Annons

Raw Choklad-lakritsbakelser med hallonmousse

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
13 februari, 2015
Rawfood Choklad-och lakritsbakelser med hallonmousse på ett vitt fat.
Rawfood Choklad-och lakritsbakelser med hallonmousse på ett vitt fat.
Foto: Mia Hagenmalm

I morgon är det ju alla hjärtans dag så idag lägger jag ut ett recept på goda choklad-och lakritsbakelser med krämig, god hallonmousse! Ha en jätte trevlig helg!

Raw Choklad-lakritsbakelser med hallonmousse
4 stora eller 6-7 små
1 dl chiafrön

Annons

1,5 dl solrosfrön (blötlagda minst 5 timmar)
1, 5 dl mandlar ( blötlagda minst 5 timmar)
5 torkade aprikoser (blötlagda minst 5 timmar)
1 msk kokosolja
3 msk raw kakopulver
1 krm kardemumma
1 tsk vaniljpulver
1 msk honung
1,5 tsk lakritspulver

Hallonmousse
2 avocado
1 dl cashewnötter (blötlagda 4 timmar)
2 msk kokosolja
2 dl hallon

Gör så här:
Häll av vattnet av frön och nötter och kör dem till ett fint mjöl. Skär aprikoser i mindre bitar och blanda ner dem och övriga ingredienser till botten i mixern.
Kör tills du har en bra konsistens att forma. Blir det för torrt kan du ta någon matsked kokosolja eller vatten.
Antingen kavlar du ut degen mellan två bakplåtspapper och trycker ut hjärtan med exempelvis pepparkaksformar, eller så trycker du ut dem i formar. Kakan ska vara minst 2 cm cm hög.
Skåla dem lite, så blir det bättre plats för moussen.

Diska ur mixern, slå av vattnet av nötterna och mixa alla ingredienser till en slät härlig mousse. Spritsa över hallonmoussen
över kakorna. Ställ i frysen några timmar. Ta ut och pudra eventuellt över sukrin melis 10 minuter innan servering.

Mia

Annons

12 februari, 2015 0
Weledaprodukter

Idag, som andra dagar gick jag en lång morgonpromenad längst Strandvägen här i Nynäshamn.
Strandvägen är hissnande vacker och ligger bara några stenkast från där jag bor. Jag får aldrig nog av dessa promenader och den vackra utsikten. Jag har faktiskt suttit på en klippa vid strandkanten häromdagen och lyssnat på kluckandet från vattnet och solat, för det var riktigt varmt i solen! Det kändes som vår i luften och till och med tångflugorna var vakna. Helt underbart! Det är vad jag kallar mental healing när man kan fylla på lyckohormonerna med upplevelser! Jag sätter ett poäng för det i mental träning här samt på promenaden på hälsoutmaningen! 🙂

Andats har jag också gjort!
I tisdags hade både vår dirigent Britt-Helene och vår coach Peggy Gram, influgen från USA, andningsövningar innan uppsjungning. Där får jag två poäng för det. Sen har jag förstås gjort mina egna andningar andra dagar. Det är jätte viktigt att fylla på kroppen med syre.

Jag tvättar och smörjer mig endast med ekologiska parben- och mineralfria produkter och jag använder alltid deo utan alluminium.IMG_20150212_131337

Annons

De produkter jag använder är just nu Weledas Baby Calendulashampo och Oat Replenishing Treatment-inpackning, samt deras nya serie Evening Prime Rose i dusch och body lotion. Den är helt underbar! Krämig och återfuktande och doftar ljuvligt!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

 

Weledaprodukter
Foto: Mia Hagenmalm

Alluminiumfri deo har jag Rosenseriens.
Den är bäst i test tycker jag.
Allt smink jag använder är från Dr. Hauschka eller Maria Åkerberg! Inga gifter vare sig på kroppen eller intag av föda alltså.
Jag äter D-vitamin och kokosolja varje dag.
Däremot missar jag många poäng därför att jag inte kommit iväg och tränat. Dessutom stressar jag väldigt mycket. Där måste jag utmana mig själv att bli bättre!

