Tickande bomb på en tallrik

Maten som gör att vi blir sjuka, deprimerade och åldras snabbare

Fakta

För att minska inflammationer undvik:
Stress
Rött kött
Socker
Snabba kolhydrater
Gluten (främst vete)
Påverkade och upphettade fetter
Hel- och halvfabrikat
Tillsatser som färgämnen och konserveringsmedel

Den nya studien som kopplar samman depression med kost som kan skapa inflammation i kroppen är föga överraskande för näringsexperten Zarah Öberg. Här berättar hon varför, vilka andra konsekvenser som kan uppstå och hur vi ska äta för att undvika inflammation och läka kroppen.

Igår skrev vi en artikel om en ny stor studie vid Harvard som kopplar samman depression med kost som kan skapa inflammation i kroppen, exempelvis vitt mjöl, sockrade drycker och margarin. Det finns tidigare studier som kopplar matvanor till depression, men den här studien är den första som väger in matens inflammationsdrivande effekt.  Forskarna har i 12 år följt 43 685 kvinnor i åldern 50-77 år. De som konsumerade mycket sockrade drycker, vitt mjöl, rött kött och margarin löpte 29 till 41 procent större risk att drabbas av depression än de som åt mat som var mindre inflammationsdrivande.

 Läs också: IFD-kost – för att minska inflammationer i kroppen

 

Depression är ett av symtomen
Näringsexperten Zarah Öberg säger att detta inte är överraskande resultat.
– Långvarig inflammation ger många olika symtom, där depression är ett av dessa. Att ha långvariga inflammatoriska processer tär väldigt hårt på kroppen, och det går bland annat åt mycket näring samtidigt som det bränner ut binjurarna som hela tiden behöver frisätta kortisol för att hålla inflammationen nere, förklarar hon.

Näringsbrister och obalanser
Att äta mat som är näringsfattig, fylld med upphettade och förstörda fetter, socker och förstörda proteiner bidrar inte bara till inflammation, utan även till näringsbrister och obalanser som gör att kroppen inte klarar av att reda ut oredan. I flera olika media har vin, kaffe och olivolja beskrivits som skyddande gentemot inflammationer, något som Zarah tycker är taget ur sitt sammanhang.
– Om man läser studien så står det att inflammation kan motverkas med bladgrönt och olivolja men i vissa tidningar och på text-tv så valde man att lyfta kaffe och vin, sannolikt för att merparten av människorna då kan ta en lättnadens suck och fortsätta hinka i sig vin och kaffe. Att dessa drycker sedan orsakar andra besvär har man inte i åtanke. För att motverka inflammation så är det viktigt med antioxidanter och i just kaffebönan och i vindruvans skal finns gott om antioxidanter, men de innehåller dessutom oerhört stor mängd gifter om de inte kommer från ekologisk produktion.

”Håll kroppen basisk”
Zarah rekommenderar istället att man fokuserar på bladgrönt som håller kroppen basisk, bra fetter som är kallpressade och oförstörda, proteiner från växtriket eller från ekologisk köttproduktion, mindre sockerrik kost, D-vitamin som motverkar både depression och ger ett bra immunförsvar, samt gott om näring som gör att kroppen kan återhämta sig. Och det är lika viktigt att vila och sova ordentligt eftersom utbrända binjurar inte klarar av att bekämpa inflammation på ett bra sätt. Inflammation uppstår när saker som man gör och äter sliter på kroppen och när kroppen inte själv klarar av att reparera de skador som uppkommer.
– Till exempel bildas fria radikaler när vi utsätts för stress, och då både stress utifrån, inre stress och miljöstress från kemikalier/gifter, tungmetaller och dylikt.  Fria radikaler bryter ner celler och vävnader genom oxidation, vilket gör att vi blir sjuka, får inflammatoriska processer och åldras snabbare.

► Läs också: Omega-3 mot inflammation

Flera orsaker
Zarah beskriver det som om om man hamnar i en ond cirkel till slut.
– Inflammation tillsammans med dåliga fetter som gör cellmembranen, det vill säga cellernas skal, hårda och ogenomträngliga, ger minskat näringsupptag och försämrad syresättning och snart är kroppen inne i en ond spiral. Inflammation kan även komma från utbrända binjurar, då långvarig stress minskar binjurarnas förmåga att frisätta kortisol. Då klarar kroppen inte längre av att motverka de inflammationer som uppstår.

Inflammation kan också bero på andra saker.
–  Som dålig matsmältning, då vi inte kan bryta ner maten ordentligt och får ner osmält mat i tarmen. Väl nere i tarmen skapar dessa osmälta proteiner dåliga bakterier som producerar gifter som absorberas av tarmen och förgiftar kroppen långsamt samtidigt som immunförsvarets hjälp från alla goda bakterier inte längre fungerar optimalt. Det är alltså inte alls så att man kan tillskriva inflammation till endast ett par livsmedel, även om dessa är en del i det stora perspektivet. Jag skulle säga att stress och trötta binjurar är mycket viktigare när det gäller just inflammation.

