Annons

Förslag på frukost och tips inför sockerutmaningen!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
15 mars, 2014
Omelett med oliver, tomater och fetaost på ett svartrandigt fat

Snart är det måndagen den 17/3 och vi börjar vår utmaning!:-) Kul om många hänger på!
Jag kommer att lägga upp tips på Kurera facebook varje morgon, och på kvällen frågar jag hur det har gått för er under dagen! Jag vill att alla som vill anta utmaningen svarar under mitt inlägg och är med hela vägen för att kunna vara med i utlottningen efter utmaningen.

Innan du börjar är det bra att tänka på att:
Inte ha något godis eller socker i någon form lättillgängligt. Rensa och släng eller ge bort godis, kakor, socker, sirap, sylt osv, så att du inte faller för frestelsen.

Annons

Ersätt aldrig socker med någon konstgjord produkt som aspartam. Söta med naturliga ingredienser som frukt och bär. Exempelvis light-produkter ökar ditt sockersug. Laga din mat från grunden, så slipper du fundera på om det finns socker i någon form i maten. Tänk på att i allafall läsa noga på varje livsmedel med innehållsförteckning.

 

Lär dig sockrets alias: Laktos, Dextros, Melass, Majssirap, Glycos och Sackaros är alla täcknamn för sockerarter Ju längre innehållsförteckning, desto troligare är det att livsmedlet innehåller socker. Bröd är exempelvis ett livsmedel som nästan alltid innehåller socker.

Den typiska frukosten består av en sockerbomb i form av snabba kolhydrater och socker, vilket gör att man får en kick som dock snabbt går över och man blir trött och sötsugen hela dagen.
Det är a och o att äta en bra frukost som man står sig på länge. För att man ska hålla sig allert är det bäst att äta en frukost baserad på proteiner och bra fetter. Lägg till antingen grönsaker eller frukt/bär. Proteiner balanserar blodsockret och ökar utsöndringen av magsäckshormonet CCK, vilket är ett mättnadshormon. Proteiner gör alltså att du håller dig mätt längre, samtidigt som det faktiskt ökar koncentrationsförmågan vilket ju är viktigt när man arbetar eller pluggar. Se därför till att du alltid, oavsett sötsug eller inte, äter en frukost där proteiner ingår. Ägg i alla dess former är super att äta till frukost. Hommus eller tofu, är en variant för den som inte äter animaliska produkter. Här kommer lite förslag som håller dig mätt fram till lunch. Skulle du ändå bli sötsugen innan lunch, ta ett litet mellanmål i form av en handfull frön eller nötter.
Mat i sin ursprungliga, naturliga form innehåller oftast inte något processat socker, så laga alltid maten från grunden. Se också till att du får i dig bra näring från maten. Näringsbrist ökar också sockersuget.

Annons

Tänk på att alltid ha med proteiner och bra fetter i varje måltid.

Bra fettsyror får du från:
Kokosolja
Avocado
Omega-3
Linfröolja

Den här omeletten tycker jag är en bra och god variant.

Annons

Omelett med oliver, tomater och fetaost på ett svartrandigt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Omelett med fetaost och grönsaker
1 portion
2 ägg
1 nypa babyspenat, färsk
3 skivor zucchini
2 coctailtomater i skivor.
2 msk fetaost eller keso
oliver
kokosolja eller smör att steka i
herbamare örtsalt och chiliflakes eller svartpeppar

Gör så här:
Vispa samman ägg med kryddor. Stek zucchiniskivorna någon minut på medelhög värme. Lägg sedan i tomater och spenat och häll över äggvispet. Låt stelna till en omelett. Precis innan den är färdig, smula över fetaosten. Servera med några oliver. Drick gärna ett glas vatten till med antingen en citronskiva eller några gurkbitar. Det kan reducera sockersuget och är dessutom basiskt.

