Jag ägnar en hel del tid till att göra en bra och näringsrik frukost på morgonen. Den ska innehålla bra med proteiner och bra fetter så jag står mig fram till lunch, och är pigg och full av energi. Så jag går gärna upp tidigt för att hinna ta en lång uppfriskande morgonpromenad med hunden. Då kommer cirkulationen igång i kroppen, och min stela rygg känns bättre. Under promenaden brukar jag fundera på vad jag ska äta till frukost.
I morse klampade jag som vanligt ut i linne, tunn kofta och barfota i mina öppna sandaler, men det var för första gången kyligt klockan halv sju, nästan som om det hade varit frost i natt. Jag mötte flera människor som tagit på sig bättre med ytterkläder. Jag hade glömt att titta på termometern innan jag gick ut. Dax att ta fram jacka och hela skor kanske.
Det är underbart att promenera förbi alla trädgårdar där det växer äppelträd som nu är fulla med kart och på nyponbuskarna växer det rikligt med bleka nypon. Snart är det dax att skörda. Ibland, om har man tur, ställer villaägarna ut en låda med fallfrukt till förfogande för oss som inte har äppelträd,vid grinden. Men än får man vänta på att äpplena ska mogna. Däremot finns det gott om blåbär i skogarna och i morse fick just blåbär bli en ingrediens i min frukost i form av blåbärspannkaka. Riktigt goda.
Gör så här:
Vispa kraftfullt ihop alla ingredienser utom blåbär, antingen med elvisp eller för hand. Låt stå och svälla ca 10 minuter. Rör försiktigt ner blåbär.
Stek på svag värme i kokosfett. Servera med blåbär.
Jag drack också min gröna/ drink med vetegräs för syra/basbalansen förstås.
För några årsedan fick jag en röd liten fläck på min näsa. Den såg ganska oskyldig ut. Lite lätt rodnad, men märket blödde väldigt lätt när jag tvättade mitt ansikte. Jag oroade mig faktiskt ganska mycket för det här, men det dröjde ändå något år innan jag uppsökte läkare. Jag blev skickad till hud direkt, men det lilla märket visade sig inte vara så farligt. En solskada som de frös bort. Däremot uppmanade läkaren mig att smörja med hög solskyddsfaktor, inte bevistas i solen alltför mycket och använda solhatt, därför att sådana små solskador kan utvecklas till cancer.
Jag har gjort allt som hon sa till mig, men nu har det lilla märket kommit tillbaka efter sommaren, och igår såg jag ytterligare ett lika dant märke på andra sidan näsroten som började blöda när jag tvättade ansiktet. Denna gång ringde jag direkt till vårdcentralen och ska få komma och få remiss till hud om en vecka.
Jag är ju rödhårig, men har ändå lätt för att bli brun, och när jag var yngre låg jag och pressade på stranden, samt solade solarium väldigt ofta. Man ville ju vara brun som en pepparkaka året om. För inte brydde jag mig om alla varningar om hudcancer. Som ung var jag odödlig och det kunde iallafall inte hända mig.
Nu vet jag bättre, men skadan är redan skedd.
Annons
Så, se över era förändringar i huden, och låt en läkare titta på dem, även om det ser väldigt oskyldigt ut.
Äntligen hittade jag ekologiska vindruvor i affären. Jag har kikat efter det länge nu. Oekologiska vindruvor är så giftiga och hårt besprutade att man ska förvara dem oåtkomligt för både barn och vuxna. Idag fick de härligt röda eko- druvorna bli ingrediens i min morgonsmoothie.
Att dagligen inta en smoothie är ett bra sätt att få i sig bra med vitaminer och mineraler. Det är annars svårt att orka äta lika mycket grönt och frukt i vanlig form, som när de är mixade.
Annons
Du ska med fördel använda druvor med kärnor, för när kärnorna mixas med, frigörs det nyttiga pyknogenoler som är en stark antioxidant och är bra för både immunförsvar, hjärta och kärl samt gör huden elastisk och slät, då pyknogenolet ger näring till huden genom blodet och påverkar hudproteinformatet på ett mycket positivt sätt. 🙂 Anti-rynk innifrån alltså! 🙂
Smoothie med vindruvor och avocado 2 glas
20 st vindruvor med kärnor
1 banan
1 avocado
1 näve babyspenat
2 dl vatten
Skölj vindruvor och spenat ordentligt. Kärna ur avocadon och gröp ur köttet. Skala bananen och bryt den i bitar. Mixa alltsammans till en slät smoothie. Häll upp i två glas. Toppa med några druvor och -eller pumpafrönJag tog den ena smoothien till min frukost och det andra blandade jag i 4 matskedar chiafrön och åt som en god chiapudding till mellanmål efter lunch.