► Läs också: Gurkmeja är antiinflammatoriskt

Undvik socker och snabba kolhydrater
För att undvika inflammation bör man, förutom att vila, sova ordentligt och leva stressfritt, undvika rött kött, särskilt det som kommer från konventionell köttproduktion. Enligt Zarah bör man även undvika sockerrik kost, kost som är rik på snabba kolhydrater, gluten men främst vete, mjölkprotein, påverkade och upphettade fetter, hel- och halvfabrikat, livsmedel med tillsatser som färgämnen och konserveringsmedel.

► Läs också: Sanna Ehdin om kost och inflammation

Av Emma V Larsson

Fakta

För att minska inflammationer undvik:
Stress
Rött kött
Socker
Snabba kolhydrater
Gluten (främst vete)
Påverkade och upphettade fetter
Hel- och halvfabrikat
Tillsatser som färgämnen och konserveringsmedel


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

torskrullar_med_mangosalsa

Torskrullar med mangosalsa

Recept

Ceviche är en populär rätt men alla äter inte rå fisk, då är denna rätt ett bra alternativ. Smakerna av mango, koriander, lime och chili möts i denna goda torskrätt som serveras med wokad brysselkål.

vitaminer och mineraler i hälsokostaffär

Svensk certifiering för säkra kosttillskott

Allmänt

Svensk Egenvård är en oberoende branschorganisation som har utformat CFSC, en unikt anpassad certifiering för producenter av kosttillskott. Certifieringen syftar bland annat till att säkerställa att producenter följer rådande lagstiftning och har ett kvalitetsarbete som borgar för att kosttillskotten är säkra att använda. Det nu 30-åriga hälsokostföretaget Great Earth är ett av de svenska företag som nyligen erhållit certifieringen igen.

Het krydda satte fart förbränningen

Hälsa

Jennie Rundquist har tränat fotboll, innebandy och ishockey på elitnivå. Hon har nästan alltid varit i god form men efter två graviditeter och en knäoperation ville de extra kilona hon gått upp inte försvinna hur mycket hon än tränade. Ett tillskott med chili och grönt te fick fart på förbränningen och då började det äntligen hända något med Jennies vikt.

karin björkegren jones

Så sätter du fart på lymfsystemet

Naturlig hälsa

Lymfsystemet är ett av kroppens största system, men trots forskning är det tämligen förbisett och vi vet fortfarande väldigt lite om hur vi tar hand om det på bästa sätt, skriver Karin Björkegren Jones i sin nya bok ”Omstart för en starkare, renare och friskare kropp”.

paraply

Låt inte glädjen regna bort

Krönikan

I sin första krönika på Kurera skriver Tia Jumbe om vikten av att inte låta upplevelsen av glädje bero på yttre omständigheter. När vi går in i hösten är det många som blir håglösa men vi kan vända på steken och se regnet som den gåva det är för natur och växtlighet och njuta av att mysa hemma i stugvärmen istället.

sallad kosttillskott och joggingskor

Näringsterapeutens tips för ett starkt immunförsvar

Naturlig hälsa

Maria Hellström, näringsterapeut och verksam på Sterafens sjukhus, tipsar om tre vägar till ett starkare immunförsvar. Grundpelarna i ett starkt immunförsvar utgörs av allsidig träning som  tillåter återhämtning och nedvarvning, näringstillskott för säkerställa att kroppen har alla byggstenar att samt en inflammatorisk ekologiska kost fylld med bra protein, fetter och antioxidanter.

EU-dom ger vaccin skulden för MS

Politik

Nyligen fattade EU-domstolen beslut i ett mål som innebär att sjukdom som uppkommit nära i tiden efter en vaccination kan anses bero på vaccinationen. Detta även om det saknas vetenskapliga belägg för en sådan koppling, rapporterar Läkemedelsvärlden. Domen kan bli vägledande för liknande fall.

Mikrofasta förbättrar din hälsa

Hälsa

Att fasta längre perioder kan vara jobbigt, men att köra en mikrofasta varje dygn är relativt lätt och kan ge en rad positiva effekter på hälsan. Till exempel är det bra för hjärta och kärl, för ditt blodsocker och om du har svårt att gå ner i vikt så får du med allra största säkerhet effekt ganska snabbt.

Martina Johansson

”Biggest loserdieten är direkt skadlig”

Kurera debatt

Att svälta sig på en fettfattig kost samtidigt som man unnar sig små mängder godis och tränar hårt är inte ett bra recept för vare sig viktnedgång eller hållbar hälsa, tvärtom kan det ge men för livet menar Martina Johansson,, medicinteknisk ingenjör, biohacker och kvinnan bakom en av Sveriges mest populära hälsobloggar.

majssoppa och marinerade b;nor

Med kärlek till het chili

Recept

Med en meny bestående av marinerade bönor och kryddig majssoppa blir njutningen total för den som älskar denna heta krydda. Serveras tillsammans eller var för sig, som förrätt eller tillbehör.

arg man

Stressexperten: ”Hejda dina utbrott”

Mental hälsa

Karin Isberg är stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del sex lär Karin oss hur vi kan kontrollera vår ilska.

prästen olle carlsson

Vikten av att mota Olle i grind

Mental hälsa

Att försöka undvika livskriser är kanske lika omöjligt som det är slöseri med tid men vi kan göra mycket för att bygga upp vår motståndskraft och slippa det brutala uppvaknande som det många gånger kan vara att stå öga mot öga med våra tillkortakommanden och tvingas inse vilka konsekvenser våra handlingar och beteenden haft för oss själva och andra. Ett sätt är att börja syna oss själva lite närmre i sömmarna innan livet tvingar oss till det menar prästen Olle Carlsson.

