Sanna Ehdin Anandala

Foto: Paulina Westerlind

Sanna Ehdin om kost och inflammation

Felet med dagens kosthållning

Vi äter för mycket vete, socker och snabba kolhydrater.

Köttet och fisken vi äter föds upp på spannmål och kraftfoder vilket ändrar deras näringssammansättning.

Vi äter för mycket transfetter.

Vi äter för mycket omega-6 och för lite omega-3.

Maten vi äter är näringsfattig.

Att mat påverkar hälsan är inget nytt. Trots det äter svenska folket och stora delar av västvärlden sig till sjukdom och ohälsa. Sanna Ehdin Anandala berättar om kostens påverkan på inflammatoriska processer och hur man kan få bukt på problemen med IFD-mat.

Årligen intar vi i Sverige cirka 800 kilo mat och dryck per person. Är det dessutom 800 kilo mat som inte är bra för oss, påverkas vår hälsa i mycket hög utsträckning av den dåliga kosthållningen. Men vilken mat är det då som inte är bra för oss? Många av de sjukdomar som drabbar oss har en stark koppling till kronisk inflammation, genom att ta kontroll över de inflammatoriska processerna i kroppen kan vi förbättra vår hälsa avsevärt.

► Läs också: Inflammation – orsaken till många vanliga sjukdomar

 

Mat mot inflammation
Mat mot inflammation är därför något som intresserat Sanna Ehdin Anandala, en av Sveriges främsta inom helhetshälsa, självläkning, energimedicin, kost och livsstilsförändringar.
– Dagens stora hälsohot är den låggradiga, kroniska inflammation som får pågå länge i det tysta. Den kommer sig av att den moderna, västerländska kosten är fel sammansatt (mycket socker, vetemjöl, kemiskt processade fetter och tomma kalorier) och ger ett ständigt påslag av inflammation i kroppen. Det angriper celler, blodådror och organ i åratal utan att man märker något, och först så småningom uppenbarar sig en hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers sjukdom eller cancer. Jag kallar det för ”ohälsobomben” eftersom det drabbar allt fler, men det positiva är att när vi vet orsaken kan vi åtgärda det, berättar Sanna.

Mat som skapar inflammation
Generellt kan man säga att mat som skapar inflammation är näringsfattig, söt och fet mat, såsom socker, vitt bröd, chips och dåligt fett. Transfetter (industriellt härdat fett) är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta.
– Vi äter alldeles för mycket socker, vete och andra snabba kolhydrater i Sverige. Dessutom äter vi för mycket av fel sorts fett och för lite av rätt sorts fett. Det handlar främst om för stora intag av transfetter (härdat fett) och vegetabiliska fleromättade oljor rika på omega-6-fettsyror. En måltid med mycket socker och fel sorts fett ökar halterna av inflammatoriska ämnen i blodet under minst tre till fyra timmar efter måltiden. Socker och fett minskar också blodkärlens förmåga att expandera och dras samman allt eftersom blodflödet ökar eller minskar.

► Läs också: Gurkmeja är antiinflammatoriskt

Är jag drabbad?
Inflammation är en naturlig och viktig del av immunförsvarets läkningsmetoder. De klassiska tecknen på inflammation är rodnad, svullnad, lokal uppvärmning, smärta och nedsatt funktion. Symptomen vid en akut inflammation är ofta mycket tydliga och övergående. En kronisk inflammation kan däremot vara svårare att känna igen.
– Yttre tecken på låggradig och ofta kronisk inflammation är svullnad (plufsighet och bukstinn), ömhet och rodnad eller rödbrusighet. En del människor blir svullna kring ögonen, andra på kinderna, halsen, buken eller i luftvägarna (näsan eller lungorna). Inflammation ligger också bakom många former av smärta i kroppen och kan också göra att du blir mer infektions- och allergikänslig.

IFD – mat mot inflammation
Likväl som det finns mat som skapar inflammation finns det också mat som minskar de inflammatoriska processerna i kroppen. IFD är en förkortning på Inflammation Free Diet, och IFD-mat är mat som motverkar inflammation.
– IFD-mat innehåller ämnen som motverkar inflammation, däribland hälsosamma fetter så som omega-3-fettsyror som är mycket inflammationsdämpande. IFD-mat stärker också det friska processerna i kroppen samt levern och kroppens övriga organ för utrensning.

