Annons

Glutenfritt groddbröd

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
23 februari, 2017
Groddat bovetebröd

Jag är uppvuxen på mackor och vem är inte det i min generation?
Jag kunde äta upp till fem hårda smörgåsar med kaviar varje kväll och till frukost åt jag Skogaholmslimpa med ost. Ingen bra frukost! Inte konstigt att jag var trött jämt. Jag startade och avslutade dagen med en sockerbomb!
Jag minns en stor reklamkampanj på 80- eller 90- talet där Brödinstitutet ( Det var alltså inte Livsmedelsverket eller Socialstyrelsens kampanj eller rekommendation) gjorde en stor kampanj och rekommenderade 8 skivor bröd om dagen, så jag trodde förstås på att det var nyttigt för mig och förstås för mina barn.
Nu äter jag inte bröd längre och jag klarar mig väldigt bra utan. Men ibland rinner snålvattnet när jag går in i en livsmedelsbutik och det luktar nygräddat bröd. Mmmm! Då kan jag längta efter att få sätta tänderna i en färsk, frasig fralla. Och det är ju verkligen otroligt gott med en varm fralla där smöret smälter. Det är det. Men för min mage är det rena döden!

Hur som helst! Ibland blir jag sugen på bröd, så därför bakar jag ibland ett bröd.
Vanligtvis blir det Fröknäcke som är ett enkelt bröd att smeta ut på ett bakplåtspapper, men igår provade jag att baka ett mjukt bröd gjort på glutenfritt bovete.

Annons

Detta bröd tar lite tid och är lite av en procedur, men helt klart värt besväret! Ibland kan glutenfritt bröd bli lite torrt, men inte det här. Det blev riktigt, riktigt saftigt! Jag provsmakade brödet med mitt mjölksyrade smör när brödet fortfarande var varmt! Åh så gott! Men det smakade nästan bättre i morse när det fått mogna lite.

Groddat bovetemacka med skivat ägg toppad med mungbönsgroddar
Foto: Mia Hagenmalm

Bovetet ska alltså groddas i det här brödet innan det bakas och det tar några dagar. Det ska också sköljas i vatten några gånger per dag för att inte torka. Men efter tre dagar såg jag små groddsvansar komma fram och efter fem dagar kunde jag baka.

Groddat bovete
8 dl helt bovete
Vatten
Brödet
Groddat bovete
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk brödkrydda, exempelvis kummin
2 till 2 1/2 dl hackade nötter. ( Jag hade pekan- och hasselnötter)

Gör så här:
Lägg bovetekärnorna i en stor bunke och fyll upp med vatten så att det täcker alla kärnorna. Låt stå minst 12 timmar.
Sila av vattnet och skölj kärnorna ordentligt i nytt vatten. Detta vatten ska sedan silas av. Nu ska bovetet sköljas och silas av 2-3 gånger om dagen. Se till att bovetet alltid är fuktigt så att groddningen kommer igång. Efter ca 3-4 dagar ser man små svansar på kornen och då är det dags att baka.

När groddningen är klar:
Mixa det groddade bovetet till en slät smet i en matberedare eller enklast med en stavmixer.
Tillsätt bakpulver salt och brödkrydda. Se till att allt blandas ordentligt. Ta därefter i valfria nötter och rör om ordentligt så att nötterna fördelas i hela smeten.

Annons

Klä en avlång brödform med bakplåtspapper. Lägg ner smeten och grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 1 1/2 timme. Känn med provsticka om det är klart.
Förvaras i kylskåp 4-5 dagar.

6 februari, 2017 0
Rätt mat sätter fart på sexlivet!

Snart är det Alla Hjärtans Dag!
Tänkte du bjuda på middag och kanske ha en riktigt romantisk kväll med din käresta? Skippa då pizzan, hamburgaren och chipsen. Och framför allt! Ta det lugnt med alkoholen. Skräpmat, socker, snabba kolhydrater, alkohol och koffein är nämligen riktiga erotikdödare som absolut släcker den sexuella lusten.

Rätt mat för ett fungerande sexliv
Ät istället mat som stödjer dina sexhormoner och ökar utsöndringen av feromoner. 🙂

Annons

*Feromoner är doftämnen som både människor och djur utsänder för att locka till sig sexuella partners. En doft som ger ökad sexlust.

