Annons

Minska ditt sötsug och vikt med mellanmål!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
29 augusti, 2013

För att hålla blodsockret på en jämn nivå, och slippa att det svänger, föreslår jag mellanmål mellan frukost, lunch och middag. Det är för att lättare hålla sötsuget på avstånd. Faktum är att många mindre mål om dagen, gör att du minskar i vikt. Det är jätteviktigt att äta för att få fart på förbränningen, annars tror din kropp att du ska svälta och sparar fett i dina celler som bränsle. Detta är en funktion som människokroppen haft sedan stenåldern, då det var svårare att hitta föda och svälperioderna blev många och långa.
Många människor tror att om man bara äter två mål om dagen och väldigt lite, går man ner i vikt. Tvärt om!!! Det är då man lägger på sig några kilo för mycket. Så att skippa måltider är ingen bra idè.

Äter man en bra frukost som består av mycket proteiner, är det inte säkert att man ens blir hungrig innan lunch. Men känner man hungerkänslor är det bra om man har något till hands. Lite nötter eller någon matsked keso med bär som ett exempel.
På eftermiddagen mellan lunch och middag, brukar det för de flesta bli ett långt hopp.Se då till att ha mellis färdigt med dig på jobbet, så att du inte frestas av den där hemgjorda kakan eller bullen som kollegan vill bjuda på. Försök också att inte ersätta ditt sötsug i form av substitut som exotiska frukter. Iallafall inte i övergångsperioden när du ska sluta med sötasaker. Det kan trigga igång ditt behov av socker. Bit i något surt som citron, eller drick ett glas vatten. Ju längre tid du härdar ut, ju mindre sötsug får du. Bara efter en vecka har det nästan försvunnit! 🙂

Paranötter på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Jag brukar förbereda mina mellanmål hemma, som jag sedan tar med till jobbet. Det är dels för att inte falla för frestelsen att äta något sött, men också för att slippa vara vrålhungrig innan maten är klar på kvällen. Det blir lätt att man överäter vid måltiden, eller står och småäter under tiden man lagar den. Basiska grönsaker som ärtor, gurka och bönor,groddar samt bra fett och proteinrik mat, lägger locket på sötsuget.

Avocado, gurka, ägg och citron på fat
Foto: Mia Hagenmalm

Mitt eftermiddagsmellis i dag:
Guacamole med gurkstavar
1/2 avocado
1 msk creme fraiche
1 liten pressad vitlöksklyfta
några droppar citron
örtsalt och chiliflakes

Mosa avocadoköttet och blanda med creme fraiche och vitlök. Droppa över citron. Smaka av med örtsalt och chiliflakes. Doppa några gurk- eller morotsstavar i guacamolen. Jag åt ett halvt ägg också, för proteinets skull. Mums! 🙂

Lite Kuriosa:
Avocado är ett mycket basikst livsmedel som innehåller flera nyttiga näringsämnen och en del fleromättade fetter. Basisk föda är oerhört viktigt för syra/basbalansen i kroppen. Eftersom att vi äter så mycket socker och snabba kolhydrater är våra kroppar sura. men ju mer basiks föda du äter, desto mer basiska blir vi. I Svergie är de flesta människor sura i sina kroppar. Man ska vara 30% sur och 70% basisk. Tyvärr är det ofta tvärt om, pågrund av den orena maten vi äter. Att vara för sur ökar risken för sjukdomar, som gikt, inflammationer i leder, migrän, cancer osv. Att äta basisk föda påverkar alltså också sötsuget på ett positivt sätt.
Avocado är också leverrenande, men även bra för din hud och hjärtat.
Paranötter:
Nötter överhuvud taget är rena antioxidantbomberna. Det kan du äta dagligen, men dock med måtta. En handfull frö och nötter om dagen är bäst. Nötter och fröer är rika på aminosyran tryptofan, vilket ökar halten av hormonet serotinin. Här kan du läsa hur serotinin påverkar ditt blodsocker på ett positivt sätt: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/08/22/sotsuget-sitter-i-hjarnan-tre-saker-som-ar-bra-att-veta/

Dessutom innehåller nötter både enkelomättade och fleromättade fettsyror, samt vitaminer som E-vitamin, B-vitaminer och mineralerna magnesium, kalcium, fosfor och zink som exempel. Paranöten är också väldigt rik på selen! Nyttiga nötter med andra ord! 🙂

Annons

28 augusti, 2013 0

Det har de senaste åren visat sig att D-vitamin är mycket viktigare än man trott. Bara för några år sedan fick man verkligen inte överdosera vitaminet. Nu är det andra rön som gäller. Vi nordbor behöver faktiskt tillsätta D-vitamin genom kosttillskott för att främja hälsan.