Så fick Fanny bra blodvärde utan magproblem

Naturlig hälsa

Var tredje kvinna i fertil ålder lider av järnbrist och under en graviditet är det vanligt att blodvärdet försämras. Fanny Westberg, 27 år, fick järntabletter när hennes hemoglobinvärde blev lågt. Men hennes mage klarade inte de starka tabletterna. Lösningen blev ett järntillskott i flytande form.

Leila på bryggan

Leilas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Leila Söderholm var 38 år och trebarnsmamma när hon fick hon veta att hon hade tjocktarmscancer. Fem år efter cancerbeskedet friskförklarades Leila och i dag är hennes jobb som tränare och föreläsare än mer viktigt eftersom hon brinner för hälsa och välmående och vill inspirera andra till ett sunt och friskt liv. Här tipsar Leila om tio av sina bästa hälsovinster för ett friskt och hälsosamt liv. 

Leila på bryggan

Leila: ”Jag lovade att uppfylla mina drömmar”

Hälsa

Leila Söderholm var 38 år och trebarnsmamma när hon fick hon veta att hon hade tjocktarmscancer. Efter att chocken lagt sig bestämde hon sig för att vara i toppform inför operationen. I dag är Leila friskförklarad och hon brinner för att inspirera andra till god hälsa. En dröm hon har förverkligat är en årlig träningsresa till Dubai.

bob hansson

Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag

Krönikan

Det sprider sig en epidemi över Europa just nu. Varje minut är det någon som insjuknar, varje vecka sjukskrivs tusentals och vissa av dem, kommer aldrig helt återhämta sig. Epidemin överförs inte av bakterier eller virus. Den överförs av samhällets förväntan på individen. Förväntan på prestation. Epidemin bär olika namn, som ofta inleds med samma ord: utmattning.

Hår

Tips för naturligt friskt hår

Skönhet

Går det verkligen att få håret rent och fräscht på naturlig väg? I boken "Boosta hud & hår med naturens näringsbomber", tipsar Tia Jumbe om olika sätt att rengöra, återfukta och boosta håret på ett naturligt sätt som inte belastar vare sig natur eller kropp i onödan.

Ulrika Hoffer – med ett smart förhållande till mat

Hälsoprofilerna berättar

Det var barnen som förde journalisten Ulrika Hoffer in på hälsans område. Hon har sedan dess givit ut ett antal kokböcker och kan numera även kalla sig kokboksförfattre och kostrådgivare. Med boken "Råsmart familj" delade hon med sig av de recept och förändringar som hjälpt hennes familj. i höst kommer boken ut i en omarbetad version under namnet "Matsmart familj".

vattenkran

Fragment av plast funna i dricksvatten

Eko/miljö

Små plastfibrer har återfunnits i kranvattnet världen over. En undersökning visar att mikroskopiskta plastpartiklar återfanns i 83 procent av de vattenprover som gjordes. Forskare manar nu till att hälsoriskerna bör utredas omgående.

Frisör

Din frisörs hälsa kan vara i fara

Skönhet

Skönhetsbranschen är en djungel och det är inte bara vi konsumenter som har svårt att hitta rätt. Problemet är minst lika stort om inte större för yrkesutövarna som exponeras för en uppsjö kemikalier och syntetiska ämnen dagligen. Trots lagar och regler riskerar personal på hårvårds- och nagelsalonger att fara illa. 

livskompass

ACT – acceptans som redskap att hantera stress

Mental hälsa

”Livet handlar inte om att vänta till stormen är över, utan att lära sig dansa i regnet”. Så står det i boken Tid att leva. Ibland är livet lugnt och skönt, men så inträffar något som kanske är svårt och smärtsamt, som får oss att känna stress och olust. Vi blir besvikna och arga, för vi förväntar oss att livet ska rulla på utan problem. Boken Tid att leva ger oss verktyg att hantera stress med hjälp av ACT, Acceptance och Commitment Therapy.

barn delar på en munk

Har vi en medfödd känsla för rättvisa?

Forskning

Är människan en självisk varelse - en potentiell Gollum - som bara har sitt eget bästa för ögonen tills vi får lära oss annorlunda. Ja, så har nästan bilden sett ut och synen på barn har varit att de måste lära sig rättvisa genom uppfostran men den bilden är på väg att ändras. Det har nämligen visat sig att vi redan från späd ålder har en känsla för rätt och fel och tidigt är kapabla till solidariska handlingar.