Annons

Med en ljuvlig salt karamell och chokladtryffeltårta….

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
24 december, 2013
choklad och karamelltårta
choklad och karamelltårta
Foto: Mia Hagenmalm

…önskar jag en God Jul!

Oj så tokigt det blev! Jag skulle ha lagt ut tårtan tidigare, men när jag skulle baka hade ingredienser tagit slut och jag orkade faktiskt inte ge mig ut och handla. Jag hade så mycket annat att göra. Så jag gjorde botten igår och resten idag. Så kan det bli ibland när man har många bollar i luften samtidigt.

Denna tårta är en helt ljuvlig skapelse, lite som konfekt. Hittade ett recept i en mattidning som jag klippte ut och arbetade om receptet för att inte använda mig av vetemjöl och vitt socker. I karamellsmeten behövdes kokossocker för att smeten skulle tjockna, och det var det som jag hade slut på hemma. Om detta inte blir din tårta till jul, så kan det bli en god nyårstårta istället. jag kommer defenitivt ha den med mig när jag ska till vänner på Nyårsafton!

Annons

Chokladtryffeltårta med karamell:

Botten:
4 dl mandelmjöl
3 ägg
2 dl sukrin
3 msk kakao

Gör så här:
Vispa sukrin och ägg pösigt. Blanda de torra ingredienserna ordentligt med varandra. Gärna i en matberedare. Blanda ner äggsmeten och rör om ordentligt. Smörj en springform och klä in den med smörpapper. Häll ner smeten och bre ut den ordentligt i formen. Grädda i ugnen på 175 grader ca 20-25 minuter. Ta ut och låt bli kall.

Karamellkräm:
3 dl kokosssocker
1/2 dl agavesirap
1 krm flingsalt
1 dl vatten
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 msk cream fraiche

Karamellkräm,
Gör så här:

Blanda kokossocker, , salt, agave, och vatten i en gryta med tjock botten. Låt koka upp, och låt sedan sjuda tills den håller ca 170 grader, utan omrörning. Ta av från värmen och rör ner smör, grädde och creme fraiche. Rör tills du har en blank creme. Häll över på kakbotten och låt stelna.

Annons

Chokladtryffel
175 g mörk choklad, gärna ekologisk
1 dl vispgrädde
1/2 tsk flingsalt

Chokladtryffel:
Gör så här
Hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll denöver chokladen. Rör om så att chokladen smälter. Häll chokladen över karamellkrämen. Låt stå kallt minst 4 timmar. Strö över flingsalt precis innan serveringen. Servera med lättvispad grädde.

Ha en riktigt God Jul, så hörs vi!// Mia

 

 

Annons

 

21 december, 2013 0
Räkmousse dekorerat med citron, räkor och kaviar
Räkmousse dekorerat med citron, räkor och kaviar
Foto: Mia Hagenmalm

Det är lite svårt att hitta någon julstämning när regnet står som spön i backen utanför fönstret. Man får väl låta bli att titta ut, tända lite ljus och mysa av julens alla dofter, så kanske julkänslan innfinner sig så småning om.

Jag kommer inte att fira jul hemma, och det ska bli så skönt att bara sätta sig vid ett dukat bord. Men jag slipper inte att göra räkmoussè, vilket är en traditon på vårt julbord. Dessutom vågar jag inte komma utan denna läckra rätt. Det skulle bli en stor besvikelse. Det här är försvinnande gott att ha som pålägg! Förr hade jag det på sesamknäcke, men nu får det bli på något glutefritt kex kanske.

Annons

Räkmoussè alà Mia
3 dl Vispad grädde
1 finhackad gul lök
500 g räkor med skal
200 g rökt lax eller 200g stenbitsrom
1/2 dl kallt vatten
ca 2 msk Agar flakes, eller
ca 6 gelatinblad. (Se beskrivning på förpackning).
Olivolja till formen.

Gör så här:
Skala räkorna och skär dem fint. Du kan använda en
mixer, men akta så det inte blir för smått. Gör samma
sak med laxen. Löken ska också vara finhackad. Blanda
alltsammans med den vispade grädden.
Häll agar flingorna i det kalla vattnet och värm försiktigt
upp det. Låt sjuda i ca 3 minuter på svag värme . Rör
hela tiden så att flingorna löses upp. Låt svalna bara lite
så att det inte hinner stelna och rör ner det i räkröran.
Häll smeten i en oljad form tex en sockerkakasform.

Ställ kallt några timmar med plastfolie över, tills det stelnat och moussen håller ihop.
Garnera med räkor, citronskivor dill och eventuellt stenbitsrom.

Ha en bra dag! Mia

Dela inlägget
Annons
20 december, 2013 0
Räktårta i en bege pajform med blå kant, garnerad med citronskivor räkor och caviarrom
Räktårta i en bege pajform med blå kant, garnerad med citronskivor räkor och caviarrom
Foto: Mia Hagenmalm

Jag kör på med ett recept till. Det här är en repris från i påskas. Men jag gör alltid den här pajen till både jul, påsk och midsommar, så jag lägger upp den igen. En favorit i min familj! Förr gjorde jag denna tårta på kavring.
(Tycker man att det är okej eller godare så kan man ta 200 g kavring och 50 g smält smör. Kör i mixer. Tryck ut kavringen i en pajform och du har botten klar).

