Annons

Se Chasing Ice! En ren skräckfilm om vad som händer i vår miljö!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
10 oktober, 2014

Nu bara måste jag länka till denna film! Den är så skrämmande! En ren skräckfilm om vad som håller på att hända med vår miljö! En helt verklig skräckfilm Här på Grönland har man filmat och fångat väldigt oroväckande bilder. Glaciärsmältningar är här och nu på riktigt! Det är vad som pågår just nu! Riskerna för ekosystem att gå förlorade ökar med glaciärsmältningen och brist på vatten och enorma översvämmningar på grund av klimatförändringar. Det här händer NU, inte sen om hundra år, när vi gått ur tiden!

Chasing Ice har vunnit över 30 stycken utmärkelser världen över. Se den! Jag fick riktigt, riktigt ont i magen!

http://uppskattat.se/

Annons
10 oktober, 2014 0
Fyllda auberginer på ett vitt fat tillsammans med morot- och vitkålssallad och sparris

 

Fyllda auberginer på ett vitt fat tillsammans med morot- och vitkålssallad och sparris
Foto: Mia Hagenmalm

I min hjärna är det just nu totalt kaos! Hjärncellerna fladdrar fritt däruppe innanför pannbenet, helt utan struktur! Och jag bara avskyr när jag är så här! Stressad, förvirrad och helt utanför min vanliga strukturella värld! Hur ska jag hinna, hur ska jag få tiden att räcka till? Och när jag blir så här, får jag ingenting gjort! Jag bara skjuter upp saker och så ligger det där och skaver i hjärnan på nätterna!
Men MIA! Bara gör!!!, skriker jag inom mig!
Gör det du ska och skjut inte upp saker! Så ikväll ska jag sätta mig ner och göra en lista med punkter över det som ska göras. Fixa scenkläderna är prio ett! Uppdatera och skriva ut ESTA är viktigt. Skriva ut biljetterna! Kolla om passet är giltigt än en gång. Fixa hundvakt i elva dagar! Förbereda inför genrepet! Kolla att jag har rätt och allt smink! Behöver jag köpa till något?Vad ska jag ha med mig?Så där håller jag på dagarna i ända, och ändå får jag ingenting gjort!

Annons

Och så var det utvärdering av halsoutmaningen/som Mia i Mias gravidblogg utmanade sina läsare att hänga på i september:

Jo jag har uppnått mina mål.
Jag bestämde att hålla en strikt FODMAP-diet, och äta mer basiks föda. Det har jag verkligen gjort! jag äter basiskt och rawfood varje dag. Dessutom har jag gjort en utvärdering av min IBS-mage tål och inte. Jag kommer att fortsätta att äta mycket rawfood och vegetariskt, för jag mår så bra av det. Förr åt jag kött kanske fyra dagar i veckan, nu är det kanske en eller två gånger.

Jag har återgått till sjukgymnastik. Och denna månad ska jag lägga till avslappning- och andningsövningar minst två gånger per dag. Vår härliga dirigent Britt-Helene kör avslappningsövningar med oss varje tisdag, och nu har hon lärt oss att slappna av med en övning som bara tar fem minuter. En övning som är jättebra att ta till i en stressad situation eller i den grå stressiga vardagen. (Vilket jag behöver för att lugna min stressade hjärna just nu)

Stressen gör även att jag får merjobb! Som i morse! Javisst ja! Jag har ingen lunch till idag! Min tonårsdotter har plötsligt börja äta som en häst, vilket jag inte riktigt har fattat. Jag räknar fortfarande en barnportion, en vuxen och en matlåda! Och i går åt hon upp precis allt i matväg på middagsbordet. Trött som jag var orkade jag inte tillaga nytt, och det utan en tanke på min lunch idag. Så i morse blev det lite panik. Jag vill inte gå och köpa min lunch ute. Jag är så trött på den maten. Och snart ska jag äta restaurangmat i fjorton dagar. Ser jag INTE fram emot! Men auberginer hade jag hemma så jag fyllde en sån med auberginehack, tomater, lite rödlök och ost. Den fick stå i ugnen medan jag duschade.

Vegetariska Fyllda abuberginer (snabbvariant)
1 aubergine, eko
10 st coctailtomater i skivor, EKO
1/2 röd lök, finhackad, EKO
riven ost, EKO
örtsalt

Annons

Gör så här:
Dela aberginen på längden. Gröp ur ”köttet” med en sked. Hacka det tillsammans med tomater och lök. Stek i rapsolja tills alltsammans mjuknar. Smaka av med örtsalt. Lägg tillbaka blandningen i auberginskalen och strö över lite ost. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter på 200 grader. Jag rev lite vitkål och morötter till. Sparris kokade jag någon minut i lätt saltat vatten. Inte för att jag vet om vitkålen passar till, men jag tänkte mer näringsmässigt här! 🙂

Ha en bra dag!