Det är inte en myt att ägg ökar sexlusten.
Ägg innehåller nämligen viktiga vitaminer och mineraler som är superbra för sexlivet. Bland annat B-vitaminer, kalcium och järn samt zink. Zink är en riktig sexmineral och extra viktig för ett fungerande sexliv och fertilitet.

Har du hört att ostron är som viagra?
Ostron och andra skaldjur innehåller liksom ägg, zink och fosfor som är viktiga mineraler för mannens spermafunktion men även för kvinnan då det ökar bildningen av vaginalt sekret. Så gillar du ostron är det till fördel att inleda en kärleksmiddag med.

Fet fisk, kött, baljväxter och nötter innehåller aminosyran L-Arginin
L-Arginin samverkar nämligen med kväveoxid vilket spelar huvudrollen för att mannen ska kunna få erektion. Vid sexuell stimulans aktiveras ett enzym i mannens penis som omvandlar arginin till kväveoxid vilket triggar erektionsprocessen.

Ett glas champagne eller rött!
Alkohol kan man absolut dricka- men i små mängder. Det är avslappnande och höjer lusten. Tar man dock några glas för mycket vet nog de flesta att effekten blir den motsatta.

Annons

Choklad höjer lusten
Choklad är faktiskt riktigt nyttigt men då ska det förstås vara en mörk choklad och gärna 86 %. Choklad innehåller nämligen stämningshöjande substanser bland annat anandamid som får oss att må bra. Anandamid sätter även fart på lyckohormonet- och signalsubstansen serotonin i hjärnan. Så en chokladmousse till dessert är inte fel.

Vill du lukta gott?
Frukt och gärna vattenrika som bland annat vattenmelon, grape, granatäpple, vindruvor, ananas kivi, passionsfrukt, äpple och apelsin har en god inverkan på våra feronomer. Feronomer är det luktagott-hormondoftande ämnet som vi utsöndrar för att locka till oss en eventuell sexpartner. Feronomer utsöndras extra mycket vid ägglossning.
Vattenmelon: Hälsobomb och lusthöjare

Proteiner gör dig förälskad
Bra och lätta proteiner från exempelvis fisk och kyckling höjer dopaminet i hjärnan som i sin tur ökar känslor av lycka, förälskelse och behag.

Omega-3, 6 och Omega-7 för torra slemhinnor
Omega- 3 , 6 och Omega -7 smörjer dig inifrån och minskar även risken för torra slemhinnor. Omega-3 är inflammationshämmande och bidrar till hjärtats och hjärnans normala funktion. Omega- 6 från nattljusolja kan ge dig en hälsosam hormonell balans exempelvis vid PMS. Omega -7 som från havtornsolja innehåller bland annat karotenoider som i kroppen omvandlas till A-vitamin vilket bidrar till att bibehålla normala slemhinnor.
Naturlig hjälp vid torra slemhinnor

Bra vitaminer och mineraler för ett fungerande sexliv
C-vitamin är en stark antioxidant som medverkar till en bra syresättning av våra blodkärl och bibehåller ett friskt fortplantningssystem och hjälper till att producera könshormoner.

Annons

E-vitamin är jätteviktig för kvinnans fertilitet och mannens potens.
Zink är det viktigaste mineralet för ett fungerande sexliv och fertilitet samt mannens spermafunktion.
Kalcium och magnesium är betydelsefulla mineraler för att kunna få orgasm.
Järn är viktig för att kroppens celler ska kunna producera energi. Energi är viktig för den sexuella upphetsningen. Järn tas lättare upp av kroppen tillsammans med C-vitamin.

