Annons

Hel fylld fjällröding på grillen och liten fiskskola!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
24 juni, 2014
Hel fylld fjällröding på grillen och liten fiskskola!
Hel Fjällröding fylld med citron, dill och fänkål
Foto: Mia Hagenmalm

I midsommarhelgen gjorde jag i ordning fjällröding som jag fyllde med citron, dill och fänkål och tog med när vi skulle grilla. Ja det blev grillat i midsommar även om vädret var kallt, regnigt och blåsigt. Jag har även varit ute i skärgården med båt. Kanske inte den bästa av helger, men är det midsommar så är det. Då får man trotsa vädret, klä sig varmt och ge sig ut. 🙂 Men jag längtade hem till ett varmt bad många gånger under helgen måste jag erkänna. Det var endast 11 grader i vattnet och 12 grader på land.

Maten blev i allafall lyckad, och vädret till trots en trevlig midsommarafton också. Vi hade både sill, rökta räkor med aioli och fjällröding, hemgjord potatissallad och fransyska.

Naturligtvis blev det jordgubbar också. EKO! 79 kr/litern för ekologiska gotländska gubbar! För trots att Livsmedelsverket till midsommarhelgen gick ut med att det inte skulle vara hälsofarligt att äta besprutade jordgubbar så vet jag att de är oerhört giftiga. Tycker att man inte kan lita riktigt på vad de säger. Besprutat är besprutat! Däremot var det jättesvårt, eller faktiskt omöjligt att hitta ekologisk färskpotatis, så jag köpte eko vanlig. WWF_Fiskguide_mini_140226_1200px

Annons

Fjällröding står på den gröna listan för fisk man kan äta med god aptit och gott samvete. Men kolla för säkerhet skull efter märkning om du inte vill ha fisk från hårt fiskade hav där fisken håller på att ta slut! Här har jag lagt upp WWFs fiskguide om du är osäker på vad du kan äta om du vill vara miljövänlig och vad märkningen betyder.

1540695_271x136_scale_90

WWF stödjer certifieringarna asc, KRAV och MSC som bästa tänkbara miljöval för konsumenter. Genom att välja dem bidrar du till en konsumtion som inte utarmar haven!

Min fjällröding fyllde jag som sagt med citron, dill och fänkål. En mycket lyckad smakkombination. Tyvärr glömde jag kameran hemma för att kunna ta bild på den färdiga rätten. Men jag hade för avsikt att ta en före- och efterbild så fotot på den späckade råa fisken får duga idag. 🙂

 

Hel fylld fjällröding
3-4 portioner

1 hel urtagen fjällröding
1 citron i skivor, ekologisk
1 knippa dill, ekologisk
50 g smör, ekologisk
Fänkål, några tunnt skivade skivor, ekologisk
salt och svartpeppar

Gör så här:
Skölj fisken ordentligt i kallt vatten och salta fisken rejält på både in och utsidan. Krydda med svartpeppar i buken på fisken. Lägg fisken på en bit smörad folie. Lägg i smör, citron, fänkålsskivor och dill i buken på fisken. Jag band ihop den med steksnöre för att allt skulle ligga kvar. Lägg även några citron- och smörskivor ovanpå fisken. Tillslut foliet ordentligt. När fisken är klar, ta ur fyllningen och ät med god aptit. Det blir lite ben i fiskköttet när man gör så här, men det är bara att rensa bort.
På grillen: Grilla när du har en jämn fin glöd. Det tog ca 40-45 minuter. Vänd på paketet några gånger under tiden.
I ugn: 30-35 minuter på 200 grader i mitten av ugnen.

Jag serverade min röding med en potatissallad med senapsdressing då vi skulle äta ute på en kobbe i skärgården. Annars hade jag förmodligen gjort en god sås av spadet som blir av fisken i foliepaketet och serverat klyftpotatis och en god sallad till.

Annons

//Mia

23 juni, 2014 0

Förra veckan skrev Aftonbladet stort om en superbroccoli vid namn beneforte som skulle vara så bra för din träning, hjärta, cancer osv. Då stod det att broccolin var framtagen- förädlad av forskare i England.

Nu lanserar Växtförädlingsjätten Monsanto en superbroccoli vid namn Benefortè. Broccolin har man förädlat att innehålla supermängder av förvisso bra ämnen, och som i små mängder kan ha hälsofördelar men som i stora mängder som i Benefortè kan ge överdoser, vilket kan vara förödande för människors hälsa.

