse satt jag och frös med kaffekoppen vid köksbordet. Jag tror att jag tagit morgonfikat ute bara två gånger i sommar. Men man får, trots kyla och gråväder ta vara på sommaren.
I helgen var jag och min dotter ute på Torö i skärgården här i Nynäshamn och badade bastuflotte. Det var ganska kyligt i både luften och i vattnet, men bastun var varm, och det var faktiskt skönt att hoppa i vattnet mellan varven när man blev för överhettad. Och trots att det var gråmulet ute var det en fin kväll. Alldeles spegelblankt låg havet och det var bara Tomas Ledins ”Blå, blå vindar och vatten” som saknades. En riktigt mysig och fin (men kall) sommarkväll som jag alltid kommer att minnas.

I söndags var jag och hälsade på min mor.
Min mamma som är närmare 80 år har sedan en tid tillbaka börjat dricka rödbetsjuice varje dag för att få mer energi och för att det ju är så bra för kärlen. Häromdagen när jag var där och hälsade på, pratade vi om det och hon sa;

-Ja jag är så glad att jag börjat dricka rödbetsjuice, för jag känner mig så pigg. Men en annan bra sak med juicen är att mina ben, som förut nästan var svarta av små ytliga blodkärl nu har blivit mycket finare. Faktum är att mina ytliga blodkärl nästan halverats och om jag vetat det från början, hade jag tagit en före-och efterbild på benen.

Annons

Ytliga blodkärl är ju inte snyggt, tycker jag, och det är inte så kul att ha bara ben på sommaren. Jag kanske är lite fåfäng, men detta stör mig. Jag har fått ganska mycket sånt på mina ben senaste åren, då jag står och går mycket. Sen är det förstås ärftligt, genetiskt. Jag har ett mycket tunnt skinn på benen.

Jag brukar själv dricka rödbetsjuice i perioder, men ibland tröttnar jag, eller glömmer. Nu ska jag faktiskt testa att göra ett experiment några månader och kolla om jag får något resultat på benen. Och naturligtvis ta en före-och efterbild! 🙂

Fler och fler forskningsrapporter jämställer den prestationshöjande effekten av rödbetsjuice med det otillåtna dopingmedlet EPQ.
Studier visar att att det inte bara är uthålligheten som ökar utan även muskelstyrkan- även i doser som en till två decilter/dag.
Nitratet i rödbetor omvandlas till kväveoxid, vilket gör att kroppen använder och behöver mindre syre, genom ett ökat blodgenomflöde.

Nitrat har även en skyddande effekt på hjärta och kärl
. Läs mer här om den nyttiga rödbetan: https://kurera.se/rodbeta/

27 juni, 2014 0

Ja vad ska man säga egentligen?
Läste i DN häromdagen om matfusket i världen.Samma gäng som också handlar med droger eller trafficking, handlar alltså med falsk marknadsföring som falsk olivolja, besprutad ekomat och utspädd juice.
Stora vinster och små risker lockar stort. I Sverige riskerar man endast böter om man förklaras skyldig.

Matfusket idag är en stor global verksamhet och för några månader sedan hittades 1,200 ton förfalskade livsmedel och 430 000 liter förfalskad dryck i ett internationellt tillslag där bland annat Europol deltog.

-Detta är ett nytt fenomen och kriminella är väldigt flexibla. Man kan undra varför de förfalskar livsmedel där vinsten är mindre än på droger, men alla vill ju inte ha droger,däremot behöver alla äta så marknaden för matfusk är mycket större berättar Chris Vansteemkiste, ansvarig för Europeiska polisbyrån, Europols avdelning för livsmedelsbedrägerier.

Bland det som är populäraste att fuska med enligt en lista från EU-parlamentet, är olivolja. Den dyra flaskan med italiensk jungfruolja, kan lika gärna innehålla sämre olivolja från Spanien eller Grekland. Fisk och skaldjur, ekologiskt livsmedel, mjölk, honung och kryddor.

Annons

– Vi pratar om saker som människor äter och dricker, vilket kan påverka folks hälsa och är ett allvarligt brott, säger Chris Vansteenkise och påminner om händelsen där 19 personer i Tjeckien dog efter att ha druckit sprit som innehöll metanol.

Innan köttskandalen med hästkött förra året kunde fusket pågå relativt ostört. Ursprunget var Rumänien, sedan spreds köttet vidare ut i Europa i ett leverantörsnät som var så komlicerat att det var mycket svårt att spåra.
Detta gav en tydlig bild av hur komplicerat och näst intill omöjligt det är att kontollera livsmedel.

Källa: Jannike Kihlberg Dagens nyheter.

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
26 juni, 2014 0
Läppserat med färg på grön duk

Min 13-åriga dotter kom häromdagen hem efter en shoppingrunda med ett läppserat som hon köpt i någon butik.

Jag är inte så förtjust i att hon handlar kosmetika med mineraloljor och parabener, men vilken 13-åring lyssnar på vad mamma säger? Och jag är inte den som förbjuder heller!
Babylips som seratet heter är enligt min dotter sååå himla populärt och precis ALLA har det!

Men YES! Jag köpte Naked Lips! Också ett läppbalsam med färg, men naturligt, så naturligt att det faktiskt går att äta! 🙂 Och det gick hem hos dottern!Även om hon använder det andra också!