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
2 februari, 2017 0
Glutenfria mufflor / semlor

Jag tänkte hänga på trenden att göra lite osedvanliga semlor i år.
Det fick bli muffins och kladdkaka i ett, med både mandelmassa och rejält med kardemumma för smakens skull. Mufflan är dekorerad med lingongrädde och kokosgrädde. Jag blev inspirerad av min stads fina konditoris rosa semlor som just nu klättrar på Stanbasta.se:s lista över stans bästa semla – i Sverige. Just nu ligger de femma. Spännande! Jag har dock aldrig smakat dessa semlor då jag kör glutenfritt, men goda måste de vara. 🙂

// Mia

Att vispa kokosmjölk till grädde
När man ska vispa kokosmjölk till grädde gäller det att den är riktigt kall och har stått i kylskåpet minst ett dygn. Då separerar mjölken och du har det vattniga i botten och det hårda överst i förpackningen. Använd endast det hårda. (Häll inte bort kokosvattnet. Du kan använda det i en smoothie.)

Annons

Viktigt är också att redskap som vispar och skålar är riktigt kalla, så ställ in dem i frysen en halvtimme innan du vispar.

Glutenfria mufflor
ca 10 st

Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sötning, jag använder sukrin
1 äggvita
3 msk vatten

Kakan
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
4 tsk nymalen kardemumma
2 tsk bakpulver

Dekoration
2 förpackningar kokosmjölk
1/2 dl lingon, frysta
1/2 msk sukrin melis
Sukrin melis* att pudra över

Annons

* Sukrin melis är ett sötningsmedel, som florsocker och som inte påverkar blodsockernivåerna.

Glutenfria mufflorGör så här:
Sätt ugnen på 175 grader om varmluftsugn eller ca 200 grader i vanlig.
Smält smöret och ställ att svalna.
Blanda ingredienserna i en mixer och mixa till en fin mandelmassa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan så att det blandar sig ordentligt. Vispa med det smälta smöret och äggen. Tillsätt mandelmassan och rör om ordentligt. Fördela i muffinsformar. Fyll upp dem till 2/3 med smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Känn gärna med sticka. (De ska inte ha stannat helt i mitten för att bibehålla lite kladdkakeeffekt).
Ta ut och låt svalna.
Vispa kokosgrädden fluffig. Lägg över hälften av grädden i en ny skål. Mixa lingonen och blanda med hälften av grädden.
Skär av toppen på alla muffins. Fördela först ett lager med rosa grädde och spritsa sedan över den vita. Skär fyra trekanter av ett muffinslock. Lägg locket överst på grädden och pudra över sukrin melis.

Vill du ha fler tips hittar du Kureras olika semmelrecept här.

Dela inlägget
Annons
6 januari, 2017 0
Potatis&grönkålsoppa med morotsbacon i en vit soppskål

Jag är väldigt förtjust i grönkål och passar på att tillaga och äta det när det är säsong. Och det är ju så nyttigt!
Häromdagen var det ganska tomt i kylskåpet och frysen efter jul och nyårsmaten, men en påse kvarglömd grönkål, potatis och lök hittade jag iallafall. Man tager vad man haver och gör något av det.
För att piffa till det lite stekte jag tunna skivor morot som jag kryddade med rökt paprikakrydda. Det blev verkligen riktigt gott och bröt av den milda soppan utmärkt. Vill man göra en större mängd, plussa bara på ingredienserna. Eftersom att jag hade havregrädde blev soppan helt vegansk, men naturligtvis tar du den grädde du föredrar.

Redan de forntidiga egypterna uppskattade grönkål eller kruskål som den också kallas. Växten tål frost och kan stå kvar ute trots att det kommer snö. Smaken på kålen blir dessutom mycket mildare efter några frostnätter.
Grönkål kan odlas i nästan vilken jord som helst och behöver inte vattnas särskilt mycket. Grönkål är supernyttigt och innehåller stor mängd antioxidanter som C-vitamin. Genom att äta 100 g grönkål får du i dig hela 160 procent av det dagliga intaget C-vitamin. Dessutom får du i dig både A-vitamin, K-vitamin som motverkar benskörhet och mineraler som kalcium och järn. Grönkål är dessutom mycket fiberrikt, innehåller svavel och är en källa till Omega-3 och bra för mag-tarmfloran. Grönkål sägs också motverka cancer då den dessutom är rik på karotenoider och flavonoider. Grönkål är också en för kroppen renande grönsak som rensar ut gifter. Så ta vara på grönkålen och njut av den nu när det är säsong.

