Annons

Giftig Cocktail

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
10 januari, 2014

Läste just i DN att allt fler giftiga kemikalier används och sprids över grödorna i Europa. Naturskyddsföreningen avslöjar en ännu helt opublicerad granskning och undersökning som EU-kommisionens Food and Veterinary Office, gjort av frukt och grönt.
Av den omfattande granskningen på 65 000 livsmedel, innehöll hälften som produceras inom EU, resthalter av kemiska bekämpningsmedel.

Av de prover som visade en omedelbar negativ inverkan av gifter kom hela 60 procent från vindruvor..
Vindruvan är så giftig att den i vissa fall överskred den tillåtna resthalten för barn med hela 900 procent. EU:s experter har angett en akut referensdos, det vill säga en dos där halten har en omedelbar effekt på hälsan. I hela 124 av dessa prover överskreds den akuta referensdosen och 73 av dessa var vindruvor.

I ett och samma livsmedel har även antalet bekämpningsmedel ökat visar proverna. Ett exempel på det är en paprika som innehöll hela 29 stycken olika gifter. Om man ska jämföra med prover som togs 1997 då antalet fler än två bekämpningsmedel och rester hittades i 15,5 procent av proverna med dagens undersökning som har ökat till hela 27,7 procent.

Annons

Man tror att det beror på att odlarna försöker att undvika att överskrida gränsvärdet för enskilda bekämpningsmedel genom att använda sig av flera olika preparat istället. Kombinationen av flera giftiga kemikalier ger dessutom en högre giftverkan vilket slår hårt på fler arter och drabbar också den biologiska mångfalden och förutsättningar för liv och det på genetisk nivå.

Det mest förvånadsvärda i detta är att EU tillåter både bekämpningsmedel och gränsvärden utan hänsyn till kombinationseffekten när dessa gifter sprider sig i naturen runt omkrig odlingarna. En rik mångfald av djur, växter arter och svampar är en nödvändighet för vårt Ekosystem och samhällets funktion och anpassning vid tillexempel klimatförändringar. Men aldrig någonsin har antalet arter på jorden minskat så mycket som nu.

Dessutom visade en WHO-studie 1990 att 25 miljoner arbetare, bönder och lantbrukare förgiftades årligen och att tio procent av alla dödsfall orsakades av bekämpningsmedel i samband med lantbruksarbete.

Detta är fruktansvärt, men sant!
Att vindruvor är giftiga av bekämpningsmedel har jag förstått länge.
När jag var yngre arbetade jag på livsmedelsbutiker, och när man plockade upp grönsaker fick man ha handskar på sig för att inte få klåda och utslag på händerna. Och jag minns att det uppträdde blåsor på mina fingrar av vindruvor. Lite naiv var man på den tiden då man trodde att kemikalierna gick bort om man bara sköljde all frukt under vattenkranen. Men inte heller ett skal lika tjockt som hos bananen kan hindra kemikalier att ta sig in till frukten man äter.

Nej nu får det vara nog tycker jag! Tjata, tjata och tjata på din livsmedelsbutik att ta in mer ekologisk mat så vi får slut på eländet. Tänk på våra barn. Det är inte bara i växter som gifterna påverkar på
genetisk nivå. Bekämpningsmedel innehåller cancerframkallande, hormonstörande och reproduktionsstörande ämnen, och handeln har ett stort ansvar att utöka sina ekologiska varor både mot sina kunder och deras hälsa men också den biologiska mångfalden. Detta gäller också barnens förskolor och skolor! Varför ska mitt barn äta icke ekologisk mat i skolan när jag aldrig skulle servera detta hemma? Och nu har jag hört att man kan faktiskt genom kommunen hämta blanketter, och därigenom begära att ditt barn ska äta ekologisk mat, liksom du kan begära att ditt barn inte ska äta kött eller något som det är allergisk mot! Upp till kamp! Ju fler som skriker, desto mer lyssnar de.

Annons

Må så gott! // Mia

31 december, 2013 0

Hur tänker du göra när det gäller löften för 2014?

Jag brukar aldrig avge några nyårslöften, däremot sätter jag upp olika mål för mig själv. Och dom behöver inte alltid vara tidsbegränsade att ske just inom ett år. Huvudsaken är att jag uppnår dem på sikt.
Jag har flera mål i år! Dels inom mitt arbete, mitt bloggande och det jag skriver om, och dels som artist.

