Annons

En kyckling värd att återupplivas

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
16 juli, 2014
Kyckling och melonsallad på ett fat

Den här rätten gjorde jag för något år sedan här i bloggen och häromdagen åt jag den till middag igen! Måste säga att det är bland det godaste jag ätit! Så fräscht och syrligt med inslag av citrus och örter. Det är verkligen supergott och värd en repris i min blogg! 🙂

Jag bakade kycklingfileèrna i folie för att den skulle behålla alla smaker och aromer. :-)

Kyckling och melonsallad på ett fat
Foto: Mia hagenmalm

 

Annons

Kyckling med citrus-och örtsmör i folie.

4 portioner:

4 stycken kycklingfileèr
Citrus&örtsmör:
6 msk smör
1 apelsin, skalet av
1 lime, skalet av
1/2 dl persilja, hackad
1 kvist rosmarin, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad

Gör så här:
Gnid lime och apelsin i vinäger för att få bort eventuella bakterier. Skölj ordentligt i vatten.
Riv skalet från apelsin och lime och blanda det med övriga ingredienser i örtsmöret. Pressa ner ca 1 msk limesaft i smöret och rör om.
Skär en ”ficka” i kycklingfileèrna och stoppa in ca 1 msk örtsmör i fickan på varje filè. Bre över resten av smöret ovanpå fileèrna. Lägg kycklingen i en folieklädd form. Pressa över saft från 1/2 lime och 1/2 apelsin. Täck med folie. Ställ in mitt i ugnen på 150 grader i ca 30 minuter. Ta ut och lyft bort foliet och höj värmen till 225 grader. Sätt in kycklingen igen och låt få färg, ca 5-10 minuter.

Ta ut och servera med melonsallad.

Annons

Melonsallad:
1 galiamelon
1/2 honungsmelon
2 nävar ruccolasallad
örtsalt och chiliflakes
ev. rostade pinjenötter.

Dela, kärna ur och skär melonerna i bitar. Blanda samman med ruccolasallad eventuella pinjenötter som du först har rostat i en het stekpanna, och krydda efter behag.

Må så gott! Mia

15 juli, 2014 0

Enligt en undersökning från ekoweb.nu, ökade försäljningen av ekologiska livsmedel 2013 med 13 procent jämfört med året innan.Man sålde ekologiska livsmedel för 11,6 miljarder kronor! Ekoweb bedömmer att det under år 2014 blir en ökning av ekologiskt med en miljard kronor.

Härliga nyheter!
Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
12 juli, 2014 0
Smoothie med bär i glas

I morse vaknade jag jätte tidigt! De senaste nätterna har ryggen bråkat och det är millimeter ibland att det hugger till och ska bli ryggskott. Det har jag inte tid med! Nu börjar ju min semester!

Efter en lång promenad med myrsteg kändes det lite bättre i ryggen! Det gäller att få blodgenomströmning till musklerna så det blev ett pass ryggympa också. Sen har jag gått med ”koppar” fastsugna på ryggen hela morgonen. Det brukar också öka cirkulationen och lindra.

Min frukostsmoothie idag blev en variant av: Man tager vad man haver! En lite av varjesmoothie, men supergod! Den är gjord i två steg.

Smoothie med bär i glas
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Mandel&Jordnötssmoothie med bär
1 dl mandelmjölk
2 msk jordnötssmör
1 liten banan

1/2 dl mandelmjölk
5-6 jordgubbar
1 1/2 dl björnbär

Mixa mandelmjölk med jordnötssmör och banan. Häll över i ett glas.
Mixa mandelmjölk med jordgubbar och björnbär. Varva de båda smotthiesarna i ett högt glas. Toppa med bär.

Ha en trevlig helg!

Mia

Annons

 

Dela inlägget
Annons
11 juli, 2014 0
Svalkande Gazpacho i värmen.

Igår hade vi 29 grader här i Nynäshamn, och det var svårt att hitta svalka.
Det är ändå superskönt när det är riktigt varmt tycker jag. Äntligen sommar!
Men idag var det mycket svalare igen och det blåser lite bistra vindar. Hoppas att värmen kommer tillbaka!
Jag längar efter salta bad och het sol!

Till frukost i morse blev det bär, jordgubbar och hallon och en chiadrink baserad på en pressad grapefrukt och en matsked chiafrön. Ett ägg slank ner också. Jag tycker att det är så väldigt gott att skiva bär eller frukt och njuta till frukost.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

När det är riktigt varmt kan det vara gott med en kall gazpachosoppa Den här är baserad på gurka, paprika och tomat. Svalkande och gott och enkelt att fixa på några minuter.