Gillar man hummus, kan det vara ett gott proteinrikt alternativ på frukostmackan. Men då ska det vara ett mörkt osötat fullkornsbröd utan vitt vete. På Kureras receptsida och längre tillbaka i min blogg, hittar du recept på frukostbullar och frökex och annat bröd utan vete och socker. Länk till goda frallor utan vete: https://kurera.se/underbara-lchf-frallor/ eller https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/02/13/goda-tekakor-bakade-pa-bovete/

Här har jag gjort en stor sats hummus. Det går utmärkt att förvara en längre tid i kylen, men du kan också frysa den om du vill.

avocado och fröbröd med hummus på bege tallrik.
Foto: Mia Hagenmalm

Hummus
10 dl kokta kikärtor.(Koka gärna själv. Det blir godast) Gör som det står på förpackningen
4 vitlöksklyftor, pressade
1 dl olivolja
1/2 dl thahini, (sesampasta)
0,75 dl citronsaft, färskpressad
1/2 citron, rivet skal av
1 tsk spiskummin, mald
himalayasalt och vitpeppar

Gör så här:
Mixa kikärter tillsammans med vitlök. Tillsätt olivolja, citronsaft och skal samt thahini. Fortsätt mixa.
Smaka av med spiskummin och salt och peppar. Bred ett tjockt lager på smörgåsen. toppa med exempelvis några gurkbitar eller andra grönsaker. Ät yoghurt naturell med gojibär, pumpakärnor och lite hallon till. Ta gärna en matsked kokosfett som avslutning. Det håller sockersuget borta och är även bra för tarmfloran, samt håller ditt immunförsvar på topp!

I den här gröten använde jag mig av ”grädden” i kokosmjölken. Om man ställer kokosmjölk i kylskåp stelnar den och lite kokosvatten ligger på botten. Jag använde lite av vattnet men mest av den vita grädden.

Chiagröt med bär i vit djup skål
Foto: Mia Hagenmalm

Chiagröt 1 portion
1 dl kokosgrädde
4 msk chiafrön
1/2 tsk kanel
4 dadlar hackade
1/2- 1 dl hallon
Blanda samman kokosgrädde, chiafrön och kanel och låt stå och svälla minst tio minuter.

Toppa med daddlar och hallon och ät ett kokt ägg till.

 

Frögröt med banan&hallonröra
1 dl bovete, helt
1 dl quinoa
1/2 dl linfrön
1/2 dl chiafrön
6-8 dl vatten
2 krm salt

Bovetegröt i skål med hallon&bananmos
Foto: Mia Hagenmalm

Till servering:
1 halv mosad avocado (På bilden har jag mosat ner en banan. Undvik söt frukt om det triggar ditt sötsug)
1 dl hallon eller andra bär
ev kanel och pumpakärnor, blötlagda i vatten minst en halv timme.

Avocado och blåbär ihopmosat
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Bovete och quinoan måste man skölja ordentligt. Bovete häller du kokande vatten på, eller sköljer i kokhett vatten för att få bort ett rött färgämne(fagoperyn) som annars kan skada ögats slemhinna. Quinoa sköljer du grundligt i varmt vatten för att få bort ett saponiämne som finns ytterst i frönas skal. Annars smakar det väldigt bittert om quinoa. Blanda sedan alla frön och häll på dubbelt så mycket vatten som frön. Låt stå över natten. På morgonen har fröna sugit åt sig vatten, så slå av det som
finns kvar och mät upp nytt. Låt koka cirka 8 minuter.
Mosa avocadon med hallon eller annat bär som tillbehör till gröten. Servera med mandelmjölk eller mjölk, kanel och pumpafrön.

Jag kommer att lägga upp fler tips under helgen, så håll dig gärna a jour!

Trevlig lördag! / Mia

14 mars, 2014 0

Jag tjatar väl om lite av det jag skrev i augusti angående socker. Men det här är himla vilktigt att veta innan man slutar med socker. Läs också Fredrik Paulùns inlägg ”Så vet du att du är sockerberoende” här på Kurera.

