Gurkmeja mot inflammationer och för frisk hud!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
2 februari, 2015

Så här inför hälsoutmaningen som börjar idag den 2/2 och som jag naturligtvis kommer att delta i, vill jag börja med att berätta hur jag motar inflammationer i kroppen.

Det har redan varit inlägg här på kurera.se om gurkmeja darfor-ska-du-ata-gurkmeja/ nyligen, så jag tänker inte göra ett jätteinlägg om örtens läkande effekter. Bara skriva om hur den hjälpt mig.

Min relation till gurkmeja började för cirka tio år sedan.
Efter en intensiv helg, då jag tävlat med min kör i barbershop och jag kom hem sent på söndagskvällen svullnade min fot upp enormt och såg ut som om jag hade vrickat den, vilket jag inte hade gjort. Det värkte och bultade långt upp på smalbenet och efter överläggande med sjukvårdsupplysningen åkte jag till akuten.
Där konstaterade man ganska snabbt efter blodprover att det inte var en propp i benet, vilket befarades från början. Efter timmar av väntan blev jag undersökt igen av läkare och skickades till röntgen, då han var helt säker på att jag brutit ett ben i foten trots att jag hävdade att jag inte gjort mig illa. Men inget brutet, så man konstaterade då att jag måste ha fått en kraftig inflammation bara så där.

Annons

Eftersom att jag på den tiden hade mycket astma, jag kommer att återkomma till hur jag genom kost har fått bort min astma i ett annat inlägg, kunde jag inte ta inflammationshämmande läkemedel därför att det kan påverka andningsvägarna, så jag avstod. Vila var det som gällde.
Men eftersom att jag jobbar med det alternativa, så hittade jag botemedlet i gurkmeja, då på kapsel.
Två kapslar Fortodol på morgonen och en på kvällen. Efter bara tre-fyra dagar hade svullnaden lagt sig och efter en vecka var värken borta och inflammationen väck. Fantastiskt. Efter det använde jag Fortodol även som värktablett mot exempelvis huvudvärk. Effekten kommer inte lika fort som exempelvis av alvedon, men efter en timme känner man lättnad.

Idag dricker jag guldmjölk, alltså en mjölk baserad på gurkmeja
(Du hittar mitt recept här: guldmjolk-mot-vark/ ) eller så har jag gurkmeja i maten eller i en smoothie. En rågad matsked varje dag.
Gurkmeja kan även förebygga cancer och alzheimers, är bra mot reumatism och ledbesvär och som sagt inflammationer i kroppen.

Visste du att man även kan använda gurkmeja som en lugnande ansiktsmask eftersom att den har en lugnande effekt på huden exempelvis vid rosasea och akne.
Gurkmeja bleker även ärr och ökar hudens elasticitet och skyddar huden från avgaser och kemikalier i luften!
Jag blandar även i en matsked honung. Honung är naturligt bakteriedödande och kan läka sår och lugna huden.Min ansiktsmask gör jag så här:

3 msk aloeveragel
1 msk äppelcidervinäger
1 msk gurkmeja
1 msk manukahonung
Blanda ihop alla ingredienser. Blir den för tjock, ha i mer aloevera-gel. Låt sitta i ansiktet 20 minuter upp till en timme.

// Mia

Annons

 

28 januari, 2015 0

Nu sprider sig en ny trend med MINDRE godispåsar runt om i landet.
Även storleken på chipspåsar och läskburkar har börjat krympa, skriver Katarina Lagerwall om i DN.

Varje år proppar varje svensk i sig 17 kilo godis och 70 liter läsk! 1960 åt vi 7 kilo per man och år.
Det visar att svensken är en riktig gottegris och vi toppar faktiskt med att äta mest godis i världen. En fjärdedel av allt godis som äts i Sverige är lösviktsgodis.
De senaste åren har godispåsarna ökat i storlek. På 70-talet rymde en påse cirka 175 gram lösviktsgodis och idag rymmer en påse mellan 500 gram och 4 kilo.

Annons

Trenden vände dock när en mataffär i Stockholm började att återinföra påsarna från 70 och 80-talet. Efter det har alltfler handlare hakat på denna retrotrend i landet. Detta är särskilt bra för barnen som blir nöjda då de får fylla en påse med godis.
Godis är ju ett livsmedel som våra kroppar absolut inte behöver eller har någon nytta av. Socker innehåller bara tomma kalorier och tillför inte kroppen någon som helst näring. I synnerhet barn behöver minska intaget av socker, vilket kan leda till övervikt, sjukdomar och hål i tänderna. 175 gram godis i en liten påse motsvara 44 % av en sjuårings energibehov.

Även på konitorihyllorna syns det minimalistiska som minisemlor, minmuffins och småkakor. Och det visar på att vi går mot en sundare livsstil. Det är vanilgare att familjer äter mer vegetariskt och närodlat samt att vi fått en ökad medvetenhet kring hållbar mat, säger dietisten Sara Ask.