 

Men jag är ganska duktig med min hälsa, tycker jag själv. 🙂

Annons

Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
10 februari, 2015 0

Gröna ärtbönor på ett grått fat

När man har ätit en måltid, är det många som blir sugna på något sött efter maten, så jag vill tipsa om att äta neutrala grönsaker efter måltiden för att slippa sötsuget.

Bra kan vara att välja baljväxter, det vill säga jordnötter, bönor, ärtor och linser!De innehåller höga halter av proteiner och kolhydrater.
Baljväxter har ett lågt GI och äts de som tillbehör i en måltid, sänker de GI på hela måltiden. Dessutom är de jättebra för att balansera blodsockret pågrund av sitt höga innehåll av proteiner. Proteiner har den effekten att det bromsar magsäckstömmningen.
Baljväxter har även ett högt fiberinnehåll.

Annons

Så äter du lite ärtor eller bönor till eller i maten , får du en bättre blodsockerbalans och slipper sötsuget efter maten.

Grönsaker som innehåller Liponsyra har också förmågan att balansera blodsockret och dessutom öka insulinkänsligheten hos diabetiker.
Liponsyra är ett ämne med många bra effekter förutom på blodsockret.
Liponsyra är en stark antioxidant som faktiskt kan reparera skadade antioxidanter som blivit skadade av fria radikaler. (Läs mer om vad fria radikaler och antioxidanter är nedan).
Liponsyra hittar du i gröna grönsaker med gröna blad, samt i tomater och broccolie.

Vad är antioxidanter?
Antioxidanter
förekommer egentligen naturligt i kroppen, men av miljöpåverkan, mindre bra och försurande kost och stress, kan de reduceras nämvärt. Vi behöver därför äta föda som innehåller bra med antioxidanter. Fria radikaler är molekyler som behöver ha jämnt antal elektroner, men saknar molekylen en elektron, blir den en fri radikal eller en instabil molekyl. Den måste därför stjäla elektroner av sin närmaste grannmolekyl och det orsakar därmed skada på även den molekylen. Detta skapar en kedjereaktion och man får ett överflöd av fria radikaler som orsakar flera hundra skador i arvsmassan/DNA, och i kroppens celler varje dag. Det pågår ett ständigt krig. När en fri radikal däremot träffar på en antioxidant, bildas nya elektroner på de fria radikalerna och eftersom att en antioxidant är stabil i sin molekylstruktur så kan de inte bli till en ny fri radikal. De skyddar istället våra celler från de skadliga fria radikalerna, och hindrar dem från att oxidera, typ som ett rostskyddsmedel fast för våra celler

Mia

Dela inlägget
Annons
9 februari, 2015 0
Zucchinibiffar med dilltsatsiki på en randig tallrik

Det är lätt att man bara kör på och tillagar en middag med makaroner och färdiga köttbullar på vardagar när man själv och barnen är trötta efter en hel dag på jobb, skola eller dagis.
En bra ide är att planera sina middagar och göra en inköpslista och handla efter den för hela veckan så slipper man stå där på eftermiddagen och upptäcka att något fattas och planerna går i stöpet.

Här ger jag lite tips på några enkla men goda middagar för hela veckan! Klicka på länkarna så kommer du till receptet. Några av recepten är för 2 portioner. Bara att dubbla ingredienserna om ni är fler.

Måndag: Vegetariskt
zucchinibiffar-med-dill-tsatsiki-/

Annons
Zucchinibiffar med dilltsatsiki på en randig tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Fisk
rödspätta på-purjoloksbädd/

Rödspätta med tomat i en form
Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag:
Prinsessgryta med zucchinipasta/

Prinsessgryta med riven zucchini på en blå tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag:
Nyttig sparris- och ärtsoppa!/

Grön sparris och ärtsoppa toppad med ett ägg i en vit djup tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag:
kyckling-med citrus och örtsmor i folie med melonsallad/

Kyckling med en melonsallad på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Annons

Dela inlägget
Annons
5 februari, 2015 0

Nu i helgen, den 6-8 februari är det avlusningsdagar runt om i landet!
Man ska alltså kamma igenom alla i familjens hår jättenoga och kolla så att barnen eller man själv inte går omkring med dess små kliande kryp i huvudet!