Den största källan av D-vtamin får du på sommaren när D-vitamin bildas av UV-strålar från solen. Och solen ser vi ju inte så mycket av här i Sverige. Dessutom smörjer de flesta in sig med solskyddsfaktor, vilket hindrar UV-strålarna att ta sig igenom.

Genom maten får man D-vitamin främst från fet fisk, mejeriprodukter, äggula och lever.
Men det kan vara svårt att få i sig rätt mängd genom kosten så det bästa är att äta ett D-vitamin tillskott under vinterhalvåret.

Annons

D-vitamin behövs i kroppen för benbildning. Vitaminet reglerar kalcium och fosfat i blodet vilket optimerar uppbyggnaden av skelettet.
Men D-vitamin balanserar också upp ditt blodsocker vilket kan ha en positiv inverkan på vikten. Har man brist på D-vitamin kan man öka risken för att få diabetes 2 enligt studier.

Vitaminet är även bra för ditt immunförsvar och för att motverka depressioner.

// Mia

Dela inlägget
Annons
27 augusti, 2013 0

I dag på Kurera facebook har jag inför sockerutmaningen tipsat deltagarna att man ska dricka vatten för att få en bra balans på blodsockret. Och det är jätte bra att ta ett glas vatten, gärna med en citronskiva eller gurkaskivor om man känner att sötsuget är på väg. Ett glas vatten till maten ger alltså bättre blodsocker.

Detsamma gäller maten vi äter. Ju högre vattenhalt i de livsmedel vi äter, desto mindre påverkar det blodsockret.

Men vatten är också bra för din hormonbalans. När man inte dricker tillräckliga mängder vatten, bildar kroppen vasopressin, vilket är ett hormon som koncentrerar urinen i dina njurar för att på så sätt spara vätska. Det är inte bra, för vasopressinet drar även samman dina blodkärl, och det resulterar i ett högre blodtryck. Lagom mängd är ca 1,5 liter per dag! 🙂

Så spä på med vatten! Livets dryck! 🙂

Annons

Må så gott! / Mia

Dela inlägget
Annons
26 augusti, 2013 0

Härligt! Nu är vi igång med sockerutmaningen! Du som tycker att det är jobbigt med sötsuget ska veta att det dämpas efter bara en vecka eller två. Varför? I magsäcken frigörs Ghrelin som är ett hormon kopplat till hunger och sötsug. När du äter mycket sött ökar hormonet, men när du minskar ditt intag av sötsaker minskar också hormonet. Och det redan efter en vecka! Så håll Uuuuuuut!

KOKOSFETT/olja i all sin glans

Varför ska du äta kokosolja?

Ett tips är att ta 1-2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller sötsuget borta därför att kokosfett balanserar ditt blodsocker !!Men kokosfett har många andra bra egenskaper! Det håller virus borta, samt ökar ditt immunförsvar. Och det är enligt nya undersökningar bra ”hjärnfett”, då det motverkar alzheimers

Annons

Denna underbara olja innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Den är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyran som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan omega 3 ochomega 6. Är bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Bidrar också till att öka förbränningen. ta gärna en sked på morgonen så håller du sötsuget på av stånd. Jag brukar lägga mitt kokosfett i morgonkaffet istället för mjölk. Eller i smoothien. Men jag kan också äta den naturell på sked! Gott! 🙂

Jag använder dessutom kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
Fler tips kommer! Håll utkik här! 🙂
Dela inlägget
Annons
24 augusti, 2013 0
Ingredienser som tomat, fetaost, spenat och ägg till omelett på svart skärbräda

Snart är det ju måndag och vi börjar vår utmaning! 🙂

Kul att så många hänger på! Detta blir ju faktiskt en utmaning för mig med!

Tänk på att:
Inte ha något godis eller socker i någon form lättillgängligt. Rensa och släng godis, kakor, kaffe, socker, sirap, sylt osv, så att du inte faller för frestelsen.
Ersätt aldrig socker med någon konstgjord produkt som aspartam. Söta med naturliga ingredienser som frukt och bär. Exempelvis light-produkter ökar ditt sockersug. Laga din mat från grunden, så slipper du fundera på om det finns socker i någon form i maten. Tänk på att i allafall läsa noga på varje livsmedel med innehållsförteckning. Lär dig sockrets alias: Laktos, Dextros, Melass, Majssirap, Glycos och Sackaros är alla täcknamn för sockerarter Ju längre innehållsförteckning, desto troligare är det att livsmedlet innehåller socker. Bröd är exempelvis ett livsmedel som nästan alltid innehåller socker.

