Annons

Livsmedelsverket försvarar gifterna i maten och skyller ohälsa på saltet!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
25 maj, 2015

Vissa saker gör mig så förbannad!

Efter att ha läst att Livsmedelsverket kritiserar Coops reklamfilm om deras testfamilj som blev av med kemikalier i kroppen när de endast åt ekologisk odlad mat (läs ,här:/) och kallade den vilseledande. Hur menar de? Hur kan fakta bli vilseledande?
Toxikolog och riksvärderare Anneli Widenfalk säger till tidningen ETC att det inte finns belägg för att ekologiska livsmedel är bättre för hälsan än konventionell= besprutad mat.
Men snälla människa! Hur kan man bara uttala sig så, och av vilken anledning? Snacka om vilseledande! Hon kan väl inte på allvar mena att vi mår bra av alla gifter i maten?

Men Anneli Widenfalk menar att det problematiska med kampanjer som ekoeffekten är att det gör folk rädda för fel saker istället för att rikta fokus mot farorna av exempelvis ett för högt saltintag. Läs här:Livsmedelsverket missar målet när de skyller på saltet/

Annons

-Man kan köpa ekologisk mat av andra skäl, men vi tycker att det blir fel fokus att uppmana till det av hälsoskäl. De stora hälsoeffekterna i det här sammanhanget handlar om hur mycket frukt och grönt man äter totalt sett, oavsett hur det odlas.

Hon poängterar också att man ser tydliga samband mellan att äta mycket frukt och grönt och minskad risk för sjukdomar, trots att man får i sig störst mängd bekämpningsmedelsrester från just frukt och grönt som oftast äts råa och besprutas mycket.

Däremot finns det ingen forskning som visar på några större hälsoeffekter av att äta ekologisk mat jämfört med konventionell mat, menar Anneli Widenfalk!????
Där borde hon nog ta reda på fakta innan hon uttalar sig tycker jag! Det finns forskning på vilka negativa effekter bekämpningsmedel har på oss och i synnerhet på barnen! Läs som ett exempel mer här:Barn ska ha ekologisk odlad mat/

Det jag undrar är: Vad har hänt med vanligt sunt bondförnuft ? För inte sjutton är det bra att äta besprutad mat även om Livsmedelsverket säger att de uppmätta halterna ligger långt under de satta gränsvärderna.
Där vill jag hänvisa till coctaileffekten !!!
Varför tar man inte upp den i detta sammanhang? Många bäckar små blir snart till en stor å! Det borde även Livsmedelsverket veta! Och det finns många studier och forskningar som visar att bekämpningsmedel ger ohälsa.
Hur-påverkar hormonstörande ämnen barnen/

Ja! Vi borde vara vaksamma för vad kemikalier i maten orsakar för sjukdomar för oss människor! Sluta hyckla Livsmedelsverket!

Annons

Fakta: Anton Borgström- ETC

 

23 maj, 2015 0

Idag klockan 14 den 23/5 sker en demonstration mot Monsanto i 38 länder och fler än 5000 städer runt om i världen.

Demonstrationen sker för att med konsumentmakt begära ekologisk och närproducerad mat.

Oberoende forskning på GMO-livsmedels långsiktiga hälsoeffekter.

Böndernas rätt till skyddslagsstiftning, att spara och byta fröer.

Annons

Permanent förbud av Monsantos produkter, för ett hållbart jordbruk.

Vill också belysa att Sanna Ehdin kommer att tala i Humlegården klockan 15,00 om en friskare framtid, så bor du i Stockholm, gå/åk dit!

Vad är GMO? Läs mer i mina tidigare blogginlägg om GMO:
-Vad är GMO egentligen/och Ett jättelikt experiment med-oförutsägbara-följder/ samt: GMO smittar för all-framtid/OCH!om sjukdomar det orsakar.Morgellons sjukdom orsakas av genmanipulerad föda/

Dela inlägget
Annons
17 maj, 2015 0
Guldmedalj

Guldmedalj

I går tävlade jag med min kör i Nordiska Mästerskapen i Barbershop i Karlstad!

Vi tog hem segern med otroliga 744/800 poäng och ligger just nu etta i världen av de regioner som har tävlat. (Tror det är två körer kvar som ska tävla)

Guldet tar Rönninge Show Chorus till Las Vegas och tävlingarna i världsmästerskap 2016.!

Annons

Lycka! 🙂

 

Dela inlägget
Annons
15 maj, 2015 0
Raw Oreo Cookie Ice Cream Sandwich
raw icecream sanwisch
Foto: Mia Hagenmalm

Detta recept hittade jag på Erica Palmqrantz blogg-ett recept på Oreo Coockie Ice Cream Sanwish.
Det såg så gott ut att jag testade det häromdagen. Och det var riktigt absolut jättegott. Helt makalöst god!! Du måste testa! Jag modifierade dock glassen lite och hade i päron och vaniljpulver i cashewsmeten vilket inte stod med i receptet.
Alla ingredienser jag använder är ekologiska.

Raw Coockie Icecream Sandwisch 8st

Annons

Deg:
3 dl valnötter
3 msk raw kakao
(5 droppar pepparmynta)
5 dadlar
1 nypa salt

Fyllning
2 dl cashewnötter
1/2 päron
1 msk agavesirap
(Ev. några msk vatten)
1 msk lecitin ( kan uteslutas)
1 msk kokosolja, flytande
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl hackade mackademianötter
1/2 dl cacaonibs eller raw hackad chockad.

