Näringsbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
1 mars, 2016
Näringsbrist kan orsaka sköldkörtelproblem

Du ska vara rädd om din sköldkörtel!

Sköldkörteln påverkar din fertilitet, dina tillväxthormoner, din matsmältning, cellernas omsättning och dina musklers och nervers aktivitet. Därför är det viktigt att man äter en näringsrik kost med bra proteiner samt ser till att magens matsmältning/ spjälkning av proteiner fungerar. Annars kan brister på aminosyror uppstå vilket kan leda till antingen låg eller hög TSH- tyrosin sköldkörtelhormon.

Sköldkörtelproblem är vanligt bland kvinnor!
Omkring 1 miljon kvinnor i Sverige har idag låg sköldkörtelproduktion. Även män kan få problem med sköldkörteln, men det är mindre vanligt.

Annons

Symtom på att man har problem med sköldkörteln kan vara ganska allmänna, som trötthet, man känner sig seg, deprimerad, glömsk och irriterad utan att riktigt förstå att kroppen egentligen har en allvarlig rubbning.
Sköldkörteln fyller en livsviktig funktion i kroppen då den bildar hormonet TSH- Tyrosin, sköldkörtelhormon, vilket styr ämnesomsättningen i kroppens celler.

Det finns två typer av sköldkörtelproblem.
Man kan ha överskott på sköldkörtelhormon eller underskott på sköldkörtelhormon.
Vid överproduktion rusar kroppen, omsättningen ökar i alla celler och man kan få hjärtklappning, svettningar, irritationer, sömnsvårigheter, viktnedgång och håravfall. Eftersom man oftast får problem med sköldkörteln efter 40- års åldern är det lätt att man avfärdar sina problem och antar att det är övergångsbesvär då symtomen är väldigt lika. Medicin eller operation eller strålning med radioaktivt jod är behandlingsmetoder som man använder inom sjukvården.
En hög sköldkörtelfunktion kan orsakas av struma, Graves sjukdom eller för stor andel östrogen i kroppen.

Vid underproduktion går kroppen på sparlåga då det bildas för lite sköldkörtelhormon. Man känner sig seg, slö, trött, får minnessvårigheter, torra slemhinnor, blir hes, tappar sexlusten, går upp i vikt, får förstoppning och har svårigheter att bli gravid. En underfunktion behandlas med livslång medicinering som ersätter bristen på sköldkörtelhormon (levaxin) med syntetiska T4-hormoner.
En låg sköldkörtelfunktion kan orsakas av inflammationer i sköldkörteln. Har man underfunktion kan man dessutom få problem med binjurarna då de får jobba hårt för att kompensera sköldkörteln.

Hur uppkommer dessa sköldkörtelbesvär?
Selen och jodbrist
är en av de största orsakerna. Jag berättar varför längre ned. ett sätt att själv kolla om man har jodbrist: Droppa jod på huden. Om huden absorberar jod snabbt, har du brist. Jod skyddar även sköldkörteln mot strålning.
Stress är en orsak.
Kost som inte innehåller tillräckligt med bra näring.
Dålig matsmältning.
Användningen av fluor som vi hittar i tandkräm kan också vara en bov. Fluor är nämligen ett av de allra skadligaste ämnena för sköldkörteln och är ett väldig giftig grundämne. Fluor kan dessutom ge nervskador hos människor och djur. Läs mer här:Elever får fluor i mjölken
Klor finns ofta finns i våra dricksvatten. Vi använder ju vatten dagligen, att dricka, laga mat och duscha i. Vattnet i våra kranar är långt ifrån rent. Det innehåller bland annat läkemedelsrester, kemikalier, uran och kadmium.

Klor och fluor tar över den plats som jod ska ha i T3 hormonet och bildar 3 kloratomer stället för 3 jodatomer.
Kroppen använder detta som T3 hormon då kroppen inte märker någon skillnad och till den följd att T3-hormonet inte blir verksam i cellen.
Det är bra att rena sitt kranvatten med vattenreningsfilter.

Annons

Hormonstörande ämnen i vår miljö kan vara en annan orsak. Jag tänker då på östrogen. I naturen har nämligen halterna av östrogen ökat på grund av att man tidigare har lagt ut slam på våra åkrar. Slammet innehöll massor av kemikalier och läkemedel och bland annat xenoöstrogener. Därför är det bra att regelbundet detoxa kroppen från tungmetaller och annat, samt att äta näringsrikt och ekologisk odlad mat.