Dela inlägget
Annons
22 januari, 2015 0
Jordnötssmoothie med blåbär i ett glas
Jordnötssmoothie med blåbär i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

Härom morgonen fanns det ingen frukost hemma till mig.
Eller, jo det hade funnits om jag varit lite observant och förberett kvällen innan men det hade jag glömt så när jag stod där vid kylskåpsdörren och tittade in var det var tomt på både ägg och nötmjölk! Hjälp! Det äter/dricker jag nästan dagligen. Annars brukar jag göra gröt av nötter, frön och bovete, men det ska stå över natten. Jag hade inte ens chiafrön att göra pudding av. Däremot fanns det jordnötssmör och massor av ekologisk frukt i fruktskålen och frysen har ett eget fack för ekologiska bär, så jag fixade till denna smoothie av vad som fanns och det blev en ny favoritsmoothie. Så himla god! Längtar efter den nu! Denna smoothie måste du bara testa! Den är ljuvligt god! Krämig, söt och syrlig på samma gång! Helt enkelt underbar!

Jordnöts-och kokossmoothie med blåbär i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Krämig jordnöts-och kokossmoothie med
blåbärssurprise
1 stort glas
OBS! Den görs i två steg!

1 dl kokosmjölk, hälften av det vita och hälften av det vattninga
1 banan
1 rejäl rågad matsked jordnötssmör
Mixa dessa ingredienser och häll upp i en skål eller glas.

1-2 apelsin, saften av
1 1/2 dl blåbär, frysta
Mixa till en isig glassmet
Varva nu först med jordnöts-och kokossmoothien, lite av blåbärsglassen och igen av jordnöt i ett glas och fortsätt varva tills det är slut. Toppa gärna med blåbär och ev kokosflingor. Yammi!

Mia

Dela inlägget
Annons
21 januari, 2015 0

Har du herpes och ofta får utbrott kan det bero på att du äter en alltför argininrik kost eller har brist på aminosyran L-lysin!

Herpes är en virusfamilj, ett dubbeltsträngat DNA-virus!
Herpes ger små blåsor i grupper som svider och gör ont. Man kan ha herpes i alla slemhinnor som i munnen, i halsen, i underlivet(genital herpes), men även på huden.Viruset härbergeras i kroppens nervsystem i sitt inaktiva tillstånd.
3 av fem vuxna bär på herpesvirus, men många vet inte om det, eftersom att det inte alltid ger symtom. Herpes smittar genom saliv och genom sex. Viruset blossar ofta upp vid stress, förkylningar, vid exponering av sol eller av vissa läkemedel och många kan ha det väldigt besvärligt.

Men man kan minska utbrotten nämvärt, eller hålla det borta med aminosyran L-lysin tillsammans med vitamin C och D-vitamin.

Annons

L-lysin är en essentionell aminosyra som är viktig för fettomsättningen eftersom att lysin är involverad i L-karnetinsyntesen.
Den är viktig för barns tillväxt och utveckling och behövs för omsättningen av proteiner i kroppen. L-lysin är även nödvändig för skelettets styrka och kalciummetabolism, och ingår i bildandet av cellvävnad i ben och brosk och bindväv. Den är även nödvändig för veners, artärers och kapillärers elasticitet. L-lysin hittar du i högkvalitativt protein, vilt, fläsk, kalkon, kyckling, yoghurt, choklad, mjölk, ägg och ost.

L-arginin är en viktig aminosyra för kroppen!
L-argin är en halvessentionell aminosyra.
Har man brist på arginin kan symtomen vara sterilitet, brist på tillväxthormon, övervikt och för tidigt åldrande. Och! Att observera! Har man brist på arginin i kroppen kan det leda till nedsatt insulinutsöndring och förmågan att hantera glucos, och en brist kan även minska leverns förmåga att hantera fett, vilket kan leda till andra problem.
Arginin kan också öka den sexuella funktionen, och skyddar hjärtat.Men har man herpes bör man undvika ett för högt intag av L-arginin i maten och även som kosttillskott. L-arginin finns i höga doser i fläsk, vilt, mejeriprodukter, ägg och kalkon. Den finns även i nötter, russin, karob, vitlök, ginsen, soja och frön.
L-argini säljs även som kosttillskott för att öka orken, lusten och även den sexuella lusten.

Någonting som är otroligt dumt är att det på tillskott med L-arginin inte brukar finnas information om att L-arginin kan öka herpesutbrott! Jag hade en kund nyss som inte haft ett herpesutbrott på 10 år, men efter att ha ätit ett tillskott med L-arginin i bara några dagar, hade hon fått herpesblåsor runt munnen. Därför, om man äter ett tillskott med L-arginin kan det vara bra att även äta tillskott av L-lysin.

