Annons

Det gömda sockret hittats i Liptons och Twinings te!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
19 mars, 2014
Det gömda sockret hittats i Liptons och Twinings te!
Foto: Matfusket
Foto: Matfusket

Delar med mig av ”Matfuskets” bild som jag hittade på facebook häromdagen!

Och i Aftonbladet igår kunde man läsa att man hittat upp till 20 procent socker i tepåsar från Lipton och Twinings, Inte naturligt socker, utan rörsocker. Men man har inte deklarerat att varan innehåller socker i bruksanvisningen. Studien är gjord av Norska Tv 2

Enligt Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket måste allt som ingår i livsmedel skrivas in i innehållsförteckningen.

Annons

Det är alltså inte helt lätt att undvika socker idag. Till och med i till exempel kyckling kan man hitta socker! Otroligt! Inte så konstigt att så många är sockerberoende!?

/ Mia

19 mars, 2014 0
Vatten som rinner ner i ett vattenglas

I dag på dag 3 i sockerutmaningen på Kurera facebook har jag tipsat deltagarna att man ska dricka vatten för att få en bra balans på blodsockret. Och det är jätte bra att ta ett glas vatten, gärna med en citronskiva eller gurkskivor om man känner att sötsuget är på väg. Ett glas vatten till maten ger alltså bättre blodsocker.

Vatten som rinner ner i ett vattenglas
Foto: Mia Hagenmalm

Detsamma gäller maten vi äter. Ju högre vattenhalt i de livsmedel vi äter, desto mindre påverkar det blodsockret.

Men vatten är också bra för din hormonbalans. När man inte dricker tillräckliga mängder vatten, bildar kroppen vasopressin, vilket är ett hormon som koncentrerar urinen i dina njurar för att på så sätt spara vätska. Det är inte bra, för vasopressinet drar även samman dina blodkärl, och det resulterar i ett högre blodtryck. Lagom mängd är ca 1,5 liter per dag!

Annons

Så spä på med vatten! Livets dryck!

 

 

Dela inlägget
Annons
18 mars, 2014 0

Läste just Rune Lanestrands blogginlägg om (den fördömda )GMO-majsen.

Nu visar en studie i USA att majsrotsbaggar har skapat en resistens mot majssorten CRY3Bb 1. ( Vill du äta en majs som benäms på det sättet)? Den här majsen med benämning Cry3Bb1 har genmodifierats för att kunna tillverka sitt eget gift mot majsrotsbaggen skriver Rune Lagerland. Det är majsbaggens larver som angriper roten på majsen. Ändå har lantbrukare som odlat majsen i flera år, drabbats av majsrotsbaggskador.

Det visade sig sen när forskarna matade larverna i laboratoriet från dessa skadedrabbade fält, att larverna hade blivit resistenta mot giftet i majsen. Och ju fler säsonger man hade odlat majs Cry3 Bb1, ju mer resistenta blev larverna.

Som sagt! Släpp GMO fri först och forska sedan på varför resultatet inte blev som man hade hoppats. Hoppsan! Det var visst inte så bra det där? Och hur fasiken ska de kunna rätta till detta nu då?

Annons

// Mia

Källa: Rune Lagerlands blogg.

 

Dela inlägget
Annons
18 mars, 2014 0
Kokofett på en sked och burkar med koksfett brevid på ett träunderlag

 

Kokofett på en sked och burkar med koksfett brevid på ett träunderlag
Foto: Mia Hagenmalm

Nu är vi inne på dag 2 av sockerutmaningen! Det kan vara både tufft och jobbigt men sötsuget dämpas efter bara en vecka eller två när man lägger om kosten och utesluter socker..

Det är för att när du äter sött frigörs ett hormon som är kopplat till hunger och sötsug i magsäcken som heter Ghrelin. Vid intag av mycket sött, ökar hormonet, men när du minskar sötsaker i din kost minskar också hormonet. Och det redan efter en vecka!

Annons

Så håll Uuuuuuut!

