Ruccolapesto med bönfettuccine

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
8 maj, 2017
Bönpasta med ruccolapesto på en vit tallrik

Jag brukar passa på att laga vegetariskt när dottern inte är hemma. Igår kväll var en sån gång. Jag var trött, kom hem sent och hade egentligen ingen lust att laga mat, men jag vet att jag blir trött och hängig dagen efter om jag inte äter ordentligt, så något måste jag ju äta. Och jag måste ha en matlåda till lunch på jobbet. Så igår ville jag att det skulle gå fort men ändå vara nyttigt. Jag valde därför att göra en härlig pesto- jag älskar pesto, och för att tillsätta proteiner i måltiden kokade jag fettuccine gjord på gröna bönor. gröna bönor har ett högt värde av protein. Jag slängde också med jordnötter i peston då jag inte hade något annat hemma, men välj vilka nötter eller frön du föredrar.

Rucccolapesto med bönfettuccine
2 portioner
2 dl jordnötter, eko
250 g ruccola, eko
1 dl parmesan, riven

Annons

ca 1 dl olivolja
1 klyfta vitlök, pressad
örtsalt och svartpeppar

 

Gör så här:
Koka upp lite saltat vatten och koka bönpastan enligt anvisning på paketet

Mixa alla ingredienser till peston slätt.
Blanda ner peston med den färdiga pastan. Servera med exempelvis tomater och färsk spenat.
Ekologiskt rakt igenom förstås. 🙂

// Mia

Annons

 

 

 

5 maj, 2017 0
Äppeldrink med ingefära i två glas

Äntligen helg! Solen skiner och jag har två lediga dagar att se fram emot.

I morgon ska jag på rockkonsert vilket är spännande. Jag fick en biljett till Kiss konsert i julklapp ????! Inte för att jag är någon större fan av Kiss, men ändå! Det ska bli kul att se dem. Jag är iallafall ett stort fan av musik och Kiss var nog lite av min ungdoms idoler en gång i tiden.

 

Att kunna sitta ute och njuta av värmen i eftermiddagssolen och samtidigt smutta på den här goda drinken efter jobbet idag var en riktig höjdare.

Annons

Så gott! Du måste testa!

// Mia

Äppeldrink med ingefära
ca 4 glas
4 ekologiska äpplen
1,5 msk ingefära
1,5 ekologisk citron
3 dl kolsyrat vatten
15 isbitar och några till servering

Gör så här:
Pressa ur saften från citronen. Skala och kärna ur äpplena och skär i mindre bitar. Skala och riv ingefäran och mixa alla ingredienser till en slät drink. Servera med fler isbitar. Mums!

Dela inlägget
Annons
3 maj, 2017 0
Två glas med grön lemonad

Nu är äntligen våren här! Jag riktigt njuter av solen och trädens knoppar som lite trevande snart spricker ut i full grönska. Min bästa tid är nu! Jag älskar våren och försommaren med den skira grönskan och alla vårblommor.

När man jobbat i trädgården, varit på stranden eller bara vill svalka sig en solig dag, vill jag föreslå denna goda, svalkande, törstsläckande, nyttiga och vitaminrika drink med citron, gurka och mynta som dessutom är basisk.

Annons

Veganska sötpotatis- och kikärtbullar

1 maj, 2017 0
Kikärtsbullar i en skål tillsammans med grönsaker

Jag äter mer och mer vegetariskt. Det har blivit så när jag står i charkdisken och ska välja. Jag vet inte vad jag vill ha och jag vet inte om jag vill ha. Jag är helt enkelt inte sugen och längtar oftare efter fräscha goda grönsaker och frukt.
Så nu experimenterar jag i köket med vegetarisk mat. I förra veckan gjorde jag supergoda kikärtsbiffar och igår ville jag utveckla dessa med goda kryddor och smaksättningar. Denna gång blev det bullar av smeten.
När jag lagar mat höftar jag mycket och smakar mig fram för att få rätt smak på rätten. Det brukar bli bäst, så var inte rädd för att experimentera med smaker.