Även vid återkommande utbrott brukar jag rekommendera att äta L-lysin som tillskott och en dagsdos på 500-1000mg/dag tillsammans med C-vitamin

Vid aktiv herpes eller om man känner att ett utbrott är på gång, kan man öka dosen till 2000-3000 mg L-lysin mellan måltid tillsammans med 1000 mg C-vitamin.
D-vitamin har också visat sig ha en positiv verkan för att mota utbrott av herpes.

Annons

 

Mia

 

Dela inlägget
Annons
18 januari, 2015 0

… och eftersom att det var så många läsare på mitt inlägg :barn-ska-ha-ekologisk-odlad-mat/ och den information från naturskyddsföreningen om forskning av gifter som kan orsaka sjukdomar hos barn som leukemi, ADHD och autism! Exemepelvis en forskning i USA pekar på att GMO orsakar autistism hos barn/
vill jag relatera till två tidigare inlägg i min blogg, dels om gifter i maten och varfor-bor-man-ata-ekologiskt-odlad-mat/ och dels det inlägg jag skrev förra våren efter att ha varit på ett presseminarium av Naturskyddsföreningen:hur-paverkar-hormonstorande-amnen-barnen/där jag berättar om bland annat var man kan hitta de olika kemikalier som påverkar oss negativt i vår bostad/hemmiljö. Det är alltså inte bara genom maten vi få i oss kemikalier.

Vi lever i en tid av kemikalier! Bara under de senaste årtiondena har över 100 000 helt nya kemikalier som aldrig funnits förut, introducerats i våra miljöer. Och vissa av dem kan både för djur och människor vara hormonstörande. Värst drabbade är dock våra barn!
Barn är under sin utveckling mycket känsliga för påverkan av miljögifter. Faktiskt är de redan i fosterstadiet utsatta, därför att källorna av dessa ämnen finns framförallt i vår bostad då det ingår i byggnadsmaterial och konsumtionsprodukter vilka läcker kemikalier till sin omgivning ut i luften och damm inomhus. Och enligt studier har man även hittat det i föda och i vatten.

Annons

Bland annat då ftlater som finns i PVC-plast, rengöringsmedel, hygienartilkar, kosmetika, leksaker, och i maten. Man kan även hitta filater i byggnadsmaterial.
Ett annat ämne som misstänks vara hormonstörande är bisofenol A, som finns i bland annat i nappflaskor, matförpackningar, hård polykarbonatplast, byggnadsmaterial och elektrisk utrustning .
I textilier, tvättmedel, pesticider och färger, kan man hitta ett annat hormonstörande ämne: Nonylfenol.
I stekpannor, vissa förpackningar och textilier kan man hitta perfluorerade ämnen (PFC).

Enligt epidemilogiska och experimenella undersökningar har det kommit fram hypoteser som är inriktade mot risken av en rad kroniska sjukdomar som allergi, astma, neuropsykokiatriska tillstånd hos barn, samt fetma och övervikt. Man bedriver nu forsking på om exponering för misstänkt hormonstörande ämnen under foster eller spädbarnstiden kan ha betydelse för utveckling av kronisk sjukdom senare i livet.

Mia

Tomat och linssoppa med gurkmeja

17 januari, 2015 0
Tomat och linssoppa toppad med broccoli och solrosfrön i en vit djup skål
Tomat och linssoppa toppad med broccoli och solrosfrön i en vit djup skål
Foto: Mia hagenmalm

Ibland när jag lagar mat eller fixar en smoothie och det ska gå snabbt, bara gör jag och smakar av med kryddor och så vidare, utan att tänka på HUR jag gör. Denna soppa blev till häromdagen som en lunch, och blev så god men när jag tänkte att jag skulle lägga upp den i bloggen kom jag på att jag glömt att mäta hur mycket kryddor, tomat jag hade i. Jag är egentligen inte så mycket för att stå och mäta upp i teskedar och matskedar. Kryddor ska man smaka sig fram med. Så jag försöker att leta i minnet men jag kommer ihåg på ett ungerfär! 🙂

Tomat och linssoppa med gurkmeja
2 portioner
1/2 msk gurkmeja

Annons

1 tsk spiskummin
1 1/2 tsk oregano
1 vitlöksklyfta i bitar
chiliflakes
2 msk rapsolja
250 g krossad tomat på tetra, eko
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 dl röda linser

Gör så här:
Värm rapsoljan i en gryta. Fräs snabbt gurkmeja och spiskummin tillsammans med vitlök. Häll på vatten, tomat och buljongtärning och lägg ner linserna. Låt koka ihop på svag värme ca 10 minuter. Smaka av med oregano och chiliflakes
Underbart gott!

Må så bra! Mia

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.