Annons

Kaneldoftande päron – och nyponsmoothie

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
29 augusti, 2014
Grön päronsmoothie toppad med kanel i en glasburk
Grön päronsmoothie toppad med  kanel i en glasburk
Foto: Mia Hagenmalm

I morse åt jag en riktigt supernyttig, mumsigt godissmoothie med päron och nyponextrakt.
Nyponextrakt äter jag för mina leder därför att det har en jättebra effekt på leder, artros och inflammationer i kroppen. Det är helt suveränt! Det ger verkligen lindring och ökar rörligheten i min onda rygg.

Päron innehåller en mycket kostfibrer vilket hjälper matsmältningen och mättar gott i magen. Päron är en pektinrik frukt och är väldigt blodsockervänlig trots att det innehåller mycket fruktsocker därför att fruktsocker måste passera levern innan det når ut i blodet och blir energi.

Annons

Kanel är också bra för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Dessutom hjälper kanel till med matsmältningen.

Romansallad är ett mycket bättre val i nyttighetssynpunkt än till exempel isbergssallad. Romansallad innehåller rikligt med A-vitamin, samt en del magnesium och folsyra och antioxidanter. Ju mörkare blad, desto mer antioxidanter.

Kaneldoftande Päron&Nyponsmoothie
1 glas
2 dl färskpressad apelsinsaft, EKO
1/2 avocado, EKO
1 moget päron, EKO
4 st romansalladsblad, EKO
1 bit ca 2 cm ingefära, EKO
1 msk nyponpulver
Kanel till topping

Mixa alla ingredienser i mixer. Toppa med kanel

Ha en trevlig fredag!

Annons

Mia

28 augusti, 2014 0
Raw food blåbärskaka på ett blått fat
Raw food blåbärskaka på ett blått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Att sjunga är för mig ett livselixir, jag kan inte leva utan sång och musik känns det som. Iallafall tror jag livet skulle bli fruktansvärt trist utan sång.

Varje tisdag sjunger jag med min barbershopkör, Rönninge Show Chorus och i tisdags började vi träna in en ny koreografi till vår nya spännande showlåt som vi ska framföra i Carnegie Hall -Broadway, New York den 1:a november i år. Vår mycket duktiga koreograf Jan Alexandersson hade som vanligt gjort en makalös och häftig showdans till oss.

Har ni sett en riktig Broadwayshow som med Liza Minelli på scen. Det är sådana shower vi ger. Och det vi sjunger är gamla örhängen, alltså 30-40 talslåtar typ Frank Sinatra, och vi sjunger fyrstämmigt och acapella.

Annons

Jag kan lova att det är mycket svett och hård träning bakom våra shower. Vi är ingen kör som sitter still. Igår hade en av förstaledstjejerna, förbrukat 1200kcal på repet, och haft en maxpuls på 188. Vi sliter alltså. O Men oj så kul vi har. Det är drill, glädje och sång.

Jag har verkligen snöat in på raw food, eftersom att det är så himla enkelt att tillaga och dessutom är det ju mycket nyttigare än sedvanliga bakverk.
Jag fortsätter i blåbärens tecken, eftersom att jag har ganska mycket blåbär hemma. Och igår blev det en blåbärskaka som jag tog med till jobbet och bjöd på. Den var verkligen uppskattad. Receptet kommer ursprungligen från boken Pigg och glad av Raw Food, men som vanligt har jag modifierat receptet efter vad jag hade hemma i skafferiet och efter min egen smak.

Raw Food Blåbärskaka

Botten:
150 g mandelmjöl
150g torkade dadlar
50 g kokosflingor
1 nypa salt
0,5 tsk kardemumma
1 msk vaniljpulver

Mixa till en deg och tryck ut ordentligt i en springform. Låt stå kallt.

Annons

Fyllning:
0,5 dl kokosolja
4 dl cashewnötter, naturella
3 dl blåbär
1-1 1/2 dl mandemjölk
5-6 dadlar eller efter smak

Mixa till en len smet, och bre fyllningen över kakan.
Låt frysa över natten. Ta fram en timme innan servering.

