Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Sanna Ehdin utomhus i vit klänning

Foto: Jens C Hilner

Därför ska du äta gurkmeja

Fakta

Gurkmeja:
Gurkmeja (Curcuma longa) är en flerårig tropisk ört med kraftig jordstam, och den ingår i familjen ingefärsväxter. Gurkmeja härstammar från tropiska delar av Asien, finns fler än 30 Curcumin varianter (Ziniberaceae) och den odlas bland annat i Indien, i Kina och på Java. Den torkade jordstammen används både för att färga växter och bakverk. Den är billig och ofarlig för människan även i stora mängder.

Gurkmeja finns rikligt i det indiska köket via curryn. En genomsnittlig indier äter 80–200 milligram om dagen medan man i Nepal äter cirka 1,5 gram om dagen.

Den aktiva delen i gurkmeja är curcuminoider och bisabolane-type sesquiterpenes.

Gurkmejan består till fem procent av curcumin, det pigment som ger den gula färgen och motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en central, inflammatorisk signalmolekyl. Curcumin hämmar också så kallade cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas (cyclooxygenase-2). Det hämmar inflammatoriska mediatorer som NF-kappaB, lipooxygenase (LOX), and inducerbar kväveoxid syntas (iNOS).

Gurkmejan förhindrar angiogenes, vilket innebär bildning av blodkärl hos tumörer – vilket är en kritisk process för att tumörens tillväxt och metastasering.
Källa: Sanna Ehdin Anandala

Namn: Sanna (Ehdin) Anandala
Ålder: 53 år
Bor: Perth, Australien och Sverige
Familj: Ja, men bor själv.
Sysselsättning: Författare och föreläsare
Aktuell med: Boken nya ”Självläkande människan” och romanen ”Guldburen” i pocket samt med en föreläsningsturné.
Har fullt upp med för tillfället: Just nu editerar jag den översatta ”The Golden Cage”, som snart släpps som e-bok, samt editerar den engelska översättningen av ”the new Self-Healing Human" som kommer att gå globalt.
Och med mina sociala mediasidor där jag når uppemot 200 000 personer varje vecka.

Gurkmeja har länge använts inom folkmedicinen för att bota inflammatoriska åkommor. En av örtens främsta förespråkare är hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala.
– Gurkmejans effekt är lika stark som - eller till och med starkare än - antiinflammatorisk medicin, säger hon till Kurera.

Författaren och föreläsaren Sanna Edhin anser att gurkmeja är en av de mest spännande örter som finns. Kurera blev nyfikna och tog sig en pratstund om ämnet.

Varför ska man äta gurkmeja?
– Därför att det är en av de starkaste antiinflammatoriska ämnena som finns! Gurkmeja är en av de mest spännande örter som finns eftersom det finns närmare 7 000 vetenskapliga studier publicerade på den aktiva ingrediensen curcumin. Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer.

 

Läs också: Gurkmeja minskar inflammation - nu 30 gånger effektivare

Rekommendationen en matsked per dag
För att få effekt menar Sanna Ehdin att man ska ta en rågad matsked per dag. 
– Det är rekommenderad dos enligt forskningslitteraturen. Det ger en stark och naturlig läkande effekt, säger hon.
Man har känt till örtens fördelar länge berättar hon. 
 Gurkmejan har länge använts inom folkmedicinen för att bota inflammatoriska åkommor, samt den är så vanligt förekommande i det indiska köket att de givetvis vet om dess hälsofördelar.

Rensar bort plack i hjärnan, kan förhindra Alzheimerz och förebygga tumörer
Gurkmeja kan användas för att förstärka effekten andra vitaminer, berättar hon.
– Studier har visat att det förstärker effekten av vitamin E. Vitamin D3 och gurkmeja agerar synergistiskt för att förhindra Alzheimers till exempel. Det stärker makrofagernas effekt i hjärnan, vilket rensar och tar bort plack i hjärnan, säger Sanna Ehdin.
– Gurkmejan förhindrar angiogenes, vilket innebär bildning av blodkärl hos tumörer – vilket är en kritisk process för att tumörens tillväxt och metastasering.

