Visst börjar man ana våren i luften? Det härliga vårljuset, solens värmande strålar och vårlökarna som börjar leta sig upp i rabatterna. Jag har iallafall fått vårkänslor även om det fortfarande är kallt i luften.
Det var länge sedan jag gjorde chiapudding och i morse stod jag och velade om jag skulle göra det eller en smoothie. Men varför vela egentligen när man kan äta båda? Jag gjorde helt enkelt en chiapudding och hällde smoothie över. Så himla gott!
Ha en trevlig helg!
Mia
Annons
Chiapudding med solgul mangsmoothie
2 glas
2 dl havregrädde
4 msk chiafrön
Gör så här:
Mät upp 1 dl havregrädde i vardera glas. Blanda ner 2 msk chiafrön i varje glas. Låt stå kallt minst en timme.
Efter en timme, mixa ingredienserna till smoothien. Fördela över chiapuddingen.
Njut! 🙂
Nu var det ett tag sedan jag bloggade, men ibland hinns det inte med. Och snö har vi fått i Stockholmstrakten också. Massor!
Kan någon tala om för mig om staren kommit än? För enligt gammalt gotländskt folkligt tidsbegrepp ska man räkna sju”star-urar” (bakslag med kalla vindar och snö) från det att första staren kommer, innan våren är här på riktigt. ????.
Jag tycker nämligen att det kan sluta snöa och vara kallt nu. Jag längtar väldigt mycket till våren och sommaren.
Visst är det fint med snö- ett tag, men jag lessnar ganska fort. Iallafall när det blir moddigt och slask utav det vita och det blir så där råkallt så det kryper in i ben och märg.
Idag känns det som en så där extra trist februaridag så jag tänker unna mig en underbart god paj med smaker av vårens primörer.
Annons
Ha det fint!
Mia OBS! Det är ju inte säsong för nässlor just nu, men man kan ju fuska och ta spenat istället medan man väntar på att godingarna börjar gro i vår.
Fyllning:
200 g riven ost
80 g nässlor, förvällda och utkramade
1 knippe sparris
1 dl persilja
salt och peppar
3 -4 ägg
Annons
Annons
Gör så här:
Pajskal Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa kikärtor, olivolja, mandelmjöl och salt till en deg.
Tryck ut degen i en smörad eller oljad pajform och nagga den med en gaffel. Ställ kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen ca 25-30 minuter.
Fyllning:
Mixa nässlor, vitlök och ost till en smet. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela fyllningen i pajskalet. Skär bort den träiga nederdelen på sparrisen och skär av den en gång på längden. Fördela sparrisbitarna över nässelblandningen och tryck ner dem lätt. Knäck äggen över fyllningen och krydda äggen med salt och peppar.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggen har stannat.
Snart startar sportlovet ute i landet.
Förhoppningsvis ägnar barnen sitt sportlov till inom – och utomhusaktiviteter där man rör på sig och får frisk luft!
För idag är det väldigt många barn som blir sittandes hemma och spelar spel eller chattar i paddan, datorn eller mobilen istället för att ta sig för något. Min egen tonårsdotter är inget undantag. Tyvärr!
Tips på picknickmat
Vårrullar passar ju riktigt bra som picknickmat.
Det är riktigt mysig att ha med fika eller en matbit när man är ute i naturen och barn brukar älskad det!
Annons
Det gjorde iallafall mina när de var små. De ville ha picknick jämt.
Jag gjorde ofta sallad eller varm soppa att ha med när vi var ute. Eller så grillade vi korv över öppen eld.
Ett annat tips är att ha med kokta ägg i sitt skal. Det är enkelt att packa med i picknickkorgen eller ryggsäcken. Ägg är ju även en mycket bra källa till proteiner och proteiner ger en lång mättnadskänsla.
Vårrullar kan man ju variera efter sitt eget tycke och smak, men här kommer mitt tips på fyllning.
Allt gott!
Mia
Vegetariska vårrullar 6 stycken
6 rispapper Fyllning:
4 msk purjolök, tunt strimlad
1/2 mango i tärningar
1/4 gurka i stavar
50 g strimlad rödkål
1 liten morot i stavar
1/2 dl cashewnötter, hackade
6 kvistar koriander
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till såsen och ställ kallt minst 30 minuter.
Koka upp vatten och låt svalna lite.
Dela gurkan mitt itu och kärna ur den. Skär sen gurka och morot i smala stavar. Strimla rödkål och purjolök tunt och tärna mangon.
Grovhacka cashewnötterna.
Lägg ner rispapper, ett i taget i det varma vattnet ca 10-15 sekunder så det mjuknar och blir följsamt. Ta upp papperet och lägg på en ren kökshandduk och fördela fyllningen på mitten av papperet.
Vik först den nedre delen av rispapret över fyllninge och rulla sedan ihop till en rulle.
Dippa vårrullen i den goda såsen och njut! 🙂
Ja detta är ju ingen nyhet, man larmade även för några år sedan, men bra att det tas upp igen så det uppdateras.
Gift i fredagsmyset
Chips är ju ett snacks som äts av många till fredagsmyset. Man minns väl chipsreklamen med slingan: ”Nu är det slut på veckan, nu är det dags för fredagsmys” som gick för några år sedan. Innan reklamen hade vi i min familj endast godismys på lördagar, men som reklamen uppmanade blev det även fredagsmys. Tänk vad man påverkas.
