Den vilda rödbetan kommer ursprungligen från Nordafrika. Grekerna ansåg att rödbetan hade förmåga att kyla ned blodet.

Rödbeta (Beta vulgaris)

Historia
Den vilda rödbetan kommer ursprungligen från Nordafrika. Grekerna ansåg att rödbetan hade förmåga att kyla ned blodet. Romarna var de första att odla rödbeta och bidrog till att den spred sig till resten av Europa och världen. Först använde man rödbetan som djurfoder men under 1700-talet blev den mer och mer uppskattad bland människor. Under 1800-talet ökade rödbetans popularitet då man upptäckte att den var en koncentrerad sockerkälla och den första sockerfabriken byggdes i Polen. När tillgången till socker begränsades av Storbritannien bestämde Napoleon att man skulle använda sig av rödbeta som primär sockerkälla.

Form
Det finns olika typer av rödbeta. Den vanligaste sorten är rödlila men det finns även guldfärgade, vita och regnbågsfärgade varianter.

Kemi och botanik
Rödbetan tillhör samma familj som mangold och spenat (Chenopodiaceae). Man kan äta både roten och bladen. Bladen, som äts på samma sätt som spenat eller mangold, är en rik källa på näringsämnen, som betakaroten, lutein och zeaxantin. Bladen har, precis som mangold, en bitter smak.
Rödbetans söta smak kommer av dess höga sockerinnehåll vilket är bland det högsta av alla grönsaker. Den söta men kalorifattiga rödbetan är en viktig källa för produktionen av raffinerat socker. De största kommersiella producenterna är USA, Ryssland, Frankrike, Polen och Tyskland.

 

Funktion och terapeutisk användning
• Minskar cancerogena nitrosaminer hos patienter med magcancer efter intag av nitrater.
• Betacyanin, som ger rödbetan dess rödlila färg, är ett pigment som också är anticancerogent.
• Hjärt-kärlskyddande genom att minska det totala kolesterolet, triglyceridvärden samt att öka HDL-kolesterolet.
• Skyddar mot födelseskador, bl.a. ryggmärgsbråck, genom sitt höga folsyrainnehåll.
• Leverskyddande och leveravgiftande.
• Rödbetsfibrer påverkar mag- och tarmfunktionen samt kolesterolnivåerna.
• Kombinationen av rödbetsfibrer tillsammans med betacyanin tros ligga bakom dess skyddande effekt mot magcancer.
• Rödbetor innehåller även betain och folsyra som i samverkan minskar ämnet homocystein, som är skadligt för blodkärlen samt ökar risken för cancer, demens och stroke.
• Djurstudier visar att rödbetsfibrer ökar de antioxidanta enzymerna, speciellt glutationperoxidas och glutation – S - transferas samt ökar antalet vita blodkroppar.
• Utmärkt lever- och blodrenande fastejuice.

Näringsinnehåll
100 g rödbeta innehåller i genomsnitt:
Kalorier 45
Fibrer 2,3 g
A-vitamin/karoten 7 µg
Kolhydrater 8,5 g
C-vitamin 10 mg
Fett 0,1 g
Kalium 290 mg
Kalcium 23 mg
Järn 0,47 g
Protein 1,3 g
Magnesium 20 mg

Dosering
Ovana bör undvika att dricka ren rödbetsjuice. Rödbetsjuice är mycket renande för levern och bör helst kombineras med morotsjuice eller gröna juicer. Pressa gärna ½–2 rödbetor tillsammans med 3–6 morötter till juice. Börja med ½ rödbeta och öka successivt andelen rödbetsjuice.

Toxicitet
Ingen känd men rödbetor är starkt leveravgiftande i koncentratform, som t.ex. i råpressad juice. Använd endast små mängder dagligen. Överdosering kan leda till tillfällig huvudvärk och/eller illamående.

Kontraindikation
Beeturia – rödfärgad urin eller avföring vid intag av rödbetor, är ofarligt. Rödbetan innehåller stor mängd oxalater, vilket kan förvärra tillståndet hos personer med njur- eller gallblåsebesvär.

 

Interaktioner
Dagligt intag av rödbetsjuice kan interagera med mediciner som påverkar levern.

Beredningsform
Traditionell rysk soppa: Borsjtj, konserverad, fermenterad, juice, rå, ugnsbakad, kokt i grytor och soppor. Inlagda rödbetor är en mycket populär rätt i svenska hem, speciellt i kombination med potatis och kött. Rårivna rödbetor kan tillsättas i sallad.
Koka rödbetor på låg värme eftersom studier visar att dess anticancerogena effekt minskar vid värme. Skala inte rödbetan förrän den kokat klart. Undvik skalning helt genom att skrubba den ordentligt. Färskpressade rödbetor i juicer under en fastekur är mycket effektivt. Undvika skadade rödbetor med märken, vilka har ett sämre näringsinnehåll.

Synergister och antagonister
Rödbets- och morotsjuice utgör en utmärkt kombination. Kombinera gärna rödbetsjuice med spenat, selleri, äpplen eller ingefära.

Exempel på studier, referenser

Rödbetor är leverskyddande
Vali L. et al. Nutrition, 2007 feb 23 (2) 172-178.
Agarwal M. et al. Fitoterapia, 2006 feb77(2):91-93.

Betalain i rödbetor kraftfull antioxidant
Kanner J. et al. J Agric Food Chem, 2001 November, 49 (11) :5178-85.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten om man har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.