► Läs också: Gurkmeja gav effekt mot Alzheimers

Bör tas tillsammans med vitamin D3 och vitamin K2
Man behöver 5 000 till 7 000 IU av vitamin D3 eller rejält mycket sol för att komma upp i denna skyddande effekt. Det finns också spännande kombinationer för den som är intresserad, berättar hon.
– Det allra bästa är att kombinera gurkmeja med både vitamin D3 och Vitamin K2. Vitamin K2 i sig skyddar mot benskörhet och blockeringar i blodkärlen.
Tillskott som är bra att ta oavsett även utan gurkmeja, menar hon.
–Vitamin K är nödvändigt för blodets koagulering och förhindrar blödningar, är stärkande för levern och blodkärlens väggar, viktigt för en stark benstomme. En frisk tarmflora tillverkar vitamin K. Vitamin D i sin tur förbättrar upptag, transport och användning av kalcium och fosfor, vilket är viktigt för ben- och tandbildning, upprätthåller ett stabilt nervsystem och normala hjärtslag, viktigt för sköldkörteln och blodets koagulering.

 

Läs också: Inflammation - orsaken till många vanliga sjukdomar

"Spelar ingen roll om gurkmeja upphettas"
Hon rekommenderar att man tar minst en till två teskedar gurkmeja per dag.
– Man kan blanda det var som och det spelar ingen roll om det upphettas. Jag äter gärna rå gurkmejarot. MEN när man mixar det ska man tillsätta peppar, eller svart peppar därför det ökar absorptionen betydligt.
Den aktiva ingrediensen av svartpeppar, piperin, ökar nämligen absorptionen och biotillgängligheten av kurkumin.
– Piperin är känt för att hämma glukoronisering i lever och tarm, och det ökar curcumins biotillgängligheten med 2000 procent, säger hon.

"Gör guldmjölk - eller använd i matlagning"
Det härligt guldgula pulvret är också en av de viktiga IFD-kryddorna i den nya inflammationsdämpande power-maten. Eftersom alla de numera vanliga kroniska sjukdomarna är just inflammatoriska, är detta oerhört viktigt, berättar Sanna Edhin och tipsar om så kallad guldmjölk.
– Blanda gärna gurkmejan med mandelmjölk, kokosmjölk eller annan mjölk för det tar bort den skarpa smaken. Givetvis kan det användas i all matlagning och även upphettas utan att förlora dess effekt.

Läs också: IFD-kost - för att minska inflammation i kroppen

 

Ökar på växtöstrogenet
Gurkmejan består till fem procent av curcumin, det pigment som ger den gula färgen och motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en central, inflammatorisk signalmolekyl. Curcumin hämmar också vissa processer och förhindrar därmed att inflammationsproteinet vilket hämmar inflammatoriska mediatorer.
– Curcumin mångfaldigar även de naturliga växtöstrogenernas verkan och bör därför ätas tillsammans med fermenterade sojaprodukter som miso eller tempeh.

Äter själv gurkmeja varje dag
Sanna själv tar varje dag en egen specialblandning som hon kallar Sannas Guckmeja för att vara säker på att få i sig gurkmejan.
– Jag har tagit detta i flera år nu. Många har använt denna blandning och beskrivit mycket goda resultat mot ledvärk, inflammation, smärta etcetera.
I början av 2015 kommer Sannas Guckmeja att finnas färdigblandad att köpa.

Gurkmeja har en rad nyttiga, positiva och potentierande effekter på hela kroppen. 

Gurkmeja...
* minskar inflammationen på cellulär nivå.
* stärker och förbättrar matsmältningen.
* stödjer hälsosam leverfunktion och detox.
* är renande för blodet.
* ger skydd mot arteroskleros.
* ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnaden hos människor med ledgångsreumatism.
* ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån.
* skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion.
* blockerar bildningen av AGE-komplex, Advanced Glycation end-producs, vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati, blindhet, grå starr, Parkinson och Alzheimer.
* Det sänker det inflammations-relaterade kolesterolet LDL med 43 procent, men ökar det goda HDL kolesterolet med 50 procent.
* förhindrar kostinducerad fettlever.
* förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.
* Gurkmeja innehåller curcumin som motverkar och reverserar (läker) bland annat cancer, artrit och Alzheimerz. Laboratorieförsök har visat hejda tillväxten av bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer. I studier togs upp till åtta gram curcumin dagligen till cancerpatienter utan att få några negativa sidoeffekter.
* Japanska forskare visade nyligen i en studie en klar symtomförbättring hos Alzheimerpatienter med två kapslar tillskott under ett års tid. Två grava fall kunde till och med känna igen familjemedlemmarna i slutet av studien.
Källa: Sanna Ehdin Anandala

