Annons

Blåbärscurd! Super ihop med något chokladigt!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
30 december, 2013
Chokladtryffeltårta med blåbärskräm på en tallrik.

Jag höll på att glömma desserten. Har du sett receptet på min härliga karamell och chokladtryffeltårta som jag gjorde innan jul? den blev succè ! Så ljuvligt, underbart god! Mums! Vill man ha det lite så där extra festlig, kan man ju istället för att servera den med grädde göra en lite mer spännande kräm på blåbär. Nu gör sig inte bilden, den blev inte bra, men smaken var det inget fel på kan jag lova.

Chokladtryffeltårta med blåbärskräm på en tallrik.
Foto: Mia Hagenmalm

Blåbärskräm
200 g färska eller frysta tinade blåbär
3 ägg

Annons

1 1/2 dl surkin melis
100 g smör

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis i en kastrull. Lått sjuda på svag värme. Det får absolut inte koka, för då blir det grynigt. Mixa blåbären fint och tillsätt dem i äggkrämen. Rör ner smöret så att det smälter. Sila såsen genom en finmaskig sil, så att du får en slät kräm. Låt krämen bli kall. Servera till chokladtårta, kladdkaka eller något annat chokladigt.

Eller, om du hellre vill ha något fruktigt och lätt till efterrätt kanske ingefärskokta päron passar bättre?

Två päron på ett fat. En flaska med sås och en skål med vispad grädde på ett vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Ingefärsinkokta päron:
4 portioner:
4 st päron
6 dl äppeljuice, osötad
(2-3 msk sukrin)
1 dl ingefära i tunna skivor
1/2 tsk vaniljpulver ekologisk
3 msk arrowrot
4 1/2 msk vatten

Gör så här:
Koka ingefära i äppeljuicen ca 10 minuter. Ta upp ingefäran. Skala päronen och koka dem i ingefärssåsen ca 15 minuter. Om inte juicen täcker päronen, tänk på att vända dem så att alla sidor blir kokta. Ta upp päronen och låt svalna. Rör ut arrowrot med vatten och red av såsen. Smaka av med lite vaniljpulver. Låt kallna.
Ringla ingefärssåsen över päronen. Servera med vispad grädde.

Annons

Må så gott! Mia

 

30 december, 2013 0
Lax och pärontartar i glas på en bädd av västerbottenostkräm
Foto:Mia hagenmalm

Jag lovade att återkomma med ytterligare recept för nyårsafton! Och igår gjorde jag en så himla god lax och pärontartar ovanpå en västerbottenostcreme. Detta går också alldeles utmärkt att förbereda en dag i förväg. Jag lovar att det är så himla gott! Sötman, sältan och syran i rätten är en smaksensation för smaklökarna.

Päron- och laxtartar på västerbottenostcreme.
ca 8 små glas
Västerbottenostcreme

Annons

1 dl creme fraiche
1 1/2 dl västerbottenost, riven
herbamare örtsalt

Gör så här:
Värm creme fraiche i en gryta. rör ner osten och låt den smälta. Det får inte koka. Ta va från värmen och krydda med örtsalt. Fördela i små nubbeglas som du fyller till ca hälften med cremen.

Päron -och laxtartar
0,25 dl dill, finhackad
1/2 päron, skalt och tärnat i små bitar
150 g lax, kallrökt
1 tsk rom + lite till garnering

Gör så här:
Rör bara ihop allt och låt det stå och dra en stund. Fördela över ostcremen som ska vara rumsvarm vid servering. Toppa med rom. Servera som en liten aptitretare.

Ytterligare recept på lite goda förrätter och hela nyårsmenyn hittar du här: https://kurera.se/extra-lyxig-ceviche-pa-pilgrimsmusslor/ och här:https://kurera.se/recept-tips-pa-hela-den-festliga-nyarsmenyn/

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
30 december, 2013 0
Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom

Ja så var det snart nytt år igen! Jag har ett riktigt spännande 2014 framför mig! Det ser jag fram emot.

Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom
Foto:Mia Hagenmalm

Idag har jag lagat lite gott som jag tänkte kunde passa på nyårsaftonen! Vad sägs om en pannacotta med hummer eller lax-och pärontartar med en kräm gjord på västerbottenost? Kanske en chokladmousse med blåbärscreme eller den ljuvligt goda choklad- och karamelltårtan jag lade upp häromdagen? Ja här är iallafall lite tips!

Pannacotta med hummer 2 port

Annons

300 g kokt hummer
3 msk dill,hackad
1/2 citron, skal-finrivet och saft

2 1/2 dl grädde

Hummerfond:
1 msk smör
1 charlottenlök, finhackad
1 dl rotselleri, finhackad
1 msk tomtpure
1 1/2 dl vitt vin
1 dl vatten
2 msk agar-agarflingor
1/2 tsk torkad timjan
svartpeppar och ev. salt

Gör så här:

Klyv hummern och ta ut köttet ur klor och stjärt. Ta bort magen. Hacka köttet. Blanda hummerköttet med dill, citronskal och saft. Ställ kallt.

Annons

En hummer på en vit skärbräda
Foto:Mia Hagenmalm

Smält smör i en kastrull och fräs/bryn hummerskal som du har krossat lite, tillsammans med rotselleri, lök och tomatpurè några minuter. Häll på vin och vatten, timjan och svartpeppar. Låt koka upp och låt sedan koka i ca 15 minuter. Sila fonden genom en finmaskig sil och häll tillbaka i kastrullen. Koka ner vätskan till ca 1 deciliter.

Häll ner agarflingor i lite kallt vatten och låt svälla i ca 5 minuter. Slå därefter i dem i hummerfonden och låt koka tills dem löser sig. Häll på grädde och låt koka upp. Fördela hummerröran i två glas. Häll över hummerfond. Låt svalna något och ställ kallt i kylskåp minst 4 timmar. Innan servering toppa med resten av hummerröran och eventuellt kaviarrom.

Så gott!

Hörs senare idag med ytterligare recept!

Mia

Annons

 

 

 

Dela inlägget
Annons
28 december, 2013 0
Rödbetsjuice i glas

Så här i juletider kanske man inte äter och dricker allt för nyttigt och bra.
Jag brukar ta mig en liten hutt med rödbetsjuice där jag har rivit ner lite ingefära, efter maten.

Rödbetor i sig är en väldigt nyttig rotfrukt som innehåller massor av nyttiga fytonäringsämnen som nitrat och betain och kryllar av bra antioxidanter. Jag bara älskar den . Jag äter den iallafall två-tre gånger i veckan, då oftast råriven med lite olivolja och ibland pressad citronsaft. Eller så dricker jag det som juice innan frukost på morgonen.
Nitratet i rödbetan omvandlas av bakteriefloran i munhålan till nitrit, vilket i sin tur omvandlas till kväveoxid i magsäcken. Kväveoxid har en blodtryckssänkande och kärlvidgande effekt, vilket bidrar till att förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Betain ökar syreupptaget i blodet, som ökar prestationsförmågan och uthålligheten vid hård träning.
Rödbetor renar även gallblåsan och levern från toxiner, och rensar tarmen. Enligt nya studier kan den även motverka cancer. Ja den har många bra egenskaper, rödbetan.

Annons

Ingefära är jättebra för matsmältningen dessutom!

Rödbetsjuice i glas
Foto: Mia Hagenmalm

 

Ha det gott! // Mia

Dela inlägget
Annons
24 december, 2013 0
choklad och karamelltårta
choklad och karamelltårta
Foto: Mia Hagenmalm

…önskar jag en God Jul!

Oj så tokigt det blev! Jag skulle ha lagt ut tårtan tidigare, men när jag skulle baka hade ingredienser tagit slut och jag orkade faktiskt inte ge mig ut och handla. Jag hade så mycket annat att göra. Så jag gjorde botten igår och resten idag. Så kan det bli ibland när man har många bollar i luften samtidigt.

