Annons

Cancerframkallande ämnet akrylamid i svenska fredagsmyset

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
13 januari, 2018
Cancerframkallande ämnet akrylamid i svenska fredagsmyset

Ja detta är ju ingen nyhet, man larmade även för några år sedan, men bra att det tas upp igen så det uppdateras.

Gift i fredagsmyset
Chips är ju ett snacks som äts av många till fredagsmyset. Man minns väl chipsreklamen med slingan: ”Nu är det slut på veckan, nu är det dags för fredagsmys” som gick för några år sedan. Innan reklamen hade vi i min familj endast godismys på lördagar, men som reklamen uppmanade blev det även fredagsmys. Tänk vad man påverkas.

Nåväl, det är ju bra att veta vad man stoppar i sina barn och sig själv. För chips som säljs i Sverige innehåller fortfarande stora mängder av det cancerframkallande ämnet akrylamid.

Annons
  • Akrylamid är ett ämne som bildas vid upphettningen och är en reaktion mellan aminosyror och socker. Halterna av akrylamid i chips påverkas både av tillagningstemperaturen, vilken potatis det är och hur potatisen förvaras.
    (I Sverige får vi i genomsnitt i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. Knappt 30 procent av det kommer från kaffe, medan bröd, kakor och kex bidrar med 30 procent. Pommes frites och potatischips bidrar med drygt 10 procent vardera enligt Livsmedelsverket).
  • Ny lagstiftning om lägre halter akrylamid inom EU
    Nya regleringar för akrylamid träder i kraft inom EU i april i år.
    Testfakta har testat flera chipssorter och många av dem innehåller betydligt högre halter av akrylamid än vad som är tillåtet enligt den nya regleringen.
    OLW:s chips och bland annat populära Sourcream & Onion är värstingen, men även Coops egna märke Änglamark och det mindre märket Bjäre har klart högre halter än vad EU:s nya lagstiftning kräver.
    Det innebär att chipstillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser. Chipsen får inte innehålla mer än 750 mikrogram akrylamid per kilo men OLW:s originalchips innehåller mer än dubbelt så mycket, 1700 mikrogram.

    -Det är naturligtvis tråkigt att våra chips ligger så högt säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig Orkla Confectionery & Snacks, Sverige som äger varumärket OLW, till testfakta.
    Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips, och den potatis som odlas i nordliga länder löper större risk att ge högre halter akrylamid. Man håller nu på att byta ut potatissorten som Testfakta
    testade.

    Källa: Svt och Aftonbladet

    11 januari, 2018 0
    Brysselkål i apelsinsås på en vit tallrik

    Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt.
    De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer.
    Kål har även en antiinflammatorisk effekt.

    Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är rik på C-vitamin och har en speciell kombination av cancerbekämpande svavelhaltiga ämnen som vid intag bryts ner till viktiga antioxidanter i kroppen. Dessa antioxidanter (ORAC-värde: 980 per 100 g) skyddar dina celler, ditt DNA och stärker immunförsvarets vita blodkroppar.

    Brysselkål kan vara lite beskt när man steker den. Jag gillar egentligen det beska men om man inte gör det kan man tillsätta citron eller apelsin eller blanda med något sött eller syrligt, exempelvis torkade tranbär som lite tar bort den beska smaken.

    Annons

    Sist jag gjorde brysselkål kokade jag den i apelsinjuice och det blev fantastiskt gott och lite av en favorit.

    / Mia

    Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök
    2 portioner
    1/2 tsk röd chili- finhackad
    1 vitlöksklyfta
    1 msk kokosolja utan smak
    5 dl apelsinjuice- färskpressad
    1/2 tsk havssalt
    1 krm svartpeppar
    200 g brysselkål

    Gör så här:
    Skala och finhacka vitlöksklyftan och chilin.
    Hetta upp kokosoljan i en kastrull och fräs chili och vitlök snabbt.
    Tillsätt apelsinjuicen tillsammans med havssalt och svartpeppar.
    Låt koka upp. Tillsätt brysselkålen och låt koka 8-10 minuter.

    Serveras varm med lite av lagen.

    Annons

    Dela inlägget
    Annons
    29 december, 2017 0
    Grönare nyårsmeny

    Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.

    Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött.

    Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska.
    Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här tips om olika goda recept på förrätt, varm- och efterrätt. Slänger även med några recept med skaldjur då det faktiskt hör nyår till, tycker jag. Jag älskar nämligen skaldjur och äter det gärna.

    Annons

    Gott Nytt till er alla! 🙂
    Mia

    Marinerad portabello med spenat och mozzarella

    4 portioner
    4 stora portabellosvampar
    1 dl cashewnötter
    1/2 röd paprika
    1 msk olivolja
    1 krm salt
    1 krm svartpeppar

    Marinad
    1 stor vitlöksklyfta
    1 tsk oregano
    2 msk tamari (soja)
    1 dl citronsaft
    1 dl olivolja

    Fyllning:
    250 g babyspenat
    2 vitlöksklyftor, riven
    200 g mozzarella, riven

    Sötpotaispure:
    800 g sötpotatis
    smör eller olja
    örtsalt och svartpeppar

    Gör så här:
    Hacka cashewnötterna i mindre bitar och rosta i en torr, het stekpanna så nötterna får färg.
    Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Koka i lätt saltat vatten tills de mjuknar. Häll av vattnet och lägg med en klick smör eller olja. Mosa potatisen med elvisp till en pure. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.