Lax och räkpaj
Pajskal

Annons

200 g smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,75-1dl vatten
1 tsk vinäger
1 msk fiberhusk
3 msk agavesirap
1 msk brödkryddor

Fyllning 1:
1 dl cream fraiche
100 g Philadelphiaost

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten, sirap och vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform. Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen. Grädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig. Ta ut och låt svalna/ kallna.

Fyllning 2:
200 g rökt lax
2 ägg, hårdkokta
2 avocado
200 g räkor, skalade
1 liten röd lök, finhackad
2 msk majonäs
1 dl creme fraiche
1/2 msk citronsaft
salt och peppar
Citron, kaviar/rom, dill och räkor till garnering

Gör så här:
Skär lax och räkor i små bitar och hacka äggen. Mosa avocado och blanda ihop övriga ingredienser med lax, räkor, ägg och lök. Bred ut laxröran på pajen. Garnera med citron, caviar, dill och räkor.

Annons

Trevlig helg! Igen! 🙂 / Mia

Dela inlägget
Annons
20 december, 2013 0
Pepparkaksmuffins med ädelost på ett julbord

Det är gott med pepparkakor och ädelost tycker jag. Därför testade jag en variant muffins bakat på mandelmjöl där jag tillsatte pepparkakskryddor och som jag tryckte ner ädelost i innan jag gräddade. Supergott blev det. Kanske ett gott tillbehör till glöggen?

Pepparkaksmuffins med ädelost på ett julbord
Foto: Mia Hagenmalm

 

Pepparkaksmuffins med ädelost

Annons

6 stycken (stora formar)
2 ägg
1 dl kokossocker
1 dl creme fraiche
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
3 msk pepparkakskrydda
1,5 tsk bakpulver

100 -150 g ädelost

Gör så här:
Vispa ägg med kokossocker tills det blir fluffigt. Tillsätt creme fraiche och rör ihop med äggröran.
blanda alla torra ingredienser för sig ordentligt och rör ner i äggsmeten. Rör till en jämn smet och häll upp i muffinsformar eller i en muffinsplåt. tryck ner bitar av ädelosten i varje muffinsform. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna.

Ha en trevlig helg!/ Mia

Dela inlägget
Annons
19 december, 2013 0
Ostchips med honungsmarinerade nötter, ädelost och halva fikon på ett silverfat
Foto: Mia Hagenmalm

Äter man inte kex, bara ost och tillbehör när det bjuds på ostbricka, vill jag tipsa om alternativ utan mjöl
som går snabbt och smidigt att tillaga och som dessutom är supersmarrigt!

Ta helt enkelt och riv, skiva ost och lägg i högar med mellanrum (osten flyter ut) på ett bakplåtspapper på ett bläck och grädda högt upp i ugnen på 200 grader tills osten smälter ut och får en gyllene färg. Ta ut och låt osten svalna. ta sedan försiktigt loss dem med en stekspade.

Annons

Ska du äta dem som snacks kan du välja att ta din favoritost och krydda med något du tycker är gott, eller te x pensla med olivolja blandat med vitlök innan du smälter den i ugnen så får du jättegoda ostchips med smak.

Till ostbrickan kan man med fördel ta en mild ost, för då kan man, om man tycker det är okej, lägga en starkare ost som pålägg.
Härom kvällen blev jag så sugen på ost, så då gjorde jag lite ostchips och honungsrostade nötter. Jag gjorde två varianter ostchips. en variant med mild ost och en med parmesan.

Honungsrostade nötter:
ca 100- 150 g blandade nötter. (Ex mandel, cashew, para, valnötter).
1 msk olivolja
1 msk honung
1 nypa chiliflakes
1 liten nypa flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i en ugnsfast form på ett bakplåtspapper. Ringla över olivolja och honung, samt strö över chiliflakes. Sätt in i mitten av ugnen 8-9 minuter eller tills du ser att nötterna börjar ta färg. Ta ut, låt svalna och lägg över i en skål. Strö över flingsalt.

Jag har haft de här ostchipsen tidigare i bloggen. Då tipsade jag om lax och oströra till.

Annons

Ostchips med laxbitar och oströra
Foto: Mia Hagenmalm

Ostchips med lax- och oströra:
100 g ost (parmesan eller någon du tycker är god)
50 g lax, rökt eller gravad
4 msk philadelphiaost
1 tsk lime, saft av
1 tsk lime, rivet skal av
örtsalt och peppar

Gör så här:
Riv osten och bilda öar på ett bakplåtspapper med ganska stora mellanrum, eftersom att den kommer att flyta ut. Ställ in plåten högt upp i ugnen på 200 grader. låt osten rinna ut och få ordentlig färg utan att brännas. Ta ut och låt svalna. Lossa försiktigt ostchipsen med en stekspade.