► Läs också: Omega-3 mot inflammation

Sanna forsätter och berättar att IFD-systemet är ett vetenskapligt system som har räknats ut utifrån mängden fett och typen av fettsyror, innehåll av antioxidanter, förekomst av B6, B12 och folinsyra (som sänker inflammationsmarkören homocystein), K-vitamin och antiinflammatoriska fytonutrienter. De underlag som använts för beräkningen av IFD-effekten kommer från det amerikanska jordbruksdepartementet (USDA) och ett forskningsinstitut i Sydney. Formeln för att bestämma IFD-värdena räknades ut från dussintals publicerade studier av olika näringsämnen och deras samband med inflammation i kroppen. Tillvägagångssättet redovisas utförligt i boken ”The Inflammation Free Diet Plan”. IFD tar ställning till individuella näringsämnen, såväl som det inbördes förhållandet mellan olika näringsämnen. Det inkluderar även matens glykemiska index, det vill säga dess effekt på blodsockerhalten. Viktigt är mängden av ett visst näringsämne och hur stark effekten är. Till exempel har stora doser E-vitamin en god antiinflammatorisk effekt, men de små mängderna som finns i solrosfrön ger bara ett par IFD-poäng och i solrosfrön finns även en hög andel omega-6-fettsyror som sänker IFD-effekten.

► Läs också: Maten som gör att vi blir sjuka, deprimerade och åldras snabbare

Hälsofördelar med IFD-mat
Att uppnå märkbara hälsoförbättringar med IFD-mat tar olika lång tid för olika människor och hälsotillstånd, det beror mycket på i vilken kondition kroppen är i när man börjar samt i vilken ålder man är. Effekt får man, och den börjar märkas redan efter ett par veckor.
– Att äta inflammationsdämpande mat gör att man blir mjukare i lederna, mindre stel i kroppen, huden ser friskare ut och allergier minskar eller till och med försvinner helt. Samtidigt minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers sjukdom, astma, cancer, benskörhet, diabetes och andra åldersrelaterade sjukdomar som har inflammation som grund. Det finns bara fördelar för hälsan med IFD-mat och därför rekommenderar jag det till alla, avslutar Sanna.

Läs mer om vilken mat som är bra mot inflammation här

Av Johanna Gustafsson

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Felet med dagens kosthållning

Vi äter för mycket vete, socker och snabba kolhydrater.

Köttet och fisken vi äter föds upp på spannmål och kraftfoder vilket ändrar deras näringssammansättning.

Vi äter för mycket transfetter.

Vi äter för mycket omega-6 och för lite omega-3.

Maten vi äter är näringsfattig.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Återhämta dig från utmattning med hjärngympa

Intervju

Att se hjärnan som en muskel är ett bra sätt att förstå hur stress fungerar, varför återhämtning är ett måste och varför det inte går att vila sig tillbaka från utmattning. Det menar Karin Isberg, stresscoach och författare till den bästsäljande boken ”15 sätt att bli fri från stress”.

gron_trendsåaning

Kurera guidar bland hudvårdstrenderna

Hud

Micellärvatten, dubbeltvätt och stamceller. Det kommer ständigt nya trender inom hudvård och skönhet, många försvinner lika snabbt medan vissa är här för att stanna. Kurera har tagit hjälp av hudterapeuten Johanna Bjurström att titta närmre på de senaste årens trender.

varm appeldryck

Varm äppeldryck med ingefära

Recept

Den här tiden på året finns det tillgång till nyskördade svenska äpplen. Frossa i äppelpaj, must, kompott eller varför inte baka bröd med äpplen eller äta dem i en god sallad. Det här receptet är på en varm äppeldryck som är perfekt att värma sig med under svala sensommar- och höstkvällar. 

Kortisol i balans gav Eva lugnet tillbaka

Mental hälsa

Det är inte bara yttre stress som kan påverka oss, den inre stressen är minst lika farlig. Eva Sundh hade mycket oro och tankar och kände sig aldrig riktigt lugn. Oron påverkade även hennes mage. Eva började äta KSM-66, som stabiliserar stresshormonet kortisol. Idag är hon lugnare och mår bättre.

surkal

Surtantens eget recept på surkål

Recept

Surkål är en tidlös klassiker som kompletterar och lyfter mången god maträtt. Här kommer ett grundrecept från boken "Fermentera 2.0" av Jenny Neikell som kan varieras på otaliga vis genom att tillsätta kryddor och andra grönsaker.

Victoria Carinci och Lotta Lagerqvist

Lotta och Victoria instiftar “Surkålens dag”

Kost

Syrat och fermenterat är rena hälsokosten och det bara ökar i popularitet. Allt fler får upp ögonen för hälsofördelarna med gamla trotjänare som surkål och mjölksyrad gurka – det ges kurser och hålls föreläsningar och i höst kommer flera böcker i ämnet.

Mer fokus med ginkgo biloba

Mental hälsa

Om minnet sviker och du får svårt med koncentration och fokus beror det ofta på cirkulationsproblem. Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen. Det medför att minne, inlärning och koncentrationen förbättras.

tänder skepp citrusfrukt

Sjömännens sjukdom på återtåg

Forskning

I vår moderna tid är näringsbrist knappast något vi tror ska ska finnas i västvärlden, ändå drabbas många av undernäring. Och på sina håll har den gamla "sjömanssjukdomen" skörbjugg börjat komma tillbaka.

illustration och eva ruzs

Är du tillsammans med en relationspsykopat?