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
8 oktober, 2014 0
Nyponsoppa med kokosgrädde och nötter i ett glas med
hemmagjord nyponsoppa i ensvartvitrandig skål dekorerad med kokosnötsgrädde och en kvist med nypon
Foto: Mia Hagenmalm

Jag och min dotter älskar nyponsoppa med grädde!
Helst ska den vara kall, men jag kan lika gärna dricka den varm. Och så ska den vara hemmagjord, ekologisk och förstås utan vanligt vitt socker. Jag vill att min dotter ska ha något nyttigt att äta till mellis när hon kommer hem från skolan, och nyponsoppa är ju väldigt nyttigt, rätt tillagat. Inte den man kan köpa i pulverform eller på tetra.
Nypon är ju väldigt rik på C-vitaminer, faktiskt innehåller bäret mer C-vitamin än andra bär.
Dessutom är den rik på magnesium som är bra för dina muskler. Nypon är även cancerhämmande, kolesterolsänkande och blodtryckssänkande.
Den här nyponsoppan sötade jag med kokossocker. Kokossocker har ett ganska lågt GI och innehåller bra med antioxidanter. Antioxidanter bidrar till att skydda kroppens celler mot fria radikaler. Och för att göra den ännu lite nyttigare tog jag kokosgrädde istället för vanlig grädde.

Annons

1 Liter hemmagjord Nyponsoppa med mandel&kokosgrädde
1 liter vatten
1 dl nyponpulver, ekologiskt
1/2 dl kokossocker
(någon matsked potatismjöl eller arrowrot att reda med, om man vill)

Gör så här:
Rör ner nyponpulvret i 1 liter kallt vatten och vispa ordentligt så att det inte är klumpar i. Värm soppan till kokopunkten och vispa ner kokossockret i soppan. Låt koka några minuter. Om du vill reda soppan, vispa ut någon matsked potatismjöl eller arrowrot med kallt vatten och häll i en tunn stråle ner i den varma vätskan. Låt få ett snabbt uppkok under kraftig vispning. Ta av och låt bli kall. Servera med kokosgrädde och mandlar som du rostar lätt i en het, torr stekpanna.

Tips:Kokosgrädde:
Det finns en krämigare variant kokosgrädde på tetra att köpa i matbutikerna. Jag brukar sätta in kokosmjölk/grädde i kylen. Då särar den sig, och kokosvattnet hamnar överst och grädden underst så jag ställer förpackningen uppochner så att när jag öppnar den, är grädden överst.

Dela inlägget
Annons
8 oktober, 2014 0

Oiihhh! Det är faktiskt bara tre veckor kvar tills jag sätter mig på flyget till New York!
Tre veckor! Den 1:a November kl 18 går ridån upp för Rönninge Show Chorus i Carnegie Hall!
Den 19/10 har vi genrep i Nacka Aula för dem som inte kan följa med oss till Canegie Hall och se vår unika Broadwayshow! Och shit vad vi sliter, drillar, sjunger, övar, repar! Inte bara tonerna ska sitta! Vi putsar på fraser, på dynamik, på pitsch, på övertoner, på takt på koreografi, om och om igen. Det går STRÅLANDE bra! Nu börjar koreografini nya låten, sitta hos mig, och då är det extra kul att sjunga! Man bara gör! Flyger! Det är LYCKA!

Jag bara älskar att sjunga! Jag får massor av energi och må-bra-hormoner till hjärnan.
Rena dopaminkicken varje tisdag! Och att sjunga stämvist, att lära sig en stämma, har visat sig vara en komplicerad och väldigt utmanande sak för hjärnan. Nya sinapser bildas av stressen och kan till och med skapa nya hjärnceller. Ju mer vi tränar, desto starkare hjärna. Det säger Gunnar Bjursell, professor vid Karolinska institutet som även säger att musiken kan liknas läkemedelseffekter, lika stark som en orgasm eftersom att sjunga inger en så stark upplevelse.

Annons

Att sjunga är som att få massage inombords då man genom sången använder sig av diafragman.
Hjärta och lungor får jobba och det frigörs hormoner säger Christina Grape, hälsovetare och sjuksköterska, som gjort studier på sångens effekt av människan.