…på mig när jag har magnesiumbrist! Och visst är det jobbigt när hela ögat verkar vibrera i spasmer, men det är dock inte ofta det syns utåt.
Eftersom att jag jobbar som hälsorådgivare så märker jag av att en stor grupp människor fatiskt lider av magnesiumbrist. Många människor får kramper och – eller myrkrypningar i benen nattetid. Men också stelhet, trötthet, dålig aptit och förstoppning kan visa på magnesiumbrist.
Om JAG inte har ätit ett tillskott av magnesium på ett tag, brukar den första symtomen på att jag har brist, vara nervryckningar i ögonlocken, vilket kan vara nog så irriterande. Men värre tycker jag att det är när jag har svårt att komma till ro på kvällen av det skäl att jag även kan få rastlösa ben. Det är jätte jobbigt när man är trött och vill sova och det kryper en oroskänsla i benen som gör att det är svårt att slappna av.
Annons
Jag äter egentligen magnesium kontunerligt om jag inte slarvat som nu i sommar, och då tar jag en tablett på kvällen, så sover jag gott sedan. Magnesium är muskelavslappnande och behövs för att nerver och muskler ska fungera normalt.
Men det har också andra bra effekter. Magnesium är en jätteviktig mineral och ändå är det jättemånga idag som lider brist på det.
Faktum är att vi inte får i oss tillräckliga mängder magnesium genom kosten. Det beror på all raffinerad och i vissa fall ensidig kost/ mat vi äter. Även långvariga diarèer, alkoholberoende, drogmissbruk och diabetes kan orsaka brist på magnesium.
Idag får vi i oss ca 200-250 mg magnesium genom föda om man äter en allsidig kost, och om man jämför det med att vi i början på 1900-talet fick i oss ca 1000 mg magnesium genom kosten, så har det minskat väldigt drastiskt.
Ett ökat intag av magnesium kan man få genom att byta ut exempel vitt mjöl, bröd, pasta ris osv mot fullkornsprodukter och att äta mer grönt från växtriket. Men jag tror inte att det räcker ändå. Den föda vi äter idag har inte samma näringsinnehåll som för hundra år sedan. Det beror på te.x utarmade jordar,bekämpningsmedel och all import- maten fraktas långt och tappar mycket av sin näring.
Jag äter själv bra mat, mycket är från växtriket som frukt och grönt samt nötter, och ändå har jag ovan nämda symtom om jag INTE äter tillskott. Dessutom är jag ju sur i kroppen nu. Magnesium inverkar även på blodets PH-värde och kroppens syra/bas-balans. Har man magnesiumbrits blir man alltså sur i kroppen. 🙁
Flera studier av magnesium visar att mineralen har stor skyddseffekt mot bland annat hjärta och kärl, och tjocktarmscancer som är vår vanligaste cancerform. Det för att magnesium är en nödvändig kompinent i minst trettio olika enzymsystem som har med celldelning att göra Magnesium kan hjälpa till att sänka högt blodtryck och ett intag av magnesium kan förebygga stroke och även diabetes 2, då det hjälper till att bryta ner sockerarter och ger en bra blodsockerbalans.
Annons
Annons
Benskörhet kan förebyggas med magnesium eftersom att magnesium är en viktig beståndsdel i vår benstomme. Har man högt magnesiumintag har man också en större bentäthet. Det är för att magnesium bidrar till aktivering av D-vitamin, parathormonet (PTH),
alkalisk fosfats och calcitonin. Magnesium hindrar även kalcium att lagras i leder och i artärer. Men kalcium och magnesium samverkar också i kroppen. Kalcium stimulerar nervceller och magnesium ger avslappning av musklerna samt reglerar tillgång och användning av kalcium i cellerna.
Har man migrän ska man absolut testa att äta magnesiumtillskott. Det har visat sig att migränpatienter ofta har lägre magnesiumnivåer än andra människor.
Magnesiumbrist frigör desutom mer histamin, vilket kan öka allergibesvär.
Magnesium kan även lindra astma.
Du hittar magnesium i bönor och ärter, bananer och nötter, mandlar, pumpafrön solrosfrön, avocado, skaldjur spenat, daddlar, alger kakao, kål, broccoli, brännässlor, och skaldjur.
så en bra ide är att äta mycket av dessa födoämnen. Men också att äta kosttillskott. 250-300 mg/ dagligen från kosttillskott är att rekommendera.