Nåväl, det är ju bra att veta vad man stoppar i sina barn och sig själv. För chips som säljs i Sverige innehåller fortfarande stora mängder av det cancerframkallande ämnet akrylamid.
Annons
Akrylamid är ett ämne som bildas vid upphettningen och är en reaktion mellan aminosyror och socker. Halterna av akrylamid i chips påverkas både av tillagningstemperaturen, vilken potatis det är och hur potatisen förvaras.
(I Sverige får vi i genomsnitt i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. Knappt 30 procent av det kommer från kaffe, medan bröd, kakor och kex bidrar med 30 procent. Pommes frites och potatischips bidrar med drygt 10 procent vardera enligt Livsmedelsverket).
Ny lagstiftning om lägre halter akrylamid inom EU
Nya regleringar för akrylamid träder i kraft inom EU i april i år. Testfakta har testat flera chipssorter och många av dem innehåller betydligt högre halter av akrylamid än vad som är tillåtet enligt den nya regleringen.
OLW:s chips och bland annat populära Sourcream & Onion är värstingen, men även Coops egna märke Änglamark och det mindre märket Bjäre har klart högre halter än vad EU:s nya lagstiftning kräver.
Det innebär att chipstillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser. Chipsen får inte innehålla mer än 750 mikrogram akrylamid per kilo men OLW:s originalchips innehåller mer än dubbelt så mycket, 1700 mikrogram.
-Det är naturligtvis tråkigt att våra chips ligger så högt säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig Orkla Confectionery & Snacks, Sverige som äger varumärket OLW, till testfakta.
Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips, och den potatis som odlas i nordliga länder löper större risk att ge högre halter akrylamid. Man håller nu på att byta ut potatissorten som Testfakta
testade.
Egentligen ska man frossa i kål av olika sorter. Det är otroligt nyttigt. De svavelaktiga ämnena- glukosinolaterna som finns i kål, tycks fungera nästan som tumörhämmande läkemedel. Dessutom gynnar kål de nyttiga bakterierna i tarmfloran då de är rika på fibrer.
Kål har även en antiinflammatorisk effekt.
Brysselkål eller rosenkål som den också kallas är rik på C-vitamin och har en speciell kombination av cancerbekämpande svavelhaltiga ämnen som vid intag bryts ner till viktiga antioxidanter i kroppen. Dessa antioxidanter (ORAC-värde: 980 per 100 g) skyddar dina celler, ditt DNA och stärker immunförsvarets vita blodkroppar.
Brysselkål kan vara lite beskt när man steker den. Jag gillar egentligen det beska men om man inte gör det kan man tillsätta citron eller apelsin eller blanda med något sött eller syrligt, exempelvis torkade tranbär som lite tar bort den beska smaken.
Annons
Sist jag gjorde brysselkål kokade jag den i apelsinjuice och det blev fantastiskt gott och lite av en favorit.
/ Mia
Apelsinkokt brysselkål med chili och vitlök
2 portioner
1/2 tsk röd chili- finhackad
1 vitlöksklyfta
1 msk kokosolja utan smak
5 dl apelsinjuice- färskpressad
1/2 tsk havssalt
1 krm svartpeppar
200 g brysselkål
Gör så här:
Skala och finhacka vitlöksklyftan och chilin.
Hetta upp kokosoljan i en kastrull och fräs chili och vitlök snabbt.
Tillsätt apelsinjuicen tillsammans med havssalt och svartpeppar.
Låt koka upp. Tillsätt brysselkålen och låt koka 8-10 minuter.
Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.
Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött.
Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska.
Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här tips om olika goda recept på förrätt, varm- och efterrätt. Slänger även med några recept med skaldjur då det faktiskt hör nyår till, tycker jag. Jag älskar nämligen skaldjur och äter det gärna.
Annons
Gott Nytt till er alla! 🙂 Mia
Marinerad portabello med spenat och mozzarella
4 portioner
4 stora portabellosvampar
1 dl cashewnötter
1/2 röd paprika
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Fyllning:
250 g babyspenat
2 vitlöksklyftor, riven
200 g mozzarella, riven
Sötpotaispure:
800 g sötpotatis
smör eller olja
örtsalt och svartpeppar
Gör så här:
Hacka cashewnötterna i mindre bitar och rosta i en torr, het stekpanna så nötterna får färg.
Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Koka i lätt saltat vatten tills de mjuknar. Häll av vattnet och lägg med en klick smör eller olja. Mosa potatisen med elvisp till en pure. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.
Annons
Annons
Marinad:
Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök med soja, citronsaft och olja.
Doppa och vänd runt svampen i marinaden. Ställ sedan svampen med hatten nedåt i smord ugnsfast form. Ringla över resten av marinaden. Låt stå och dra i tio minuter. Skölj under tiden paprikan och skär den i lite större bitar.
Sätt svampen i mitten av ugnen på 200 grader i ca tio minuter. Fräs vitlöksrivet snabbt och tillsätt sedan spenat. Stek tills spenaten mjuknat. Ta ut svampen ur ugnen och fördela spenaten i svampen och överst mozzarella. Lägg paprikabitarna bredvid på fatet och ringla över olivolja. Sätt ugnen på grill och ställ åter in fatet med svamp och paprika i ugnen. Låt stå tills osten smält och paprikan mjuknat och fått färg. Ta ut och toppa med de rostade caschewnötterna. Servera med sötpotatis och en grön sallad.