Annons
Annons

Med en ljuvlig salt karamell och chokladtryffeltårta….

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
24 december, 2013
choklad och karamelltårta
choklad och karamelltårta
Foto: Mia Hagenmalm

…önskar jag en God Jul!

Oj så tokigt det blev! Jag skulle ha lagt ut tårtan tidigare, men när jag skulle baka hade ingredienser tagit slut och jag orkade faktiskt inte ge mig ut och handla. Jag hade så mycket annat att göra. Så jag gjorde botten igår och resten idag. Så kan det bli ibland när man har många bollar i luften samtidigt.

Denna tårta är en helt ljuvlig skapelse, lite som konfekt. Hittade ett recept i en mattidning som jag klippte ut och arbetade om receptet för att inte använda mig av vetemjöl och vitt socker. I karamellsmeten behövdes kokossocker för att smeten skulle tjockna, och det var det som jag hade slut på hemma. Om detta inte blir din tårta till jul, så kan det bli en god nyårstårta istället. jag kommer defenitivt ha den med mig när jag ska till vänner på Nyårsafton!

Annons

Chokladtryffeltårta med karamell:

Botten:
4 dl mandelmjöl
3 ägg
2 dl sukrin
3 msk kakao

Gör så här:
Vispa sukrin och ägg pösigt. Blanda de torra ingredienserna ordentligt med varandra. Gärna i en matberedare. Blanda ner äggsmeten och rör om ordentligt. Smörj en springform och klä in den med smörpapper. Häll ner smeten och bre ut den ordentligt i formen. Grädda i ugnen på 175 grader ca 20-25 minuter. Ta ut och låt bli kall.

Karamellkräm:
3 dl kokosssocker
1/2 dl agavesirap
1 krm flingsalt
1 dl vatten
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk cream fraiche

Karamellkräm,
Gör så här:

Blanda kokossocker, , salt, agave, och vatten i en gryta med tjock botten. Låt koka upp, och låt sedan sjuda tills den håller ca 170 grader, utan omrörning. Ta av från värmen och rör ner smör, grädde och creme fraiche. Rör tills du har en blank creme. Häll över på kakbotten och låt stelna.

Chokladtryffel
175 g mörk choklad, gärna ekologisk
1 dl vispgrädde
1/2 tsk flingsalt

Chokladtryffel:
Gör så här
Hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll denöver chokladen. Rör om så att chokladen smälter. Häll chokladen över karamellkrämen. Låt stå kallt minst 4 timmar. Strö över flingsalt precis innan serveringen. Servera med lättvispad grädde.

Ha en riktigt God Jul, så hörs vi!// Mia

 

 

 

Annons
Annons