Annons

Mangosorbet med passion och sång!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
26 april, 2013
Gul sorbet i blå vacker skål på vitt bord
Gul sorbet i blå vacker skål på vitt bord
Foto: evelyn Hagenmalm

Jag har haft mycket på tapeten med sången denna vecka, så därför har jag knappt hunnit laga mat. Eller blogga! Det har mest blivit mat som jag lagat och fryst in från förut som har stått på matbordet. Två kvällar denna vecka har gått åt till att repa och igår gjorde vi ett megagig! Vad det är för gig är jätte hemligt ännu så länge. Men när vi får prata om det, ska jag naturligtvis tala om vad det är. Så spännande! 🙂

Igår när jag kom hem från detta hemliga gig, åkte jag förbi en suchibar och handlade hem ett antal delikatessbitar. Så nice för jag älskar suchi! Min dotter tycker dock inte om det, så hon fick pannkaka istället. (Pannkakan har jag gjort i ett tidigare blogginlägg, och den innehåller vare sig vete eller socker). https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/10/17/lchf-crepes-fett-socker-basisk-foda-och-viktiga-antioxidanter/

Jag blandade ihop en efterrätt på mango och passionsfrukt som fick stå i frysen medan vi åt, och när det var dags för att sjunka ner i TV-soffan och lägga fötterna på bordet,var den klar att avnjutas. Riktigt god! Söt, syrlig och fräsch på samma gång. Jag gör alltid mina bakverk och efterrätter utan socker! Och det blir så himla gott ändå! Och nyttigt! 🙂 Mums!

Annons

Mango är jätte nyttigt! Den är rik på C-vitamin och betakaroten som i kroppen omvandlas till A-vitamin. A-vitamin är bra för synen, slemhinnor, huden och skelettet. C-vitamin bidrar till friska blodkärl, stärker tänder, hud och skelett. Dessutom innehåller mango massor av antioxiderande fenolföreningar. En av dessa fenolföreningar är mangiferin, ett enzym som finns i många frukter och örter och som man använder mot diabetes och som underlättar matspjälkningen.

Mango&passionsorbet utan socker
4 portiner
500 g fryst mango
4 st passionsfrukter
2 lime, rivet skal
6 msk limesaft
1 1/2 dl sukrin melis
5 dl turkisk yoghurt

Gör så här:
Gnugga limen i vinäger och skölj grundligt i vatten. (vinäger tar bort eventuella bekämpningsmedel, kemikalier och bakterier). Riv skalet av limen.Värm upp limesaften i en kastrull och rör ner sukrin melis i saften. Gör ett snabbt uppkok, men se till att vispa sukrinet så det löser sig ordentligt. Dela passionsfrukten och gröp ur frukten. Lägg skal från lime tillsammans med frukt, yoghurt och sockerlag i en mixer. Mixa till en slät massa. Frys i form i ca 40 minuter till en timme.

Trevlig helg/ Mia 🙂

22 april, 2013 0
Kassler ugnsrostad pumpa, fänkål och sötpotatis med pestosås på vit tallrik med svarta ränder
Kassler ugnsrostad pumpa, fänkål och sötpotatis med pestosås på vit tallrik med svarta ränder
Foto: Mia Hagenmalm

Helgen har gått i sångens tecken och vi tillbringade nästan sex timmar igår för att putsa på våra tävlingslåtar inför Karlstad. Och vi hade ingen mindre än the Master, Mr Wright som coach. David Wright är en otroligt duktig och professionell arrangör inom barbershop. Han får oss att sjunga på topp A-nivå.

I lördags fick jag lite oväntat besök av min ena dotter och barnbarn, så jag fick slänga ihop lite middag till oss. Hade en butternut-pumpa som låg och väntade på att bli tillagad, så det fick bli ugnsrostad pumpa med sötpotatis, fänkål och kassler. Min pesto som jag gjorde förra veckan fick bli ingrediens i en skvätt creme fraiche. Den söta smaken av pumpa och sötpotatis smakade väldigt bra ihop med den salta kasslern.

Ugnsrostad pumpa och sötpotatis:

Annons

4 portioner:
1/2 butternut-pumpa
1 stor sötpotatis
1 fänkål
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk herbamare örtkrydda
1 krm chiliflakes

Gör så här:
Skär pumpan i lite mindre bitar och skär av skalet. Skala sötpotatisen och ansa fänkålen och skär i bitar. Lägg i en oljad ugnssäker form. Gör en blandning av rapsolja, vitlök, örtkrydda och chiliflakes. Pensla grönsakerna med blandningen. Sätt in i mitten av ugnen på 175 grader i ca 20- 25 minuter.

