Annons

Stefan Sauk, Margaretha Bengtson, Andreas Weise och jag….

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
10 december, 2013
Stefan Sauk Stjärnjul 2013
Andreas Weise Stjärnjul 2013
Foto: Hèlena Parmèr

…sjunger med Stjärnjul i filadelfiakyrkan fredag och lördag den 13/12 kl 19 och 14/12 kl 14 och 17:30.

Stefan Sauk Stjärnjul 2013
Foto: Hèlena Parmèr

Alla som läser min blogg vet att sången betyder mycket för mig. Och i år har jag och min kör blivit världsmästare i de internationella tävlingarna i USA! Fast det har jag nog inte riktigt kunnat ta in ännu.

Annons

Det kommer ta lång tid. Och direkt från Hawaii och tävlingarna in i Stjärnjulsbubblan.

Margaretha Bengtson Stjärnjul 2013
Foto: Hèlena Parmèr

Min kör Rönninge Show Chorus, går varje år ihop med en manlig kör,The Entertainman! Tillsammans skapar vi Stjärnjul varje år då vi också bjuder in artister att sjunga med oss. Och i år är det alltså Stefan Sauk, som inte bara är konferencier, utan underhåller också med tänkvärda ord och sång, Margaretha Bengtson, en härlig sopran som var med och startade The Real Group, och Andreas Weise, Sveriges Frank Sinatra! Sist men inte minst har vi också bästa kappelmästare Mattias Bylund som leder Stjärnjulsorkestern där ett gäng av landets bästa musiker ingår.
Bara för att vi är en kör, betyder det inte som många tror, att vi står i kyrkan med näsan i notbladet.

Andreas Weise Stjärnjul 2013
Foto: Hèlena Parmèr

Vi bjuder faktiskt på riktig show, och det är sällan vi står still. Här blir det allt från traditionella julsånger, klassisk musik, och gospel som får hela salen att gunga, ibland rock, ibland rapp, beroende på vilka artister vi har.

Bilderna är tagna av vår underbara regissör och fotograf, Hèlena Strandell Parmèr förra helgen då vi hade premiär!

10 december, 2013 0
Lakritskola med chokladöverdrag i rad på ett avlångt grått fat

 

Lakritskola med chokladöverdrag i rad på ett avlångt grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Igår gjorde jag en sååå god lakritskola! Och när jag ändå höll på blev det ischoklad också. Var lite rädd att det inte skulle funka med kokossocker i kolan men det gjorde det. De blev bara så underbart goda! Och nyttigare än kola gjord på vanligt vitt socker och sirap.. 🙂 Om man vill kan man naturligtvis utesluta lakrits och tillsätta mer kakao så har man en underbar chokladkola.

Jag har uteskutit vitt socker i den här kolan, men det är ju socker i chokladen? Är du noga så kollar du efter en choklad som innehåller rörsocker vilket är bättre än vitt socker därför att rörsocker innehåller mer antioxidanter än vitt socker som inte har några nyttigheter alls.

Annons

Däremot har både vitt socker och rörsocker samma GI-halt: 97 . Det finns även de som är sötade med kokossocker, och det är ännu bättre. Kokossocker har ett GI på ca 35, och innehåller också massor av bra antioxidanter. Man ska också tänka på att hitta en choklad med få ingredienser. Du får en sämre choklad ju längre ingredienslistan är och ju fler aromer den innehåller. Bäst är också om chokladen är ekologisk förstås.

Jag kan ju damma av sockerlistan igen:
Vanlig raffinerat vitt socker har ett GI på 97
Rårörsocker har också ett GI på 97
Agavesirap är sött men ger en minimal höjning av blodsokret och har ett GI på 30-50
Honungens GI är ca 70
Kokossocker kommer från kokosblommor, innehåller massor av bra antioxidanter och smakar lite som kola. Kokossocker har ett GI på ca 35
Stevia kommer från en växt och har ett GI-värde på 0!
Sukrin som är baserad på sockeralkoholen erythriol från bär och frukt har liksom stevia ett GI på 0.

Lakritskola utan vitt socker 30-40st
100 g smör
2 dl grädde
3 msk kakao (eller 4 msk om du vill utesluta lakrits)
1 dl agavesirap
3 dl kokossocker
0,5 krm salt
1,5 msk lakritspulver, ekologiskt
Till garnering:
100 g minst 70% choklad
Flingsalt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom lakritspulvret i en vid gryta med tjock botten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra på svag värme. Rör i grytan hela tiden. Använd gärna en träslev.

Kokande kolasmet i gryta
Foto: Mia Hagenmalm

Nu ska kolan koka minst i 25-35 minuter. Jag gjorde kulprovet. När du ser att smeten börjar bli riktigt tjock, häller du ner lite av den i ett glas med kallt vatten. Stelnar den och håller ihop då, är kolan klar. Rör ner lakritspulvret och se till att det löser sig ordentligt med smeten. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper, låt svalna något och sätt in i kylen en halvtimme. När den har stelnat ordentligt, skär i bitar. Jag skar ut bitar som jag sedan vek ihop och formade. Smält chokladen i en skål över ett kokande vattenbad. Akta så att det inte kommer ner vatten i chokladen. Doppa sedan kolabitarna snabbt, jag använde en tång för att slippa bränna mig, lägg tillbaka på bakplåtspapper och strö över någon liten flaga flingsalt. Det ska vara pyttelite salt, annars blir det inte gott. Du kan också helt utesluta chokladen på kolan. Skär den då bara i bitar Förvara kolan svalt i kylskåp, med bakplåtspapper emellan om du vill stapla dem. Tror knappast att kolan får vara ifred till jul, så jag får nog koka en ny sats innan dess. Riktigt mumsiga blev de! 🙂

Annons

Hemgjord lakritskola på grått avlångt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Ischoklad i små färgglada formar liggandes i ett glas

Ischoklad med ekologiskt kokosfett ca 50 st
200g kokosfett utan smak, EKO
250 g 75% choklad, EKO

Små formar av alluminium

Gör så här:
Smält kokosfettet i en gryta. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner i kokosfettet.
Rör om ordentligt. Det får inte koka. Häll chokladröran i en kanna med pip och fyll formarna med smeten. Ställ kallt!

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
9 december, 2013 0

(O)fräscha- giftiga- tropiska- besprutade frukter till jul?

Har du tänkt på vad du fick i dig genom där goda saftiga apelsinen du åt till frukost eller mellis? Du äter frukt för att få i dig viktiga C-vitaminer, och tror att du har gjort ett väldigt nyttigt val, men tänker kanske inte alltid på att den även innehåller massor av gifter som du får i dig, genom bekämpningsmedel?

Jag brukar ofta fråga i butiker jag handlar i, efter ekologiskt odlad frukt och grönt. För när man kommer in i en matbutik finns det ett stort urval av icke ekologiskt. Sen ligger det lite frukt och grönt i en disk och skramlar på sidan av den vanliga besprutade frukten där man hittar lite KRAV. Och alltför ofta finns det inte att tillgå det man vill ha, så man får tänka om matsedeln. Tråkigt tycker jag!

Hur vore det om butikerna bullade upp med ekologiskt som de gör med det icke ekologiska? För som sagt, det är inte bara bananer som är giftiga.

Annons

Många exotiska frukter är mycket hårt besprutade. Och med besprutad frukt och grönt får vi i oss bekämpningsmedel som ökar cancerrisken, rubbar våra hormoner och ger oss ett försvagat immunförsvar.

Och det är faktiskt inte bara dig eller oss konsumenter det drabbar. Det drabbar även dem som jobbar på, eller bor runt omkring fruktodlingar. Och det drabbar även miljön hårt i och med att gifterna sprider sig med vind och vatten, dödar fiskarna i vattendrag och djurlivet på land. Ta te x Costa Rica, som vi importerar ananas ifrån. De använder mest bekämpningsmedel i hela världen.

Flera av dessa medel är så giftiga att de är förbjudna inom EU. Allt för att det ska vara ett billigt pris ut till konsument. Hur konstigt blir det inte då, att det är förbjudet att använda här, men är okej att importera? Snacka om dubbelmoral.

Sen säger svensk handel att vi inte vill ha ekologisk odlad frukt? Är det verkligen sant? Jag vill det. Och jag tror att många med mig vill ha det? Ellerhur? Vad säger ni? Och om vi alla säger NEJ till att importera icke ekologiskt, måste väl politikerna och EU lyssna? Eller? Fast det är klart! Jag har inte mycket till över för vare sig politiker eller EU faktiskt. Inte efter larm om att de låter oss vaccineras med oprövat vaccin som de visste riskerna med innan, eller att de tillåter bönder gödsla med slam som innehåller tusentals farliga gifter. Eller att de överhuvudtaget tillåter inport av giftig eller genmanipulerad föda. Det har verkligen gjort att jag är både besviken på och har tappat förtroendet för myndigheter.

Nu går Naturskyddsföreningen hårt ut mot att inportera besprutad föda. Det tycker jag är så bra. Heja! Men de måste ha politiker och folket med sig!

Annons

Jag bojkottar iallafall den importerade besprutade frukten, och om fler gör det, tvingas svenska butiker att tänka om. Om ingen säger något, så händer inget.

Iallafall jag är beredd att betala några kronor extra för att jag och mina barn och barnbarn ska få äta giftfri mat. Och där tycker jag att svenska förskolor och skolor ska tänka till. Ge barnen

EKOLOGISKT och bra mat, utan transfetter och socker! Ett krav som vi föräldrar faktiskt kan ställa!

 

// Mia

Annons

 

Dela inlägget
Annons
5 december, 2013 0

…och där sjunger även jag. I år har vi Stefan Sauk, Margaretha Bengtsson och Andreas Weise som gästsjunger med oss i Stjärnjulskören då vi ger konserter i Filadelfiakyrkan i Stockholm.

Så nu går jag in i stjärnjulsbubblan och återkommer med goda recept på julinspererad mat och godis nästa vecka.

Trevlig Helg! // Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
3 december, 2013 0

Ja nu är jag här och petar igen! Egentligen ska jag ju laga mat och bjuda mina läsare på, men ibland är det svårt att inte inflika med sådant som upprör! Och när jag blir upprörd vill jag dela med mig! I allafall om sådant som jag tycker att människor bör veta. Som gifter i miljön och i vår mat te x. Nu hamnar jag lite utanför ramarna när det gäller mat och besprutad föda, men det är ändå hälsa jag jobbar med. Och lika viktigt som jag tycker det är att vi ska äta D-vitamin under vinterhalvåret för att hålla oss friska, lika viktigt är det att informera om sådant som jag anser är ”viktigt att veta för att bibehålla en bra hälsa”. Inte göra oss sjuka.
Förra veckan skrev Kurera om Gardasil-vaccinet för kvinnor mot livmodercancer.
Samtidigt figurerar det artiklar om vaccinet mot svininfluensan och alla biverkningar av det, nu. Har läst lite här och där, om vaccinets baksida de senaste dagarna.
Detta är mina egna tankar och funderingar kring ämnet!
Jag var en av dem som stod emot och vägrade vaccinera mig. Inte heller min dotter fick ta den. Och helsike! Vilket liv det var! Hur kunde jag vägra? Hur kunde jag vara så elak mot min dotter? Påtryckningar från alla håll. Helt galet! Vansinnigt! Hysteriskt!

Nu har jag även vägrat min dotter att ta Gardasil! Ändå var det ett jätte jobbigt beslut som jag tog. När jag var i 20-års ålder hade jag själv cellförändringar på livmodertappen. Min syster fick operera bort sin. Det är kanske ganska stor chans att det även händer mina barn! Är det genetiskt, ärftligt? Så det känns som om jag har valt mellan pest och kolera. Tänk om hon får cancer och vi hade möjlighet att vaccinera mot det? Tänk om jag vaccinerar och hon blir sjuk av vaccinet? Jag kom fram till att biverkningarna av vaccinet är allt för farliga för att utsätta mitt barn för. Och mycket har pekat på att vaccinet inte hjälper mot alla cancerformer.
För att återgå till Panemrix-svininfluensavaccinet. Visst är det ändå helt sjukt att man låter massvaccinera så många människor med ett ofullständigt testat vaccin? Hur i jössenamn tänker man då?Jag tycker att det känns riktigt obehagligt! Myndigheter ska vilja vårt bästa, inte mörka fakta. Och när det nu kommit fram i dagsljus att svenska myndigheter var politiskt bundna till att låta svenska folket vaccinera sig, trots att de visste om riskerna, gör det mig än mer rädd!

Annons

Jag har läst flera artiklar om ämnet sista tiden, och nu hittat en artikel i Svenska Dagbladet från i helgen, där det står att läsa att ALLA politiker var informerade om att det var stor risk för neurologiska skador, då det redan fanns en KU,-JK och Jo-anmälan innan massvaccineringen sattes in. Svenska myndigheter hade även undertecknat ett kontrakt som frånsade vaccinföretaget allt ansvar för eventuella biverkningar.
Proffessor Tore Scherstèn var tidigare huvudsekreterare i Statens medicinska forskningsråd, samt ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien, numera professor emeritus i kirurgi på Sahlgrenska sjukhuset.
Tore Scherstèn har suttit med i amerikanska livsmedelsverket FDA:s kommiteèr och gör det delvis fortfarande. Och det var också där han fick de första indikationerna om att vaccinet Pandemrix inte var riskfritt!
Många varningssignaler- inte bara en, kom innan vaccinationerna startade och talade för risken för neurologiska åkommor. Dels narkolepsi, men även mer allvarliga sjukdomar som Guillain Barrès syndrom (GBS) som är en akut autoimmun sjukdom som ger förlamning i armar och ben. Det är också känt att symtom kan dröja länge innan den uppträder och upptäcks vid neurologiska förändringar.
Detta utalande gjordes av proffessor Tore Scherstèn i SvD:
-Jag fick veta att vaccinet var förbjudet i USA eftersom det hade svåra biverkningar på framför allt tillsatsämnena. Det var en erfarenhet man hade fått från Gulfkriget då amerikanska soldater mot antrhrax-mjältbrand säger han.
Han fick också information om att tyska regeringen beslutat att regeringsledamöterna , militären och utlandsbaserade tjänstemän inte skulle vaccineras med Pandemrix utan med ett annat vaccin utan samma tillsatta adjuvans (vaccinförstärkare), skriver SvD. Även New York Times skrev om farhågor inför vaccinering. Tore Scherstèn skrev även själv artiklar i svenska medier.
Det här förvånar mig inte alls! Inte ett dugg! Men hur tänkte man här? Det kommer bli många fler sjukdomsfall! Många människors liv har förstörts. Hur svårt drabbade svininfluensan de som insjuknade? Har hört fler som har haft den. Feber och ont i kroppen en vecka, sen var det över. Men för de som var sjuka på något sätt innan, kan det ha varit livsfarligt. Det förstår jag också. Men att medvetet vara informerad om något som kan orsaka skador och men för livet för människor, och trots det ha samvete att besluta att låta människor utsättas för det, är för mig en gåta!
Obehagligt är vad det är!!
Mia

Dela inlägget
Annons
30 november, 2013 0
Quinoasallad med salami och parika
Quinoasallad med salami och parika
Foto: Mia Hagenmalm

Jag hade tänkt baka igår, men ibland orkar man inte på grund av jobb och annat. Jag kör kanske ihop något i eftermiddag. Så jag får bjuda på min lunch idag istället. Det blev en Quinoasallad med salami. Mycket gott!

Quinoasallad med salami
2portioner:
1,5 dl quinoa, jag tog svart/vit för färgens skull

Annons

0,25 dl olivolja
1 msk vinäger
1 msk honung, flytande
1 apelsin, klyftor som är filèade
1/2 gul paprika, i tärningar
100 g coctailtomater, skurna i halvor
1 bunt sparris, färsk (ca 100g)
1/2 skivad rödlök
100 g isbergssallad
100g ost, lagrad
100 g skivad salami

Gör så här:
Skölj noga och koka quinoan enligt anvisning på paketet. Låt svalna. Koka även sparrisen i lätt saltat vatten ca 3-5 minuter. Blanda olivolja med honung och vinäger i en skål tillsammans med persilja, herbamare och svartpeppar. Slå det över quinoan och blanda. väl. Blanda ner paprika, tomater och lök. Fördela isbergssalladen på ett fat och lägg på quinoablandningen över. Låt svalna något och blanda ner osten tillsammans med salami i quinoan.

Ha en trevlig helg! /Mia

Dela inlägget
Annons
Annons