Annons

Ha det bäst!
Mia

Potatis & grönkålssoppa
2 portioner
250 g potatis, eko
1 gul lök, eko
1 stor vitlöksklyfta, eko
3 kvistar grönkål, eko
5-6 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärningar
0,5 tsk timjan
2 dl havregrädde
svartpeppar, örtsalt
kokosolja eller olivolja till stekning
1 stor morot
Rökt paprikakrydda
kokosolja

Gör så här:
Skala och skiva potatisen tunt. Skala och finhacka lök och vitlök.
Bryn löken försiktigt i olivolja tills den mjuknat något. Tillsätt potatis och låt steka med löken ytterligare en stund. Häll på vatten och buljong och koka ca 10 minuter eller tills potatisen mjuknat.
Repa grönkålen från kvistarna och skölj noga under vatten. Lägg med bladen i soppan och låt koka ihop under några minuter. Ta av från värmen och mixa soppa slät. Tillsätt havregrädde och timjan och låt koka upp. Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Blir soppan för tjock, späd med mer vatten.

Skala av ytterskalet på moroten. Skiva den tunt med potatisskalaren. Pudra över paprikakrydda och stek upp snabbt i olja. Låt den inte bli bränd. Servera som tilltugg i eller tillsammans med soppan.

Dela inlägget
Annons
21 december, 2016 0
Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk

Jag har faktiskt inte gjort nästan någonting i bakväg till jul i år.
Men självklart vill jag ändå bjuda på några recept från tidigare år. Vad sägs om vegansk kola gjord på kokosolja och kokosmjölk?
Galet goda! 🙂 Helt ljuvliga!

Vegansk kola
Bild överst

Annons

 

Dessa små rawfood bakverk formligen smälter i munnen och har en försvinnande åtgång. Salta och söta på samma gång. Så himla goda!
Salty Caramel

Salty caramel rawfood

Peppermint Cups
Gillar man choklad och mint ska man absolut ge sig på dessa goda
peppermint cups! Mums!

Mintchoklad rawfood
Foto: Mia hagenmalm

Saffranssmoothie med mango och honung
Otroligt god smoothie med saffran och mango! Dessutom en vitaminboost i mörka december.

Annons

Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad
Foto: Mia Hagenmalm

Glutenfri Rödbetskaka med saffranstopping

Denna rödbetskaka är otroligt saftig och underbart god! Här verkligen gifter sig smakerna av saffranstoppingen med kakan!

Rödbetskaka med saffransglasyr
Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood pepparkaksfudge
Lyxiga pepparkaksbollar med härlig chokladkräm kryddad med kardemumma är en favorit så här till jul.

Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon
Foto: Mia Hagenmalm

 

Dela inlägget
Annons
20 december, 2016 0
Rawfood röda lingonbollar på ett grått fat

Måste bjuda på dessa goda lingonbollar! De passar utmärkt bra som julgodis och då inte bara för den röda färgen. De smakar ljuvligt gott också för den som gillar lite syrligt och sött som jag och de är väldigt enkla att göra.

Lingon är också ett supernyttigt bär!
Lingon är rika på C-vitamin och antioxidanterna polyfenoler/flavonoider. Dessutom pektinsyra och konserverande benoesyra. Lingondricka är dessutom mycket bättre än tranbär att ta vid en urinvägsinfektion då lingon innehåller en högre halt tanniner än tranbär vilket är bra för den som har tunna och sköra slemhinnor.Tanniner förlamar bakteriernas tentaklar, så att de inte kan få fäste i slemhinnorna.
Att äta några färska eller frysta lingon dämpar även sötsug på grund av den höga halten syra. 🙂

Rawfood lingonbollar i en låda
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Lingonbollar
2 dl granola, jag använde Kung Markattas ekologiska
2 msk frysta lingon
1 msk kokosolja, naturell
1 msk vatten
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
1 liten nypa salt

1/2 dl lingonpulver, Jag använde Kung Markattas

Gör så här:
Mixa alla ingredienser utom lingonpulvret i en mixer till en deg.
Forma till små bollar. Det blir ungefär 10 st.
Häll lingonpulver på ett fat och rulla bollarna i pulvret så att det täcker runt om. Förvara lingonbollarna i burk i kylskåp eller frysen.

 

Dela inlägget
Annons
Annons