Pestosås:
ca 1 dl creme fraiche
3 msk hemmagjord pesto (se mitt förra inlägg)
https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/04/18/vegetarisk-auberginegratang-med-hemmagjord-tomatsas-och-pesto/
Bara att röra ihop. Inga kryddor! Den lite milda men smakrika såsen, var väldigt god till det salta köttet.

Må så gott! / Mia

 

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
19 april, 2013 0
Cupcakes med hallontopping i lilarandiga formar på vitt fat
Cupcakes med hallontopping i lilarandiga formar på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Nu är det helg igen, och då vill man kanske ha lite gott till kaffet?! I går gjorde jag så jätte goda kladdkakecupcakes, något som jag vill bjuda Kureras läsare på till helgen! Jag ska titta på Let`s dance i kväll, heja på Sigrid (som bloggar här på Kurera) och Erik och avnjuta kakorna som fredagsmys! :-)Tar med några till jobbet och ska bjuda min kollega på en. Spännande att se om hon gillar dem. 🙂

Kladdkakecupcakes med lakrits ca 6 st
1 ägg

Annons

50 g smör
50 g choklad, 70 %
2 krm vaniljpulver
1/2 tsk lakritspulver
1/2 dl sukrin melis
0,25 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis fluffigt. Smält smöret och lägg i chokladen i små bitar. Smält samman. Låt svalna lite. Blanda chokladsmöret med äggsmeten och rör ner grädde vaniljpulver och lakritspulver. Blanda runt ordentligt. Fyll sex stycken dubbla pappersformar, eller ännu bättre om du tar aluminiumformar om du inte vill äta papper? För man vill äta allt! 🙂 Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter på 175 grader. Ta ut och låt svalna. Ställ gärna kallt.

Cupcake med hallonfrosting i lilarandig form
Foto: Mia Hagenmalm

Frosting:
125 g hallon
1/2 lime, saften av
4 msk sukrin melis
50 g philadelphiaost
25 g creme fraiche

Gör så här:
Pressa saften ur limen i en kastrull och lägg ner hallon tillsammans med sukrin melis. Koka upp och mosa under tiden de varma hallonen med en gaffel. Ta av och pressa bären genom en finmaskig sil över en skål, så att du får en klar saft. Blanda hallonsaften med övriga ingredienser i en annan skål, och vispa tills smeten blir en jämn fluffig smaskig frosting. 🙂 Spritsa frosting över kakan. Toppa med ett hallon. Så nice! 🙂 Dessa är ju små, så det slinker nog ner både två och tre stycken, om jag känner mig själv rätt! Mmmmums!

Ha en trevlig helg! / Mia 🙂

Annons

Dela inlägget
Annons
18 april, 2013 0
Aubergine med tomatsås, pesto och mozzarella på vitt fat
Aubergine med tomatsås, pesto och mozzarella på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Vilket väder det är i dag! Regnet öser ner. Jag fick bära ut Stella, min hund till en gräsmatta i morse för att hon skulle göra sina behov. Hon ville inte alls gå ut. Men det är ändå ganska skönt, för nu försvinner allt damm från gatorna och det känns renare i luften.

Nästa vecka går i sångens tecken, och jag håller på att öva in en ny låt. Min Mp3 går varm vid alla lediga tillfällen. Men jag får sjunga tyst. Vovven springer och gömmer sig när jag sätter igång , hi, hi!! och min dotter är ganska trött på mina sångövningar vid det här laget. Hon sa för ett tag sedan: Mamma! Måste du sjunga till och med när du gör frukost? Ja, jag sjunger nog ganska mycket! Kommer på mig själv ibland att jag sjunger till och med för hunden! 🙂

Dessutom har jag fortfarande lite kvar att sy på mina scenkläder inför tävlingarna i Karlstad i början av maj. Kan inte begripa varför jag hela tiden skjuter upp det. Kan bero på att jag inte är så duktig på att sy, 🙁 men ikväll ska jag ta mig i kragen och sy fast det sista på klänningen och byxorna. Sen är det bara resten kvar, och det behöver jag nog hjälp med. Riktigt tjusigt blir det. Sprakande, glittriga paljetter på klänningen. Snyggt!