Kamma du också!

Det är väldigt bra att man infört dessa avlusningdagar, för Nu går det löss vill jag lova! I flera orter förekommer en lusepedimi utan dess like. Och dessa små kryp är dessutom resistenta mot många avlusningsmedel på apoteken.

Annons

Själv vill jag inte rekommendera dessa giftiga medel. Jag skulle inte vilja ha dem i huvudet och inte mina barn heller.

Huvudlöss har ökat under 1900-talet och framför allt barn i 3-12 år drabbas.
Oftast bryter en epedimi ut vid terminstarterna på skolor och förskolor.
Löss smittar med närkontakt av till exempel hår mot hår, genom hårborstar, kammar, mössor och kan sprida sig till hela familjen.
Löss håller sig nära hårbotten och kan vare sig hoppa eller flyga.
Jag brukar tvätta håret med tea tree-shampoo när lössen härjar och blanda ut några droppar tea tree samt lavendelolja och dra genom håret på mig och min dotter. Lössen gillar inte lukten och vill inte komma dit.

Om man nu fått löss, hur får man bort dem
Kväv de små krypen!
Nu finns det visst medel på apoteket som innehåller olja och siliconer. Jag vet dock inte vad för mer ämnen dessa produkter innehåller, men det kväver lössen och de kan inte bli resistenta mot kvävning.! Om du undrar om man kan lägga skallen under vatten en halvtimme istället så funkar det tyvärr inte. Löss kan stänga av sina andningsvägar mot vatten i timmar utan att dö. Därför ska man alltid sätta lusmedel i ett torrt hår, annars håller lusen andan under behandlingen och klarar sig.

Vårdguiden rekomenderar olja i första hand eftersom att lössen blivit resistenta mot andra medel!
Vill man ta bort dem naturligt kan man använda ekologisk olivolja blandat med Neemolja. Ta två delar olivolja och en del Neemolja, häll i några droppar tea tree och lavendelolja och smörj in hårbotten noga. Var extra noga i nacke och bakom öronen. Se till att olja in håret ända ut i hårtopparna. Låt sitta i minst 8 timmar eller över natten. Tvätta ur med ett ekologiskt shampoo, gärna med lavendel, tea tree eller rosmarin. Balsam behövs för att lösa upp den feta oljan. Kamma därefter håret noga för att få bort de döda lössen och äggen. Återupprepa efter en vecka, ifall det skulle finnas ägg kvar som vaknar till liv som lus och börjar lägga nya ägg!

Kamma! Varje dag kammar man håret noga med luskam.
Inte bara kamma igenom, utan en grundlig kamning, bena för bena. Skölj under vatten efter varje kamtag. Kamma håret minst trettio minuter varje kväll. Tvätta borstar under ljummet vatten efter användandet och lägg gärnna in dem i en plastpåse i frysen. Det dödar eventuella löss, dock inte ägg, så var noga när du gör rent. Tvätta sängkläder och handdukar i 60 grader efter avlusningen! Och glöm inte mössorna!
När mina barn fick löss en gång, städade jag som en galning! Slängde ut alla täcken, madrasser och kuddar och dammsög sängar och golv plus dammade och våttorkade. Man säger att det är en överdrift, men skulle vi få löss igen tror jag att jag skulle göra så iallafall! 🙂 Det kliar ju redan när jag skriver om dem.!

Annons

Den bästa luskammen är Nit-free, en kam som förutom att kamma ur lössen även tar bort äggen från hårstrået. Kammen har långa kamtänder och bättre räckvidd. Vid varje kamtag tar den bort fler löss och ägg än en vanlig luskam. Med en vanlig luskam kan det vara svårt att få bort äggen eftersom att de är fästa vid hårstråna med ett limliknande sekret. Det unika med Nit-Free är att den har microkanaler som gör att äggen skärs loss från hårstrået och skadar dem. Det är även tätt mellan kamtänderna så att de minsta lössen och ägg följer med. Nit-free är lite dyrare, men den håller i evighet. Den är tillverkad i rostfri stål och kokabar!

