Förra veckan gjorde jag årets första rabarberkräm. Det är så gott och smakar verkligen sommar! 🙂
Rabarber ska med fördel hettas upp innan användning. Råa rabarber är rik på oxalsyra, och i stora mängder kan det rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem.
Man vara försiktig med att äta råa rabarber i stora mängder om man har någon njursjukdom eller ge råa rabarber till små barn därför att deras njurar är känsligare än vuxnas.
Upphettade rabarber däremot frigör höga koncentrationer av antioxidanterna polyfenoler vilka har många spännande hälsoegenskaper och som enligt studier har visat sig kunna reducera tillväxten av cancerceller.
I Aftonbladet fanns det för några år sedan en artikel där man berättade att forskarna på Sheffield Hallam universitet i engelska Yorkshire plockade rabarber som man ugnsbakade i ca 20 minuter i förhoppning att hjälpa patienter med blodcancer/leukemi
Har gjort några maträtter med rabarber också som kommer upp på bloggen så småningom. 🙂
Tillbaka till rabarber krämen. Den är så god att äta som den är men en morgon pimplade jag den med jordgubbar. Jordgubbar och rabarber gifter sig verkligen med varandra.
Rabarber kräm.
600g rabarber skurna i bitar
(1 1/2 dl kokossocker eller annan sötning)
4 dl vatten
Redning
2 msk potatismjöl utrört i lite vatten
Gör så här:
Skölj, skär och koka rabarberna tillsammans med kokossocker ca 5 minuter eller tills de mjuknat. Red av med potatismjöl. Häll upp i en ren skål och låt kallna.
Rabarberkräm med jordgubbar
1 portion
2 dl rabarberkräm
8 jordgubbar, tinade eko
ev 1/2 banan
Häll krämen i en mixer. Lägg ner sex av jordgubbarna och mixa. Tycker du att krämen är för sur, mixa med en halv banan. Skär de andra två jordgubbarna i bitar och toppa soppan med dem och strö ev lite blompollen över.
Ha det bra!// Mia