Annons

Jag brukar göra en vegetarisk rätt i veckan, och igår blev det gratäng på aubergine med hemmagjord tomatsås och pesto samt mozzarella. Till det hade jag råris. Det blev lite över till min lunch, men idag kommer jag att äta lufttorkad skinka till. Medelhavsmat är så rent och fräscht och Riktigt gott! 🙂

Peston gjorde jag på pinjenötter, ruccolasallad, basilika och parmesan. Enkelt att slänga ner i mixern tillsammans med olivolja. Klart på ett kick! Och mycket godare än köpt. Gjorde en större sats än vad jag skulle använda, och det som inte gick åt, förvarar jag i en glasburk i kylen. Kommer säkert att användas till någon annan rätt inom det snaraste.

Tomatsås:
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 chilifrukt
1-2 tsk basilika

Gör så här:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och chilipeppar snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i minst 15 minuter. Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk basilika efter smak.

Pesto
70 g ruccolasallad
1 näve färsk basilika
60 g pinjenötter
1 dl riven paremesanost
ca 1 1/2- 2 dl olivolja
flingsalt

Annons

Grön pesto i vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Skölj ruccolasalladen och låt den rinna av ordentligt. Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna. Lägg alla torra ingredienser i en mixer och häll i ca 1 dl olivolja. Mixa till en slät massa. Häll på mer olivolja om det behövs. Den ska vara glansig och inte torr. Smaka av med flingsalt.

Auberginegratäng:
2 portioner:
1 stor aubergine
250 g mozzarella
1 sats tomatsås
1/2 dl pesto
3 msk riven parmesan
Örtsalt och svartpeppar
1 2 dl olivolja

Gör så här:
Skölj auberginen noga. Torka av och skär den i skivor, cirka en centimeter tjocka. Olja in en ugnsfast form med olivolja. Lägg ner aubergineskivorna i formen och krydda med örtsalt och svartpeppar. Häll tomatsåsen över. Skär mozzarellaosten i skivor och dekorera varje aubergineskiva med osten. Ringla olivolja över. Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. När mozzarellan smält ner och fått färg, ta ut formen och lägg på ca 1- 1 1/2 msk pesto på varje skiva aubergine. Sätt åter in i ugnen och låt stå ytterligare 10 minuter. Servera med råris kokt i grönsaksbuljong, eventuellt några skivor lufttorkad skinka, eller ät den som en vegetarisk rätt med sallad.

Smaklig Måltid! 🙂 / Mia

 

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
16 april, 2013 0
Jordärtskocksoppa i svartrandig tallrik på svartrandigt fat
Jordärtskocksoppa i svartrandig tallrik på svartrandigt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Nu i helgen gjorde jag jordärtskocksoppa till lunch den ena dagen. Det är riktigt gott tycker jag! Soppa överhuvudtaget, är bra att ta till när man känner att man inte riktigt har tid att stå vid spisen. Och i söndags var det ju så makalöst vackert väder. Och varmt! Helt underbart! Tog en lång promenad med hunden utmed vattnet här i Nynäshamn, och satt länge på en brygga och bara njöt av utsikten, tittade på fåglar och lät mig värmas av solens varma strålar. Isen börjar smälta i viken nu. Snart dax att sjösätta båtarna! 🙂

Hade lite jordärtskockor i kylen som jag inte bestämt vad jag skulle göra med, men i söndags blev det soppa av knölarna.

Annons

Jordärtskocka har en lite säregen smak, nästan som rädisa korsat med kronärtskocka om jag får beskriva den, och kommer ursprungligen från Nordamerika där befolkningen kallade den solrot. 🙂 Kokt har den en söt jordaktig smak. Jordärtskocka är en slags solros faktiskt, besläktad med den vanliga solrosen och tillhör familjen korgblommiga växter.

Jordärtskockor är lite anonyma tycker jag. Den borde få mer plats på matbordet, då den är så enormt nyttig egentligen. Den är rik på fibrer och vegetabiliskt protein samt Kalium C-vitamin och K-vitamin, mineraler och innehåller ämnet inulin vilket gynnar tillväxten av bra tarmbakterier och är bra för diabetiker.
Den sägs även sänka det onda kolesterolet och har även en renande effekt på kroppen

Jag brukar ha den i gratänger eller som purè också. Då blandar jag den med lite potatis för att få lite stärkelse i maten. (Jordärtskocka innehåller ingen stärkelse). Du kan även äta den rå i tunna skivor i till exempel en sallad. Rå är den väldigt krispig, lite sötaktig med nötaktig smak. Eller ersätt helt enkelt knölen potatis med knölen jordärtskocka! 🙂

Visste du att den även kan minska rynkor??!
Riv helt enkelt jordärtskockor smått, blanda med lite linfröolja, lägg i anskitet och ha masken på i ca 15-20 minuter. Upprepa ca 3 gånger i veckan.