Tre jätte viktiga saker som är bra att veta om man vill bli av med sitt sockersug!
*1. Att motionera
*2. Att äta regelbundet
*3. Bra sömn!
Vad är det som gör att man blir beroende eller sugen på sött?
Annons
Att socker för många är lugnande och kanske ångestdämpande, beror på att när du äter socker utsöndras ämnet endorfiner! Endorfiner ger en känsla av vällust och lugnar. Men endorfiner utsöndras också vid träning och är kroppens eget morfin! Ett starkt smärtstillande hormon.
Att motionera är bra för att fylla på dopaminet i hjärnan! Dopamin är ett belöningsämne som utsöndras när du äter socker, alltså ger hormonet dopamin dig vällust och meningsfullhet som när du gör något du tycker om.
Men dopamin utsöndras även när du motionerar, men som sagt bara om du gör något du tycker om. Är du helt omotiverad och tycker att te x ge sig ut och springa några kilometer, suger, kan du lika gärna låta bli.
Det är endast när du utövar saker som motiverar dig som dopaminet utsöndras. Så motionera/träna med något du tycker är skoj och som ger dig en mening.
Socker ökar också serotinin i hjärnan. Har man brist på serotinin kan man känna sig nedstämd, låg eller deprimerad. Signalsubstansen serotinin bidrar alltså till att känna sig glad och lycklig! 🙂 Äter man socker tolkar hjärnan det som att man mår bättre och känner sig gladare. Alltså en belöning. Men motion ökar också serotinin. Efter en tids träning kan du alltså ersätta kompisen sockersuget med den mycket trevligare kamraten träning och motion. Motion är alltså jätteviktig för att minska sötsug!
Ät regelbundet! Gör som bebisarna! Ät var tredje timme! Det är för att hålla ditt blodsocker på en jämn nivå . Det är superviktigt att äta en bra frukost samt ett mellanmål mellan frukost och lunch,och mellanmål mellan lunch och middag plus något litet mål på kvällen för att minska sötsuget och hålla blodsockret på en jämn nivå Faktum är att du genom att äta regelbundet, minskar både suget efter sötsaker och ett eventuellt småätande. Hur lätt är det inte att smälla i sig en chokladkaka eller en bulle när man är sugen/ hungrig? Och om man äter många mål om dagen har man lättare att hålla vikten eller faktiskt gå ner i vikt. Gör alltså mellanmål och ta med till jobbet, så undviker du sockerfällan och risken för att falla för frestelsen när jobbarkompisen bjuder på bullar till eftermiddagsfikat. Laga all mat från grunden. Undvik färdigmat och halvfabrikat, snabba kolhydrater i te x vitt bröd, pasta och ris. Samt socker förstås. Både raffinerat och sk aspartam.
Bra sömn är också en faktor för att hålla sockersuget borta. När du sovit dåligt ökar produktionen av hormonet ghrelin och hormonet leptin minskar. Ghrelin utsöndras från magsäcken och spelar en roll för den hunger vi känner innan måltid. Den ökar alltså aptiten och sötsuget. Leptin är det hormon som är kopplat till mättnadskänsla. Man får även en nedsatt insulinkänslighet vid för lite sömn, vilket orsakar högre blodsockernivåer.
På min blogg kommer jag att lägga ut förslag på olika nyttiga sockerfria mellanmål. Jag kommer också föreslå några bra frukostar som du kan variera med. Där kommer jag också berätta hur du ska undvika det gömda sockret. För socker finns i mycket av den mat vi äter. I halvfabrikat och i färdigmat men även i sånt man kanske inte tänker på att det ska finnas socker i, som te x kaviaren på frukostmackan. Det bästa är att laga all sin mat från grunden så att du själv vet vad den innehåller.
Dessutom har jag många andra bra recept på sockerfritt i bloggen, så besök även tidigare inlägg!
Ha en fortsatt trevlig dag!
Mia
Dela inlägget
Annons
14 mars, 2014 0
Morotssmoothie i glas stående på svartt underlägg med en morot och ingefära bredvid
Morotssmoothie i glas stående på svartt underlägg med en morot och ingefära bredvid
Foto: Mia Hagenmalm