Så sjung och var glad!!

Fakta: Expressen

Mia

Dela inlägget
Annons
8 oktober, 2014 0
Foto av två personer som står gramför en butik i en galleria

Förra veckan var jag och mötte upp Tony Irving!
Dels bloggar ju Tony här på Kurera men mest var jag nyfiken på att höra honom berätta om Rosenseriens nya manliga serie i hudvård, som Tony varit med och tagit fram! Äntligen en bra, manlig ekologisk hudvårdsserie!

Rawfood zucchinipasta med cashewsås 016Oj vilket positivt intryck jag fick av denne man! Tony är otroligt trevlig och en mycket ödmjuk person! Dessutom är han skitsnygg!

Tony berättade att han tidigare hade använt syntetiska produkter samt fillers och botox, men hans hud mådde inte bra av det.
Efter att ha provat några av Rosenseriens produkter, och upptäckt att hans hud mådde så mycket bättre av dem, tog Tony kontakt med Rosenserien och frågade om de var intresserad av ett samarbete. Och det ville de! Tony har alltså själv varit med och tagit fram nya manliga serien i Rosenserien! Både i funktion, doft samt förpackningarnassnygga design och utseende.

Annons

Och eftersom att produkterna inte är testade på djur, så har Tony själv ställt upp som försöksperson.

Bild på Tony Irvingaffisch med rosenseriens produkter
Foto: Mia Hagenmalm

Jag använder själv en del av Rosenseriens hudvårdsprodukter, och även deras MANLIGA deodorant.
Jag föredrar den sportiga citrusdoftande deon framför rosdoften. 🙂 Och den funkar verkligen! Och så är de aluminiumfria,

Rosenseriens produkter tillverkas i Sverige,
och innehållet ger en bra balans mellan vitaminer, mineraler, antioxidanter och proteiner. Serien har hudvård för både ansikte och kropp.

Produkterna i den nya manliga serien har en otroligt fräsch doft av sportig citrus,
och är liksom den kvinnliga serien tillverkad till största del av ekologiska råvaror, de är 100 % naturliga och de flesta produkterna är till och med Svanenmärkta, vilket är en garanti för att produkterna uppfyller höga krav på hälso, miljö och kvalitet. Som bas i seriens produkter har man grönt te och aloevera gele och när man tittar på innehållet av produkterna ser man att de innehåller och bygger på medicinalväxter som trollhassel och arganolja. De är alltså så naturliga att man kan äta dem, om man nu skulle vilja! 🙂

// Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
4 oktober, 2014 0

kanelmuffins på blått fat

Återupplivar ett recept från förra året så här på kanelbullens dag! Ha en trevlig helg och dag!

Så var det kanelbullens dag i dag! Är det något som är gott, så är det ju nybakade kanelbullar. Men ack så farligt för min mage. Och för kroppen. Men ibland saknar jag nybakade hemgjorda kanelbullar, det gör jag!
Annars är jag egentligen ingefan av fikabröd, och har aldrig varit. Men jag tycker att det är kul att baka. Och visst äter jag kakor utan vete och socker, men bara vid festliga tillfällen eller när jag har gäster.

Annons

Förra året på kanelbullens dag, bakade jag kanelbullar med mandelmjöl, men i år gjorde jag muffins istället. Med kanel!
Och bara för att jag kunde plocka till mig lite äpplen på min promenad igårkväll, så fick det bli äpple i också. De som har äppelträd i sina trädgårdar här i Nynäshamn, brukar ställa ut lådor med fallfrukt så att förbipasserade kan ta för sig av det som annars skulle ha blivit slängt! En eloge till er alla äppelträdägare! :-)

Kanel&äppelmuffins
12 stycken:
200g smör
6 ägg
2 dl sukrin melis
250 g philadelphiaost
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 1/4 msk kanel
3 tsk bakpulver
2-3 äpplen
Smör till stekning
2 msk kanel

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och sukrin pösigt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål för sig. Se till att bakpulvret blir ordentligt blandat med mjölet.
Häll ner smör och ost i äggsmeten och rör därefter ner mjölblandningen. Skala äpplen och skär i små bitar. Rulla dem i kanel. Stek äppelbitarna försiktigt i smör.
Fördela 1-2 äppelbitar i 12 stycken muffinsformar. Häll över kaksmet men inte ända upp i formen. Grädda i mitten av ugnen på 220grader i ca 25-30 minuter. Pudra över lite sukrin melis

Ha en trevlig helg!/ Mia

Dela inlägget
Annons
Annons