För att balancera den naturligt söta smaken av jordärtskocka bryter jag av med några matskedar limesaft och chili, och sötar igen med lite agavesirap för att få bort den lite jordiga smaken.
Mums! Den blev riktigt, riktigt god! 🙂

Annons

Jordärtskocksoppa
2 portioner:

500 g KRAVodlade jordärtskockor
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 chilifrukt, urkärnad och hackad
1 cm ingefära, skalad och skivad
Rapsolja och smör till stekning
4 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
150 g kokosmjölk
3 dl grädde
2 msk limesaft
1 msk agavesirap

Gör så här:
Borsta jordärtskockorna och skär i mindre bitar och lägg direkt i kallt vatten så att de inte blir missfärgade. (Skalet är lite brunt, men går att äta. Vill du, så kan du skala dem). Fräs jordärtskockorna i smör och rapsolja tillsammans med lök, vitlök, chili och ingefära, tills löken blivit mjuk. Slå på vatten, kokosmjölk och lägg i buljongtärningar. Låt koka upp, och vrid ner värmen. Låt småkoka ca 15 minuter. När soppan nästan är klar, slå över grädden, koka upp igen och låt koka/sjuda ca 5 minuter till. Smaka av med eventuellt flingsalt. Mixa soppan slät direkt i grytan. Toppa med persilja eller timjan. Servera med surdegsbröd och någon skiva kalkon eller skinka. Jag serverade ostchips som jag kryddade med paprikapulver som tilltugg min soppa. Ta gärna en frukt som efterrätt.

Ha det gott! 🙂 / Mia

Dela inlägget
Annons
15 april, 2013 0

Har haft många kunder genom åren som kommer in och ska köpa proteiner, för att de har börjat träna. MEN!!! Det ska inte vara kolhydrater i. Inga kolhydrater alls, eller så lite som möjligt……

Alla får göra precis som de vill!Jag tänker inte stå med pekpinnar! Men!! Detta är MIN åsikt om ämnet:

Kroppen måste ha både proteiner och kolhydrater för att man ska orka träna!

Annons

Undviker man kolhydrater, måste man också veta vad man håller på med!:-(

Kolhydrater innehåller lika mycket kalorier som protein per 100g. Kroppen behöver ca 50 g kolhydrater per dag för att man inte ska få ketos, vilket är en syraförgiftning i blodet. Ketos uppstår när kroppen behöver omvandla det egna fettet till energi. Alltså, finns det inte kolhydrater att ta av, tar man av reserverna.

Kolhydrater bryts ner till glucos i kroppen och glucos är bränsle för cellerna och för hjärnan. Hjärnan kan bara använda, och behöver bränsle i form av ca 100g glucos per dag. Man behöver också kolhydrater för att inte protein som är vävnadsbildande och behövs för att reparera skador i kroppen, istället går åt till energi. Men alldelses för mycket av den varan och i form av till exempel socker, bidrar till att kroppen inte kan omvandla socker till glucos utan resulterar i att man fyller på fettdipåerna istället.

Kolhydrater är faktiskt ett näringsämne för kroppen och är ett gemensamt namn för sockerarter som har delats in i tre olika former: kostfiber, olika sockerarter och stärkelse, och det beror förstås på formen om den omvandlas långsamt eller snabbt i kroppen.

Självklart är det socker, läsk och godis samt raffinerade produkter som till exempel vitt ris, vitt bröd, vit pasta och vetemjöl som ger snabbast energi. Alltså snabba kolhydrater och ett högt GI. Att däremot äta en kost med lite långsammare kolhydrater som fullkornsprodukter ger ett jämnare blodsocker. Ett jämt blodsocker gör att vi känner oss mättare längre och slipper sötsuget.

Annons

Bra kolhydrater är nödvändigt för en god hälsa och är ett viktigt näringsämne som kroppen behöver.

Att äta bra kolhydrater i form av frukt, grönsaker och fullkornsprodukter, och undvika sötsaker, räcker för mig, för jag följer ingen diet. Däremot kan jag plocka från olika koncept, lite av varje, av vad jag anser är nyttigt! Sen är det upp till var och en att välja förstås. 🙂

/ Mia

Dela inlägget
Annons
Annons