Sköldkörtelproblem- hypertyreos utvecklas inte under en kort tid utan lagras successivt i kroppen under flera år.
Sköldkörtelproblem kan även vara ärftligt.

En orsak till sköldkörtelproblem kan vara brist på tyrosin (protein), selen och jod vilket försvagar sköldkörtelns funktion markant. Tyrosin, selen och jod är nämligen viktiga komponenter för att bilda sköldkörtelhormon och omvandla T4 hormon till T3 hormon.
Här i norden är jordarna väldigt fattiga på selen,
därför bör vi se till att få i oss selen genom exempelvis paranötter (Brasilianska- ekologiska förstås) eller selen genom kosttillskott. Selen behövs nämligen till att omvandla T4 till T3.
Eftersom att TSH -Tyrosin sköldkörtelhormon som är byggd på aminosyror- tyrosiner är selenbundna aminosyror, är hormonet beroende av just selen. Har man brist på T3 som är de mer användbara hormonerna, har man alltså brist på selen.

Så här funkar det:
Tyrosinerna har olika siffror som står för antalet jodatomer som är bundna till tyrosinet. Tyrosinet och jod tillverkar först T1 och T2 -hormoner och har då antalet en eller två jodatomer. De omvandlas sen till T4 som är två T2- hormoner vilket behöver selen för att omvandlas till T3 som är en T1 hormon och en T2 hormon. Har man då selenbrist kan inte T4 hormoner konvertera till ett effektivt T3 hormon. Således kan därför ett tillskott av selen och eventuellt jod och tyrosin påverka balansen positivt vilket man missar i den konventionella sjukvården. Medicinering kan ge ett kortsiktigt resultat men för att må bättre eller bli frisk måste man se över sin kost. Att äta nyttigt, ekologiskt är A och O för den som har sköldkörtelproblem samt att se till att man har en väl fungerande matsmältning.
Man bör se till att få i sig livsmedel med jod genom att äta ett bra havssalt som naturligt innehåller jod eller alger-kelp som är rika på jod.
OBS! Personer som har LÅG sköldkörtelfunktion ska med fördel äta jod medan personer som har HÖG eller orolig sköldkörtelfunktion (där den går upp och ner) ska undvika jod.

Det finns även andra ämnen som stör din sköldkörtel!
Bli inte förvånad om jag nämner stress och socker som en av bovarna. Stress och socker förstör nämligen B-vitaminer.
B-vitaminernas funktion är förutom att det är viktiga för din matsmältning också viktig för det parasympatiska nervsystemet och din hjärna. Läs mer om B-vitaminer och stress här!
Stress kan även påverka dina binjurar negativt och riktigt förödande för din sköldkörtel då den belastas hårt av stresshormoner.

Annons

Näring för din sköldkörtel:
En varierande, ren och ekologisk kost och tänk på att även få med jod och proteiner-tyrosin och selen. Se till att din matsmältning fungerar. Ett tillskott av bra matsmältningsenzymer är bra plus att äta i lugn och ro och tugga maten ordentligt. Ett tillskott av zink, koppar, Folsyra, C-vitamin och betain inverkar positivt. Ett bra binjureextrakt kan också vara att rekommendera. Magnesium är ofta en brist vid över- och underproduktion.
Man ska dock inte överdosera något av dessa mineraler. Exempelvis kan ett för lågt selen i kroppen ge underfunktion men ett överskott hämma T3 hormonet, liksom ett överskott av zink slå ut koppar i kroppen.

Utmattade binjurar
Binjurarna får jobba hårt för att kompensera en under- eller överfunktion i sköldkörteln och blir efter en längre påfrestning utmattade.
Utmattade binjurar ger symtom som ljuskänslighet, förvirring, yrsel och sömnproblem samt överkänslighet mot ljud. Då kortisolnivåerna blir påverkade och sänks kan det skapa inflammationer i kroppen. Man blir även orkeslös, kan få lågt blodsocker, allergier och ständigt sötsug.

Symtom som kan vara sköldkörtelproblem.

Överfunktion- sköldkörtel
Svettningar
Värmevallningar
Viktnedgång
Hjärtklappning
trötthet
Irritation
PMS/Menstruationsrubbningar

Underfunktion- sköldkörtel
Psykisk ohälsa
Ångest
Förstoppning
Dålig blodcirkulation i händer och fötter
Viktökning
Minskad sexlust
Svårt att komma igång på morgonen
Mental dimma

OBS! Ställ aldrig en diagnos själv. Kontakta en näringsterapeut eller naturläkare .