Kall tomat och gurksoppa i kanna och i glas
Foto: Mia Hagenmalm

Gapazo med gurka och tomat
1/2 gurka, eko, skalad och skuren i bitar
1/2 röd paprika, rensad och i bitar
1 vitlöksklyfta, i bitar
5 -6 mogna tomater, i bitar
2 msk olivolja
2 tsk rödvinsvinäger
1/2 tsk paprikapulver
6 droppar tabasco
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Mixa allt till en slät soppa. Smaka av med herbamare örtsalt och svartpeppar. Låt stå i kylen ca 2 timmar. Jag garnerade min soppa med broccoli men det går utmärkt med lök, tomater eller paprika också. God som förrätt eller enkel lunch.

Ha en trevlig helg!

Mia

Dela inlägget
Annons
10 juli, 2014 0
Hallon och lakritssmoothie i ett glas på ett vitt bord

Härligt varmt är det idag. Termometern i bilen visade 27 grader i skuggan. Det hade ju varit riktigt skönt att få ligga på en klippa och sola idag, men jag har bara tre dagar kvar att jobba innan min semester, så det är inte synd om mig!
Det är gott med en kall smoothie i värmen i allafall. Min blender går på högvarv just nu. Jag vill ha en variant av smoothie och min dotter en annan. I morse till frukost gjorde jag denna:

Hallon och lakritssmoothie i ett glas på ett vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Hallon&Lakritssmoothie
1 äpple, skalat och i bitar

Annons

1 dl frysta hallon
2 dl yoghurt naturell
1/2 tsk lakritspulver + lakrits att toppa med!
1/4 dl citronsaft, nypressad

Mixa alltsammans i en blender. Toppa med extra lakristpulver om du vill.

Tips:

Om du lägger med 4 msk chiafrön, låter det stå och svälla i kylen i ca 1 timme har du en supergod chiapudding

Mia

Dela inlägget
Annons
9 juli, 2014 0
Potatis, fisk och rabarbersås på ett vitt fat

ÄNTLIGEN är det sommar på riktigt! Nästa vecka har jag semester! Det ska bli riktigt härligt! Min första vecka kommer jag att tillbringa på Gotland i min husvagn, så jag hoppas att vädret håller i sig!

Potatis, fisk och rabarbersås på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Så här i sommarvärmen är det gott med något lätt att inta till middag.
Naturligvis ska man försöka använda sig av säsongsodlade grönsaker och frukt, så till min fisk igår blev det en härlig rababersås med ingefära och lime!
Jag använde en grillpanna till fisken, men naturligtvis kan man grilla den på vanlig grill!

Grillad torsk med rabarbersås

Annons

2 portioner:
Fisk:

400g torskfilè,
1/2 krm paprikapulver
salt och peppar
furikake (En blandning med japanska sesamfrön)
Smör eller olja till grillpannan

Rabarbersås:
1/2 gul lök, ekologisk, finhackad
200 g rabarber, sköljda, ansade och skurna i bitar
1/2 Ekologisk lime, skal och saft
2 cm Ekologisk ingefära, riven
1- 2 msk agavesirap
1/2 tsk rödvinsvinäger
olivolja
salt och några droppar tabasco

Gör så här:
Börja med rabarbersåsen. Den ska vara kall.
Fräs löken försiktigt i olivolja i en kastrull tills den blir genomskinnlig. Blanda ner rabarberbitarna och låt fräsa med en stund. Häll ner limesaft,rivet limeskal, riven ingefära, himalayasalt, vinäger och agavesirap. Låt sjuda i ca 5 minuter. Smaka av med eventuellt mer salt och några droppar tabasco.
Salta den tinade eller färska torsken,
Smält smör eller olja i en grillpanna. Lägg på fisken och krydda med paprikakrydda. Grilla/stek på medelvärme ca 5 minuter. Vänd fisken och strö över furikake. Stek/ grilla ca 3-5 minuter tills fisken är genomstekt.

Servera fisken med den kalla rabarbersåsen och potatis. Jag blandade nykokt färskpotatis, en näve babyspenat, 1/2 dl finhackad gräslök med ca 20 g smör som jag smälte och lät få lite brun färg och kryddade med salt och peppar.

 

Dela inlägget
Annons
Annons