Annons

Mandelpanerad torsk med morotsstomp och ärter

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
5 mars, 2015
Mandelpanerad torsk med morotsmos och gröna ärter på en vit tallrik
Mandelpanerad torsk med morotsmos och gröna ärter på en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Mina barn älskar fisk, både när de var barn och nu som vuxna.
Ofta pilkade vi torsk och la ut nät för flundror på Gotland varje sommar, och sen hade vi fisk för hela året. Då fanns det gott om torsk i Östersjön, men det gör det ju inte numer, tyvärr! Dessutom är Östersjön kanske inte det bästa hav att fiska i med tanke på föroreningar.

I och med att vi hade så mycket fisk och barnen älskade fiskpinnarna i skolan, panerade jag ibland torskfileer och gjorde en spenatstuvning till. Jag har nästan aldrig köpt hem frysta fiskpinnar. Egentligen är det ju bara en brödskorpa av friterat ströbröd och lite fisk i mitten. Och vill man få i sig dagsbehovet av omega-3 av fiskpinnar, är man nog ute och cyklar. Det finns inte särskilt mycket av vare sig omega-3 eller näring i den. Men kanske det finns goda undantag numer, jag vet inte.
Men det är så enkelt att göra själv. Och såååå mycket godare!

Annons

Detta är vanlig husmanskost, fast i nyttigare tappning!

Jag använder mandelmjöl istället för ströbröd till panering.

Mandelpanerad torskfille med morotsstomp och ärter
2-3 portioner
400 g torskfile, KRAV, tinad
1,5-2 dl mandelmjöl
1 ägg
grillkrydda, ekologisk

Morotsstomp
1 stor potatis, eko
4 stora morötter, eko
20 g smör, eko
1 msk olivolja, eko
0,25 dl riven parmesan, eko
himalayasalt och svartpeppar

Gröna ärter

Annons

Gör så här:
Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar. Koka i lite saltat vatten ca 30 minuter.
Vispa upp ägget i en djup tallrik. Ta en stor flat tallrik och lägg på mandelmjölet. Doppa torskfileerna på båda sidor i ägget och därefter i mandelmjölet. Ta en klick smör och rapsolja i en stekpanna och lägg ner fisken när smöret börjar ” prata”, alltså fräsa. Sänk värmen, krydda med grillkrydda och låt steka på medelstark värme ca 4-5 minuter på varje sida eller tills fisken är vit rakt igenom.

Häll av vattnet av potatis och morötter. Tillsätt smör, olja och parmesan. Kör sönder rotfrukterna med en potatisstöt. Blir det för torrt, ta mer olivolja. Smaka av med himalayasalt och svartpeppar.

Låt ärterna få ett snabbt uppkok. Servera med fisk och morotsstomp!

Ha en bra dag!

// Mia

Annons

 

 

4 mars, 2015 0

Jag deltog i ett seminarium med temat: ”GMO-en omdebatterad teknik” på Europaparlamentets informationshus i Stockholm i januari.

Och nu har alltså nya regler blivit godkända:
Nya EU-regler är slutgiltligt godkända och ger medlemsstaterna valfriheten att själva förbjuda, begränsa eller tillåta odling av genetisk modifierade organismer på sitt territorium.

Detta antogs formellt av rådet den 2 mars 2015.

Annons

*Under förfarande för godkännande kan en medlemsstat begära att det geografiska tillämpningsområdet ska ändras.

*Efter det att en genetsik modifierad organism har godkänts kan en medlemsstat förbjuda eller begränsa odling av grödan av skäl som har att göra med målen för miljö- eller jordbrukspolitiken eller av andra tvingade skäl, som till exempel har att göra med fysiks planering, markanvändning, socioekonomiska effekter, samexistens och allmän ordning.

Medelmsstaterna kommera att tillåtas se över sitt beslut och begära att deras territorium eller delar av det återinförlivas i det geografiska tillämpningsområdet för godkännande av genetisk modifierad organism.

