Annons

Raw cheesecake med citron på chokladbotten

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
15 oktober, 2014
En bit Rawfood cheesecake på ett vitt fat med svarta ränder. I bakgrunden skymtar en hel cheesecake
En bit Rawfood cheesecake på ett vitt fat med svarta ränder. I bakgrunden skymtar en hel cheesecake
Foto: Mia Hagenmalm

Jag tycker att det bleka, gråa ljuset som infinner sig i oktober, på något sätt har ett lugn omkring sig, men på ett annat sätt en lite vemodig inverkan på dagen. Jag tycker inte att det känns tråkigt, eller deppig på något sätt, men det är just att jag känner ett slags vemod i luften när jag tittar ut i alltet, eller hur man nu ska förklara det. Jag gillar absolut stämningen som hösten ger, så här innan det riktigt trista novembermörkret infinner sig. Då blir det riktigt trist! Men!Jag har dock mycket skoj och en USA-resa att se fram emot denna höst. Nu känner jag att jag bara vill åka någon gång.

I går experimenterade jag lite med rawfood igen. Jag är helt såld på denna matlagningskonst.
Dels mår jag jättebra av att äta rawfood, dels framträder smakerna och färgerna på ett naturligt och vackert sätt. Och så är det mycket nyttigt, lättlagat och det går fort! Me like! 🙂
Denna gång blev det en raw cheesecake med chokladbotten gjord på valnötter och raw kakao. Mums! Kakan blev lite blek, skir och frostig. Lite som den första frosten eller den första snön. Vackert! Lika vemodig som hösten känns i oktober, kan jag glädjas åt den första snön som lyser upp i vintermörkret, även om jag inte gillar vintern särskilt mycket!

Annons

Receptet hittade jag på yle, en websida med rawfoodrecept på nätet. Jag hade dock inte alla ingredienser som i ursprungsreceptet, så jag har modifierat lite. Som vanligt.

Raw cheesecake dekorerad med citronskal, lavendel och björnbär på ett vitsvartrandigt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Raw cheesecake med citron på chokladbotten
10 portioner

Botten:
9 dadlar, ekologiska, blötlagda
2 dl valnötter, blötlagda några timmar, ekologiska
1 tsk vaniljpulver, ekologisk
1 dl kokosflingor, ekologisk
1 msk kokosolja, ekologisk
2-3 msk raw kakao, ekologisk
1 msk agavesirap, ekologiska
1/2 krm himalaysalt

Frosting:
3 dl cashewnötter, ekologiska, blötlagda några timmar
175 g zucchini, ekologisk
1 dl kokosolja, eko
1 stor citron, ekologisk
1 dl agavesirap
(Vid behov:1 dl kokosvatten)

Gör så här:
Botten:
Mixa valnötterna med salt och vaniljpulver. Lägg ner övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Ställ kallt, gärna i frysen.

Frosting/fyllning:
Slå av vattnet från cashewnötterna och skölj dem väl. Smält kokosoljan försiktigt över ett vattenbad. Gnugga citronen väl i äppelcidervinäger, skölj i rikligt med vatten, och riv skal från halva citronen. Pressa sedan saften från hela citronen. Skala och tärna zucchini och mixa det tillsammans med cashewnötterna, kokosoljan, citronsaft och skal och agavesirap. Tillsätt lite vatten om smeten blir för tjock. Bred cashewsmeten över chokladbotten, Ställ i frysen. Tag fram en halvtimme innan servering.
Jag toppade med lite rivet citronskal, lavendelblommor och frostiga björnbär.

Annons

// Mia

 

 

 

13 oktober, 2014 0
Raw cakaodryck på cashewnötsmjölk i en svart kopp på ett svart-och-vitrandigt fat
Raw cakaodryck på cashewnötsmjölk i en svart kopp på ett svart-och-vitrandigt fat
Foto: Mia hagenmalm

I går var det ett jättetrist väder här i Nynäshamn. Regnet stod som spön i backen och det var svårt att ens få ut Stella, min hund, på promenad. Hon springer snabbt ut, gör sina behov och sen går hon direkt mot porten för hon vill in fortast möjligt. eller så vägrar hon att ens sticka ut nosen. Men jag har kommit på ett knep för att få henne att gå en längre promenad. Jag bär ut henne långt i från hemmet. För hem måste hon ju gå. Även om hon i regnigt väder springer raka vägen hem, så hinner hon kissa några gånger. Efter en sån promenad var vi dyngsura både hon och jag, och trots gummistövlar och regnkappa, frös vi båda två. Och är det något jag längtar efter en ruggig dag som denna, så är det en kopp varm choklad.

