Annons

God Grön och Basisk Vetegräsdrink

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
4 mars, 2015
Grön vetegräsdrink med kiwi
Grön vetegräsdrink med kiwi
Foto: Mia Hagenmalm

Jag får ofta frågan:
-Hur ska jag få i mig vetegräs, Det är fruktansvärt svårt! Det smakar ju gräääs!

Ja det smakar verkligen gräs, för det är ju gräs, men själv har jag vant mig vid smaken och tycker faktiskt att det är riktigt gott numer. Jag blandar helt enkelt i vatten och dricker det som det är. Men jag brukar ge detta recept på en drink med vetegräs, mango och kiwi för den som har svårt med smaken, för den döljer den väldigt bra.
Denna drink är verkligen en energikick för hela kroppen! Dels är det vitaminrika frukter, klorofyll, mineraler och vitaminer från vetegräs! och så är den basisk, vilket är jättebra för kroppen.
En sur kropp är mer mottaglig för sjukdomar, så se till att upprätthålla en bra basisk balans i kroppen!

Annons

Jag har endast ekologiska ingredienser i drinken!

 

Grön Vetegräsdrink med mango och kiwi
1 stort glas eller två små
1 ekologisk stor grapefrukt, saften av
1 banan
1,5 dl mango
2 cm färsk ingefära
1 kiwi, 1/2 till drinken, 1/2 till dekoration
1 msk vetegräs

Pressa saften av grapefrukten och mixa alla ingredienser. Toppa med kiwiskivor!

3 mars, 2015 0
Små omeletter fyllda med ost, tomat och ruccola på en bädd av ruccolasallad på ett grått fat
Små omeletter fyllda med ost, tomat och ruccola på en bädd av ruccolasallad på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Visst är det trist att äta samma gamla frukost alla dagar i veckan
Jag äter nästan alltid någon form av ägg, gärna som en omelett eftersom att jag håller mig mätt fram till lunch av en proteinrik frukost! Men faktum är att man ju faktiskt äter med ögat också, så jag tycker att det blir mycket roligare om man varierar den där omeletten i form och innnehåll.

Omelett med grönsaker i närbild
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Jag hittade ekologisk grapefrukt i grönsaksdisken härom dagen och det är något jag verkligen kan frossa i den här tiden på året!

Grapefruktklyftor i en glassskål
Foto: Mia Hagenmalm

Grapefrukt skördas i Florida mellan november och april och just grape från Florida smakar extra gott, inte så beskt och är mycket saftig. Det beror på att den odlas i sandjord. Grapefrukt är smockfull av bra vitaminer och kalium! Du får till exempel i dig dagsbehovet av C-vitamin i en halv grapefrukt och grape är även rik på fibrer som ger dig en längre mättnadskänsla.
Det är riktigt bra att äta grape som ett mellanmål eller som en energikick efter träning. Frukten är också super för ditt immunförsvar och har en positiv inverkan på huden och skelettet. Dessutom är grapefrukt väldigt basisk och jättebra för syra/basbalansen i kroppen, och bra att kontra med när man äter till exempel ägg som är försurande för kroppen.
Grapefrukt ska man med fördel förvara i kylskåpet då den håller sig mycket bättre där.

Plättomeletter
1 portion
Sätt ugnen på 175 grader.
2 ägg, EKO
2-3 coctalitomater, EKO
en nypa ruccolasallad, EKO
3-4 msk riven ost
Herbamare örtkrydda

Gör så här:
Vispa äggen med osten till en smet. Skölj grönsakerna och skär i mindre bitar. Tillsätt grönsakerna i smeten. Krydda! Häll upp i fyra stycken muffinsformar. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills äggsmeten stannat. Har du plättjärn kan du steka omeletterna istället.
Servera med grön sallad och grapefruktklyftor.

Ha en bra dag//

Annons

Mia

Dela inlägget
Annons
2 mars, 2015 0
Linsbiffar med honungsyoghurt och sallad på en vit tallrik

Här kommer förslag på olika middagar igen och jag hoppas att det kan insperera att trots att man efter en lång arbetsdag orkar fixa en middag lagad från grunden så att man slipper alla tillsatser som finns i färdigmat och halvfabrikat.

I Onsdagens ryska soppa kan du tillsätta ca 150 g stekt köttfärs, så blir den mer matig och proteinrik, eller servera med ett gott bröd med någopt proteinrikt pålägg! Här hittar du recept på glutenfria baugetter om du undviker gluten, som kan vara gott till soppa. Glutenfria-bovetebaugetter/

Glutenfritt bröd i skivor
Foto: Mia Hagenmalm

Som vanligt är recepten beräknade på 2 portioner. Bara att plussa på om ni är fler.

