Annons
Annons

Angående natamycin/ antibiotika i osten.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
18 juni, 2014

Jag brukar ofta ifrågasätta leverantörer och tillverkare om exempelvis kemikalier och GMO i livsmedel som exempel. Nu sist skrev jag ett mejl till Norrmejerier och ifrågasatte varför man måste ha natamycin (E235), på ostarna. Läs gärna mitt tidigare inlägg här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/06/16/se-upp-med-e235-i-osten-natamycin-antibiotika/

Jag har fått svar ifrån Norrmejerier av chefen för kvalitet och Miljö.

Hon säger att Norrmejerier sprayar natamycin (E235) för att förhindra mögeltillväxt på ytan för vissa känsliga långlagrade ostar. Och det är just långlagrade ostar som behöver detta skydd då de ska ligga länge i lager och risk finns för mögelangrepp. Hon säger också att den tillsats de använder alltid är deklarerad på förpackningen och att de tillsatser de använder är endast tillsatser godkända av Livsmedelsverket. Hon säger också att natamycin endast påverkar mögelsvampar och kan därför inte ge upphov till resistenta bakterier.Dessutom sprayas natmycin endast på ytan av osten och giftet finns bara några millimeter in i osten och ska vara lätt att hyvla bort.

Det finns inget beslut på att denna tillsats ska bort, men däremot arbetar de aktivt på att kunna göra det.

Annons

Jahapp!

Mia

 

Annons
Annons