Genteknikjätten Monsanto har haft enorma framgångar med genmodifierade grödor. Bolaget har efter en lång historia av smussel och hemlighetsmakeri nu fått börja kämpa i publikt motstånd efter att miljö- och hälsorisker med GMO-grödor börjar komma på tal.

Nu byter Bolaget strategi och vänder sig direkt till konsumenterna med superboostade supergrönsaker, istället för att endast locka odlarna med fördelar i form av utsäden som är motståndskrafitiga mot bekämpningsmedel.

Monsanto har hittat en lucka i lagen.

Annons

Allt som inte uppfyller de föråldrade kraven på genteknik faller vid sidan om GMO-lagstiftningen. Nu kan fantasifulla råvaror släppas ut ur labbet och smita in i grönsaksdiskarna.

Att grönsakerna bioberikats och modifierats med hjälp av den allra senaste gentekniken, talar man förstås tyst om. Och den målgrupp man vänder sig till är de kunder som tröttnat på processerad industrimat med tillsatser och som istället föredrar naturlig och närodlad superfrukt. Så ur askan i elden då?

Monsanto ser sin superbroccoli som nyckeln till bolagets globala tillväxtpalner för så kallad functional food vilket väntas få ett enormt genomslag de närmaste åren. Patentet på broccolin ägas av dotterbolaget Seminis som kontrollerar hela 40 procent av världsmarknaden för broccolifrön, och i Nordamerika är prognosen att denna och liknande produkter inom loppet av fem år, tagit över 100 procent av marknaden.

Ur Monsantos laboratorium är Benefortè bara den första post-GMO som lanserats. Därefter kommer man att lansera nya grönsaker. Nytt är mindre parikor för att minska matavfall, sötare lökar så att man inte blir tårögd när man skalar den. Krispigare sallad som man har boostat med folat, och en ny sötare melon med citrussmak. Man forskar också på att framställa en droppfri vattenmelon.???

Det finns inte mycket som är traditionellt med denna växtförädling trots att det kan låta bra.

Annons

Idag kan man i datorer simulera tusentals år av naturlig korsbefruktning på ett sätt som gjort den så omtvistade GMO-tekniken överflödig, när samma sak kan uppnås på andra sätt utan protester och myndigheters inblandning.

Och här är man alltså ute i blåsvädret igen: Man bara gör innan man forskat på konsekvenserna. Exempelvis ämnet glucoraphanin i broccoli är inte så väl studerat av vad det har för hälsoeffekter på människor. En del forskare har nämligen varnat för att ämnet kanske inte bara skadar cancerceller, utan också friska celler.

Man SKA inte hålla på och förvandla och manipulera växter som nu Monsanto och andra bolagnu tänker förvandla våra basvaror till medicinska produkter, biologiskt berikade med high tech-förädling med något ämne som forskarna för tillfället knyter stora förhoppningar till. Men ämnen som är bra i små doser, kan ge överdoser när de plötsligt finns överallt.
Naturen själv har skapat ett innehåll för allt levande att äta av i precis de mängder vi behöver. Men ingen myndighet kräver att Monsanto ska utreda de långsiktiga effekterna. Och som vanligt är det inte resultatet av effekterna de är ute efter. Bara vinsten! Allt handlar BARA om pengar!

Källa: Henrik Ennart, www.svd.se

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
18 juni, 2014 0

Jag brukar ofta ifrågasätta leverantörer och tillverkare om exempelvis kemikalier och GMO i livsmedel som exempel. Nu sist skrev jag ett mejl till Norrmejerier och ifrågasatte varför man måste ha natamycin (E235), på ostarna. Läs gärna mitt tidigare inlägg här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/06/16/se-upp-med-e235-i-osten-natamycin-antibiotika/

Jag har fått svar ifrån Norrmejerier av chefen för kvalitet och Miljö.

Hon säger att Norrmejerier sprayar natamycin (E235) för att förhindra mögeltillväxt på ytan för vissa känsliga långlagrade ostar. Och det är just långlagrade ostar som behöver detta skydd då de ska ligga länge i lager och risk finns för mögelangrepp. Hon säger också att den tillsats de använder alltid är deklarerad på förpackningen och att de tillsatser de använder är endast tillsatser godkända av Livsmedelsverket. Hon säger också att natamycin endast påverkar mögelsvampar och kan därför inte ge upphov till resistenta bakterier.Dessutom sprayas natmycin endast på ytan av osten och giftet finns bara några millimeter in i osten och ska vara lätt att hyvla bort.

Det finns inget beslut på att denna tillsats ska bort, men däremot arbetar de aktivt på att kunna göra det.

