Annons

Superbroccolin Benefortè skapad av genteknikjätten Monsanto

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
23 juni, 2014

Förra veckan skrev Aftonbladet stort om en superbroccoli vid namn beneforte som skulle vara så bra för din träning, hjärta, cancer osv. Då stod det att broccolin var framtagen- förädlad av forskare i England.

Nu lanserar Växtförädlingsjätten Monsanto en superbroccoli vid namn Benefortè. Broccolin har man förädlat att innehålla supermängder av förvisso bra ämnen, och som i små mängder kan ha hälsofördelar men som i stora mängder som i Benefortè kan ge överdoser, vilket kan vara förödande för människors hälsa.

Genteknikjätten Monsanto har haft enorma framgångar med genmodifierade grödor. Bolaget har efter en lång historia av smussel och hemlighetsmakeri nu fått börja kämpa i publikt motstånd efter att miljö- och hälsorisker med GMO-grödor börjar komma på tal.

Nu byter Bolaget strategi och vänder sig direkt till konsumenterna med superboostade supergrönsaker, istället för att endast locka odlarna med fördelar i form av utsäden som är motståndskrafitiga mot bekämpningsmedel.

Monsanto har hittat en lucka i lagen.

Annons

Allt som inte uppfyller de föråldrade kraven på genteknik faller vid sidan om GMO-lagstiftningen. Nu kan fantasifulla råvaror släppas ut ur labbet och smita in i grönsaksdiskarna.

Att grönsakerna bioberikats och modifierats med hjälp av den allra senaste gentekniken, talar man förstås tyst om. Och den målgrupp man vänder sig till är de kunder som tröttnat på processerad industrimat med tillsatser och som istället föredrar naturlig och närodlad superfrukt. Så ur askan i elden då?

Monsanto ser sin superbroccoli som nyckeln till bolagets globala tillväxtpalner för så kallad functional food vilket väntas få ett enormt genomslag de närmaste åren. Patentet på broccolin ägas av dotterbolaget Seminis som kontrollerar hela 40 procent av världsmarknaden för broccolifrön, och i Nordamerika är prognosen att denna och liknande produkter inom loppet av fem år, tagit över 100 procent av marknaden.

Ur Monsantos laboratorium är Benefortè bara den första post-GMO som lanserats. Därefter kommer man att lansera nya grönsaker. Nytt är mindre parikor för att minska matavfall, sötare lökar så att man inte blir tårögd när man skalar den. Krispigare sallad som man har boostat med folat, och en ny sötare melon med citrussmak. Man forskar också på att framställa en droppfri vattenmelon.???

Det finns inte mycket som är traditionellt med denna växtförädling trots att det kan låta bra.

Annons

Idag kan man i datorer simulera tusentals år av naturlig korsbefruktning på ett sätt som gjort den så omtvistade GMO-tekniken överflödig, när samma sak kan uppnås på andra sätt utan protester och myndigheters inblandning.

Och här är man alltså ute i blåsvädret igen: Man bara gör innan man forskat på konsekvenserna. Exempelvis ämnet glucoraphanin i broccoli är inte så väl studerat av vad det har för hälsoeffekter på människor. En del forskare har nämligen varnat för att ämnet kanske inte bara skadar cancerceller, utan också friska celler.

Man SKA inte hålla på och förvandla och manipulera växter som nu Monsanto och andra bolagnu tänker förvandla våra basvaror till medicinska produkter, biologiskt berikade med high tech-förädling med något ämne som forskarna för tillfället knyter stora förhoppningar till. Men ämnen som är bra i små doser, kan ge överdoser när de plötsligt finns överallt.
Naturen själv har skapat ett innehåll för allt levande att äta av i precis de mängder vi behöver. Men ingen myndighet kräver att Monsanto ska utreda de långsiktiga effekterna. Och som vanligt är det inte resultatet av effekterna de är ute efter. Bara vinsten! Allt handlar BARA om pengar!

Källa: Henrik Ennart, www.svd.se

 

Annons

 

18 juni, 2014 0

Jag brukar ofta ifrågasätta leverantörer och tillverkare om exempelvis kemikalier och GMO i livsmedel som exempel. Nu sist skrev jag ett mejl till Norrmejerier och ifrågasatte varför man måste ha natamycin (E235), på ostarna. Läs gärna mitt tidigare inlägg här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/06/16/se-upp-med-e235-i-osten-natamycin-antibiotika/

Jag har fått svar ifrån Norrmejerier av chefen för kvalitet och Miljö.

Hon säger att Norrmejerier sprayar natamycin (E235) för att förhindra mögeltillväxt på ytan för vissa känsliga långlagrade ostar. Och det är just långlagrade ostar som behöver detta skydd då de ska ligga länge i lager och risk finns för mögelangrepp. Hon säger också att den tillsats de använder alltid är deklarerad på förpackningen och att de tillsatser de använder är endast tillsatser godkända av Livsmedelsverket. Hon säger också att natamycin endast påverkar mögelsvampar och kan därför inte ge upphov till resistenta bakterier.Dessutom sprayas natmycin endast på ytan av osten och giftet finns bara några millimeter in i osten och ska vara lätt att hyvla bort.

Det finns inget beslut på att denna tillsats ska bort, men däremot arbetar de aktivt på att kunna göra det.

Annons

Jahapp!