2013 uppnådde jag en dröm, men också ett mål som jag kämpat för i många år när min kör Rönninge Show Chorus tog guld i VM i barbershop. Och det för med sig många nya spännande äventyr för mitt 2014.

Annons

Den 1/11 2014 är nämligen Rönninge Show Chorus inbokade på Carnegie Hall, Broadway- New York, där vi ska ge en show! En riktig Broadwayshow!
Detta är en väldigt god karamell, och lite svårsmält, som jag har gått och sugit på i några veckor nu. En del saker går liksom inte att dela med sig av, eller berätta om, innan man själv fått smaka hur det smakar. Jag har många gånger nypit mig själv hårt under dessa veckor, för att kontrollera att jag inte drömmer. För Broadway är en stor dröm som går i uppfyllese! Och jag kommer att få leva min dröm.

Så i och med det har jag nu som mål att leva upp till min världsmästartitel, (utan att skryta), samt att inte bli rädd eller vackla inför de krav som ställs på mig eller jag kommer att ställa på mig själv!
Så! Nu har jag skrivit det i ord! (Men det är inte skrivet i sten)!

Ha ett Gott Slut och ett Jätte Gott Nytt År!

// Mia

Dela inlägget
Annons
30 december, 2013 0
Chokladtryffeltårta med blåbärskräm på en tallrik.

Jag höll på att glömma desserten. Har du sett receptet på min härliga karamell och chokladtryffeltårta som jag gjorde innan jul? den blev succè ! Så ljuvligt, underbart god! Mums! Vill man ha det lite så där extra festlig, kan man ju istället för att servera den med grädde göra en lite mer spännande kräm på blåbär. Nu gör sig inte bilden, den blev inte bra, men smaken var det inget fel på kan jag lova.

Chokladtryffeltårta med blåbärskräm på en tallrik.
Foto: Mia Hagenmalm

Blåbärskräm
200 g färska eller frysta tinade blåbär
3 ägg

Annons

1 1/2 dl surkin melis
100 g smör

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis i en kastrull. Lått sjuda på svag värme. Det får absolut inte koka, för då blir det grynigt. Mixa blåbären fint och tillsätt dem i äggkrämen. Rör ner smöret så att det smälter. Sila såsen genom en finmaskig sil, så att du får en slät kräm. Låt krämen bli kall. Servera till chokladtårta, kladdkaka eller något annat chokladigt.

Eller, om du hellre vill ha något fruktigt och lätt till efterrätt kanske ingefärskokta päron passar bättre?

Två päron på ett fat. En flaska med sås och en skål med vispad grädde på ett vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Ingefärsinkokta päron:
4 portioner:
4 st päron
6 dl äppeljuice, osötad
(2-3 msk sukrin)
1 dl ingefära i tunna skivor
1/2 tsk vaniljpulver ekologisk
3 msk arrowrot
4 1/2 msk vatten

Gör så här:
Koka ingefära i äppeljuicen ca 10 minuter. Ta upp ingefäran. Skala päronen och koka dem i ingefärssåsen ca 15 minuter. Om inte juicen täcker päronen, tänk på att vända dem så att alla sidor blir kokta. Ta upp päronen och låt svalna. Rör ut arrowrot med vatten och red av såsen. Smaka av med lite vaniljpulver. Låt kallna.
Ringla ingefärssåsen över päronen. Servera med vispad grädde.

Annons

Må så gott! Mia

 

Dela inlägget
Annons
30 december, 2013 0
Lax och pärontartar i glas på en bädd av västerbottenostkräm
Foto:Mia hagenmalm

Jag lovade att återkomma med ytterligare recept för nyårsafton! Och igår gjorde jag en så himla god lax och pärontartar ovanpå en västerbottenostcreme. Detta går också alldeles utmärkt att förbereda en dag i förväg. Jag lovar att det är så himla gott! Sötman, sältan och syran i rätten är en smaksensation för smaklökarna.

Päron- och laxtartar på västerbottenostcreme.
ca 8 små glas
Västerbottenostcreme

Annons

1 dl creme fraiche
1 1/2 dl västerbottenost, riven
herbamare örtsalt

Gör så här:
Värm creme fraiche i en gryta. rör ner osten och låt den smälta. Det får inte koka. Ta va från värmen och krydda med örtsalt. Fördela i små nubbeglas som du fyller till ca hälften med cremen.