Sex- och relationer

Lever du med en partner som utåt sett är charmerande, trevlig och betraktas som en ”hyvens kille” eller ”schysst tjej”, rent av en svärmorsdröm. Men som blir en mardröm inom hemmets fyra väggar där han eller hon fritt kan kränka, manipulera och bryta ner dig. Och när du försöker få hjälp är det ingen som förstår eller tror dig – för du har ju en så trevlig partner.

bestick måttband citronvatten

Ny studie: Fasta aktiverar våra stamsceller

Forskning

Ett flertal gamla hälsorutiner har fått upprättelse på senare år. Till exempel har forskning inom neurovetenskap kunnat visa att vad som händer med hjärnan när vi mediterar. Nu har forskare dessutom upptäckt att fasta möjliggör regeneration av våra inre organ.

grönsaker och johanna bjurström

Hudterapeutens topplista med näringen som skyddar huden

Hud

Det är inte åren i sig som gör att vi får rynkor, slapp och glåmig hy. Med tiden syns resultatet av vad vi ätit, druckit och på annat sätt exponerat oss för i kroppens yttersta lager. Hudterapeuten Johanna Bjurström delar i del tre av artikelserien om vår åldrande hud med sig av sina bästa tips på hur vi skyddar huden från att åldras i förtid.

skalle i siluett med saknad pusseslbit, hand med pusselbit

Probiotika kan motverka mani vid bipolär sjukdom

Mental hälsa

Bipolär sjukdom kan vara svår att hantera för såväl patienter som familj och vänner. Maniska faser kan ha starkt negativ inverkan på människors livskvalitet och patienterna kan ibland bli inlagda på sjukhus i flera dagar tills symptomen har lagt sig – men ett vanligt kosttillskott kan hjälpa.

havregrynsgröt och fullkornsbrld

Fullkorn skyddar mot typ 2-diabetes

Forskning

Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Så länge det rör sig om fullkorn skyddar samtliga mot typ 2-diabetes. Enligt en stor nordisk studie räcker det med en portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen för att minska risken för diabetes.

Ingefära och gurkmeja fixade värken i fötterna

Värk

När Lena Månsson gick i pension såg hon fram emot att ha tid för långa härliga promenader. Men drömmen grusades när fötterna började värka. Ett tag gjorde de så ont att hon knappt kunde gå och ingen läkare kunde ge svar eller bot. Till sist hittade hon ett preparat med ingefära och gurkmeja – och nu kan hon njuta av långpromenader igen.

maria borelisu

Maria vill revolutionera synen på hälsa

Intervju

Maria Borelius är bosatt i London och har världen som sin arbetsplats, något som stundtals slitit på hälsan. För fem år sedan nådde hon sin personliga botten och kände att nu får det räcka, kroppen sade helt enkelt ifrån och den här gången valde Maria att lyssna.

äldre kvinna i solglasögon

Professor: ”Vår livslängd har ingen fast gräns”

Forskning

De råder delade meningar om huruvuda det finns en absolut gräns för hur gammal en människa kan bli eller inte. En svensk professor i matematisk statistik menar att det inte finns någon fast gräns och forskning visar att vare sig livsstil som genetiska faktorer verkar spela roll efter 110 års ålder.

C och en kvinna som snyter sig

Förkorta förkylningen med C-vitamin

Naturlig hälsa

Hösten närmar sig med stormsteg och med den följer ofta förkylningar som byter av varandra samt en lång rad med sjukdagar. Det finns en mängd, mer eller mindre beprövade, huskurer att ta till för att lindra symptom som följer med sjukdomen. En av dessa som nu får stöd genom ny forskning är att inta höga doser av C-vitamin.

halsovalet2018 fi

Feministiskt initiativ: “Minska köttkonsumtionen”

Politik

Inför valet 2018 har Kurera skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med frågor som rör hälsa och miljö.  Vi har även slängt in en joker i leken och idag har turen kommit till Feministiskt initiativ där riksdagskandidaten Sandra Isaksson och Gubb Marit Stigsson, miljöpolitisk talesperson har svarat på frågor från Kureras expertpanel.

man som svetsar man som fiskar carl schlyter

Carl Schlyter: “Arbetstid – en klimatfråga”

Kurera debatt

Den före detta Miljöpartisten och avgående riksdagsmannen Carl Schlyter skriver i detta debattinlägg att minskad arbetstid inte bara gynnar vår hälsa genom att det ger oss mer tid för återhämtning, det gynnar även klimatet då det visat sig att vår resursförbrukning minskar när vi går ned i arbetstid. Lägg till basinkomst på det och vi har ett recept på ett friskare och friare samhälle.

linser, bönor med mera abc

Kureras närings-ABC för veganer

Kost

Såväl nyblivna som rutinerade veganer bör vara noga med att se till att få i sig rätt näring. Med en helt växtbaserad kost kan det nämligen vara svårt att få i sig alla nödvändiga näringsämnen.