    Annons

    Marinad:
    Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök med soja, citronsaft och olja.
    Doppa och vänd runt svampen i marinaden. Ställ sedan svampen med hatten nedåt i smord ugnsfast form. Ringla över resten av marinaden. Låt stå och dra i tio minuter. Skölj under tiden paprikan och skär den i lite större bitar.

    Sätt svampen i mitten av ugnen på 200 grader i ca tio minuter. Fräs vitlöksrivet snabbt och tillsätt sedan spenat. Stek tills spenaten mjuknat. Ta ut svampen ur ugnen och fördela spenaten i svampen och överst mozzarella. Lägg paprikabitarna bredvid på fatet och ringla över olivolja. Sätt ugnen på grill och ställ åter in fatet med svamp och paprika i ugnen. Låt stå tills osten smält och paprikan mjuknat och fått färg. Ta ut och toppa med de rostade caschewnötterna. Servera med sötpotatis och en grön sallad.

    Tips på förätt:

    Kantarell- och auberginesoppa med rökig morot

    Kantarell o auberginesoppa toppad med knaperstekt morot i en vit soppskål
    Foto: Mia Hagenmalm


    Cheviche på pilgrimsmusslor

    Annons

    Foto: Mia Hagenmalm


    Pilgrimsmusslor på citrusbädd

    Foto: Mia Hagenmalm

    Hummerpannacotta

    Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom
    Foto:Mia Hagenmalm

    Päron- och laxtartar med västerbottenostkräm

    Lax och pärontartar i glas på en bädd av västerbottenostkräm
    Foto:Mia hagenmalm

     

    Förslag på efterrätt:

    Salt karamell- och tryffeltårta

    choklad och karamelltårta
    Foto:Mia Hagenmalm

    Ingefärsinkokta päron

    Två päron på ett fat. En flaska med sås och en skål med vispad grädde på ett vitt bord
    Foto: Mia Hagenmalm

     

    Dela inlägget
    Annons
    22 december, 2017 0
    Grönkålsbullar på ett vitt fat

    Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de klart något för dig. Jag bara älskar dem.

    Grönkålsbullar
    ca 16 st

    1 rödlök, finhackad
    3 dl finhackad grönkål
    1 tsk agavesirap

    Annons

    200 g edamamebönor ( utan skida)
    1 dl paranötter eller valnötter
    1-2 msk fiberhusk
    1/2 dl riven parmesan
    örtsalt och svartpeppar.

    Gör så här:
    Fräs lök och den hackade grönkålen tills grönkålen mjuknar. Häll på sirap och blanda runt. Låt steka lite till.
    Mixa nötterna till mindre bitar. Lägg med bönorna och mixa ytterligare. Tillsätt övriga ingredienser, örtsalt och några varv med pepparkvarnen och mixa tills allt blandas. Blöt händerna och rulla bollar av smeten. stek i olja eller smör runt om.

    Dela inlägget
    Annons
    15 december, 2017 0

    Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka till det.
    Håll utkik här i bloggen efter nya tips och recept på både nyttigare godis och mat i veckan som kommer.
    Så länge bjuder jag på några av mina tidigare års recept.
    Trevlig helg!

    Mia

    Annons

    Vegansk kola

    Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk
    Foto: Mia Hagenmalm

    Rawfood pepparkaksbollar med choklad och kardemummakräm

    Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon
    Foto: Mia Hagenmalm

    Saffranssmoothie med manukahonung och mango

    Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad
    Foto: Mia Hagenmalm

    Raw cheesecake med saffran och apelsinkräm

    Rawfood cheesecake med saffranskräm på pepparkaksbotten
    Foto: Mia hagenmalm

    Raw peppermint cup

    Annons

    Mintchoklad rawfood
    Foto: Mia hagenmalm

    Raw Salty Caramel

    Salty caramel rawfood
    Mia Hagenmalm
    Dela inlägget
    Annons
    14 december, 2017 0
    Vegetariska julbullar
    Vegetariska julbullar
    Foto: Mia Hagenmalm

    Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte.

    Jag sjunger just nu Stjärnjul och förra veckan var en sån där vecka då jag till slut inte visste vilken dag det var då arbete, repetitioner och konserter flöt ihop. Jag är ganska trött idag. Men premiären gick fantastiskt bra och nu längtar jag till i helgen då vi har ytterligare tre konserter.

    Häromveckan testade jag att göra julbullar. Dessa är verkligen jättegoda och kommer att ingå på mitt julbord i år tillsammans med denna goda rödbetssallad:Rödbetssallad med passionsfrukt och kokos

    Annons
    Rödbetssallad med kokos och passionsfrukt
    Foto: Mia Hagenmalm

    Ha det fint!

    Mia

    Vegetariska julbullar ( glutenfria)
    4 portioner
    3 dl svarta bönor, kokta
    2 dl mandelmjöl
    5 dl vatten
    1/2 dl fiberhusk
    1 liten gul lök
    1 ägg
    1 tsk mald kryddpeppar
    1 tsk örtsalt
    1 krm vitpeppar
    olja eller smör till stekning

    Gör så här:
    Mixa eller mosa bönorna. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Blöt händerna i vatten och forma smeten till ca 20 bullar. Provstek gärna en. Håller bullen inte ihop så ha i mer fiberhusk. Stek bullarna i smör eller olja runt om i ca 8 minuter,

     

    Annons

    Dela inlägget
    Annons
    Annons