Päron -och laxtartar
0,25 dl dill, finhackad
1/2 päron, skalt och tärnat i små bitar
150 g lax, kallrökt
1 tsk rom + lite till garnering

Gör så här:
Rör bara ihop allt och låt det stå och dra en stund. Fördela över ostcremen som ska vara rumsvarm vid servering. Toppa med rom. Servera som en liten aptitretare.

Ytterligare recept på lite goda förrätter och hela nyårsmenyn hittar du här: https://kurera.se/extra-lyxig-ceviche-pa-pilgrimsmusslor/ och här:https://kurera.se/recept-tips-pa-hela-den-festliga-nyarsmenyn/

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
30 december, 2013 0
Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom

Ja så var det snart nytt år igen! Jag har ett riktigt spännande 2014 framför mig! Det ser jag fram emot.

Hummerpannacotta i glas toppad med hummer och Rom
Foto:Mia Hagenmalm

Idag har jag lagat lite gott som jag tänkte kunde passa på nyårsaftonen! Vad sägs om en pannacotta med hummer eller lax-och pärontartar med en kräm gjord på västerbottenost? Kanske en chokladmousse med blåbärscreme eller den ljuvligt goda choklad- och karamelltårtan jag lade upp häromdagen? Ja här är iallafall lite tips!

Pannacotta med hummer 2 port

Annons

300 g kokt hummer
3 msk dill,hackad
1/2 citron, skal-finrivet och saft

2 1/2 dl grädde

Hummerfond:
1 msk smör
1 charlottenlök, finhackad
1 dl rotselleri, finhackad
1 msk tomtpure
1 1/2 dl vitt vin
1 dl vatten
2 msk agar-agarflingor
1/2 tsk torkad timjan
svartpeppar och ev. salt

Gör så här:

Klyv hummern och ta ut köttet ur klor och stjärt. Ta bort magen. Hacka köttet. Blanda hummerköttet med dill, citronskal och saft. Ställ kallt.

Annons

En hummer på en vit skärbräda
Foto:Mia Hagenmalm

Smält smör i en kastrull och fräs/bryn hummerskal som du har krossat lite, tillsammans med rotselleri, lök och tomatpurè några minuter. Häll på vin och vatten, timjan och svartpeppar. Låt koka upp och låt sedan koka i ca 15 minuter. Sila fonden genom en finmaskig sil och häll tillbaka i kastrullen. Koka ner vätskan till ca 1 deciliter.

Häll ner agarflingor i lite kallt vatten och låt svälla i ca 5 minuter. Slå därefter i dem i hummerfonden och låt koka tills dem löser sig. Häll på grädde och låt koka upp. Fördela hummerröran i två glas. Häll över hummerfond. Låt svalna något och ställ kallt i kylskåp minst 4 timmar. Innan servering toppa med resten av hummerröran och eventuellt kaviarrom.

Så gott!

Hörs senare idag med ytterligare recept!

Mia

Annons

 

 

 

Dela inlägget
Annons
28 december, 2013 0
Rödbetsjuice i glas

Så här i juletider kanske man inte äter och dricker allt för nyttigt och bra.
Jag brukar ta mig en liten hutt med rödbetsjuice där jag har rivit ner lite ingefära, efter maten.

Rödbetor i sig är en väldigt nyttig rotfrukt som innehåller massor av nyttiga fytonäringsämnen som nitrat och betain och kryllar av bra antioxidanter. Jag bara älskar den . Jag äter den iallafall två-tre gånger i veckan, då oftast råriven med lite olivolja och ibland pressad citronsaft. Eller så dricker jag det som juice innan frukost på morgonen.
Nitratet i rödbetan omvandlas av bakteriefloran i munhålan till nitrit, vilket i sin tur omvandlas till kväveoxid i magsäcken. Kväveoxid har en blodtryckssänkande och kärlvidgande effekt, vilket bidrar till att förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Betain ökar syreupptaget i blodet, som ökar prestationsförmågan och uthålligheten vid hård träning.
Rödbetor renar även gallblåsan och levern från toxiner, och rensar tarmen. Enligt nya studier kan den även motverka cancer. Ja den har många bra egenskaper, rödbetan.

Annons

Ingefära är jättebra för matsmältningen dessutom!

Rödbetsjuice i glas
Foto: Mia Hagenmalm

 

Ha det gott! // Mia

Dela inlägget
Annons
Annons