Gör så här:
Mixa valnötterna snabbt i en mixer tills de är finhackade och tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du har en formbar deg. Är den för torr, ha i fler dadlar Är den för blöt, ha i mer nötter. Lägg hälften av degen åt sidan. Tryck ut den andra hälften till en botten ca 1 cm tjock.

Smält kokosolja och mixa tillsammans med cashewnötter, päron, agavesirap, lecitin och vaniljpulver till en len, slät creme. Vänd ner hackade mackademianötter och cakaonibs med en slev. Fördela cremen över botten och frys i några timmar. Ta ut och lägg på resterande kakdeg. Frys igen ca 2 timmar! Klart! Skär upp i portionsbitar.
Ta ut och Njut!

Dela inlägget
Annons
11 maj, 2015 0
En blandning av kokosflingor frön och kryddor i en mörklila skål

Nu har det verkligen börjat pirra i tävlingsnerven! Välbekanta små fjärilar börjar vakna till liv inom mig! På lördag står vi- Rönninge Show Chorus på scenen i Karlstad och tävlar i Nordiska Mästerskapen, kvinnlig barbershop. Det ska bli så himla roligt och spännande.

Mia Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Dax att ta fram turhatten, en hatt jag köpte i Galviston-Texas när vi tävlade inför VM i Houston. Det kanske är lite löjligt och skrockfullt, men jag har fått för mig att den här hatten ger tur till hela RSC och jag vågar faktiskt inte låta bli att bära den på tävlingsdagarna. Ja inte när vi står på scen förstås! 🙂
Håll alla tummar vid 13 på lördag!
Den kör som vinner får åka till Las Vegas och tävla i Världsmästerskapen nästa höst!

Annons

Jag groddade broccoli förra veckan och nu är de klara. Broccoligroddar är lite beska och ganska stinniga i smaken för att äta ensam. Smakar lite som en blandning av rädisa och krasse. Men är riktigt, riktigt nyttigt och supergott i sallad. Läs mer om den nyttiga broccolin här:Broccoli skydda mot cancer/ och här:Grönt skyddar mot solbränna och luftfororeningar/

Broccoligroddar i en groddskål
Foto: Mia Hagenmalm

Jag brukar göra en krydda med kokos, chili, sesamfrön och pumpakärnor,solrosfrön samt flingsalt.
Den är jättegod att ha på exempelvis sallad eller bara strö på maten om man tycker.

Kokos-och frökrydda
2 dl kokosflingor
1/2 msk flingsalt
1 dl sesamfrön, svarta och vita blandade
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön
2 tsk chiliflakes

Gör så här:
Kör sönder kokosflingorna i en mixer. Tillsätt övriga ingredienser
och blanda ordentligt. Häll upp på väl rengjord burk.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
11 maj, 2015 0

Att Livsmedelsverkets förbud mot vissa vitaminer och mineraler äventyrar människors hälsa är ju helt solklart.
Och varför i hela fridens dagar ska man in och peta i bra vitamintillskott när man får sälja föda med glutamat, E-ämnen, tillsatser och olika kemikalier, eller tobak samt hudvård som är fullsmockade med parabener, mineraloljor och plastpartiklar som skadar miljön och oss själva? Ett otroligt dumt och snedvridet tänk!
Tänk om! Tänk Rätt Livsmedelsverket!

Livsmedelsverket går också ut med nya kostråd om att äta mer grönt för hälsan och miljön. Det är ju bra!
Men hur står det till med näringsinnehåller i nutida råvaror? Ja jag äter mycket grönt, men ändå har jag titt som tätt näringsbrist om jag INTE äter tillskott! Vad beror det på?

Annons

Enligt flera studier som visar att det är stora minskningar av näringsämnen i maten till följd av att konventionellt industrijordbruk varit alltför ensidigt inriktad och kortsiktig maxemering av skördar och odlingsjordar utarmas allmer. För bara några år sedan varnade forskare vid lantbruksuniversitetet om halterna av bland annat järn, kalcium, magnesium och koppar i svenskt vete från konventionella konstgödslade åkerjordar är alltför låga för att vara tillräckligt för djurfoder.

I specialicerade konventionella spannmålsjordbruk UTAN djurhållning, vilket dominerar idag, för man kontinerligt bort stora mängder näringsämnen från markerna.

Jämfört med konventionell odling har man på odlingsförsök i Skånevisat på 15 och 50 procent högre halter av viktiga mineralämnen i brödsäd från kretsloppbaserad naturligt gödslad odling. Samtidigt var skadliga tungmetaller lägre. Dessutom ger det ekologiska kretsloppodlingarna högre halter av essentionella aminosyror och därmed mer högvärdigt protein. Andra studier har också visat att ekologisk odling gett betydligt mycket mer antioxidanter.

Så därför behöver du äta tillskott av vitaminer!
Du har väl sett loggan överst på kureras förstasida?

Skriv på protestlistan om du vill behålla våra vitaminer och mineraler som de är.www.vitaminupproret.se/

Annons

Källa: Dagens samhälle debatt
Artur Granstedt, docent i växtnäringslära
Johan Ununger, fil dr och VD för Saltå Kvarn

Dela inlägget
Annons
Annons