Bromelain | Kurera.se

Bromelain

Historik
Bromelain introducerades som ett terapeutiskt preparat 1957. Över 200 studier är publicerade i medicinsk litteratur.

Kemi
Bromelain är det generella namnet för en familj av sulfhydrylinnehållande proteolytiska enzymer från ananas (stam och växtsaft). Det förekommer i 2 former; bromelain A och B, och är ett proteinmatsmältningsenzym (proteinas). Bromelain innehåller också peroxidas, syrafosfatas, flera proteashämmare och organiskt bundet kalcium. Dess verkan kommer från en kombination av dessa ämnen, och av dess verksamma funktioner som kan mätas kan nämnas Rorerenheter (RU, Rorer units), gelatinupplösande enheter (GDU, gelatin dissolving units) samt mjölkförtjockande enheter (MCU, milk clotting units). 1 g bromelain som standardiseras till 2 000 MCU-aktivitet är ungefär likvärdigt med 1 g med 1 200 GDU-aktivitet eller 8 g med 100 000 RU-aktivitet.

Terapeutisk användning

De farmakologiska effekter som tillskrivits bromelain är:
• förbättrad matsmältning; bromelain är aktivt över ett brett pH-intervall (pH 3–10, med optimal aktivitet mellan pH 5–8). Detta innebär att det är verksamt såväl i magsäcken som i tunntarmen.
• antiinflammatorisk aktivitet; via flera mekanismer såsom aktivering av plasmin, reduktion av kinin, inhibition av proinflammatoriska prostaglandiner etcetera.
• inhibition av blodplättsaggregation; beroende på dess plasminaktiverande effekt.
• påverkan av tarmens permeabilitet, mukolytiska effekter och har även visat sig öka serumnivåer av antibiotika vid behandling samt bromelain besitter dessutom en egen antibiotisk effekt.

 

Bromelainets effekter har studerats vid behandling av svullnad och inflammation beroende på skada eller kirurgi, och vid boxningsrelaterade skador, som ansiktssvullnad och hematom. Dessutom har det visat sig ha positiva effekter vid smärtsamma menstruationer, akut sinusit, magsår, symtom i såväl det kardiovaskulära systemet som cirkulationsystem, tromboembolism av centrala retinala kärl och förkortad sårläkning. Bromelain kan inducera IgE-medierade respiratoriska och gastrointestinala allergiska reaktioner, likaväl som korsreaktioner med papain, vete, råg, samt gräs- och björkpollen.

Dosering
Bromelain kan vara effektivt i så små doser som 160 mg per dag, men dess största effektivitet ses vid doser om 750–1 000 mg per dag. De flesta studier visar på bästa resultat om enzymet intas vid fyra olika tillfällen per dag. Inta Bromelain med måltider för att bidra till nedbrytning av protein och mellan måltider för att motverka inflammation, bihålebesvär, blodplättssammanklumpningar med mer.

Toxicitet
Bromelain är ofarligt. Toxicitet LD50 ligger troligtvis över 10 gram per kilo kroppsvikt.

Exempel på studier, referenser
En studie på råttor visade att bromelain absorberas snabbt via tarmkanalen. Upp till 40 procent av molekylvikten fanns i blodet efter oralt intag. Den högsta koncentrationen hittades en timme efter intag, men dess proteolytiska aktivitet avtog snabbt.
White RR. et al. ”Bioavailability of 12 51 bromelain after oral administration to rats”.Biopharm Drug Dispos, 1988;9:397-403.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.