Jag har nästan helt slutat med mjölk!
Jag drack laktosfritt ett tag, men upptäckte att min IBS-mage mår bättre helt utan. Jag har dock en skvätt i mitt kaffe, och det funkar. Ibland saknar jag dock mjölk, som i en kopp varm choklad, och när jag ville testa om det funkade att dricka varm cachewmjölk jag var lite rädd att det inte skulle smaka om jag värmde upp den, men det smakar faktiskt nästan som vanlig varm choklad. Jag testade nämligen att värma mandelmjölk en gång, men om det tyckte jag inte.

Annons

När man mixar exempelvis mandel, måste man sila mjölken genom en duk eller en nötpåse för att få en slät tunn mjölk. Däremot cashewnötter funkar att få slät om man blötläggernötterna över natten och mixar fint efteråt.

Cashewmjölk
3 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 liter vatten
1/2 -1 krm salt

Gör så här:
Häll av vattnet från de blötlagda cashewnötterna och skölj dem noga i kallt vatten. Lägg i mixer och tillsätt en halv liter rent, kallt vatten. Mixa tills du har en len grädde. Tillsätt salt och mer vatten. Mixa tills du har en vit mjölk. Håller tre till fyra dagar i kylen.

Varm cashewmjölkchoklad med kanel och chili
3 dl cashewmjölk
2 msk raw kakaopulver, eko
1-2 tsk agavesirap

Kardemumma och en nypa chiliflakes

Annons

Gör så här:
Rör ut kakaopulvret med agavesirap och lite av cashewmjölken så att kakaopulvret löser sig ordentligt. Värm resten av cashewmjölken i en kastrull. Låt inte koka. Slå det över chokladsmeten och rör tills du har en jämn chokladdryck. Strö över kardemumma och chiliflakes. Njut! Mums!

Ha det gott! 🙂
Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
13 oktober, 2014 0

Det är alla konsumenters rätt att få veta vad vår mat innehåller, det finns det lagar om!
Detsamma gäller förstås hudvård, tvättmedel och så vidare också. Det finns jätte strikta regler för hur man får utrycka sig om till exempel ett kosttillskotts verkan. Man får absolut inte skriva vad som helst. På alla livsmedel och på alla varor vi handlar ska det stå vad varan innehåller till punkt och pricka, och det måste stå med svensk text så att man kan förstå. Men det är ett tydligt undantag när det gäller GMO-genmanipulerade varor! Då behöver det inte stå ett skit. Inte heller VAD maten är besprutad med. Till exempel: Detta kött har badat i klorin, eller denna banan har sprutats med gifter X antal gånger!

Det är så fel! Det är alla människors rätt att få veta vad vi tvättar oss med eller stoppar i munnen.
Besprutad mat borde märkas GIFTIGT och mat innehållande GMO borde märkas med just GMO!

I Svergie behöver man inte deklarera att en vara är GMO om det är mindre än 0,9% GMO i produkten.

Annons

Man behöver heller inte märka en livsmedel som ägg, mjölk eller kött, där djuret har ätit foder med GMO. Inte heller om ett bröd innehåller genmanipulerad jäst, eller om man tillsatt genmanipulerade vitaminer i maten. Det kan ju ställa till det ordentligt för folk. Jag menar, om jag väljer att vara vegetarian och jag äter grönsaker, så vill ju jag veta om grönsakerna innehåller gener från djur.
Om någon med allergi mot till exempel fisk eller skaldjur äter något, exempelvis en grönsak som har gener med skaldjur eller fisk, kan det bli allvarliga konsekvenser, så det borde vara alla människors rätt att få veta!

Men fy så himla arg jag blir när jag sätter print på mina ord!
Det är så himla sjukt! Människans sjuka uppfinning och galna påfund! Det kan inte bli bra! Det är inte bra!

Människokroppen vet inte hur den ska ta hand om genmanipulerad mat.
Bakterier i tarmen kan ta upp gener från grödor som har tillförts bekämpningsmedel, och börja producera bekämpningsmedel i våra kroppar!
Förstår ni vad hemskt! Gener kan alltså göra så att vi själva börjar producera bekämpningsmedel!
Man har gjort studier på djur, och det har visat sig att DNA i maten kan ta sig in i kroppens organ, även till foster!
Och vad händer i våra kroppar, när vi äter okända gener?

Ethical Study Group On Genetic Modification Programmes And Food,
det staligt tillsatta etiska rådet i England, påstår att det är helt säkert att äta djur som genmanipulerats med mänskliga gener. Men faktum är att när det för tjugo år sedan, bröt ut galna kosjukan (BSE) hade regeringens experter påstått att det var helt säkert att ge korna foder med nedmalda djurkadaver också. men det var det inte! Korna fick galna kosjukan!