Källa: Kostkoll

 

26 februari, 2016 0
Torsk på en bädd av tärnad palsternacka och tomater på ett vitt fat

Fredag idag! Jag jobbar sent, så i morse lagade jag middag till ikväll.
Ska bli så skönt att bara komma hem och sätta sig och äta efter en lång dag. Kvällen blir längre och jag har mer tid för min dotter och fredagsmys.
Den här rätten går i och för sig snabbt att göra, är man effektiv är den klar på en halvtimme. Servera den med en god sallad. Riktigt lyxigt, gott men enkelt.
Alla ingredienser är ekologiska!

Trevlig helg!

Annons

// Mia

 

Ugnsbakad torsk med palsternacka och tomat
2 portioner
400 g torskfile
2 stora palsternackor
3 medelstora tomater
1/2 citron- saften av
1 dl grönsaksbuljong
Rapsolja
örtsalt
svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och tärna palsternackan. Ånga bitarna i lite saltat vatten i ca 2-3 minuter. Skär tomaten i små bitar. Blanda tomaterna med palsternackan och lägg över på en ugnsfast form. Skär torkfileerna i långa strimlor och rulla ihop dem som en kringla. Lägg torskkringlorna ovanpå bädden med tomat och palsternacka. Pressa citron över fisken och ringla över olja. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Ställ in i mitten av ugnen i ca 12 minuter eller tills fisken är klar. Servera med en god grön sallad.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
25 februari, 2016 0
Coconut Latte Overnight Oat i ett glas som står på ett vitt fat

Jag kan med säkerhet säga att kaffe är något jag förmodligen aldrig kommer att sluta dricka.
Och varför skulle jag egentligen göra det resonerar jag?
Någon liten last måste man få ha även om jag har reducerat min kaffekonsumtion till två, tre koppar per dag. Förr kunde jag dricka betydligt fler. Dessutom, med nya rön är kaffe nyttigt i måttliga mängder. Så att njuta av en kopp rykande nybryggt kaffe förgyller dagen. Men som sagt bara de där en till två kopparna per dag. Blir de fler smakar de inte lika gott.
Kaffe ska vara kaffe tycker jag! Jag dricker det gärna med en skvätt mjölk eller en sked kokosolja. Jag har svårt med kaffe i exempelvis bakverk eller choklad med moccasmak

Men en återkommande favoritfrukost den senaste tiden har varit en härlig krämig kokos-havrelatte med kaffe.
I den här kokos-havrelatten anas bara kaffesmaken och det passar mig väldigt bra. Dessutom- den underbart krämiga kokosgrädden med lite puder av kanel som topping. Mums! Jag bara älskar den och är helt, helt såld!

Annons

Det bästa är att du kan göra i ordning denna latte kvällen innan, för den ska som sagt stå och svälla i minst 3-4 timmar eller över natten i kylskåp.

Ha det fint!

// Mia

Coconut Latte Overnight Oat i ett glas toppad med kokosgrädde och kanel
Foto: Mia Hagenmalm

Coconut Latte Overnight Oats
1 portion
1 1/2 dl glutenfria havregryn, EKO
1/2 dl kokosvatten
1/2 dl + 1 msk bryggt kaffe
1/2 dl + 2 msk mandelmjölk
1 tsk honung
1 nypa vaniljpulver
Till topping:
3 matskedar kokosgrädde
kanel

Gör så här:
Mät upp och blanda alla ingredienser i en mixer. Häll upp i en skål eller i ett glas som du kan täcka över. Låt stå kallt över natten.
Häll en tesked färdigbryggt kaffe och två matskedar mandelmjölk i ett glas och rör om. Ta fram latten ur kylen. Kolla så att den inte är för stampig. Blanda i så fall ner lite mer mandelmjölk. Den ska vara mjuk och följsam men inte jätte rinnig. Häll ner latten i glaset över kaffemjölken. Då får du kaffemjölken runt om.
Vispa kokosgrädden ( det vita hårda överst) fluffigt och spritsa eller skeda grädden över latten. Pudra över kanel. Denna goding, en liten frukt eller grönsakssallad och ett ägg står du dig länge på. 🙂
Tips!
Jag ställer alltid kokosmjölk i kylen några timmar. När man öppnar den har vatten och grädde separerat och den hårda vita grädden ligger överst och kokosvattnet underst i förpackningen. Här tog jag en sked, gjorde hål i översta lagret av grädden och kunde hälla ut kokosvattnet som jag ville ha i latten.