Annons

Den typiska frukosten består av en sockerbomb i form av snabba kolhydrater och socker, vilket gör att man får en kick som dock snabbt går över och man blir trött och sötsugen hela dagen.
Det är jättebra att äta en bra frukost som man står sig på länge. För att man ska hålla sig allert är det bäst att äta en frukost baserad på proteiner och bra fetter. Lägg till antingen grönsaker eller frukt/bär. Proteiner balanserar blodsockret och ökar utsöndringen av magsäckshormonet CCK, vilket är ett mättnadshormon. Proteiner gör alltså att du håller dig mätt längre, samtidigt som det faktiskt ökar koncentrationsförmågan vilket ju är viktigt när man arbetar eller pluggar. Se därför till att du alltid, oavsett sötsug eller inte, äter en frukost där proteiner ingår. Ägg i alla dess former är super att äta till frukost. Hommus eller tofu, är en variant för den som inte äter animaliska produkter. Här kommer lite förslag som håller dig mätt fram till lunch. Skulle du ändå bli sötsugen innan lunch, ta ett litet mellanmål i form av lite frön eller nötter.
Mat i sin ursprungliga, naturliga form innehåller inte något processat socker, så laga alltid maten från grunden. Se också till att du får i dig bra näring från maten. Näringsbrist ökar också sockersuget.

Tänk på att alltid ha med proteiner och bra fetter i varje måltid.
Bra fettsyror får du från:
Kokosolja
Avocado
Omega-3
Linfröolja

Den här omeletten tycker jag är en bra och god variant.

Ingredienser som tomat, fetaost, spenat och ägg till omelett på svart skärbräda
Foto: Mia Hagenmalm

 

 

Annons

Omelett med fetaost och grönsaker
1 portion
2 ägg
1 nypa babyspenat, färsk
3 skivor zucchini
2 coctailtomater i skivor.
2 msk fetaost eller keso
oliver
kokosolja eller smör att steka i
herbamare örtsalt och chiliflakes eller svartpeppar

Omelett med tomat, zucchini, spenat, fetaost och oliver på fat som är vitsvart randigt
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Vispa samman ägg med kryddor. Stek zucchiniskivorna någon minut på medelhög värme. Lägg sedan i tomater och spenat och häll över äggvispet. Låt stelna till en omelett. Precis innan den är färdig, smula över fetaosten. Servera med några oliver. Drick gärna ett glas vatten till med antingen en citronskiva eller några gurkbitar. Det kan reducera sockersuget och är dessutom basiskt.

Gillar man hummus, kan det vara ett gott proteinrikt alternativ på frukostmackan. Men då ska det vara ett mörkt osötat fullkornsbröd utan vitt vete. På Kureras receptsida och längre tillbaka i min blogg, hittar du recept på frukostbullar och frökex och annat bröd utan vete och socker. Länk till goda frallor utan vete: https://kurera.se/underbara-lchf-frallor/
Här har jag gjort en stor sats hummus. Det går utmärkt att förvara en längre tid i kylen, men du kan också frysa den om du vill.

 

 

Annons

smörgås med hummus en avocadohalva på fat
Foto: Mia Hagenmalm

Hummus
10 dl kokta kikärtor.(Koka gärna själv. Det blir godast) Gör som det står på förpackningen
4 vitlöksklyftor, pressade
1 dl olivolja
1/2 dl thahini, (sesampasta)
0,75 dl citronsaft, färskpressad
1/2 citron, rivet skal av
1 tsk spiskummin, mald
himalayasalt och vitpeppar

Gör så här:
Mixa kikärter tillsammans med vitlök. Tillsätt olivolja, citronsaft och skal samt thahini. Fortsätt mixa.
Smaka av med spiskummin och salt och peppar. Bred ett tjockt lager på smörgåsen. toppa med exempelvis några gurkbitar eller andra grönsaker. Ät yoghurt naturell med gojibär, pumpakärnor och lite hallon till. Ta gärna en matsked kokosfett som avslutning. Det håller sockersuget borta och är även bra för tarmfloran, samt håller ditt immunförsvar på topp!

 

TIPS:
Helst ska man använda ekologiska ingredienser, men om du inte väljer det, kan man för att få bort bekämpningsmedel och bakterier från citronskalet gnida den i vinäger och sedan skölja i vatten innan du river skalet från den.