Läppserat med färg på grön duk
Foto: Mia hagenmalm

Naked lips finns i flera färger: Corall, Moca Velvet, Plush Red, Moonstone, Sugar Plum…

Annons

När hon velat ha exempelvis deodoranter har jag köpt aluminiumfria på hälsokosten. Men det dög förstås inte. Alla andra kompisar har ju deo från vanliga handeln MED aluminium.
Det där är svårt tycker jag! Men jag står på mig och förklarar VARFÖR man inte ska använda det, och jag får ofta höra att: Varför måste du vara så himla hälsosam med din ekologiska sockerfria mat och allt annat, mamma? Varför kan du inte vara som andra mammor?

Men faktum är att det ändå någonstans går hem det jag säger. Hon är väldigt medveten om att äta bra mat, även om hon ibland vill gå och ta en hamburgare och cola, eller vill ha lördagsgodis. Och hon använder ju de hygienartiklar jag köper, även om hon kan köpa en vanlig body lotin eller deo när hon handlar själv.

Nu har jag iallafall köpt deo, shampo, balsam och body butter som hon är nöjd med från hälsokosten. Dr. Organics serie ser ut som ”VANLIGA” förpackningar, så hon har anammat dessa produkter! YES säger jag! 🙂 Dessutom doftar de underbart och jag gillar själv serien.

Schampo, balsam de som står på ett handfat i ett badrum
Foto: Mia Hagenmalm

Mia

 

Dela inlägget
Annons
26 juni, 2014 0
Banan, päron och jordgubbsglass i ett glas

Ibland blir jag jättesugen på något gott på kvällskvisten. Då är det bra om man har nyttig, ekologisk frukt hemma. Och det behöver inte alltid vara så omständigt att fixa till något heller.
Banan, päron och jordgubbar blev en riktigt god kombo som glass. Mums!
Jag brukar ofta ha i kokosmjölk eller kokosgrädde i min glass, men ibland blir jag trött på att allt smakar kokos. så i denna glass använde jag Yoghurt naturell istället. 🙂

Banan, päron och jordgubbsglass i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

Banan, jordgubb&päronglass

Annons

1 banan
1 päron
5 jordgubbar
3 msk yghurt eller kokosgrädde
1/2 msk bakepro (ett matlagningsprotein som drar åt sig vätska vilket gör glassen mindre isig).

Mixa! In i frysen i ca 1 1/2 – 2 timmar!

Gott och nyttigt! 🙂

Dela inlägget
Annons
26 juni, 2014 0
Omelett med tomat och gräslök toppad med kaviar på svampbädd

Jag älskar ju svamp! Och den ska vara kryddad och knaprigt stekt i smör, då tycker jag att det är som godast.

Omelett med tomat och gräslök toppad med kaviar på svampbädd
Foto: Mia Hagenmalm

Jag äter inte bröd om jag inte bakar något glutenfritt ibland. Men jag tycker att jag lika gärna kan vara utan vissa perioder. Däremot är det trist att äta samma gamla omelett till frukost vecka ut och vecka in, så där försöker jag variera mig ganska ofta. Även om basen på omeletten hänger med. 🙂 Jag mår så bra av att äta ägg till frukost, för då står jag mig hela förmiddagen och blir inte så trött som när jag inte äter något proteinrikt till frukost.
När jag åt bröd, brukade jag göra en stekt macka med ost, tomat och ägg på. Så i morse återupplivade jag gamla smakminnen och gjorde en toast fast på portabellosvamp. Jag hade ingen hårdost hemma så jag använde mig av philadelphiaost istället. ( Man kan även använda champinjoner om man vill och lägga omeletten över).

Portabellotoast med krämig omelett

Annons

1 portion
1 stor portabellosvamp
1 ägg
2 msk philadelphiaost
1 msk gräslök, hackad
2 små tomater
1 msk kaviar/ rom
örtsalt
smör

Gör så här:
Stek svampen på båda sidor i ganska varm stekpanna i lite smör och krydda med örtsalt .Ta upp och lägg på tallrik. Blanda ägget med philadelphiaost, örtsalt, gräslök och tomater i mindre bitar. Vispa ordentligt. Stek i smör tills ägget stannat. Garnera med kaviar/rom och gärna lite gräslök.

Portabello är en odlad, brun trädgårdschampinjon. Den har en mycket koncentrerad och fyllig smak, innehåller inte lika mycket vätska som vanliga små champinjoner, och har en fastare konsistens.

Kaviar eller rom är inte bara gott och lyxigt, det är nyttigt för din hjärnas minne också!
Det innehåller rikligt med B-vitaminet kolin, vilket omvandlas till viktiga signalsubstanser i hjärnans minnescentra. 🙂

Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
25 juni, 2014 0
Vit skål med chiagröt och färska jordgubbar

Igår kväll fixade jag min frukost baserad på chia, persika och melon. Bara mixa och låta stå över natten, färdigt att ätas på morgonen. Supergott!

Vit skål med chiagröt och färska jordgubbar
Foto: Mia Hagenmalm

Chiagröt med persika och melon
1 portion:
1 persika
1 skiva vattenmelon

Annons

3-4 msk chiafrön

Gör så här:
Skala och skär persika och melon i mindre bitar. Mixa tillsammans med chiafrön till en slät kräm. Ställ kallt i minst en timme, eller gärna över natten.

Jag serverade med färska jordgubbar! Mums!

// Mia

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons