Annons

Semmelkladdkaka utan gluten och vitt socker

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
1 februari, 2016
Semmelkladdkaka uppskuren i tårtbitar, dekorerade med florsocker och grädde

Nästa tisdag är det fettisdagen så för att ha framhållning lägger jag ut denna underbart goda semmelkladdkaka några dagar i förskott så du hinner köpa hem ingredienserna och planera. Kakan är så otroligt god så du bara måste göra den!
Iallafall om du är som jag, så där barnsligt förtjust i både kladdkaka och semlor, då är det här ett mycket gott alternativ till den sedvanliga semmelbullen och kladdkakan.
Två flugor i en smäll alltså och lite nyttigare också faktiskt för den delen, då den är glutenfri och utan vitt socker.
Det känns ju lite bättre för samvetet när man inte kan motstå suget. Min mage vill inte ha den där bullen bakad på vete och absolut inte grädden heller egentligen. Men här gjorde jag ett undantag och körde laktosfri grädde vilket brukar funka någon enstaka gång. Få se hur jag reagerar efter att ha varit utan mjölkprodukter förutom smör och ost i flera månader nu.
Tips! Ett alternativ för intoleranta kan vara att använda kokos- eller sojagrädde istället.

// Mia

Annons
Semmelkladdkaka dekorerad med florsocker och grädde
Foto : Mia Hagenmalm

SEMMELKLADDKAKA
10-12 bitar
Mandelmassa
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sukrin
1 äggvita
3 msk vatten
Kakan:
150 g smält smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
3 ägg + 1 äggula
3 tsk kardemumma, nymald

DEKORATION
3 dl vispgrädde
Sukrin Melis (alternativt- som florsocker)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Mortla kardemummakärnor.(Det blir absolut mycket mer smak och godare med nymalda kardemummakärnor än färdig mald).

Smält smöret och ställ att svalna.
Klä en springform; 26 cm med bakplåtspapper.
Blanda ihop alla ingredienser till mandelmassan i en mixer och mixa till en fast massa.
Blanda de torra ingredienserna till kakan och lägg med ägg och smör.
Blanda ner mandelmassan och vispa runt så allt blandar sig ordentligt. Häll smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen ca 16-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Sikta Sukrin Melis över kakan. Servera grädden till kakan eller spritsa, dekorera den med grädden.

 

Annons

 

 

26 januari, 2016 0
Turmeric Chai Latte i en glaskopp

Min favoritdryck just nu är en krämig och varm latte gjord på härliga kryddor. Kryddor som är välgörande för kroppen.
Jag gör först ett koncentrat av olika kryddor och te för att sedan tillsätta härlig och krämig, varm kokosgrädde/mjölk uppvispad med gurkmeja och kokossocker. En riktig höjdare måste jag säga. Koncentratet räcker till cirka 8 stycken goda koppar Turmeric Chai Latte.

Gurkmeja är inflammationshämmande.
Jag har ganska, eller mycket och ofta ont i nacke och rygg på grund av flera diskbråck och en gammal skada från en bilolycka. Därför äter jag gurkmeja nästan dagligen för att häva eventuella inflammationer
Jag dricker ibland även guldmjölk, alltså en mjölk baserad på gurkmeja. Det finns massor av olika recept på guldmjölk och mitt recept hittar du här: guldmjolk-mot-vark.
I det här inlägget kan du även läsa om en lugnande ansiktsmask för dig som har rosacea eller akne.

Annons

Dricker jag inte guldmjölk så har jag minst en matsked gurkmeja i maten eller i en smoothie. På något sätt ser jag till att få kryddan i magen varje dag.
Gurkmeja kan även förebygga cancer och alzheimers Läs mer här! och är bra mot reumatism och ledbesvär, träningsvärk samt verkar för ett stabilt blodsocker. En mycket bra krydda alltså.

Kanel som också ingår i denna dryck har har även den egenskapen att stabilisera blodsockret. Kanel är rik på kalcium, järn, mangan, antioxidanter, flavanoler och fibrer. Kanel förbättrar hjärnans funktion då kryddan förbättrar minnet, fokus och koncentration samt förebygger Alzheimers. man kan genom att äta lite kanel varje dag få bort huvudvärk men även depression. Kanel är även bra för hjärthälsan, PMS, matsmältningen och förebygger cancer.

Ha en bra dag! 🙂

Mia

Turmeric Chai
Koncentrat:
5 dl vatten
6 msk kokossocker
4 påsar svart te
2 tsk kanel
2 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1/2 tsk koriander
1 krm svartpeppar
1 tsk vaniljpulver

Annons

Gör så här:
Koka upp vattnet med alla kryddor utom vaniljpulver och tepåsar. Låt koka två minuter. Tillsätt vaniljpulver och tepåsar och låt dra tills det kallnar. Ställ kallt.

Turmeric Chai Latte
1 kopp
2 dl kokosgrädde/mjölk
3 msk kokossocker
1/2 dl koncentrat
1/2 tsk gurkmeja

Gör så här:
Värm kokosmjölken tillsammans med kokossocker och gurkmeja till kokgränsen. Ta av från plattan. Vispa gärna så mjölken blir luftig. Värm koncentratet och häll i en kopp. Häll därefter över kokosmjölken. Njut!

Dela inlägget
Annons
25 januari, 2016 0
Blomkålsbiffar med knaperstekt halloumi på ett vitt fat

Trots att det är måndag, känner jag mig helt slut idag.
Jag har jobbat i helgen och på min lediga söndag haft fullt upp med barnkalas och annat som måste tas om hand när man är ledig.

Gjorde supergoda blomkålsbiffar till middag häromdagen och här ville jag tillsätta lite sälta. Tänkte att fejkad bacon kunde smaka bra till. Vad gör man fejkad bacon av om man inte vill köpa någon färdig vegetarisk sort i frysdisken om inte knaperstekt halloumi? Jag pudrade över rökt paprikakrydda. Nåväl. Det smakade kanske inte som bacon men det gav sältan till den här rätten som jag ville.

Ha det bäst!
Mia

Annons

Blomkålsbiffar med knaperstekt halloumi
2 portioner
400 g Blomkål
2 ägg
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1/2 dl finhackad gräslök
Herbamare örtkrydda

100 g halloumi
paprikapulver, rökt

Gör så här:
Riv blomkålen ganska grovt och koka ca 1-2 minuter i saltat vatten.
Häll av vattnet och låt rinna av väl i ett durkslag. Pressa ut det sista vattnet. Blanda blomkålen med övriga ingredienser och låt svälla ca 5 minuter. Forma till biffar och stek på medelhög värme i smör eller kokosolja tills du ser att plätten håller ihop ordentligt. Vänd och stek ytterligare några minuter så att biffarna får färg.
Skiva halloumi och pudra över paprikapulver. Stek på ganska hög värme tills de får en gyllne färg. Servera med blomkålsplättar och sallad.

Dela inlägget
Annons
21 januari, 2016 0
Fröknäcke med avokadoröra och skivat ägg

Häromdagen bakade jag fröknäcke. Jag bara älskar det men det tar slut så fort. Ändå gör jag två plåtar åt gången.
Fröknäcke är så gott att ta till när man vill ha något att tugga på till frukost. Mitt favoritpålägg på knäcket är mosad avokadoröra med skivat kokt ägg. Har man mosad avokado behöver man förstås inget smör. Detta är ett väldigt gott och nyttigt pålägg. Du får i dig nyttiga fetter från avokadon och proteiner från ägget vilket gör att du håller dig mätt väldigt länge. Till frukosten blev det även en enkel smoothie gjord på mango, apelsin och ingefära som jag toppade med jordgubbar och chiafrön.

Fröknäcke
200 g solrosfrön
1/2 dl psylliumfrö
1/2 dl chiafrö

Annons

2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Blanda alla ingredienser utom flingsalt och vallmofrön i en bunke och låt sedan vila i ca 20 minuter. Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper och bre ut smeten på plåtarna. Jag brukar lägga på bakplåtspapper över smeten och kavla ut den på det viset så fastnar inte smeten på kaveln. Strö över vallmofrö och flingsalt över frösmeten. Grädda- torka i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Brödet ska bli hårt och knaprigt. Kolla så att det inte bränns vid. Ta ut och låt svalna innan du lossar dem från plåten. Bryt knäcket i mindre bitar och förvara det torrt.

Avokadoröra
1/2 avokado
1 msk finhackad lök (kan uteslutas)
några droppar citronsaft
1 nypa finhackad koriander

Herbamare örtkrydda och chiliflakes

1 kokt ägg
Några skivor röd paprika och alfaalfagroddar

Annons

Gör så här:
Mosa avokadoköttet tillsammans med lök och citronsaft. Smaka av med örtsalt och chiliflakes. Bre avokadoblandningen över fröknäcket. Skiva ägget och skär paprika. Dekorera med ägg, paprika och groddar.

Smoorhie emd mango, apelsin och ingefära toppad med jordgubbar och chiafrön i ett glas
Foto: Mia Hagenmalm

Smoothie med mango och ingefära
2 dl apelsinjuice, färskpressad
1 1/2 dl mango, fryst
2 droppar Ginjer ( eller ca 1 tsk riven ingefära)

Jordgubbar och 1 matsked chiafrö till topping
Gör så här:
Pressa saften ur apelsinen. Mixa tillsammans med mango och ingefära till en härlig glasslik smoothie. Toppa med jordgubbar och
chiafrö.

Dela inlägget
Annons
19 januari, 2016 0
Mandelplättar med bär på ett vitt fat med en skål sylt brevid

Fyyy och brrr vad kallt det är ute nu. Jag klär på mig allt jag kan när jag ska ut med hunden. Och hunden formligen springer, trippar sin promenad, så jag har svårt att hänga med i mina bylsiga kläder. Jag tror att hon också tycker det är kallt. Ut och gör det hon ska och sen in i värmen igen. De sägs att hundar inte fryser om tassarna, men av hennes trippande- springande tror jag faktiskt att hon gör det. Men hon älskar snö, och lukterna verkar förstärkas när snön ligger. Hon riktigt jagar omkring och luktar som en galning. 🙂

Härligt är det iallafall för nu lyser solen starkare och varje morgon när jag kommer till jobbet möts jag av fågelkvitter. Underbart! Snart är det vår!

Idag blev det plättar till frukost. Glutenfria och gjorda på mandelmjöl. Jag körde smeten i mixern för att de skulle bli riktigt fluffiga och goda. Till plättarna blev det en hemgjord sylt och vispad kokosgrädde. Oftast äter jag med bär bara som de är, eller mosar en banan och blandar med bär. Men idag gjorde jag dock sylt med jordgubbar och chiafrön. Det blir riktigt bra och nyttigare sylt och så får man chiafrön som är så nyttigt med i rätten.
Gör sylten först så den får stå och svälla.

Annons

Raw Jordgubbssylt med chiafrön
250 g jordgubbar, tinade
2 msk chiafrön
3-4 msk vatten
1 krm vaniljpulver
1 msk flytande honung

 

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser och mosa gärna bären lätt med en gaffel. Häll upp sylten i en väl rengjord burk. (Jag brukar koka burken för att få den steril). Låt stå minst en timme i kylen innan servering. Sylten håller ca 1 vecka så passa på att använda till din frukost.

Raw jordgubbssylt med chiafrön i en glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

Kokosgrädde
1 burk ekologisk kokosmjölk (Kung Markattas är bra att vispa) som stått kallt flera timmar i kylen eller 1 timme i frysen

Ta ut burken med kokosmjölk som den stod och öppna burken.
Då har du grädden ovanpå och den tunna kokosvätskan nere i burken. Ta endast av det gräddiga och lägg över i en bunke. Tillsätt 1 krm vaniljpulver. Vispa med elvisp tills du har en konsistens av grädde.

Annons

Glutenfria plättar med mandelmjöl
6-8 stycken
2 ägg
1/2 dl mjölk, jag tog mandelmjölk
2 1/2 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
kokosolja eller smör till stekning

Gör så här:
Mixa alla ingredienser till plättarna i en mixer. Låt stå och svälla i ca 10 minuter. Klicka ut ca 1 dl smet åt gången. Stek på svag värme.
Servera med sylten eller bär och eventuellt grädde.

 

Dela inlägget
Annons
13 januari, 2016 0
Kolloidalt silver hjälpte mot multiresistenta bakterier

Kolloidalt silver botade resistenta stafylokocker!
Ja, hur kan jag nu påstå det? Har jag fakta på det? Faktiskt har jag det! Jag har egen erfarenhet, eller snarare jag har sett resultat genom min dotter och hennes barn som för ett tag sedan drabbades av resistenta stafylokocker.

Min dotter fick barn i höstas, hon ammade och det gick jättebra tills en dag då hon förmodligen blivit kall och fick mjölkstockning med hög feber, inflammation och dessutom sår på bröstvårtorna. Mjölkstockningen släppte dock med hjälp av Lecitin!
(Läs mer nedan om *Lecitin).

Samtidigt som min dotter var sjuk, fick hennes tvååriga son vätskande och variga sår bakom öronen. En odling visade stafylokocker.

Annons

Nu smittade han både min dotter och lilla bebisen. Såren var väldigt infekterade med rodnad, ömhet och grönt var. Det såg riktigt äckligt och otäckt ut. Såren läkte dock med antibiotika.
Men bara två dagar efter avslutad behandling blossade bakterierna upp igen. Det blev därför en omgång två med antibiotika. Samma sak upprepade sig ännu en gång! Bakterierna kom tillbaka. Alltså var stafylokockerna resistenta- MRSA- Multiresistenta stafylokocker.

Jag hade redan köpt kolloidalt silver till min dotter, men hon trodde väl inte riktigt på att det skulle hjälpa. Nu bad jag henne badda såren med silver och för sin egen del även inta en matsked var tredje timme. På bara en dag hade såren läkt! Alltså! EN DAG! Några få dagar efter syntes inte ett spår. Fantastiskt! Så det är ju riktigt konstigt att man inte anammar kolloidalt silver inom sjukvården kan man tycka. Särskilt när dessa MRSA- bakterier har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren.

Mia

Läs också: Sjukvården borde ordinera kolloidlat silver

Kolloidalt silver består av destillerat vatten och mikroskopiska silverpartiklar som har förmågan att rensa kroppen på skadliga bakterier, svamp och virus, samt är stärkande för immunförsvaret.
Silver är ett viktigt spårämne för just immunförsvaret. Om du är frisk har du också stora mängder silver i kroppen, framförallt i tymuskörteln eller brässen som den också kallas, och i mandlarna.
Silver användes flitigt i många läkemedel i början av 1900-talet innan antibiotikan kom i början någonstans 1930.

Annons

*Lecitin är riklig på de livsnödvändiga fettsyrorna Omega -3 och Omega-6 och är ett fettliknande ämne som inte innehåller kolhydrater, protein eller kolestrol, även kallad fosfatidylkolin eller fosfolipid, ett fettämne med förmåga att emulgera- sönderdela fetter ur kroppen som kan lösa upp mjölken i mjölkgångarna då det klumpar sig vid stockning.

Lecitin är nödvändig för alla cellembran, bindväven, cirkulationen, huden, hormonbalansen, produktionen av galla, nervsystemet och hjärnan. Cirka 1/3 av hjärnans torrvikt består av lecitin och lecitinliknande ämnen. Stora mängder lecitin finns också i andra vitala organ som hjärta, lever, njurar, benmärg, muskler och nervsystemet.

Dela inlägget
Annons
Annons