Proteinsmoothie med bär och kokosmjölk
2 dl kokosmjölk
eller 1 dl kokosmjölk och 1 dl yoghurt naturell
2 msk proteinpulver naturell, exempelvis Dahlblads eller WNT:s
1/2 dl lingon
1 dl hallon
1 msk kokosfett med smak

Hallon o lingonsmoothie i glas toppat med röda hallon, mandel, solrosfrön och kokosflingor
Foto: Mia Hagenmalm

 

Mixa till en smoothie. Toppa gärna med några hackade mandlar och hallon.

Ha en trevlig helg! /Mia

 

Dela inlägget
Annons
22 augusti, 2013 0

Det är bra att ställa in sig mentalt innan man ska sluta med ett beroende! Ett sockerberoende kan liknas med att vara beroende av nikotin. Så jag skrev en liten bra lista på vad man bör tänka på innan man stoppar något i munnen inför utmaningen som börjar på måndag. En bra och hälsosam kost är faktiskt A och O för att förenkla det. Här är några förslag på hur du lättare lyckas att bryta din ovana. Det är viktigt att successivt och i början ersätta socker med mer sockerfattiga eller sockerfria alternativ. Kom ihåg att SockerUtmaningen går ut på att utesluta socker i alla dess former och godis, läsk, kakor, kaffebröd, Oboy osv. Sen är det upp till dig hur du vill gå till väga. Jag kommer peppa er/dig, ge råd, tips och verktyg och informerar om sockrets skadliga inverkan och tipsa hur man kan göra för att minska sockersuget!
🙂

Detta ska du undvika:
*Socker, sirap, godis och läsk, kakor och fikabröd.

*Vit pasta, vitt bröd, vitt ris, alltså allt raffinerat men också majs som är stärkelse, vilket i kroppen omvandlas till socker.
*Snacks som chips och friterad mat som pommes frittes innehåller också en massa skit som inte är bra för kroppen.

Annons

*Kemiska produkter som innehåller tillsatser, som margarin, becell och flytande smör på flaska. Även matoljor som majsolja, solrosolja och jordnötsolja som innehåller Omega-6 fettsyror.
*Charkvaror som exempelvis korv kan innehålla tillsatser däribland socker men också glutamat som påverkar din hjärna negativt. Det finns dock undantag, så läs innehållsförteckningen på paketen.
* Aldrig halvfabrikat eller färdigmat. Laga alltid din mat från grunden.
*
Välj gärna bär framför frukt som innehåller mycket fruktos och kan trigga igång söstuget. Torkad frukt/bär ska man helst helt undvika, då torkningen koncentrerar fruktsockret i frukten.

OBS! Absolut INGA light-produkter i någon form! De innehåller en massa kemiska tillsatser och/eller andra sötningsmedel. En del sockerberoende personer går igång på mjölksockret i mjölkprodukter. I så fall kan man utesluta alla mjölkprodukter och ersätta med soya eller havre.

Det här kan du äta/dricka:

*Vatten! Jätte viktigt!
*Alla grönsaker som växer ovan jord som olika sorters kål av alla sorter. Baljgrönsaker är supernyttigt som haricoverts, bönor, spenat, broccoli, zucchini, aubergine, oliver, svamp, sparris, grönsallad, gurka, tomat och avokado samt lök som dock inte växer ovanjord.
*Mejeriprodukter som creme fraiche, yoghurt naturell, keso, ! De feta, naturliga produkterna, inga light-produkter!!! Det är tabu!
*
Riktigt Smör, bregott och kokosfett
*Ost (hård) och keso
*Nötter och frön är supernyttigt, men bara en handfull per dag.
*Bär- helst lingon och tranbär som är mer syrliga och citron och grapefrukt
*Färska kryddor, vitlök, och gärna heta kryddor som chili, cayenne och ingefära
*Ägg i alla former: Kokt, stekt, omelett, äggröra och så vidare. Fet fisk som lax, makrill och sill som innehåller bra Omega-3 fettsyror. Kyckling, nöt och fläskkött. Kolla bara på förpackningen så man inte har sprutat in socker eller e-ämnen i köttet. Man vet aldrig nu för tiden. 🙁
*Bra fettsyror som Omega-3 från fisk eller linfröolja, samt från kokosfett.
*Kaffe och the

  • Det kommer mera!!!…… 🙂 Så kika in i min blogg! Jag kommer att lägga ut lite varianter på bra frukostar och förslag på mellanmål under de kommande dagarna.

    Annons

    Må så gott! / Mia

Dela inlägget
Annons
Annons