I morse gjorde jag faktiskt ägg till frukost, en drink på min detox och en morotssmoothie. Morotssmoothie blev det därför att jag hade en flaska morotsjuice i kylen, och endast den. Är för övrigt trött på grönsaksjuice och sellerijuice nu. Det står mig upp i halsen. Idag vill jag ha något mildare för magen och få tugga lite. Mixade ner ingefära och pressad citron samt mango. Supergott!

Orange solskenssmoothie
1 dl morotsjuice (Biotta)
1/2 morot

Annons

1/2 citron, pressad
1 cm färsk ingefära
10 bitar mango, frusen

Riv moroten och kör rivet tillsammans med de andra ingredienserna i mixer och toppa med chiafrön

Min lunch idag kommer att bli soppa med lite mer tuggmotstånd. Jag kommer att använda resterna från min zucchinisoppa häromdagen och riva ner lite morot och broccolie i den. Vet inte om det blir gott, men återkommer med recept i så fall.

I förrgår hade jag jättesvårt att somna på grund av värk och rastlöshet i benen. Jag brukar egentligen alltid ta en magnesiumtablett innan jag lägger mig, för då sover man så gott sen. Detoxen påverkar förstås magnesiumhalten i kroppen. Jag gick upp och tog en magnesiumtablett men smorde även in benen med ett magnesiumgel.
Gelen är super när man vill ha en snabbare effekt eftersom att man ju smörjer den direkt på det onda stället och har nattliga kramper i benen eller när man har svårt att slappna av. Funkar även på träningsvärk och växtvärk och spänningshuvudvärk faktiskt. Och den är super när man detoxar.
Den här gelen har också visat sig vara bra för huden om man har exempelvis psoriasis, torrhetseksem, atopiskt eksem och är cellförnyande. Det pirrar och sticker lite när man smörjer in sig med den, och på min dotter kliade det och sved. Ska därför köra hudlotionen som är lite mildare på henne istället. Magnesium finns även som badsalt och olja.

En blå tub med magnesiumgel på ett vitt handfat
Foto: Mia Hagenmalm

Den här gelen innehåller magnesiumklorid och ekologisk aloevera. Oljan i serien innehåller även MSM. MSM är en svavelförening som gör cellembranen mer genomsläppliga vilket innebär att cellerna delvist kan släppa in näringsämnen bättre men även släppa ut avfallsämnen snabbare.

Annons

 

Och ett tillskott av magnesium är nästan nödvändigt för alla även då man inte detoxar, då vi bara får i oss ca 250 mg magnesium genom kosten nu för tiden. Det kan man jämföra med att man genom kosten i början av 1900-talet fick i sig hela 1000 mg mer än idag. Vi behöver iallafall få 300-450 mg dagligen. Inte så konstigt att många har magnesiumbrist idag. Magnesiumbrist kan ge symtom som muskelkramper och förstoppning då magnesium är bra för tarmens rörelser, ofrivilliga ryckningar tex i ögat, muskelsvaghet och trötthet.

Magnesium är en jätteviktig mineral och ändå är magnesium en av de vanligaste mineralbristerna.
Magnesium är bra för en lång rad fuktioner i kroppen, bland annat för att reglera blodets PH-värde- syra/bas-balansen i kroppen och äve balansera blodsockerbalansen. Är nödvändig för nervsystemet, energiomsättningen, elektrolytbalansen, hjärtat- kan förebygga hjärtinfarkter och även stroke och hypofysens funktion, motverkar överstimulering av binjurarna, kan sänka högt blodtryck, minskar inflammationer i kroppen, är nödvändig för ett optimalt upptag av D-vtamin, förebygger kärlkramp samt förebygga kalciumavlagringar i artärer. Är bra för en fungerande lungfunktion och kan motverka eller lindra astma. Förebygger cancer och benskörhet bland annat, måste jag säga, för magnesium fyller så väldigt många funktioner i kroppen. Dessutom är det viktigt att man har en balans mellan kalcuim och magnesium i kroppen. Tillsammans bidrar magnesuim och kalcium
till att bibehålla en normal benstomme, muskelfunktion och energiomsättning.