 

Ett tips är att ta 1-2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller sötsuget borta därför att kokosfett balanserar ditt blodsocker! Dssutom har kokosfett många andra bra egenskaper som att det håller virus borta, ökar ditt immunförsvar och enligt nya undersökningar är kokosfett ett bra ”hjärnfett”, då det motverkar alzheimers

Denna underbara olja/fett innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Kokosfett är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyra som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan Omega 3 och Omega 6. Den är också bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Kokosfett bidrar också till att öka din förbränning i kroppen.

Ta gärna en sked på morgonen så håller du sötsuget på av stånd. Jag brukar använda en sked kokosfett i morgonkaffet istället för mjölk. Eller i smoothien. Men om sötsuget sätter in och jag står och suktar efter något sött, äter jag gärna kokosfett på sked! Vips så försvinner sötsuget! Och så är kokosolja väldigt gott! :-) Jag äter både utan och med kokossmak.

Annons

Jag använder dessutom kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
Fler tips kommer! Håll utkik här! :-)
// Mia
Dela inlägget
Annons
17 mars, 2014 0
Morötter i avocadoröra

För att hålla blodsockret på en jämn nivå, och slippa att det svänger, föreslår jag mellanmål mellan frukost, lunch och middag. Det är för att lättare hålla sötsuget på avstånd. Faktum är att många mindre mål om dagen, gör att du minskar i vikt. Det är jätteviktigt att äta för att få fart på förbränningen, annars tror din kropp att du ska svälta och sparar fett i dina celler som bränsle. Detta är en funktion som människokroppen haft sedan stenåldern, då det var svårare att hitta föda och svälperioderna blev många och långa.
Många människor tror att om man bara äter två mål om dagen och väldigt lite, går man ner i vikt. Tvärt om!!! Det är då man lägger på sig några kilo för mycket. Så att skippa måltider är ingen bra idè.

Äter man en bra frukost som består av mycket proteiner, är det inte säkert att man ens blir hungrig innan lunch. Men känner man hungerkänslor är det bra om man har något till hands. Lite nötter eller någon matsked keso med bär som ett exempel.
På eftermiddagen mellan lunch och middag, brukar det för de flesta bli ett långt hopp.Se då till att ha mellis färdigt med dig på jobbet, så att du inte frestas av den där hemgjorda kakan eller bullen som kollegan vill bjuda på. Försök också att inte ersätta ditt sötsug i form av substitut som exotiska frukter. Iallafall inte i övergångsperioden när du ska sluta med sötasaker. Det kan trigga igång ditt behov av socker. Bit i något surt som citron, eller drick ett glas vatten. Ju längre tid du härdar ut, ju mindre sötsug får du. Bara efter en vecka har det nästan försvunnit!

Jag brukar förbereda mina mellanmål hemma, som jag sedan tar med till jobbet. Det är dels för att inte falla för frestelsen att äta något sött, men också för att slippa vara vrålhungrig innan maten är klar på kvällen. Det blir lätt att man överäter vid måltiden, eller står och småäter under tiden man lagar den. Basiska grönsaker som ärtor, gurka och bönor,groddar samt bra fett och proteinrik mat, lägger locket på sötsuget.

Annons

Guacamole med gurkstavar eller morötter

Morötter i avocadoröra
Foto: Mia Hagenmalm

1/2 avocado
1 msk creme fraiche
1 liten pressad vitlöksklyfta
några droppar citron
örtsalt och chiliflakes

Mosa avocadoköttet och blanda med creme fraiche och vitlök. Droppa över citron. Smaka av med örtsalt och chiliflakes. Doppa några gurk- eller morotsstavar i guacamolen. Jag lägger till ett halvt ägg också, för proteinets skull. Mums!

Lite Kuriosa:
Avocado är ett mycket basikst livsmedel som innehåller flera nyttiga näringsämnen och en del fleromättade fetter. Basisk föda är oerhört viktigt för syra/basbalansen i kroppen. Eftersom att vi äter så mycket socker och snabba kolhydrater är våra kroppar sura. men ju mer basiks föda du äter, desto mer basiska blir vi. I Svergie är de flesta människor sura i sina kroppar. Man ska vara 30% sur och 70% basisk. Tyvärr är det ofta tvärt om, pågrund av den orena maten vi äter. Att vara för sur ökar risken för sjukdomar, som gikt, inflammationer i leder, migrän, cancer osv. Att äta basisk föda påverkar alltså också sötsuget på ett positivt sätt.
Avocado är också leverrenande, men även bra för din hud och hjärtat.
Paranötter:
Nötter överhuvud taget är rena antioxidantbomberna. Det kan du äta dagligen, men dock med måtta. En handfull frö och nötter om dagen är bäst. Nötter och fröer är rika på aminosyran tryptofan, vilket ökar halten av hormonet serotinin. Här kan du läsa hur serotinin påverkar ditt blodsocker på ett positivt sätt: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/