Mia

Dela inlägget
Annons
5 februari, 2015 0

När jag var liten hade jag barnastma!
Det blev många gånger med ilfart och blåljus till sjukhuset, och jag låg även kvar på sjukhuset i perioder alldeles ensam, liten som jag var. På den tiden fick inte föräldrar vara kvar med sina sjuka små.
Snacka om trauma för ett litet barn. Först sjuk och sen inte få ha sina föräldrar hos sig. Kanske det är därför som jag inte minns min astma även om jag hade den upp till 8 års ålder. För sen försvann den faktiskt! Och när jag var tonåring hade jag inga besvär alls! Tills jag kom i trettioårsåldern.

Plötsligt en jul fick jag en allergichock efter att ha ätit julbord, och fick åka akut till sjukhus med andningssvårigheter, svullet ansikte och hals.
Jag fick adrenalinsprutor och kortison för att häva allergin. Och jag vet än idag inte vad som utlöste den. Granen, maten eller en cocktail av allt kanske. Men det var då, efter denna händelse som jag kände av att jag blev andfådd ibland trots att jag inte ansträngt mig. Dock förstod jag inte att jag hade astma förrän till sommaren året därpå. Jag hade råkat ut för en riktigt besvärlig förkylning och en kväll när jag skulle läsa en bok för mina döttrar, fick jag inte fram orden. Det var jätte besvärligt och tungt att prata och jag var andfådd som om jag just sprungit flera kilometer. Jag skyllde på förkylningen och väntade ända till nästa dag med att kontakta läkare. Men då var jag riktigt dålig och riktigt rädd. Man konstaterade infektionsastma. Efter det fick jag besvär både vid förkylning, av pollen på våren och av kyla! Jag inhalerade både pulmicort och bricanyl allt oftare.

Annons

Efter ett antal år, när jag utbildade mig till hälsorådgivare, började jag förstås att äta fiskolja för leder och inflammationer i muskler.
Jag märkte redan då att andningsvägarna faktiskt blev lite bättre. När man står i butik får man lära sig mycket, både av det man läser, av kollegor men även av kunder.
En gammal farbror köpte en dag fettsyror från grönläppad mussla av mig. Han berättade att han var svårt astmatiker och att detta preparat verkligen hade hjälpt honom till ett drägligare liv. Astman hade blivit mycket bättre sedan han börjat äta dem.
Naturligtvis nappade jag på det och efter en tid med grönläppad mussla och ett dagligt intag av magnesium, vilket också är viktigt, blev inte mina astmaanfall lika kraftiga vid förkylning längre.
Men astman fanns trots det kvar.
Sedan flera år tillbaka besvärades jag även ofta och mycket av nässelutslag på armarna och halsen. Ett återkommande problem som nästan blev kroniskt till slut. Jag höll på att bli tokig av dessa kliande, brännande utslag. Ibland fick jag sitta med is i en handduk och kyla ner dem på nätterna.

Men en helomvändning kom när jag pågrund av misstänkt candida och min IBS-mage tog bort både laktos, socker och gluten i min kost.
Inte för att prover visade på att jag var intollerant, för det är jag inte enligt dem, utan för att få min mage i balans och svälta min candidasvamp som ju livnär sig på socker. Jag började också att äta mer basisk kost, mycket för candidan men också för att må bättre rent fysiskt. Läs mer här om basiskfoda/ Dessutom sjunger jag mycket och utövar andningsövningar.

Idag är mina kroniska nässelutslag borta och min astma är borta!
Jag har varit dunderförkyld flera gånger och jag har mött våren under flera år samt promenerat i minusgrader utan att känna av något av det! Lycka! (peppar, peppar) Och egentligen var det inte
astman jag ville bota, utan min mage! Där ser man vad allt hänger ihop i kroppen och att det man äter har en jätte stor betydelse för sjukdomar.