/ Mia

Dela inlägget
Annons
13 mars, 2014 0
Chiagröt med bär i vit djup skål
Chiagröt med bär i vit djup skål
Foto: Mia Hagenmalm

Jag är så hungrig på morgonen! Och jag har verkligen snöat in på chiafrön! Jag tycker att det är supergott! Jag har gjort Malins (min bloggkollega på Bloggen Get In Shape här på Kurera) chiapudding, druckit chiafrön i både smoothie och vatten och nu när jag detoxar blev det en chiagröt till frukost häromdagen. Ja det är väl samma som chiapudding, men man kan ju kalla den gröt när den är till frukost och pudding när den är till mellis så blir det lite variation för hjärnan!? 🙂

I den här gröten använde jag mig av ”grädden” i kokosmjölken. Om man ställer kokosmjölk i kylskåp stelnar den och lite kokosvatten ligger på botten. Jag använde lite av vattnet men mest av den vita grädden.

Chiagröt 1 portion

Annons

1 dl kokosgrädde
4 msk chiafrön
1/2 tsk kanel
4 dadlar hackade
1/2- 1 dl hallon
Blanda samman kokosgrädde, chiafrön och kanel och låt stå och svälla minst tio minuter.

Toppa med daddlar och hallon!

Nu detoxar jag så jag åt endast chiagröten och ett glas grönsaksjuice. Det finns ju proteiner i chiafrön och det innehåller dessutom bra essentionella fettsyror som Omega-3. Dessutom ger chiafrön rikligt med energi.

Idag på eftermiddagen blev jag vansinnigt sötsugen och stod och dregglade över allt gott jag har i butiken. Jag löste det med en kopp yogite och en matsked kokosfett. Helt suveränt, för det tog bort suget direkt.

Ha en trevlig kväll/ Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
13 mars, 2014 0
Två gula ftuber på ett handfat

..och det beror på min nya hårinpackning. Doften är ljuvlig, frisk och mild! Och formulan i inpackningen är holistisk och den ljuvliga doften kommer från eteriska oljor. Det blir mycket luktande på mitt hår om dagarna. Alltså jag själv sniffar gärna på en tofs av mitt hår. Jag har redan för länge sedan bytt ut mitt badrumsskåp till att endast använda ekologiska naturliga produkter i min hår/hudvård. Men något som jag inte har hittat någonstans och som jag varit nöjd med, är balsam och inpackning till håret.

Men nu har jag hittat en riktigt bra inpackning i Weledas nya hårvårdserie.
Oat Hair Treatment som egentligen är en kur för att bygga upp torrt och skadat hår. Det shampoo jag använder är faktiskt Weledas Baby Calendula
Shampoo and Bodywash. Att jag upptäckte att det var så bra för mitt hår, var av en slump när mitt andra shampo var slut, och jag bara måste tvätta håret en morgon och jag bara hade denna dusch och hårcreme hemma. Jag tänker inte byta efter det. Jag använder även Calendulacremen till kroppen ibland. Men inte så ofta. Jag vill att duchcreme ska dofta gott och Calendulaserien är ju doftfri för att den ingår i babyserien.

Två gula ftuber på ett handfat
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

En ducshcreme som doftar underbart är Weledas Pomegranat Bodywash.
En härlig duschcreme med granatäpple för lite mer mogen hy. Men jag brukar variera. Jag tycker att alla Weledas duschcremer och bodylotin luktar fräscht. Förutom lavendel som jag förknippar med mormors linneskåp.