Dekoration:
Ca 2 dl kokosflingor och tio blåbär. Mixa i en mixer snabbt tillsammans.
Dekorera tårtan med blåa kokosflingor och stora färsk blåbär.

Gör en bra dag / Mia

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
28 augusti, 2014 0
En grön smoothie i glas på ett blått fat, toppade med blåbär och kokosflingor
En grön smoothie i glas på ett blått fat, toppade med blåbär och kokosflingor
Foto: Mia Hagenmalm
Blåbär är gott och innehåller kraftiga antioxidanter och innehåller mer av antioxidanten flavanoiden-antocyanin, än något annat livsmedel. Antioxidanterna skyddar dina celler från att åldras i förtid ! Antocyanin är det mest verksamma ämnet för just ögat i blåbär, vilket har en god effekt mot nedsatt syn och andra ögonbesvär. Blåbär har också en renande effekt på blodet och verkar även bra på immunförsvaret. Enligt studier har det även visat sig vara bra för minnet.
Förr kunde man faktiskt köpa blåbär som febernedsättande medel på apoteken.
Jag äter själv blåbärskapslar för det har en väldigt bra effekt på åldersrelaterade synproblem som närsynthet och mörkerseende. Och det hjälper faktiskt! För några år sedan var jag riktigt farlig i trafiken när det var mörkt. Jag hade jättesvårt att se ordentligt. Och mot mörkerseende hjälper inga glasögon i världen! Men sen jag börjat med blåbärskapslar är det inga problem längre.

Fantastiskt tycker jag!

I morse innehöll min ”Gröna” smoothie med vetegräs, blåbär och den blev supergod faktiskt. Vetegräs har annars en tendens att ta över smaken i allting, men här märktes den inte. Vetegräs äter jag varje dag, för att väga upp syra/basbalansen i kroppen.

Annons

Blåbärssmoothie med vetegräs
2 glas
2 apelsiner, saft av, EKO
1 banan, EKO
1 näve spenat, EKO
2 dl blåbär
1 msk vetegräs

Mixa alltsammans och häll upp i glas! Jag toppade smoothien med blåbär och kokosflingor

Dela inlägget
Annons
25 augusti, 2014 0
Blåbärspannkakor toppade med blåbär på ett vitt fat med blå blommot
Blåbärspannkakor toppade med blåbär på ett vitt fat med blå blommot
Foto: Mia Hagenmalm

Jag ägnar en hel del tid till att göra en bra och näringsrik frukost på morgonen. Den ska innehålla bra med proteiner och bra fetter så jag står mig fram till lunch, och är pigg och full av energi. Så jag går gärna upp tidigt för att hinna ta en lång uppfriskande morgonpromenad med hunden. Då kommer cirkulationen igång i kroppen, och min stela rygg känns bättre. Under promenaden brukar jag fundera på vad jag ska äta till frukost.

I morse klampade jag som vanligt ut i linne, tunn kofta och barfota i mina öppna sandaler, men det var för första gången kyligt klockan halv sju, nästan som om det hade varit frost i natt. Jag mötte flera människor som tagit på sig bättre med ytterkläder. Jag hade glömt att titta på termometern innan jag gick ut. Dax att ta fram jacka och hela skor kanske.

Det är underbart att promenera förbi alla trädgårdar där det växer äppelträd som nu är fulla med kart och på nyponbuskarna växer det rikligt med bleka nypon. Snart är det dax att skörda. Ibland, om har man tur, ställer villaägarna ut en låda med fallfrukt till förfogande för oss som inte har äppelträd,vid grinden. Men än får man vänta på att äpplena ska mogna. Däremot finns det gott om blåbär i skogarna och i morse fick just blåbär bli en ingrediens i min frukost i form av blåbärspannkaka. Riktigt goda.