Annons

Jahapp!

Mia

 

Dela inlägget
Annons
18 juni, 2014 0

I en ny studie från Lunds universitet har forskare undersökt hur ekologisk odling samt andelen vall i landskapet påverkar pollineringen av en viktig fodergröda; åkerbönan.
Enligt forskning är det viktigt att man förbättrar hur man brukar marken samt hur man bevarar odlingslandskapet exempelvis betesmarker där man bör låta mer blommor växa i vallodlingarna för att på så sätt gynna pollinerande insekter.

Men det räcker inte att inkludera vallar i landskapet för att gynna pollinering i jordbruket säger Georg Andersson, doktor i miljövetenskap vid Lunds Universitet. vallar är viktiga för markorganismer och kolinlagring och kanske till viss del för pollinerande insekter, men då behövs mer blomresurser.

I den aktuella studien från Lunds universitet visar forskarna också att ekologiska gårdar ökar pollineringspotentialen ju mer betesmark och kantzoner som finns i landskapet, men effekten var INTE densamma på konventionella gårdar. Enligt Georg Anderssson kan det bero på att det finns mer resurser ute i kantzonerna på ekologiska gårdar, vilket göra att pollinerande insekter oftare söker sig utanför betesmarkerna för att leta föda. Det kan leda till att de också besöker och pollinerar grödor på gården.

Den här studien är baserad på ett 40-tal gårdar i Skåne i landskap med varierande komplexitet. Forskarna har studerat pollinerimgen av åkerbönan som framförallt pollineras av humlor.

Annons

EU inför år 2015 ett nytt jordbruksstöd där lantbrukare bland annat kan få stöd för att bevara betesmark och vall som legat i minst fem år. Den som odlar ekologiskt behöver dock inte ha dessa krav uppfyllda för att få stöd.

Källa: Pressmeddelande Lunds Universitet, Lena Björk

 

Dela inlägget
Annons
17 juni, 2014 0
En påminnelse angående våra bin och humlor!

Jag skrev om detta för några veckor sedan och uppmanade om att se filmen bieffekten på SvT. Men jag släpper inte sådant jag tycker är viktigt, och med risk för att verka tjatig så tar jag upp det igen. Läs här:
https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/05/30/jag-grat-bieffekten-pa-svt-1-bor-alla-se/

Det är nämligen en tyst miljökatastrof vi går till mötes angående våra insekter som håller på att utrotas.
Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelproduktion bli omöjlig. https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/05/28/tre-saker-som-du-kan-gora-for-att-radda-vara-bin/

Bilden som jag lånat på nätet, talar för sig själv! Och det är ingen dålig framtidsfilm SvT visar, utan vår framtid på riktigt, idag år 20014!

Annons
Foto: Matfusket
Foto: Matfusket

 

Dela inlägget
Annons
16 juni, 2014 0

Elisabeth Höglund, reporter på Aftonbladet avslöjade som SvT-korrespondent i Bryssel, redan 1998 att stora delar av världens och även Sveriges osttillverkare använde antibiotika för att bekämpa mögelangrepp vid tillverkning. detta antibiotikapreparat heter Natamycin, men för att mörka namnet/ämnet gav man det ett E-nummer istället så Natamycin heter numer E235. Fy och skam!

1998 när Elisabeth Höglund avslöjade detta väckte det enormt uppseende i Svergie och hon blev svenska ostindustrins fiende nummer ett. Men man lovade att avveckla Natamycinet inom en period av fem år. Och år 2000 krävde Socialstryrelsen att natamycinet skulle väck från ostindustrin senast 2005.

Natamycinet lägger sig som ett skyddande täcke över osten.

Numer skriver man veterligen inte ut det i medicinskt syfte, men däremot i Finland säljs Natamycin som ögonsalva under namnet Pimafucin. Tidigare har man har även i Sverige använt Natamycin som veterinärläkemedel, mot ögoninflammation, infektioner på händerna och mot svampinfektion i underlivet.

Allt fler ysterier har sedan 1998 gått ut och lovat att Natamycinet ska förbjudas, men när Elisabeth Höglund gjort rekognosceringsbesök i ostbutiker den senaste veckan upptäckte hon ändå att en efter en av ostarna fortfarande innehåller Natamycin= E235. Särskilt vanligt var det hos Falbygdens ostar, Västerbottenost Boxholms ostar, men även andra ostar.

Annons

Läs Elisabeth Höglunds artikel i Aftonbladet idag!

//Mia

Dela inlägget
Annons
Annons