Denna tårta är en helt ljuvlig skapelse, lite som konfekt. Hittade ett recept i en mattidning som jag klippte ut och arbetade om receptet för att inte använda mig av vetemjöl och vitt socker. I karamellsmeten behövdes kokossocker för att smeten skulle tjockna, och det var det som jag hade slut på hemma. Om detta inte blir din tårta till jul, så kan det bli en god nyårstårta istället. jag kommer defenitivt ha den med mig när jag ska till vänner på Nyårsafton!

Annons

Chokladtryffeltårta med karamell:

Botten:
4 dl mandelmjöl
3 ägg
2 dl sukrin
3 msk kakao

Gör så här:
Vispa sukrin och ägg pösigt. Blanda de torra ingredienserna ordentligt med varandra. Gärna i en matberedare. Blanda ner äggsmeten och rör om ordentligt. Smörj en springform och klä in den med smörpapper. Häll ner smeten och bre ut den ordentligt i formen. Grädda i ugnen på 175 grader ca 20-25 minuter. Ta ut och låt bli kall.

Karamellkräm:
3 dl kokosssocker
1/2 dl agavesirap
1 krm flingsalt
1 dl vatten
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk cream fraiche

Karamellkräm,
Gör så här:

Blanda kokossocker, , salt, agave, och vatten i en gryta med tjock botten. Låt koka upp, och låt sedan sjuda tills den håller ca 170 grader, utan omrörning. Ta av från värmen och rör ner smör, grädde och creme fraiche. Rör tills du har en blank creme. Häll över på kakbotten och låt stelna.

Annons

Chokladtryffel
175 g mörk choklad, gärna ekologisk
1 dl vispgrädde
1/2 tsk flingsalt

Chokladtryffel:
Gör så här
Hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll denöver chokladen. Rör om så att chokladen smälter. Häll chokladen över karamellkrämen. Låt stå kallt minst 4 timmar. Strö över flingsalt precis innan serveringen. Servera med lättvispad grädde.

Ha en riktigt God Jul, så hörs vi!// Mia

 

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
21 december, 2013 0
Räkmousse dekorerat med citron, räkor och kaviar
Räkmousse dekorerat med citron, räkor och kaviar
Foto: Mia Hagenmalm

Det är lite svårt att hitta någon julstämning när regnet står som spön i backen utanför fönstret. Man får väl låta bli att titta ut, tända lite ljus och mysa av julens alla dofter, så kanske julkänslan innfinner sig så småning om.

Jag kommer inte att fira jul hemma, och det ska bli så skönt att bara sätta sig vid ett dukat bord. Men jag slipper inte att göra räkmoussè, vilket är en traditon på vårt julbord. Dessutom vågar jag inte komma utan denna läckra rätt. Det skulle bli en stor besvikelse. Det här är försvinnande gott att ha som pålägg! Förr hade jag det på sesamknäcke, men nu får det bli på något glutefritt kex kanske.

Annons

Räkmoussè alà Mia
3 dl Vispad grädde
1 finhackad gul lök
500 g räkor med skal
200 g rökt lax eller 200g stenbitsrom
1/2 dl kallt vatten
ca 2 msk Agar flakes, eller
ca 6 gelatinblad. (Se beskrivning på förpackning).
Olivolja till formen.

Gör så här:
Skala räkorna och skär dem fint. Du kan använda en
mixer, men akta så det inte blir för smått. Gör samma
sak med laxen. Löken ska också vara finhackad. Blanda
alltsammans med den vispade grädden.
Häll agar flingorna i det kalla vattnet och värm försiktigt
upp det. Låt sjuda i ca 3 minuter på svag värme . Rör
hela tiden så att flingorna löses upp. Låt svalna bara lite
så att det inte hinner stelna och rör ner det i räkröran.
Häll smeten i en oljad form tex en sockerkakasform.

Ställ kallt några timmar med plastfolie över, tills det stelnat och moussen håller ihop.
Garnera med räkor, citronskivor dill och eventuellt stenbitsrom.

Ha en bra dag! Mia

Dela inlägget
Annons
Annons