Mia

 

Dela inlägget
Annons
18 juni, 2014 0

I en ny studie från Lunds universitet har forskare undersökt hur ekologisk odling samt andelen vall i landskapet påverkar pollineringen av en viktig fodergröda; åkerbönan.
Enligt forskning är det viktigt att man förbättrar hur man brukar marken samt hur man bevarar odlingslandskapet exempelvis betesmarker där man bör låta mer blommor växa i vallodlingarna för att på så sätt gynna pollinerande insekter.

Men det räcker inte att inkludera vallar i landskapet för att gynna pollinering i jordbruket säger Georg Andersson, doktor i miljövetenskap vid Lunds Universitet. vallar är viktiga för markorganismer och kolinlagring och kanske till viss del för pollinerande insekter, men då behövs mer blomresurser.

I den aktuella studien från Lunds universitet visar forskarna också att ekologiska gårdar ökar pollineringspotentialen ju mer betesmark och kantzoner som finns i landskapet, men effekten var INTE densamma på konventionella gårdar. Enligt Georg Anderssson kan det bero på att det finns mer resurser ute i kantzonerna på ekologiska gårdar, vilket göra att pollinerande insekter oftare söker sig utanför betesmarkerna för att leta föda. Det kan leda till att de också besöker och pollinerar grödor på gården.

Den här studien är baserad på ett 40-tal gårdar i Skåne i landskap med varierande komplexitet. Forskarna har studerat pollinerimgen av åkerbönan som framförallt pollineras av humlor.

Annons

EU inför år 2015 ett nytt jordbruksstöd där lantbrukare bland annat kan få stöd för att bevara betesmark och vall som legat i minst fem år. Den som odlar ekologiskt behöver dock inte ha dessa krav uppfyllda för att få stöd.

Källa: Pressmeddelande Lunds Universitet, Lena Björk

 

Dela inlägget
Annons
17 juni, 2014 0
En påminnelse angående våra bin och humlor!

Jag skrev om detta för några veckor sedan och uppmanade om att se filmen bieffekten på SvT. Men jag släpper inte sådant jag tycker är viktigt, och med risk för att verka tjatig så tar jag upp det igen. Läs här:
https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/05/30/jag-grat-bieffekten-pa-svt-1-bor-alla-se/

Det är nämligen en tyst miljökatastrof vi går till mötes angående våra insekter som håller på att utrotas.
Utan humlor och bin skulle en stor del av vår livsmedelproduktion bli omöjlig. https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/05/28/tre-saker-som-du-kan-gora-for-att-radda-vara-bin/

Bilden som jag lånat på nätet, talar för sig själv! Och det är ingen dålig framtidsfilm SvT visar, utan vår framtid på riktigt, idag år 20014!

Annons
Foto: Matfusket
Foto: Matfusket

 

Dela inlägget
Annons
16 juni, 2014 0

Elisabeth Höglund, reporter på Aftonbladet avslöjade som SvT-korrespondent i Bryssel, redan 1998 att stora delar av världens och även Sveriges osttillverkare använde antibiotika för att bekämpa mögelangrepp vid tillverkning. detta antibiotikapreparat heter Natamycin, men för att mörka namnet/ämnet gav man det ett E-nummer istället så Natamycin heter numer E235. Fy och skam!

1998 när Elisabeth Höglund avslöjade detta väckte det enormt uppseende i Svergie och hon blev svenska ostindustrins fiende nummer ett. Men man lovade att avveckla Natamycinet inom en period av fem år. Och år 2000 krävde Socialstryrelsen att natamycinet skulle väck från ostindustrin senast 2005.

Natamycinet lägger sig som ett skyddande täcke över osten.

Numer skriver man veterligen inte ut det i medicinskt syfte, men däremot i Finland säljs Natamycin som ögonsalva under namnet Pimafucin. Tidigare har man har även i Sverige använt Natamycin som veterinärläkemedel, mot ögoninflammation, infektioner på händerna och mot svampinfektion i underlivet.

Allt fler ysterier har sedan 1998 gått ut och lovat att Natamycinet ska förbjudas, men när Elisabeth Höglund gjort rekognosceringsbesök i ostbutiker den senaste veckan upptäckte hon ändå att en efter en av ostarna fortfarande innehåller Natamycin= E235. Särskilt vanligt var det hos Falbygdens ostar, Västerbottenost Boxholms ostar, men även andra ostar.

Annons

Läs Elisabeth Höglunds artikel i Aftonbladet idag!

//Mia

Dela inlägget
Annons
5 juni, 2014 0

Igår efter jobbet stannade jag kvar några minuter och bara satt i lunchrummet vid bordet. Jag märkte att jag plötsligt hade en motståndskänsla mot att gå hem. För egentligen rullar livet på i samma gamla spår dag ut och dag in. Samma rutiner med matlagning och disk. Mat måste vi ju ha! Men det blir så sent innan det är färdigt att min fritid blir att gå hem från jobbet, laga mat, diska gå ut med hunden och sen är det läggdags.

Mitt mål idag är att fundera ut hur jag ska underlätta för mig själv och hitta gnistan till att göra något annat. Kanske förbereda middagen på morgonen så det går fortare när jag kommer hem på kvällen. Gå en annan promenad med hunden än den vanliga. Äta ute! Bli bjuden på middag hos någon?

Livet ska rulla på men inte bli en trist rutin!

Annons
Dela inlägget
Annons
Annons