Vad är det då jag äter, undviker att äta och tänker på som astmatiker:

1. jag äter inte gluten, vilket stör tarmen.

Många astmatiker är dessutom glutenintolleranta. Men även om proverna inte visade på intollerans har jag lyssnat till min mage!Det är jätteviktigt att magen fungerar och att man har en bra matsmältning. Man kan också tillsätta matsmältningsenzymer eftersom att en krånglande mage ofta råder brist på det. Och eftersom att tjocktarm och luftvägar är relaterade med varandra kan det faktiskt finnas ett samband mellan dålig matsmältning och astma. Dessutom har astmatiker ofta problem med magsyran och kan hämma produktionen av enzymet pepsin vilket har för avsikt att bryta ner och spjälka proteiner, samt viktiga det viktiga proteinet intrincik factor, vilket produceras i magsäcken och som är bundet till B12 och som tas upp i tunntarmen. Utan Intrincik faktor går B12 vitaminet genom tarmen utan att tas upp av kroppen. Det kan bidra till B12-brist. Vi besvär som exempel magkatarr och andra magsjukdomar kan göra att magsäcken slutar att producera intrincik faktor.

2. Socker är en stor bov i mångt och mycket när det gäller sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och så vidare.
Jag har slutat med socker, och även raffinerade livsmedel med snabba kolhydrater. Socker har även betydelse för astma då det är slembildande. Socker ökar även inflammationer i kroppen.

Annons

3. Mjölkprodukter undviker jag då det är slembildande.
Men laktos påverkar även min mage negativt så av den orsaken har jag nästan helt slutat med mjölkprodukter.

4. Jag har ökat intaget av Magnesium och vitaminer och mineraler som selen.
Flera studier har visat att ett ökat intag av magnesium minskar kramper i alla muskler men även andningsvägarnas och får musklerna att slappna av.

5. Jag äter Omega-3 och fettsyror från Grönläppad Mussla!
Grönläppad mussla innehåller DHA och EPA och andra långkedjiga fettsyror. Den har liksom andra fiskoljor en inflammationshämmande effekt. Även gurkmeja har en inflammationshämmande effekt.

6. D-vitamin är ett vitamin som är sammankopplat med andningsvägarna. Därför kan en försämrad astma under vintern och våren bero på D-vitaminbrist. Jag själv äter 2000IE x 2 per dag! Andra vitaminer som är bra vid astma, men även för ditt immunförsvar är C-vitamin, B6 B12, selen och jod, då de motverkar histaminreaktionen och hindrar astamanfall.

7. Jag äter bara ekologiskt!
Jag äter inte besprutad föda därför att kemikalier och gifter stör immunförsvaret, inre organ och är upphov till både cancer och andra sjukdomar.

Annons

8. Histaminrika livsmedel är jag försiktig med!
Histaminrika livsmedel som jordgubbar, ananas, rött vin, öl och vissa ostar intar jag med försiktighet, då histamin kan utlösa astmaanfall. Ibland kan jag reagera kraftigt mot ett glas vin. Jag blir blossande röd i ansiktet och på halsen och får hjärtklappning. Andra gånger kan jag börja nysa!

9. Andningsövningar är jätte bra att utöva vid astma. Jag är sångerska och sjunger och andas mycket!
Läs mer hur DU kan gå tillväga här:-andningsovningar/

10. När jag ätit saker under en längre tid, som jag inte tål, kan jag få astmaliknande symtom.
Till exempel tillsatser i maten som glutamat, olika E-ämnen, kemikalier, gluten, laktos och andra allergener. Detta gör att kroppen blir stressad och börjar utsöndra stresshormonet kortisol som i sin tur kan ge uttröttade binjurar, påverka sköldkörteln och ge astma. Och faktiskt alla sjudomar påverkas negativt av stress och sömnbrist.

Mia

Dela inlägget
Annons
Annons