Jag läser vidare i Svenska Dagbladet om de nya ”hightechade” grönsakerna. Nu när man då har en lagstiftning för GMO gör man alltså nya kryphål för att tjäna pengar. Och även här bryr man sig inte om att kontrollera om det finns bieffekter med nya supergrönsaker! Själv vet jag inte vad jag ska tro, och tänker definitivt inte köpa eller äta något som man inte har kontrollerat eller forskat på. Jag håller mig till mina vanliga ekologiska grönsaker, för jag tror på att lagom är bäst i alla avseenden. Hade vi behövt dessa grönsaker skulle de redan finnas och naturen hade redan skapat dem åt oss. Men det är ju vad jag tycker!
Den nya super-broccolin som fått stor uppmärksamhet är ett tydligt exempel på en produkt som släpps ut på marknaden utan någon som helst myndighetskontroll.
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är egentligen positiva till goda tillämpningar av modern växtförädlingsteknik men tycker att det behövs helt nya former av reglering.
Idag är det fritt fram för det som inte faller under GMO-lagstiftningen och kunskapsutvecklingen går väldigt snabbt nu.
LRF:s miljöchef Jan Ekswärd har i en intervju med SvD sagt att det behövs ett skydd, en screening, ett filter, som garanterar att nya sorter är hållbara, säkra för miljö och konsumenter och som samtidigt skapar en stabilitet för forskarna.
Så bra att man uppmärksammar detta!
Här är en lista på supergrönsakerna, eller ska man säga monstergrönsakerna?, direkt avskrivet från Henrik Ennert blogg, SvD
Broccoli ”Beneforté”: Lanserad hösten 2010. Innehåller upp till tre gånger mer av växtkemikalien glucoraphanin som har antioxidativ effekt och i labbförsök misstänks kunna motverka allergier, vissa cancersjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Framtagen genom korsbefruktning av vanlig broccoli och en vilt växande urbroccoli insamlad på Sicilien 1995.
Paprika ”BellaFina”: Lanserad hösten 2011. En tredjedel så stor som vanlig paprika vilket ger minskat matavfall och ökad flexibilitet i matlagningen. Framtagen genom selekterad korsbefruktning med allt mindre paprikor.
Lök ”EverMild”: Lanserad hösten 2010. Mild och söt smak. Innehåller mindre av det ämne som får ögonen att tåras då löken hackas. Framtagen genom selektiv korsbefruktning för att minska ämnet pyruvate som orsakar den skarpa smaken.
Melon ”Melorange”: Lanserad vintern 2011. Har ungefär 30 procent sötare smak än Cantaloupmelon. Framtagen genom korsbefruktning av bland annat Cantaloup, franska meloner med lång hållbarhet och suckatcitron för att lyfta fram en gen som ger fruktig och blommig arom.
Isbergsallad ”Frescado”: Lanserad våren 2012. Krispigare blad med längre hållbarhet. Innehåller 146 procent mer folat och 74 procent mer C-vitamin än vanlig isbergssallad. Framtagen genom korsning av isbergssallad och romansallad.
Källa:Henrik Ennart www.svd.se och www.svd.se