Om jag som nu i förra veckan hade problem med myrkrypningar i benen, är det mycket snabbare avhjälpt med att smörja in benen med magnesium-gel eller magnesiumlotion eller olja än att äta magnesiumtabletter.
Genom att smörja det ställe som man har besvär ifrån, tex myrkrypningar, smärtsamma benkramper, migrän eller annat, så tar huden upp magnesium från oljan direkt in i kroppen och verkar och lindrar nästan omedelbart. Den funkar även på växtvärk, träningsvärk och spänningsvärk. Jag brukar även bada i magnesium badsalt när jag har värk i ryggen. Det lindrar fantastiskt bra för spända muskler. Och om man vill balansera PH- balansen i kroppen är det toppen att ta ett magnesiumbad.
I vårt mag-och tarmsystem kryllar det av enorma mängder olika arter bakterier, och enligt nya rön som nu har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BioEassay, styr bakterier vad vi äter. Eller vad vi är sugna på! Bakterier kan alltså kontrollera våra sinnen. Är man sugen på fett eller socker kan det alltså vara en luring av bakterier som bestämmer vad vi vill äta. Detta har framkommit enligt studier av flera olika forskare i USA.
Vissa bakterier styr alltså vårt sug efter vissa näringsämnen som de livnär sig på. Det gör så att vi luras att äta mer av det som vi egentligen inte behöver.
Vilka manipulativa rackare dessa bakterier alltså är?! Forskarna vet ännu inte hur bakterierna bär sig åt, men man misstänker att effekten åstadkommer av signalmolikyler som mikroberna producerar och frigör i vår magtrakten. Vagusnerven som kopplar samman miljontals nerver med hjärnan tycks spela en viktig roll i det hela.
Dessa bakterier kämpar hårt i våra magar för att behålla sina nicher i ekosystemet.
Annons
Men genom att svälta ut de besvärliga manipulativa mikroberna, kan man alltså bekämpa suget och då ger vi aktivt stöd till deras konkurrenter, andra mikrober som gynnar vår mag-tarmflora.
Till helgen får jag gäster, så igår passade jag på att baka-göra en kaka som jag sneglat på ett tag. Den här raw food cheesecaken med granatäpple har varit med på TV4- morgon och den såg så god ut att jag blev sugen att testa. Men eftersom att jag stod i valet och kvalet om jag skulle använda lingon istället för granatäpple som i ursprungsreceptet, fick jag kompromissa med mig själv, och slutligen valde jag båda. Det var ett lyckat experiment för det blev så himla bra! Mums!
Jag tycker att det är så tacksamt att baka raw food! Dels är det enkelt, det är på naturliga råvaror, och man slipper ugnen. Det är skönt nu när det är sommar. Sen är det ju mycket nyttigare än vanlig cheescake, även om denna kaka har ganska mycket agavesirap i sig. Men det är nödvändigt då både granatäpple och lingon är lite ”bittersura” i smaken.
Denna kaka blev helt ljuvligt god!
OBS!!!! Cashewnötterna ska ligga i blöt i minst tre timmar innan de mixas.
Annons
Frusen raw granatäpple-och lingonkakaka Botten:
200 g mandelmjöl
150 g dadlar, torkade
1 nypa salt
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
Cashewgrädde 400 g cashewnötter, naturella EKO, blötlagda i vatten minst 3 timmar
2 1/2 dl kokosolja
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
2 dl färskpressad citron, Eko
2 1/2 dl agavesirap
2 dl granatäpplejuice ca 4 st granatäpplen eller köpt juice
1 dl lingon, frysta
Gör så här: Botten:
Mixa alla ingredienser och tryck ut ”degen” ordentligt i en springform med avtagabar kant.
Cashewgrädde:
Mixa de blötlagda cashewnötterna med alla ingredienser UTOM granatäpplejuice och lingon till en jämn, len smet. Häll ner granatäpplejuice och lingon och fortsätt mixa tills det är väl blandat. Häll fyllningen över botten och jämna ut den. Frys kakan i frysen över natten.
Dekoration:
ca 15 st jordgubbar delade på mitten
1/2 dl lingon som jag rullade i sukrin melis och lät ligga på ett fat i 15 minuteroch dra åt sig det söta.
Pumpafrön
Granatäpplekärnor
Annons
Annons
Ta ut och låt tina i kylskåp ca 1- 1 1/2 timme innan servering. Dekorera med bär.
Trevlig helg! 🙂 Mia
Annons
Prenumerera nu!
Nyhetsbrev
Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.