Annons
Annons

Detox, vikt, laktosfritt och vegetariskt: Borsjtj- Rysk rödbetssoppa

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
30 maj, 2013
Rödbetssoppa med smetana i vit tallrik med blåa blommor
Rödbetssoppa med ärtskott i vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Jag är inne på min femtonde dag med detox och det känns bara bättre och bättre. Jag försöker tänka mycket vegetariskt, och det fungerar fantastiskt. Det som är jobbigast är att hålla borta mejeriprodukter. Jag är galen i ost och yoghurt, men det funkar. Ost får jag vara utan, men jag har köpt substitut i form av soyayoghurt den här tiden och upptäckt att det är jättegott, faktiskt. Det är bara synd att allt mjölkfritt, inklusive laktosfria produkter ska behöva vara så förbannat dyrt. Jag är själv överkänslig, och en laktosfri produkt, som exempelvis yoghurt, är oftast åtta-tio kronor dyrare än vanliga mejeriprodukter i samma mängd.

Det mest påtagliga resultatet av detoxen är att jag känner mig piggare och har fått mer energi. Det mest märkbara är att jag gått ner i vikt. Jag är en person som har en ganska hög ämnesomsättning/ förbränning, och jag har alltid fått kämpa med att behålla mina kilo. Minsta slarv så rasar jag i vikt. När jag var yngre var jag nästan underviktig, trots att jag åt som en häst. I tonåren åt jag bananer med grädde varje kväll för att på så sätt försöka öka vikten. Det hjälpte föga. Efter 40-års åldern började jag dock bli mer normalviktig, men nu har jag märkt att mina jeans hänger löst runt midjan och alla frågar om jag tappat vikt. Ja, det har jag. Säkert tre kilo! Men nu får det räcka med det, för smalare vill jag inte bli. 🙂

Rödbetor är jag också galen i, och igår gjorde jag en rysk rödbetssoppa som var lite mer matig än den jag gjorde förra veckan. Denna innehåller även morot och vitkål. Riktigt nice kombo. Man ska servera smetana till soppan, om det ska vara riktigt ryskt. Själv toppade jag soppan med ärtskott, men min dotter fick smetana som klimp.

Annons

Borsjtj- Rysk rödbetssoppa
2 portioner:

3 rödbetor ca 250g
1 gul lök
1 morot
100 g vitkål
5 dl grönsaksbuljong, ekologisk
1 msk vinäger
1 lagerblad
vitpeppar och ev herbamare örtsalt
kokosolja eller rapsolja till stekning

Gör så här:
Skala rödbetor, lök och morot. Råriv och spara en av rödbetorna och strimla resten av grönsakerna i fina strimlor. Fräs i kokosolja ett par minuter. Tillsätt buljong, lagerblad och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda under lock på svag värme ca 30 minuter. När 5 minuter återstår av koktiden, lägg ner den rårivna rödbetan. Smaksätt med vinäger och eventuellt örsalt. Servera med smetana och-eller lite klippt persilja.

Ha det fint! /Mia

Annons
Annons