Annons
Annons

Vegetarisk auberginegratäng med hemmagjord tomatsås och pesto.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
18 april, 2013
Aubergine med tomatsås, pesto och mozzarella på vitt fat
Aubergine med tomatsås, pesto och mozzarella på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Vilket väder det är i dag! Regnet öser ner. Jag fick bära ut Stella, min hund till en gräsmatta i morse för att hon skulle göra sina behov. Hon ville inte alls gå ut. Men det är ändå ganska skönt, för nu försvinner allt damm från gatorna och det känns renare i luften.

Nästa vecka går i sångens tecken, och jag håller på att öva in en ny låt. Min Mp3 går varm vid alla lediga tillfällen. Men jag får sjunga tyst. Vovven springer och gömmer sig när jag sätter igång , hi, hi!! och min dotter är ganska trött på mina sångövningar vid det här laget. Hon sa för ett tag sedan: Mamma! Måste du sjunga till och med när du gör frukost? Ja, jag sjunger nog ganska mycket! Kommer på mig själv ibland att jag sjunger till och med för hunden! 🙂

Dessutom har jag fortfarande lite kvar att sy på mina scenkläder inför tävlingarna i Karlstad i början av maj. Kan inte begripa varför jag hela tiden skjuter upp det. Kan bero på att jag inte är så duktig på att sy, 🙁 men ikväll ska jag ta mig i kragen och sy fast det sista på klänningen och byxorna. Sen är det bara resten kvar, och det behöver jag nog hjälp med. Riktigt tjusigt blir det. Sprakande, glittriga paljetter på klänningen. Snyggt!

Annons

Jag brukar göra en vegetarisk rätt i veckan, och igår blev det gratäng på aubergine med hemmagjord tomatsås och pesto samt mozzarella. Till det hade jag råris. Det blev lite över till min lunch, men idag kommer jag att äta lufttorkad skinka till. Medelhavsmat är så rent och fräscht och Riktigt gott! 🙂

Peston gjorde jag på pinjenötter, ruccolasallad, basilika och parmesan. Enkelt att slänga ner i mixern tillsammans med olivolja. Klart på ett kick! Och mycket godare än köpt. Gjorde en större sats än vad jag skulle använda, och det som inte gick åt, förvarar jag i en glasburk i kylen. Kommer säkert att användas till någon annan rätt inom det snaraste.

Tomatsås:
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 chilifrukt
1-2 tsk basilika

Gör så här:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och chilipeppar snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i minst 15 minuter. Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk basilika efter smak.

Pesto
70 g ruccolasallad
1 näve färsk basilika
60 g pinjenötter
1 dl riven paremesanost
ca 1 1/2- 2 dl olivolja
flingsalt

Grön pesto i vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Skölj ruccolasalladen och låt den rinna av ordentligt. Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna. Lägg alla torra ingredienser i en mixer och häll i ca 1 dl olivolja. Mixa till en slät massa. Häll på mer olivolja om det behövs. Den ska vara glansig och inte torr. Smaka av med flingsalt.

Auberginegratäng:
2 portioner:
1 stor aubergine
250 g mozzarella
1 sats tomatsås
1/2 dl pesto
3 msk riven parmesan
Örtsalt och svartpeppar
1 2 dl olivolja

Gör så här:
Skölj auberginen noga. Torka av och skär den i skivor, cirka en centimeter tjocka. Olja in en ugnsfast form med olivolja. Lägg ner aubergineskivorna i formen och krydda med örtsalt och svartpeppar. Häll tomatsåsen över. Skär mozzarellaosten i skivor och dekorera varje aubergineskiva med osten. Ringla olivolja över. Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. När mozzarellan smält ner och fått färg, ta ut formen och lägg på ca 1- 1 1/2 msk pesto på varje skiva aubergine. Sätt åter in i ugnen och låt stå ytterligare 10 minuter. Servera med råris kokt i grönsaksbuljong, eventuellt några skivor lufttorkad skinka, eller ät den som en vegetarisk rätt med sallad.

Smaklig Måltid! 🙂 / Mia

 

 

 

Annons
Annons