Enligt de gamla reglerna hade medlemmarna endast möjlighet att tillfälligt förbjuda eller begränsa användningen av en genetisk modifierad organism på sitt territorium om de hade bevis på att den berörda organismen utgjorde risk för människors hälsa eller för miljön eller om det rörde sig om ett nödläge.

Enligt de nya reglerna måste dessutom medlemsstater i vilka genetisk modifierad organismer odlas vidta åtgärder för att undvika att dessa sprids över gränserna till grannmedlemsstater där GMo är förbjudet. Detta gäller dock inte om de geografiska förhållanden gör sådana åtgärder överflödiga.

Annons

Fakta: Europaparlamentets informationskontor, Sthlm

Dela inlägget
Annons
4 mars, 2015 0
Grön vetegräsdrink med kiwi
Grön vetegräsdrink med kiwi
Foto: Mia Hagenmalm

Jag får ofta frågan:
-Hur ska jag få i mig vetegräs, Det är fruktansvärt svårt! Det smakar ju gräääs!

Ja det smakar verkligen gräs, för det är ju gräs, men själv har jag vant mig vid smaken och tycker faktiskt att det är riktigt gott numer. Jag blandar helt enkelt i vatten och dricker det som det är. Men jag brukar ge detta recept på en drink med vetegräs, mango och kiwi för den som har svårt med smaken, för den döljer den väldigt bra.
Denna drink är verkligen en energikick för hela kroppen! Dels är det vitaminrika frukter, klorofyll, mineraler och vitaminer från vetegräs! och så är den basisk, vilket är jättebra för kroppen.
En sur kropp är mer mottaglig för sjukdomar, så se till att upprätthålla en bra basisk balans i kroppen!

Annons

Jag har endast ekologiska ingredienser i drinken!

 

Grön Vetegräsdrink med mango och kiwi
1 stort glas eller två små
1 ekologisk stor grapefrukt, saften av
1 banan
1,5 dl mango
2 cm färsk ingefära
1 kiwi, 1/2 till drinken, 1/2 till dekoration
1 msk vetegräs

Pressa saften av grapefrukten och mixa alla ingredienser. Toppa med kiwiskivor!

Dela inlägget
Annons
3 mars, 2015 0
Små omeletter fyllda med ost, tomat och ruccola på en bädd av ruccolasallad på ett grått fat
Små omeletter fyllda med ost, tomat och ruccola på en bädd av ruccolasallad på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Visst är det trist att äta samma gamla frukost alla dagar i veckan
Jag äter nästan alltid någon form av ägg, gärna som en omelett eftersom att jag håller mig mätt fram till lunch av en proteinrik frukost! Men faktum är att man ju faktiskt äter med ögat också, så jag tycker att det blir mycket roligare om man varierar den där omeletten i form och innnehåll.

Omelett med grönsaker i närbild
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Jag hittade ekologisk grapefrukt i grönsaksdisken härom dagen och det är något jag verkligen kan frossa i den här tiden på året!

Grapefruktklyftor i en glassskål
Foto: Mia Hagenmalm

Grapefrukt skördas i Florida mellan november och april och just grape från Florida smakar extra gott, inte så beskt och är mycket saftig. Det beror på att den odlas i sandjord. Grapefrukt är smockfull av bra vitaminer och kalium! Du får till exempel i dig dagsbehovet av C-vitamin i en halv grapefrukt och grape är även rik på fibrer som ger dig en längre mättnadskänsla.
Det är riktigt bra att äta grape som ett mellanmål eller som en energikick efter träning. Frukten är också super för ditt immunförsvar och har en positiv inverkan på huden och skelettet. Dessutom är grapefrukt väldigt basisk och jättebra för syra/basbalansen i kroppen, och bra att kontra med när man äter till exempel ägg som är försurande för kroppen.
Grapefrukt ska man med fördel förvara i kylskåpet då den håller sig mycket bättre där.