Annons

Dela inlägget
Annons
23 februari, 2016 0

När man har anemi- blodbrist innebär det att man har för få av de röda blodkropparna (erytrocyterna).
Blodkropparna har i uppgift att transportera syre i kroppen.
Man kan se det på röda blodkropparna som har olika utseende vid olika symtom. Till exempel om man har järnbrist så blir blodkropparna små och bleka medan de vid anemi som orsakas av brist på B-12 eller folsyra är blodkropparna större än normalt. Har man både anemi och järnbrist förekommer både för små och för stora blodkroppar i samma blodprov.
Folsyra är nödvändig för normal blodbildning. Folsyrabrist är vanligt hos gravida kvinnor men man kan även få brist av till exempel bakterier, en infektion eller av inälvsmask.
Vitamin B-12 bildas av bakterier i tarmen och brist på B-12 orsakas av mag-tarmsjukdomar som gör att vitaminet inte kan tas upp av tarmen.

Järnbristanemi uppstår oftast när man inte får tillräckligt med järn genom kosten eller av felaktig kost.

Annons

Brist på nödvändiga näringsämnen kan orsaka att vissa människor har svårt att ta upp järn eller svårt att bilda hemoglobin. Järnbristanemi kan även orsakas av blödningar exempelvis vid mens, magsår eller hemorrojder. Även vid en inflammerad tarm, till exempel vid glutenintolerans eller mjölkallergi kan det avgå så mycket blod med avföringen att järnbristanemi uppstår. I övre delen av tunntarmen sker upptaget av järn och förutsättningen för en effektiv absorbtion av järn är en frisk tarmslemhinna. Speciellt hos äldre personer kan en bakomliggande orsak till järnbristanemi bero på bristande saltsyraproduktion, vilket försämrar mineralupptaget i tarmen.

Även ett överskott av koppar eller zink i kroppen kan ge anemi liksom överdrivet intag av kalcium.
Det bästa sättet att förebygga järnbrist är faktiskt genom kosten. Du hittar järn i rött kött, lever, blodpudding, torkade bönor, mörkgröna grönsaker som nässlor, persilja och spenat. C-vitamin förbättrar även upptaget av järn i kroppen. Tillaga gärna maten i en järngryta då det ger ett betydande järntillskott.

Anemi brukar ge huvudvärk, kronisk trötthet, blekhet och yrsel och har man en svårare anemi kan man få hjärtklappning, huvudvärk, och öronsusningar samt smärtor i benen.

Tidiga tecken på järnbrist är att man kan bli sugen på salt. Man kan ha höga blod- och leverfetter eller nedsatt immunförsvar. Du kan även se på fingernaglarna då de vid järnbrist blir tunna, platta och skedformade. Du kan också bli blek och få bleka läppar. Hos barn kan järnbrist visa sig genom hyperaktivitet, nedsatt korttidsminne, inlärningsproblem och sämre prestation vid fysiks aktivitet.

Ett annat enkelt sätt att se om man har anemi är att dra ner det nedre ögonlocket och kolla färgen på slemhinnan. Vid järnbrist är slemhinnan blek, normalt är slemhinnan röd.

Annons

Observera att järntillskott endast ska tas vid konstaterad järnbrist. Överskott av järn kan nämligen ansamlas i kroppen och bli toxisk.

Dela inlägget
Annons
22 februari, 2016 0

Kl 22: 15 ikväll sänder Svt.se DOX dokumentären, filmen om det dolda sockret i din mat.

Du kan även se den på SVT Play.

http://www.svtplay.se/video/6614800/sockerfilmen/sockerfilmen-avsnitt-1

 

Annons
Dela inlägget
Annons
17 februari, 2016 0
Bra tabell för att byta ut dina cravings mot hälsosamma alternativ!

Bookatable SE:här! kör en kampanj angående cravings.
Här vill man visa att våra cravings egentligen beror på brister i kroppen och hur du ersätter suget efter onyttigheter med naturliga och nyttigare alternativ.
Med hjälp av den här tabellen över hälsosamma snacks och måltider blir det lättare att välja bort chips, godis och flottig mat.
Läs mer om cravings här: Vad beror craving på?

Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
Annons