Annons

Måndag: Linsbiffar med honungsyoghurt/

Linsbiffar med honungsyoghurt och sallad på en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Potatis med Pesto choritzo och grillad-endivesallad/

Ugnsrostad potatis och tomater i pestodressing på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Vegetariskt borsjtj!Rysk rödbetssoppa/

Rödbetssoppa i en vit djup tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag:Amerikanska pannkakor pa-mandelmjöl-och kokosgrädde/

Amerikanska pannkakor med grädde och bär på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag: Het lyxig lax och räkgryta/

Annons

Lax och räkgryta med abuginepytt på en vit vacker tallrik
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
27 februari, 2015 0
Rawfood apelsin-och chokladbollar på ett glasfat
Rawfood apelsin-och chokladbollar på ett glasfat
Foto: Mia Hagenmalm

Jag gjorde så goda apelsin-och chokladbollar igår.
Recept måste du bara testa! De var verkligen i en klass för sig! Kanske något för fredagsmyset ikväll.
Receptet hittade jag på Rawfoodmiddagar och ursprungsreceptet kommer från Gröna Oasen.

Raw Apelsin-och chokladbollar

Annons

10 st
1 apelsin, skal och saft- naturligtvis EKO
3 st fikon, EKO blötlagda ca 1 timme
0,5 msk färsk riven ingefära, EKO
1,25 dl kokosmjöl, EKO ( Kokosflingor som du mixar till mjöl)
1/2 dl kakaopulver, EKO
1 msk kokosolja
0,5 msk kokosolja
Dekoration: Mixade kakaonibs

Gör så här:
Börja med att blötlägga fikonen ca 1 timme. Kör kokosflingorna i mixer så att du har ca 1,25 dl mjöl. Ta ur och mixa sedan sönder fikonen. Riv skal från apelsinen och pressa ur saften. Riv ingefäran. Tillsätt kokosmjölet, kakao, apelsinsaft och skal, ingefära, kokossocker och olja. Kör i mixer tills du har en slät massa som du kan forma bollar med. Rulla ca 10 st jämnstora bollar. Ställ kallt i kylen eller i frysen några timmar. Ta ut och låt tina 15 minuter. Rulla i kakaonibsen. Servera.

Ha en trevlig helg!

Mia

Dela inlägget
Annons
27 februari, 2015 0

KRAV säger nej till ostar med konstgjord löpe.
Jan Ceije, försäljningschef på KRAV menar att det finns för mycket risker som är okänt för att vi ska släppa fram en sådan här poroduktion.

Däremot vill nu Arla Foods börja tillverka ostar med hjälp av genmodifierad löpe.
Och tydligen finns det redan sådana ostar på marknaden idag.

Enligt Magnus Larsson på Arla Foods är syftet med tekniken att få en mer kostnadseffektiv ostproduktion. Med modern GMO-teknik går det alltså att tillverka konstgjord löpe, men att det sen i enzymet som används i osttillverkningen inte finns några GMO-rester.

Annons

Men nu tror jag att Arla biter sig själva i rumpan!
Efter debatten förra året då vi fick veta att ost och bregott till exempel inte alltid kom från svensk mjölk, utan även från Danmark där man utfodrar djuren med GMO-foder, ska man nu alltså börja tillverka ostar med genmanipulerad löpe!
Då vill jag veta om man kommer att märka dessa ostar så att man vet om de innehåller GMO, precis som vi nu ska veta att produkter med den RÖDA kossan på, kommer från svensk mjölk.
Jag har länge bojkottat Arla och kommer att fortsätta med det!
Jag litar inte på dem längre.

Källa P4 Kronberg
SvD

Dela inlägget
Annons
26 februari, 2015 0

Miljontals människor lider av kroniska inflammationer i tarmen!
Sjukdomar som Crohns sjudom och utcerös kolit har sedan mitten av 1900-talet, ökat avsevärt. Även metabolt syndrom som orsakas av fetma och förhöjda blodsockernivåer har ökat.

En dramatisk ökning av dessa sjudomar visar att det är en påverkan från miljön, eftersom att våra gener är desamma sedan tidigare, säger Benoit Chassing vid Georgia State University i USA.

Efter ett fleratal djurförsök har man påvisat att emulgeringsmedel i maten kan orsaka inflammationer i tarmen.
Emulgeringsmedel finns i all halvfabrikat och färdigmat samt i många andra livsmedel för att ge maten rätt konsistens.

Annons

Forskingen visar att bakteriefloran i tarmen ändras på grund av emulgeringsmedel och skapar därför inflammationer.

Man matade alltså olika sorters möss med två vanliga konsewstensgivare. De möss som hade modifierat immunförsvar drabbades av kronisk tarminflammation. Djur som hade ett normalt immunförsvar fick en mildare inflammation i kombination med metaboltiskt syndrom därför att de åt betydligt mer, fick förhöjda blodsockernivåer och blev feta. Däremot blev sterila möss utan några bakterier alls opåverkade.

Bakeriernas sammanssättning i djurens tarmar förändrades och bakterierna kunde tränga djupare in i tarmens slemmhinna och på så sätt orsaka inflammationer.

Detta är inte första gången som tillsatser visar att det kan påverka vår hälsa negativt. Tidigare har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel har samma effekt. Bakteriefloran i tarmen ändras och blodsockret höjs.

Forskarna tror att livsmedelstillsatser kan ha en avgörande roll i den så kallde fetmaepidemin.

Annons

Jag skrev om tillsatser i maten för några år sedan, och hur det kan påverka oss negativt och i synnerhet barnen är mer utsatta. Du kan läsa mer om det här:här/ och här/

Fakta: svt Nyheter

Dela inlägget
Annons
Annons