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Gurkmeja:
Gurkmeja (Curcuma longa) är en flerårig tropisk ört med kraftig jordstam, och den ingår i familjen ingefärsväxter. Gurkmeja härstammar från tropiska delar av Asien, finns fler än 30 Curcumin varianter (Ziniberaceae) och den odlas bland annat i Indien, i Kina och på Java. Den torkade jordstammen används både för att färga växter och bakverk. Den är billig och ofarlig för människan även i stora mängder.

Gurkmeja finns rikligt i det indiska köket via curryn. En genomsnittlig indier äter 80–200 milligram om dagen medan man i Nepal äter cirka 1,5 gram om dagen.

Den aktiva delen i gurkmeja är curcuminoider och bisabolane-type sesquiterpenes.

Gurkmejan består till fem procent av curcumin, det pigment som ger den gula färgen och motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en central, inflammatorisk signalmolekyl. Curcumin hämmar också så kallade cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas (cyclooxygenase-2). Det hämmar inflammatoriska mediatorer som NF-kappaB, lipooxygenase (LOX), and inducerbar kväveoxid syntas (iNOS).

Gurkmejan förhindrar angiogenes, vilket innebär bildning av blodkärl hos tumörer – vilket är en kritisk process för att tumörens tillväxt och metastasering.
Källa: Sanna Ehdin Anandala

Namn: Sanna (Ehdin) Anandala
Ålder: 53 år
Bor: Perth, Australien och Sverige
Familj: Ja, men bor själv.
Sysselsättning: Författare och föreläsare
Aktuell med: Boken nya ”Självläkande människan” och romanen ”Guldburen” i pocket samt med en föreläsningsturné.
Har fullt upp med för tillfället: Just nu editerar jag den översatta ”The Golden Cage”, som snart släpps som e-bok, samt editerar den engelska översättningen av ”the new Self-Healing Human" som kommer att gå globalt.
Och med mina sociala mediasidor där jag når uppemot 200 000 personer varje vecka.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Nu kan jag cykla igen”

Naturlig hälsa

I hela sitt yrkesverksamma liv har Ingela Johansson haft tunga fysiska jobb. Belastningen på lederna gjorde att hon fick artros. Speciellt ett knä har krånglat. Ingefära och gurkmeja gjorde att hon blev av med smärtan och kunde sluta med värktabletterna.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

Färre nattkissningar och ökad lust

Naturlig hälsa

Med ökad ålder får alla män förstorad prostata, med symtom som urinträngningar och fler nattliga toalettbesök. Prostataförstoring är också en vanlig orsak till att mäns sexuella lust avtar. Extrakt av sågpalmetto kan minska symtomen så nattkissningarna upphör och den sexuella hälsan förbättras.

Anna Flodberg, lutad mot trädstam vid vatten

Anna Flodberg: “Jag vill hjälpa andra med utmanande föräldraskap”

Hälsa

Hon är inte bara ny chefredaktör på Kurera, utan också aktuell med en bok om det både utmanande och berikande livet som förälder till barn med neuropsykiatriska diagnoser. Här berättar Anna Flodberg – som själv har två söner med autism respektive ADHD – om diagnoserna, sin envisa kamp för barnens rätt till stöd i skolan och om vikten av att få återhämtning i vardagen som förälder.

 

Mineralet som höjer mannens sexuella aptit

Naturlig hälsa

Det  livsnödvändiga mineralet zink ingår i hundratals enzymer i kroppen och är kanske mest känd för sin kapacitet att stötta immunförsvaret. Men zink har också en mycket bra effekt för mannens hormonbalans, och kan höja lägre testosteronnivåer och därmed bidra till en bättre sexuell hälsa

Kantarellgratäng med oliver

Kantarellgratäng med svartkål och oliver

Recept

Den här lättlagade gratängen passar perfekt till både vardag och helg i höst. Kål, lök och kantareller passar riktigt bra ihop, tycker Madeleine Landley som skapat receptet. Och med oliver och soltorkade tomater får gratängen extra sälta och smak. 