Myndigheter hävdar att ett livsmedel från en genmanipulerad organism anses kemisk identisk med en icke manipulerad. Därför tycker de att vi inte behöver upplysas om att livsmedlet vi äter är genmanipulerat.

Annons

Men om man manipulerar en gen flera hundra gånger i ett laboratorium och genen ursprungligen kommer från exempelvis en ko, så är det en ko, och om vi äter något som tillförts mänskliga gener, så är det människa vi äter, säger Robert Jenkins på Genetics Forum i England.
Eller hur? Och var går då gränsen?Jag vill veta om jag plötsligt är kannibal utan att veta om det!

Det är omöjligt för forskare att kunna avgöra om ett livsmedel innehåller mänskliga gener eftersom man inte har tillförlitliga tester för det.
För hur ska vi veta om vi äter mat från misslyckade experiment ? Det vet vi inte! Vi vet ingenting om vad för experiment med dessa gener man gör! Och vad händer i våra kroppar! Vilka nya sjukdomar skapar GMO ?
Är AIDS resultatet av att militären i USA forskade på biologisk krigsföring med specifika egenskaper att sättas in mot speciella folkslag eller nationer ? Det hävdar ett flertal experter som tror att AIDS är resultatet av denna militära forskning där ett genmanipulerat virus (HIV) spreds via experiment med ett HIV-infekterat vaccin mot hepatit. Detta vaccin prövades på homosexuella män i USA.

Andra orosmoln är ARMEd gens, som man använt till att bland annat genmanipulera tomater med. I USA säljer man dessa tomater som färskvara. ARMED gens är en förkortning på Antibiotic Resistance Markers det vill säga att man använder sig av gener som är resistenta mot antibiotika, till exempel kanamycin eller neomycin. Och tillför man det i grödor, kommer endast de plantor där genmanipulering har lyckats att överleva. Allt annt dör. Dessa antibiotikaressistenta egenskaper överförs lätt mellan olika arter. Och om vi äter sådan antibiotikaressistent mat kan denna egenskap överföras till bakterier i våra kroppar. Det kan göra att om vi får sjukdomar som kräver en antibiotikabehandling, kan vi vara resistenta mot den antibiotikan.

Fakta: Genmanipulation av Bertil Wosk

 

Annons

Dela inlägget
Annons
10 oktober, 2014 0

Nu bara måste jag länka till denna film! Den är så skrämmande! En ren skräckfilm om vad som håller på att hända med vår miljö! En helt verklig skräckfilm Här på Grönland har man filmat och fångat väldigt oroväckande bilder. Glaciärsmältningar är här och nu på riktigt! Det är vad som pågår just nu! Riskerna för ekosystem att gå förlorade ökar med glaciärsmältningen och brist på vatten och enorma översvämmningar på grund av klimatförändringar. Det här händer NU, inte sen om hundra år, när vi gått ur tiden!

Chasing Ice har vunnit över 30 stycken utmärkelser världen över. Se den! Jag fick riktigt, riktigt ont i magen!

http://uppskattat.se/

Annons
Dela inlägget
Annons
10 oktober, 2014 0
Fyllda auberginer på ett vitt fat tillsammans med morot- och vitkålssallad och sparris

 

Fyllda auberginer på ett vitt fat tillsammans med morot- och vitkålssallad och sparris
Foto: Mia Hagenmalm

I min hjärna är det just nu totalt kaos! Hjärncellerna fladdrar fritt däruppe innanför pannbenet, helt utan struktur! Och jag bara avskyr när jag är så här! Stressad, förvirrad och helt utanför min vanliga strukturella värld! Hur ska jag hinna, hur ska jag få tiden att räcka till? Och när jag blir så här, får jag ingenting gjort! Jag bara skjuter upp saker och så ligger det där och skaver i hjärnan på nätterna!
Men MIA! Bara gör!!!, skriker jag inom mig!
Gör det du ska och skjut inte upp saker! Så ikväll ska jag sätta mig ner och göra en lista med punkter över det som ska göras. Fixa scenkläderna är prio ett! Uppdatera och skriva ut ESTA är viktigt. Skriva ut biljetterna! Kolla om passet är giltigt än en gång. Fixa hundvakt i elva dagar! Förbereda inför genrepet! Kolla att jag har rätt och allt smink! Behöver jag köpa till något?Vad ska jag ha med mig?Så där håller jag på dagarna i ända, och ändå får jag ingenting gjort!

Annons

Och så var det utvärdering av halsoutmaningen/som Mia i Mias gravidblogg utmanade sina läsare att hänga på i september:

Jo jag har uppnått mina mål.
Jag bestämde att hålla en strikt FODMAP-diet, och äta mer basiks föda. Det har jag verkligen gjort! jag äter basiskt och rawfood varje dag. Dessutom har jag gjort en utvärdering av min IBS-mage tål och inte. Jag kommer att fortsätta att äta mycket rawfood och vegetariskt, för jag mår så bra av det. Förr åt jag kött kanske fyra dagar i veckan, nu är det kanske en eller två gånger.

