Bara några dagar kvar på det gamla året och snart ringer vi in år 2018.
Mitt tips för nyårsmiddag i år blir något grönare och utan kött.
Varmrätten, en fylld portabellosvamp, är verkligen superlyxig och supergod och något som även den inbitne köttälskaren kommer att älska.
Så för dig som vill göra en grönare meny till ditt nyårsfirande, kommer här tips om olika goda recept på förrätt, varm- och efterrätt. Slänger även med några recept med skaldjur då det faktiskt hör nyår till, tycker jag. Jag älskar nämligen skaldjur och äter det gärna.
Gott Nytt till er alla! 🙂
Mia
Marinerad portabello med spenat och mozzarella
4 portioner
4 stora portabellosvampar
1 dl cashewnötter
1/2 röd paprika
1 msk olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Marinad
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk oregano
2 msk tamari (soja)
1 dl citronsaft
1 dl olivolja
Fyllning:
250 g babyspenat
2 vitlöksklyftor, riven
200 g mozzarella, riven
Sötpotaispure:
800 g sötpotatis
smör eller olja
örtsalt och svartpeppar
Gör så här:
Hacka cashewnötterna i mindre bitar och rosta i en torr, het stekpanna så nötterna får färg.
Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Koka i lätt saltat vatten tills de mjuknar. Häll av vattnet och lägg med en klick smör eller olja. Mosa potatisen med elvisp till en pure. Smaka av med örtsalt och svartpeppar.
Marinad:
Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök med soja, citronsaft och olja.
Doppa och vänd runt svampen i marinaden. Ställ sedan svampen med hatten nedåt i smord ugnsfast form. Ringla över resten av marinaden. Låt stå och dra i tio minuter. Skölj under tiden paprikan och skär den i lite större bitar.
Sätt svampen i mitten av ugnen på 200 grader i ca tio minuter. Fräs vitlöksrivet snabbt och tillsätt sedan spenat. Stek tills spenaten mjuknat. Ta ut svampen ur ugnen och fördela spenaten i svampen och överst mozzarella. Lägg paprikabitarna bredvid på fatet och ringla över olivolja. Sätt ugnen på grill och ställ åter in fatet med svamp och paprika i ugnen. Låt stå tills osten smält och paprikan mjuknat och fått färg. Ta ut och toppa med de rostade caschewnötterna. Servera med sötpotatis och en grön sallad.
Tips på förätt:
Kantarell- och auberginesoppa med rökig morot
Päron- och laxtartar med västerbottenostkräm
Förslag på efterrätt:
Salt karamell- och tryffeltårta