Paranötter på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm

Dessutom innehåller nötter både enkelomättade och fleromättade fettsyror, samt vitaminer som E-vitamin, B-vitaminer och mineralerna magnesium, kalcium, fosfor och zink som exempel. Paranöten är också väldigt rik på selen! Nyttiga nötter med andra ord! :-)

Annons

Kör Hårt! // Mia

Dela inlägget
Annons
15 mars, 2014 0
Omelett med oliver, tomater och fetaost på ett svartrandigt fat

Snart är det måndagen den 17/3 och vi börjar vår utmaning!:-) Kul om många hänger på!
Jag kommer att lägga upp tips på Kurera facebook varje morgon, och på kvällen frågar jag hur det har gått för er under dagen! Jag vill att alla som vill anta utmaningen svarar under mitt inlägg och är med hela vägen för att kunna vara med i utlottningen efter utmaningen.

Innan du börjar är det bra att tänka på att:
Inte ha något godis eller socker i någon form lättillgängligt. Rensa och släng eller ge bort godis, kakor, socker, sirap, sylt osv, så att du inte faller för frestelsen.

Annons

Ersätt aldrig socker med någon konstgjord produkt som aspartam. Söta med naturliga ingredienser som frukt och bär. Exempelvis light-produkter ökar ditt sockersug. Laga din mat från grunden, så slipper du fundera på om det finns socker i någon form i maten. Tänk på att i allafall läsa noga på varje livsmedel med innehållsförteckning.

 

Lär dig sockrets alias: Laktos, Dextros, Melass, Majssirap, Glycos och Sackaros är alla täcknamn för sockerarter Ju längre innehållsförteckning, desto troligare är det att livsmedlet innehåller socker. Bröd är exempelvis ett livsmedel som nästan alltid innehåller socker.

Den typiska frukosten består av en sockerbomb i form av snabba kolhydrater och socker, vilket gör att man får en kick som dock snabbt går över och man blir trött och sötsugen hela dagen.
Det är a och o att äta en bra frukost som man står sig på länge. För att man ska hålla sig allert är det bäst att äta en frukost baserad på proteiner och bra fetter. Lägg till antingen grönsaker eller frukt/bär. Proteiner balanserar blodsockret och ökar utsöndringen av magsäckshormonet CCK, vilket är ett mättnadshormon. Proteiner gör alltså att du håller dig mätt längre, samtidigt som det faktiskt ökar koncentrationsförmågan vilket ju är viktigt när man arbetar eller pluggar. Se därför till att du alltid, oavsett sötsug eller inte, äter en frukost där proteiner ingår. Ägg i alla dess former är super att äta till frukost. Hommus eller tofu, är en variant för den som inte äter animaliska produkter. Här kommer lite förslag som håller dig mätt fram till lunch. Skulle du ändå bli sötsugen innan lunch, ta ett litet mellanmål i form av en handfull frön eller nötter.
Mat i sin ursprungliga, naturliga form innehåller oftast inte något processat socker, så laga alltid maten från grunden. Se också till att du får i dig bra näring från maten. Näringsbrist ökar också sockersuget.

Annons

Tänk på att alltid ha med proteiner och bra fetter i varje måltid.

Bra fettsyror får du från:
Kokosolja
Avocado
Omega-3
Linfröolja

Den här omeletten tycker jag är en bra och god variant.

Annons

Omelett med oliver, tomater och fetaost på ett svartrandigt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Omelett med fetaost och grönsaker
1 portion
2 ägg
1 nypa babyspenat, färsk
3 skivor zucchini
2 coctailtomater i skivor.
2 msk fetaost eller keso
oliver
kokosolja eller smör att steka i
herbamare örtsalt och chiliflakes eller svartpeppar

Gör så här:
Vispa samman ägg med kryddor. Stek zucchiniskivorna någon minut på medelhög värme. Lägg sedan i tomater och spenat och häll över äggvispet. Låt stelna till en omelett. Precis innan den är färdig, smula över fetaosten. Servera med några oliver. Drick gärna ett glas vatten till med antingen en citronskiva eller några gurkbitar. Det kan reducera sockersuget och är dessutom basiskt.