Veganska sötpotatis- och kikärtsbullar
ca 8-10 st

Annons

ca 300 g sötpotatis
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
400 g kikärter
1 gul lök
1 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
2 msk tomatpure
2 -3 msk pofiber
örtsalt
1 kryddmått svartpeppar

Gör så här:
Skala och skär sötpotatis i mindre bitar. Koka sötpotatisen i vatten med buljongtärningen tills den är mjuk. Häll av buljongen och låt svalna. Hacka löken och bryn genomskinlig i lite olja. Blanda samman löken med persilja, gräslök kryddor och tomatpure i en mixer. Häll av vattnet från kikärtorna och skölj väl. Tillsätt kikärtor, sötpotatis och pofiber med kryddblandningen och mixa till en slät smet.
Skölj händerna i vatten och forma smeten till bullar. Du kan provsteka en liten och kolla om den håller ihop. Om inte, ha i ytterligare pofiber. Lägg bullarna i en ugnsfast form på bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 20- 25 minuter.
Servera med tillbehör.

Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!

27 april, 2017 0
Sista skörden- svt play handlar om din och min framtid. Se den!
  • Allt liv kommer från jorden
    Det går inte att gödsla jorden med socker i all evighet
    Trots att vi äter dubbelt så mycket grönsaker som på 1970-talet får vi i oss mindre av mineraler och spårämnen genom maten.

Så börjar filmen Sista skörden!
Vår planets jordar är hotade då den industriella livsmedelsproduktionen utarmar vår matjord vilket påverkar näringsinnehållet i vår mat. Filmen handlar om ett av våra viktigaste ekosystem som är en förutsättning för vår överlevnad.

Annons

Sedan 1970-talet har näringsinnehållet i vår föda halverats på mineraler och spårämnen. Vi får alltså inte i oss de mineraler och vitaminer vi behöver för att inte bli sjuka, genom maten.

Vi tömmer vårt jordkonto på dess kapital när vi behöver den som mest. Utan jord inget liv och utan liv ingen jord.

En otrolig viktig och sevärd film. En dokumentär ur verkligheten med information avsedd för alla.
Sista skörden svt play

// Mia

Antidepressiv medicin sågas i ny studie…

22 mars, 2017 0
Antidepressiv medicin sågas i ny studie…

.. och socialstyrelsens nya nationella riktlinjer för depression och ångest skulle ge sämre vård och kosta mer pengar då förslaget innehåller i många stycken felaktiga tolkningar av aktuell forskning.
Det hävdar sjutton nordiska psykoterapiforskare i DN debatt

Socialstyrelsen rekommenderar nämligen enbart biologiska behandlingar med antidepressiva läkemedel och ECT som är en förkortning av elektrokonvulsiv behandling för personer med allvarlig depression. De förenklingar som förslaget innebär gör att vården blir sämre, allt fler riskerar att bli sjukskrivna eller inte återgå i arbete. Pengarna skulle komma till mer nytta om de användes för att erbjuda individanpassad psykoterapi till fler patienter.
Psykoterapiforskare konstaterar att myndigheterna i detta sammanhang inte ens nämner psykoterapi. Socialstyrelsen lyfter istället fram kognitiv beteendeterapi- KBT tillsammans med antidepressiva läkemedel som den bästa psykologiska behandlingen för ett flertal diagnoser. Men forskarna säger bestämt ifrån.
-KBT är en effektiv metod vid vissa tillstånd men för depression och för ångesttillstånd är både psykodynamisk psykoterapi (PDT) och interpersonell terapi (IPT) lika bra.

Annons

Socialstyrelsens rekommendationer skiljer sig därmed även i avgörande avseenden från aktuella riktlinjer för dessa tillstånd i våra grannländer.
Du kan själv ge din synpunkt till socialstyrelsen genom att dela med dig av din terapiberättelse eller ge ditt stöd genom att skriva på namnlistan på ”Rör inte min terapi”
Läs mer på patientupprop:
Uppropet har tre syften:
*Att skapa uppmärksamhet kring terapins plats i offentlig vård.
*Att skicka in alla terapiberättelser och namnunderskrifter som synpunkt på Socialstyrelsens förslag inom ramen för remissrundan som avslutas den 31 mars 2017
*Att inspirera människor att våga söka terapeutisk hjälp för psykiska problem.
Gå in på: Rör inte min terapi )