Jag har återgått till sjukgymnastik. Och denna månad ska jag lägga till avslappning- och andningsövningar minst två gånger per dag. Vår härliga dirigent Britt-Helene kör avslappningsövningar med oss varje tisdag, och nu har hon lärt oss att slappna av med en övning som bara tar fem minuter. En övning som är jättebra att ta till i en stressad situation eller i den grå stressiga vardagen. (Vilket jag behöver för att lugna min stressade hjärna just nu)

Stressen gör även att jag får merjobb! Som i morse! Javisst ja! Jag har ingen lunch till idag! Min tonårsdotter har plötsligt börja äta som en häst, vilket jag inte riktigt har fattat. Jag räknar fortfarande en barnportion, en vuxen och en matlåda! Och i går åt hon upp precis allt i matväg på middagsbordet. Trött som jag var orkade jag inte tillaga nytt, och det utan en tanke på min lunch idag. Så i morse blev det lite panik. Jag vill inte gå och köpa min lunch ute. Jag är så trött på den maten. Och snart ska jag äta restaurangmat i fjorton dagar. Ser jag INTE fram emot! Men auberginer hade jag hemma så jag fyllde en sån med auberginehack, tomater, lite rödlök och ost. Den fick stå i ugnen medan jag duschade.

Vegetariska Fyllda abuberginer (snabbvariant)
1 aubergine, eko
10 st coctailtomater i skivor, EKO
1/2 röd lök, finhackad, EKO
riven ost, EKO
örtsalt

Annons

Gör så här:
Dela aberginen på längden. Gröp ur ”köttet” med en sked. Hacka det tillsammans med tomater och lök. Stek i rapsolja tills alltsammans mjuknar. Smaka av med örtsalt. Lägg tillbaka blandningen i auberginskalen och strö över lite ost. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Jag rev lite vitkål och morötter till. Sparris kokade jag någon minut i lätt saltat vatten. Inte för att jag vet om vitkålen passar till, men jag tänkte mer näringsmässigt här! 🙂

Ha en bra dag!

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
8 oktober, 2014 0
Nyponsoppa med kokosgrädde och nötter i ett glas med
hemmagjord nyponsoppa i ensvartvitrandig skål dekorerad med kokosnötsgrädde och en kvist med nypon
Foto: Mia Hagenmalm

Jag och min dotter älskar nyponsoppa med grädde!
Helst ska den vara kall, men jag kan lika gärna dricka den varm. Och så ska den vara hemmagjord, ekologisk och förstås utan vanligt vitt socker. Jag vill att min dotter ska ha något nyttigt att äta till mellis när hon kommer hem från skolan, och nyponsoppa är ju väldigt nyttigt, rätt tillagat. Inte den man kan köpa i pulverform eller på tetra.
Nypon är ju väldigt rik på C-vitaminer, faktiskt innehåller bäret mer C-vitamin än andra bär.
Dessutom är den rik på magnesium som är bra för dina muskler. Nypon är även cancerhämmande, kolesterolsänkande och blodtryckssänkande.
Den här nyponsoppan sötade jag med kokossocker. Kokossocker har ett ganska lågt GI och innehåller bra med antioxidanter. Antioxidanter bidrar till att skydda kroppens celler mot fria radikaler. Och för att göra den ännu lite nyttigare tog jag kokosgrädde istället för vanlig grädde.

Annons

1 Liter hemmagjord Nyponsoppa med mandel&kokosgrädde
1 liter vatten
1 dl nyponpulver, ekologiskt
1/2 dl kokossocker
(någon matsked potatismjöl eller arrowrot att reda med, om man vill)

Gör så här:
Rör ner nyponpulvret i 1 liter kallt vatten och vispa ordentligt så att det inte är klumpar i. Värm soppan till kokopunkten och vispa ner kokossockret i soppan. Låt koka några minuter. Om du vill reda soppan, vispa ut någon matsked potatismjöl eller arrowrot med kallt vatten och häll i en tunn stråle ner i den varma vätskan. Låt få ett snabbt uppkok under kraftig vispning. Ta av och låt bli kall. Servera med kokosgrädde och mandlar som du rostar lätt i en het, torr stekpanna.

Tips:Kokosgrädde:
Det finns en krämigare variant kokosgrädde på tetra att köpa i matbutikerna. Jag brukar sätta in kokosmjölk/grädde i kylen. Då särar den sig, och kokosvattnet hamnar överst och grädden underst så jag ställer förpackningen uppochner så att när jag öppnar den, är grädden överst.

Dela inlägget
Annons
Annons