Röd tub med duschcreme på ett handfat
Foto: Mia Hagenmalm

Naturligtvis kör jag antingen en bodyoil eller en bodylotion från Weleda.
Just nu har jag en bodylotion med Havtorn.

Orange flaska och en deo
Foto: Mia hagenmalm

Däremot använder jag Rosenseriens deodorant. Oftast har jag den manliga citrusdoften, för jag tycker den är fräschare än rosendoft. (Som jag också förknippar med mormor) Men nu fick jag en rosendeo senast, så då måste jag ju använda upp den. Rosenseriens deo är superbra, innehållet är rent, ekologiskt och naturligt. Ingen alluminium.

Det är skönt att veta att det man använder på kroppen också är av ekologisk innebörd. Huden är ju kroppens största organ, och allt man smetar på huden går in i kroppen. Det finns så mycket skit i vanliga shampon och duschcremer. Exempel är mineralolja och parabener. Ingenting jag eftersträvar att använda.

//Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
13 mars, 2014 0
Röd quinoasoppa i en vit skål

Jag är nu inne på min fjärde detoxdag och svetten rinner. Bokstavligt. jag känner mig så äcklig rent ut sagt. Som om jag skulle haft magsjuka eller något och kroppen tränger ut slagg genom porerna. Jag kan inte minnas att jag mått så här dåligt någon gång förut när jag detoxat. I morse stod jag i duchen säkert i en kvart för att försöka spola av mig äckelkänslan. Till och med håret som jag tvättade i förrgår känns smutsigt och fett. Jag som annars har så torrt hår.

Igår var jag trött och upplevde mig själv som i en glaskupa eller något. Jag var inte riktigt närvarande. Och idag mår jag lite illa och huvudvärken är tillbaka. Undrar hur mycket gifter detoxen löser upp i kroppen när man mår så här? Men sicket gnäll det är på mig! 🙂 Men jag måste ju berätta om effekten av detoxen.

Idag tänker jag iallafall äta en soppa med proteiner till lunch. Därför
valde jag en quinoasoppa. Quinoa innehåller bra med proteiner. Jag dricker också grönsaksjuice och sellerijuice från Biotta och grönt te för att hjälpa kroppen på traven.

Annons

Jag lovade att lägga ut mitt recept på zucchinisoppa och chiagröt men som sagt. Igår var jag för trött, så jag tar det under dagen idag och i morgon.

 

Kuriosa: Quinoa är en ört och ett utmärkt alternativ om man vill ersätta snabba kolhydrater och är dessutom glutenfri. Quinoa innehåller en naturlig källa till kalcium och järn, är proteinrik och väldigt fettsnål. dessutom innehåller fröna kalium som behövs för en optimal muskelfuktion och för att reglera kroppens vätskebalans. Dessutom har quinoa ett lågt GI vilket höjer blodsockret mycket långsamt och är därför bra för att minska risken för diabetes och övervikt

Naturligtvis använder jag bara ekologiska ingredienser.

Röd quinoasoppa i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Peruansk quinoasoppa
2 portioner:
0,75 dl quinoa
7 dl vatten
1/2 gul lök, skalad och i skivor
1 morot, skalad och strimlad
1/4 zucchini, skalad och strimlad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk kokosfett
1/2 chilifrukt, rensad och hackad
250 g krossade tomater
1 buljongtärning
eventuellt lite örtsalt

Annons

Ev. persilja och rivet skal av citron till topping

Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt i ljummer vatten. Koka i vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet. Hetta upp kokosfett i en gryta och fräs morot, lök och vitlök tillsammans med chili. Häll på vatten och tomater. Låt koka upp och lägg i quinoan. Smula över buljongtärningen. Låt sjuda under lock i ca 20 minuter.

/ Mia

Dela inlägget
Annons
Annons