Var tionde svensk äter antidepressiva mediciner
Idag tar var tionde svensk medicin mot depression. Och trots att det på flera håll i världen numer höjs ett varnande finger för biverkningarna av antidepressiva medel ser inte trenden ut att förändras utan ökar istället markant. Det trots att många forskare menar att medicinerna inte ens hjälper mot depression.
Det finns olika sorters antidepressiva medel. De flesta fungerar genom att påverka signalämnet serotonin i hjärnan, men det finns även dem som påverkar noradrenalin och dopamin.

Läs även:Johannesört utmanar SSRI-preparat

De vanligaste grupperna av antidepressiva är:
SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare) som är den mest använda typen av antidepressiva. SSRI höjer mängden serotonin i hjärnan.
SNRI används ofta när man inte får tillräcklig effekt av SSRI.
SNRI (serotonin och noradrenalinåterupptagshämmare) fungerar likadant som SSRI men påverkar mängden av serotonin och noradrenalin i hjärnan.
NaSSA (noradrenergt och specifikt serotoergt antidepressiva läkemedel) ökar noradrenalinfrisättningen i hjärnan och blockerar samtidigt de serotoninreceptorer man inte vill aktivera.

Antidepressiva skrivs ut slentrianmässigt
Det säljs enorma mängder antidepressiva i Sverige och förra året hämtade var tionde svensk ut medicine på recept. detta är en ökning med hela 20% på tio år.
Men det är inte främst psykiater som ordinerar läkemedlen utan distriktsläkare inom primärvården.
Många forskare och terapeuter tycker dock att preparaten skrivs ut för lättvindigt i vården. Håkan Johansson som är docent i klinisk psykiatri vid Lunds universitet är kritisk till Socialstyrelsens nya riktlinjer för behandling av depression och ångest, där enbart biologiska behandlingar som antidepressiva läkemedel rekommenderas för personer med allvarligare depressioner. Han menar att det inte finns stöd i forskningen att farmakologisk behandling skulle vara bättre än psykoterapi vid depression.

Annons

Antidepressiva har ingen större effekt än placebo
Professor Peter C Götzsche som även är författare till boken ”Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse” menar att antidepressiv medicin faktiskt kan leda till döden.

Ny studie i Danmark
Enligt en ny studie i Danmark där man gått igenom 131 stora internationella studier som granskat effekten av antidepressiva har medicinerna ingen större effekt än placebo på vare sig lätta eller svåra depressioner.

Ger svåra biverkningar
Överläkaren och huvudförfattare till studierna Janos Christian Jacobsen som verkar på Rigshospital i Köpenhamn är hård i sin dom när han säger att medicinerna påverkar viktiga signalsubstanser i hjärnan och har svåra biverkningar. För att kunna försvara varför vi ger dem till människor måste vi vara säkra på att de verkar mot depression säger Janos Christian Jacobsen. Men det är vi inte, säger han till danska TV 2.

Blir bättre utan mediciner
Peter C Götzsche specialistläkare inom internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet menar att följderna kan vara mycket allvarligare än så.
Efter att ha studerat forskningslitteratur från de senaste tio åren har han kommit till slutsatsen att de gör mer skada än nytta. Han menar att patienter med depression snarare mår bättre utan någon behandling alls- men att de misstolkar detta som en medicinsk effekt. Man har i placebokontroll som har utförts av Peter C Götszches team har man sett att antidepressiva mediciner ökar risken för både självmord och våld, men att psykoterapi kan minska risken för självmord. Eftersom den positiva effekten vid andra tillstånd så som ångest är tveksam enligt Peter C Gözsche, är hans åsikt att antidepressiva helt borde tas bort från marknaden.

Överläkare Janos Christian Jacobsen menar dock att medicinerna mycket väl kan fungera för vissa patienter.
Man måste komma ihåg att dessa typer av studier handlar om medeleffekt och därför kan man aldrig säga att de inte fungerar för alla.

Annons

 

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.