Gillar man hummus, kan det vara ett gott proteinrikt alternativ på frukostmackan. Men då ska det vara ett mörkt osötat fullkornsbröd utan vitt vete. På Kureras receptsida och längre tillbaka i min blogg, hittar du recept på frukostbullar och frökex och annat bröd utan vete och socker. Länk till goda frallor utan vete: https://kurera.se/underbara-lchf-frallor/ eller https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/02/13/goda-tekakor-bakade-pa-bovete/

Här har jag gjort en stor sats hummus. Det går utmärkt att förvara en längre tid i kylen, men du kan också frysa den om du vill.

avocado och fröbröd med hummus på bege tallrik.
Foto: Mia Hagenmalm

Hummus
10 dl kokta kikärtor.(Koka gärna själv. Det blir godast) Gör som det står på förpackningen
4 vitlöksklyftor, pressade
1 dl olivolja
1/2 dl thahini, (sesampasta)
0,75 dl citronsaft, färskpressad
1/2 citron, rivet skal av
1 tsk spiskummin, mald
himalayasalt och vitpeppar

Gör så här:
Mixa kikärter tillsammans med vitlök. Tillsätt olivolja, citronsaft och skal samt thahini. Fortsätt mixa.
Smaka av med spiskummin och salt och peppar. Bred ett tjockt lager på smörgåsen. toppa med exempelvis några gurkbitar eller andra grönsaker. Ät yoghurt naturell med gojibär, pumpakärnor och lite hallon till. Ta gärna en matsked kokosfett som avslutning. Det håller sockersuget borta och är även bra för tarmfloran, samt håller ditt immunförsvar på topp!

I den här gröten använde jag mig av ”grädden” i kokosmjölken. Om man ställer kokosmjölk i kylskåp stelnar den och lite kokosvatten ligger på botten. Jag använde lite av vattnet men mest av den vita grädden.

Chiagröt med bär i vit djup skål
Foto: Mia Hagenmalm

Chiagröt 1 portion
1 dl kokosgrädde
4 msk chiafrön
1/2 tsk kanel
4 dadlar hackade
1/2- 1 dl hallon
Blanda samman kokosgrädde, chiafrön och kanel och låt stå och svälla minst tio minuter.

Toppa med daddlar och hallon och ät ett kokt ägg till.

 

Frögröt med banan&hallonröra
1 dl bovete, helt
1 dl quinoa
1/2 dl linfrön
1/2 dl chiafrön
6-8 dl vatten
2 krm salt

Bovetegröt i skål med hallon&bananmos
Foto: Mia Hagenmalm

Till servering:
1 halv mosad avocado (På bilden har jag mosat ner en banan. Undvik söt frukt om det triggar ditt sötsug)
1 dl hallon eller andra bär
ev kanel och pumpakärnor, blötlagda i vatten minst en halv timme.

Avocado och blåbär ihopmosat
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Bovete och quinoan måste man skölja ordentligt. Bovete häller du kokande vatten på, eller sköljer i kokhett vatten för att få bort ett rött färgämne(fagoperyn) som annars kan skada ögats slemhinna. Quinoa sköljer du grundligt i varmt vatten för att få bort ett saponiämne som finns ytterst i frönas skal. Annars smakar det väldigt bittert om quinoa. Blanda sedan alla frön och häll på dubbelt så mycket vatten som frön. Låt stå över natten. På morgonen har fröna sugit åt sig vatten, så slå av det som
finns kvar och mät upp nytt. Låt koka cirka 8 minuter.
Mosa avocadon med hallon eller annat bär som tillbehör till gröten. Servera med mandelmjölk eller mjölk, kanel och pumpafrön.

Jag kommer att lägga upp fler tips under helgen, så håll dig gärna a jour!

Trevlig lördag! / Mia

Dela inlägget
Annons
Annons