Just nu pågår FN:s klimattoppmöte i Paris.
Forskning från Chalmers Tekniska Högskola visar att det blir svårt att nå klimatmålen om vi människor inte kraftigt förändrar våra matvanor. En femtedel av växthusgasutsläppen kommer från den mat vi äter och av det står kött och mejeriprodukter för hela 75 procent. Så mest klimatsmarta är de som äter vegansk mat, alltså varken kött, fisk ägg eller mejeriprodukter. Att äta nötkött är sämst och orsakar mest växtgasutsläpp, skrev svt.se i helgen.
Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av
– Vi måste bryta mönstren hur vi ser på mat och på vår matkonsumtion. Börja äta annorlunda helt enkelt. Gör vi inte det blir det svårt att nå de internationella klimatmålen, säger Fredrik Hedenius, forskare på Chalmers.
-Man pratar om att kött är problemet, men det är egentligen inte sant, säger Bryngelsson. Det är vilken sort kött vi äter som har betydelse.
-Egentligen räcker det med att sluta äta nötkött som är det mest effektiva sättet att undvika utsläpp.
Att äta kyckling istället är nästan lika bra som att äta grönsaker. På en ko omvandlas bara 2-3 procent av det den äter till muskler, det vill säga kött. En kyckling däremot omvandlar 20 procent av foderenergin till muskler. Dessutom idisslar inte en kyckling och släpper inte ut metangas menar David Bryngelsson, även han forskare på Chalmers.
Bryngelsson och Hedenius forskning visar att vi med dagens matvanor i Sverige släpper ut 1,8 ton växthusgaser per person och år genom det vi äter. Skulle vi alla bli veganer istället skulle utsläppen från mat minska till nära en fjärdedel. 500 kliogram per person/år.
Med en lakto-ovo, vegetariansk diet, alltså en diet där vi äter grönt, mejeriprodukter och ägg skulle växthusgasutsläppen landa på 1,2 ton person/år.
Utsläppen är i form av metan, lustgas och koldioxid.
En mycket liten del av utsläppen står transporter för vilket är lite förvånande i min värld. För de största mängden kommer från djurens matsmältning, från stall och gödsel och från energin till att framställa foder.
Man diskuterar att få ner utsläppen genom att införa klimatskatt på mat.
Det är LRF (Lantbrukarnas riksförbund) emot och ordförande på LRF, Herlena Johnsson säger att inhemsk köttproduktion är i genomsnitt 30 procent bättre klimatmässigt än resten av världen. En klimatskatt riskerar att få direkt motsatt verkan när det gäller kött menar hon. Läggs det en skatt på såväl svenskt kött som redan idag har ett högre pris och billigare importerat, är det uppenbart att det klimatsmarta svenska får svårare att konkurrera.
Källa www.svt.se