Blanda samman philadelphiaosten med skal och saft av lime. Smaka av med örtsalt och peppar. Dekorera ostchipsen med en bit lax. Toppa med philadelphiaosten och en dillkvist.

Ha en bra dag!/ Mia

Dela inlägget
Annons
18 december, 2013 0
Henlagade köttbullar i vit skål på ett julbord
Köttbullar, rödbetssallad, rödkål i vita skålar på julbord
Foto: Mia Hagenmalm

Nu får jag dra ihop lite på recepten, om inte Kurera ska översvämmas av mina inlägg. Jag har flera goda rätter av sådant som hör julen till som jag vill lägga upp INNAN jul. Här kommer fyra stycken. Alla är traditionella rätter på julbordet och allt utom köttbullarna är ett måste för mig. Ja köttbullar är gott, och dessa blev väldigt goda, men äter jag köttbullar ska de vara hemgjorda.

Köttbullar med ansjovis och kalkonbacon
För ca 4 portioner på buffèbordet
3/4 dl havregryn

Annons

1 msk potatismjöl
1 1/2 dl grädde
1ägg
1 msk ansjovisspad
1 liten gul lök, finhackad
1/2 pkt kalkonbacon ca 60-70g
400 g blandfärs
1 tsk salt
1 tsk kryddpeppar, mald

Gör så här:
Fräs bacon och lök, så att det blir mjukt men inte tar färg. Ta åt sidan och låt svalna. Blanda grädden med potatismjöl och havregryn. Låt Svälla några minuter. Blanda ner färs, bacon och lök, ansjovisspad, salt och kryddpeppar. Rör ihop till en jämn smet. Blöt händerna under vatten och forma färsen till små bullar. Stek i smör på medelhög värme tills de är genomstekta.

Den här rödkålen fick julens alla kryddiga smaker av ekologisk vinbärsglögg. Annorlunda mot hur jag har tillrett rödkål förr. Och så gott!

Rödkål i vit skål på bord med julröd duk
Foto: Mia Hagenmalm

Glöggkokt Rödkål
4 portioner
ca 300 g rödkål, i strimlor
1 gul lök, i klyftor
1 äpple, gärna Ingrid Marie, urkärnad och i klyftor
1 1/2 dl Ekologisk vinbärsglögg
1 msk vinäger
1 tsk salt
kryddpeppar

Gör så här:
Fräs rödkålen tillsammans med lök och äpple i någon matsked smör.

Annons

Rödkål och äpple som fräser i en gryta
Foto: Mia Hagenmalm

Häll över glöggen och vinäger (vinäger får rödkålen att behålla sin röda färg. Har man inte vinäger i så blir kålen mer lila) och låt koka upp. Låt småskoka ca 25-30 minuter under lock. Du kan gärna röra om då och då. Är det mycket vätska kvar när kålen har mjuknat kan du ta av locket, så reduceras vätskan. Smaka av med salt och kryddor. Serveras ljummen.

Det blir två sorters rödbetssallad på mitt julbord i år. En klassisk med äpple och creme fraiche och en ljummen, het röbetssallad. Den klassiska är ändå lite annorlunda då jag använder mig av färska kokta rödbetor istället för inlagda. Min favorit är dock den sistnämda. Så god!

Rödbetssallad i vit skål på röd julig duk
Foto: Mia Hagenmalm


Rödbetssallad med äpple och creme fraiche
ca 2- 3 dl
2 st rödbetor, medelstora
1/2 röd lök
1 äpple, syrligt
2-3 msk creme fraiche
(ev. 1 msk majonäs)
1 tsk senap, dijon
1 tsk agavesirap
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka. Slå av det varma vattnet och dra sedan av ytterskiktet.
Skär rödbetor och äpplen i tärningar och hacka löken fint. Blanda övriga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar. Blanda samman såsen med rödbetor, äpple och lök. Låt stå i kylskåp minst ett dygn innan servering så det får stå och dra åt sig smakerna.

Annons

Rödbetssallad i glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

Het, ljummen rödbetssallad alà Mia (2 portioner)
3 stora rödbetor

Gör så här
Koka rödbetorna mjuka i litet saltat vatten ca 40 min. Du känner med en sticka när de börjar bli klara. Häll av vattnet och dra av skalet på rödbetorna medan de är varma. Skär i ganska stora bitar.

Ingredienser till dressing
1 dl olivolja
2 tsk honung
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk Sambal Oelek
1 krm finmalen havssalt
ca 1/2 dl solrosfrön eller hackade valnötter
Några nypor flingsalt
Salvia

Gör så här
Gör en dressing på olivolja, honung, pressad vitlök, sambal oelek och salt. Blanda det med de ännu varma betorna och vänd ner solrosfrön eller valnötter.
Strö över några nypor flingsalt och salvia. Låt stå och dra innan du serverar. Vill du kan du röra ner lite
ädelost. Så mumsigt!

Återkommer i morgon med lite nya recept!

Ha en fin kväll! / Mia

Dela inlägget
Annons
Annons