Goda bakterier kan hjälpa vid post-covid

Mage

Bland patienter som varit inlagda på sjukhus med svår covid-19 infektion upplevde mer än 30 procent att de hade besvär efter sex månader. Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, träffar ofta post-covid patienter och jobbar med att förändra deras livsstil för bättre mående. 

 

Selen kan göra män fertila

Naturlig hälsa

Genomsnittssvensken har en låg selenstatus. En man med låg selenstatus, som vill ha barn kan få svårt att bidra till en graviditet. Tillräckliga nivåer av selen kan påverka spermiernas kvalitet, hastighet och antal. Kureras expert Fredrik Ölander berättar om klienter som tillsatt mer selen, och som blivit pappor efter ett halvår.

kvinnas ben bakifrån

Därför är det svårt att hålla vikten när vi blir äldre

Vikt

Att det är svårt att hålla vikten i takt med att vi blir äldre, det har nog de allra flesta upplevt som passerat 35-40. Motion, mindre portioner eller kanske mer korrekt – rätt mat på tallriken samt mindre stress bromsar viktökning. För det går ju inte att slarva som tidigare, men senare tids forskning kan visa på vad viktuppgång delvis kan bero på.

Ung kvinna blundar i skräddarställning

Så behåller du semesterlugnet under hösten

Mental hälsa

Efter sommaren vill vi gärna hålla kvar känslan av semesterlugn. Men det kan vara lättare sagt än gjort när jobb, fritidsaktiviteter och andra måsten hopar sig. Öva dig på att få in kortare stunder av yoga och avslappning i vardagen. Det är bra redskap för att mota stressen i grind, säger yogalärare och stresspedagog Livia Wanntorp.

Kvinna med kort grått hår granskar sitt ansikte i spegeln

Så reparerar du huden efter sommaren

Hud

Efter en sommar med stark sol är huden i stort behov av återfuktning och ”after sun” i form av läkande antioxidanter, som motverkar hudens nedbrytning. Men en lugnande eller djuprengörande kur kan också behövas, säger Kureras hudvårdsexpert.

 

Doftfri vitlök stärker hjärtat

Naturlig hälsa

Att drabbas av hjärtinfarkt är det vanligaste sättet att dö på i Sverige. Högt blodtryck, övervikt, rökning och stress är de vanligaste orsakerna. Att förändra livsstilen är därför a och o. Men har du hört talas om doftfri långlagrad vitlök? 900 studier visar att extraktet har effekt på hjärta- och kärl.

 

Hand sätter rosa post it-lapp på kylskåp

Så lär du dig slappna av snabbt!

Mental hälsa

Behöver du lära dig att slappna av snabbt? Och vill du kunna göra det i alla slags stressiga situationer? Med hjälp av så kallade triggerlappar som påminner dig, kan du lära dig att varva ner i såväl kön i mataffären och hemma som på jobbet!

Paj med grön och gul zucchini

Gul och grön zucchinipaj med rödlök

Recept

Den här färgsprakande pajen med två sorters zucchini ger den perfekta, höstiga känslan på matbordet. Både matig, värmande, näringsrik och vacker att se på! Receptet kommer från bokaktuela matbloggaren Madeleine Landley.

 

man med stoppur

6 skäl att träna intervaller

Träning

Intervallträning är fysiskt ansträngande. Under korta intervaller jobbar du upp pulsen till 85-95 procent av din maxpuls. Sedan vilar du en minut och så kör du igen. Det är jättejobbigt, men det är otroligt effektivt. Här är sex skäl till varför du borde träna intervaller.

skål med mat

Tänk på det här om du bara äter växtproteiner

Kost

Trenden att äta mindre kött och gå över på växtbaserade proteinkällor ökar i Sverige. Men hur förhåller det sig med upptaget av växtproteiner? Kan kroppen tillgodogöra sig dessa lika bra som kött? Nej, vi kan inte det. Robert Brummer är professor i klinisk gastroenterologi vid Örebro universitet där man forskar i ämnet. Han reder ut hur vi ska förhålla oss till växtproteiner, dess biotillgänglighet och vilka hälsoeffekter det har.