Plättomeletter
1 portion
Sätt ugnen på 175 grader.
2 ägg, EKO
2-3 coctalitomater, EKO
en nypa ruccolasallad, EKO
3-4 msk riven ost
Herbamare örtkrydda

Gör så här:
Vispa äggen med osten till en smet. Skölj grönsakerna och skär i mindre bitar. Tillsätt grönsakerna i smeten. Krydda! Häll upp i fyra stycken muffinsformar. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills äggsmeten stannat. Har du plättjärn kan du steka omeletterna istället.
Servera med grön sallad och grapefruktklyftor.

Ha en bra dag//

Annons

Mia

Dela inlägget
Annons
2 mars, 2015 0
Linsbiffar med honungsyoghurt och sallad på en vit tallrik

Här kommer förslag på olika middagar igen och jag hoppas att det kan insperera att trots att man efter en lång arbetsdag orkar fixa en middag lagad från grunden så att man slipper alla tillsatser som finns i färdigmat och halvfabrikat.

I Onsdagens ryska soppa kan du tillsätta ca 150 g stekt köttfärs, så blir den mer matig och proteinrik, eller servera med ett gott bröd med någopt proteinrikt pålägg! Här hittar du recept på glutenfria baugetter om du undviker gluten, som kan vara gott till soppa. Glutenfria-bovetebaugetter/

Glutenfritt bröd i skivor
Foto: Mia Hagenmalm

Som vanligt är recepten beräknade på 2 portioner. Bara att plussa på om ni är fler.

Annons

Måndag: Linsbiffar med honungsyoghurt/

Linsbiffar med honungsyoghurt och sallad på en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Potatis med Pesto choritzo och grillad-endivesallad/

Ugnsrostad potatis och tomater i pestodressing på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Vegetariskt borsjtj!Rysk rödbetssoppa/

Rödbetssoppa i en vit djup tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag:Amerikanska pannkakor pa-mandelmjöl-och kokosgrädde/

Amerikanska pannkakor med grädde och bär på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag: Het lyxig lax och räkgryta/

Annons

Lax och räkgryta med abuginepytt på en vit vacker tallrik
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
27 februari, 2015 0
Rawfood apelsin-och chokladbollar på ett glasfat
Rawfood apelsin-och chokladbollar på ett glasfat
Foto: Mia Hagenmalm

Jag gjorde så goda apelsin-och chokladbollar igår.
Recept måste du bara testa! De var verkligen i en klass för sig! Kanske något för fredagsmyset ikväll.
Receptet hittade jag på Rawfoodmiddagar och ursprungsreceptet kommer från Gröna Oasen.

Raw Apelsin-och chokladbollar

Annons

10 st
1 apelsin, skal och saft- naturligtvis EKO
3 st fikon, EKO blötlagda ca 1 timme
0,5 msk färsk riven ingefära, EKO
1,25 dl kokosmjöl, EKO ( Kokosflingor som du mixar till mjöl)
1/2 dl kakaopulver, EKO
1 msk kokosolja
0,5 msk kokosolja
Dekoration: Mixade kakaonibs

Gör så här:
Börja med att blötlägga fikonen ca 1 timme. Kör kokosflingorna i mixer så att du har ca 1,25 dl mjöl. Ta ur och mixa sedan sönder fikonen. Riv skal från apelsinen och pressa ur saften. Riv ingefäran. Tillsätt kokosmjölet, kakao, apelsinsaft och skal, ingefära, kokossocker och olja. Kör i mixer tills du har en slät massa som du kan forma bollar med. Rulla ca 10 st jämnstora bollar. Ställ kallt i kylen eller i frysen några timmar. Ta ut och låt tina 15 minuter. Rulla i kakaonibsen. Servera.

Ha en trevlig helg!

Mia

Dela inlägget
Annons
Annons