Annons

Blueberry Pancakes
2 portioner 4 st
1 dl mandelmjöl
1 krm vaniljpulver
1 krm kardemumma
1 msk fiberhusk
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 dl mandel -eller kokosmjölk
2 ägg
1 dl blåbär

Gör så här:
Vispa kraftfullt ihop alla ingredienser utom blåbär, antingen med elvisp eller för hand. Låt stå och svälla ca 10 minuter. Rör försiktigt ner blåbär.
Stek på svag värme i kokosfett. Servera med blåbär.

Jag drack också min gröna/ drink med vetegräs för syra/basbalansen förstås.

Ha en bra dag! /Mia

Dela inlägget
Annons
23 augusti, 2014 0

För några årsedan fick jag en röd liten fläck på min näsa. Den såg ganska oskyldig ut. Lite lätt rodnad, men märket blödde väldigt lätt när jag tvättade mitt ansikte. Jag oroade mig faktiskt ganska mycket för det här, men det dröjde ändå något år innan jag uppsökte läkare. Jag blev skickad till hud direkt, men det lilla märket visade sig inte vara så farligt. En solskada som de frös bort. Däremot uppmanade läkaren mig att smörja med hög solskyddsfaktor, inte bevistas i solen alltför mycket och använda solhatt, därför att sådana små solskador kan utvecklas till cancer.

Jag har gjort allt som hon sa till mig, men nu har det lilla märket kommit tillbaka efter sommaren, och igår såg jag ytterligare ett lika dant märke på andra sidan näsroten som började blöda när jag tvättade ansiktet. Denna gång ringde jag direkt till vårdcentralen och ska få komma och få remiss till hud om en vecka.

Jag är ju rödhårig, men har ändå lätt för att bli brun, och när jag var yngre låg jag och pressade på stranden, samt solade solarium väldigt ofta. Man ville ju vara brun som en pepparkaka året om. För inte brydde jag mig om alla varningar om hudcancer. Som ung var jag odödlig och det kunde iallafall inte hända mig.

Nu vet jag bättre, men skadan är redan skedd.

Annons

Så, se över era förändringar i huden, och låt en läkare titta på dem, även om det ser väldigt oskyldigt ut.

Ha en fin helg/ Mia

 

Dela inlägget
Annons
21 augusti, 2014 0
Ett glas med smoothie
Smoothie med röda druvor
Foto: Mia Hagenmalm

Äntligen hittade jag ekologiska vindruvor i affären. Jag har kikat efter det länge nu. Oekologiska vindruvor är så giftiga och hårt besprutade att man ska förvara dem oåtkomligt för både barn och vuxna. Idag fick de härligt röda eko- druvorna bli ingrediens i min morgonsmoothie.

Röd druvklase
Foto: Mia Hagenmalm

Att dagligen inta en smoothie är ett bra sätt att få i sig bra med vitaminer och mineraler. Det är annars svårt att orka äta lika mycket grönt och frukt i vanlig form, som när de är mixade.

Annons

Du ska med fördel använda druvor med kärnor, för när kärnorna mixas med, frigörs det nyttiga pyknogenoler som är en stark antioxidant och är bra för både immunförsvar, hjärta och kärl samt gör huden elastisk och slät, då pyknogenolet ger näring till huden genom blodet och påverkar hudproteinformatet på ett mycket positivt sätt. 🙂 Anti-rynk innifrån alltså! 🙂

Smoothie med vindruvor och avocado
2 glas
20 st vindruvor med kärnor
1 banan
1 avocado
1 näve babyspenat
2 dl vatten

 

Skölj vindruvor och spenat ordentligt. Kärna ur avocadon och gröp ur köttet. Skala bananen och bryt den i bitar. Mixa alltsammans till en slät smoothie. Häll upp i två glas. Toppa med några druvor och -eller pumpafrönJag tog den ena smoothien till min frukost och det andra blandade jag i 4 matskedar chiafrön och åt som en god chiapudding till mellanmål efter lunch.

Ha det gott! Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons