Annons

Tips på lite nyttigare och grönare julmat!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
22 december, 2015
Rawfood solrosfröbollar på ett fat med grönkål och andra grönsaker

I år har det faktiskt inte blivit så mycket laga mat till jul. Dels ska jag inte vara hemma på julafton, dels har jag fullt upp med annat, precis som alla andra människor kring jul. Jag hinner helt enkelt inte. Därför lägger jag upp lite smått och gott från tidigare jular och plockmat från min påskmeny som även passar i juletider! Ha det bäst!

Mia

 

 

Annons

 

Fröbollar med avokadoröra ( på bild överst)

Hemgjorda köttbullar, glögginkokt rödkål och 2 X rödbetssallad

Rödbetssallad i glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

 

Rödkålssallad med apelsindressing

Annons

IMG_20141215_135450

 

Sill och strömmingsinläggningar

Sillinläggning på ett brunt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Ägghalvor med rom och räkor

Ägghalvor med rom och räkor på ett fat
Foto: Mia Hagenmalm

 

Annons

 

21 december, 2015 0
Salty caramel rawfood

Jag fattar inte vart tiden tar vägen! Jag hinner liksom ingenting när jag kommer hem på kvällarna. Förra veckan ägnade jag åt att fixa med lite småsaker på bilen inför besiktning, vilket tog sin lilla tid.

Igår fick jag äntligen tillbringa min ledighet i hemmet med tvättstugan, städa, pynta lite till jul och däremellan hann jag göra två olika sorter rawfood kakor. Det är inte klokt vad man hinner med när man har lust! Det bara flyter på. Och sent igår kväll kunde jag njuta av en kopp te och tända ljus framför en spännande film på TV:n.
Här kommer recept på Salty Caramel . Otroligt läckra! De här kakorna formligen smälter i munnen! De är lite sega, söta och salta på en och samma gång. Försvinnande goda i ordets rätta bemärkelse (slut redan), så det blir nog att göra en omgång till i dagarna! Av dubbel sats denna gång 🙂

Ha det fint!/ Mia

Annons

Receptet kommer från underbara boken: Green, Sweets & Treats av Erika Billysdotter

SALTY CARAMEL ca 15 st

Cashewbotten:
2 dl cashewnötter
1 dl kokosflingor
1 msk honung
1 msk mjuk kokosolja
1 nypa salt

Kola
20 dadlar, blötlagda minst 1 timme
1/2 dl smält kokosolja
1 tsk salt ( himalaya)
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Cashewbotten:
Mixa cashewnötterna till ett mjöl. Lägg med övriga ingredienser och mixa vidare tills du får en jämn smet. Tryck ut massan ( ca 1 cm tjock) i en brödform klädd med bakplåtspapper. Ställ kallt.

Annons

Kola:
Häll bort vattnet av dadlarna. Mixa sedan alla ingredienser riktigt länge. Kolan ska bli blank och seg.
Tryck ut kolamassan över cashewbotten. Ställ kallt i frysen minst 1 timme . Skär upp i bitar och förvara i kylskåp.

Dela inlägget
Annons
11 december, 2015 0
Rödbetskaka med saffransglasyr

Jag har fullt upp i helgen med Stjärnjul och våra konserter, så att baka hinner jag knappast.
Jag gillar egentligen inte att köra repriser, men blir så illa tvungen. Det är ju lucia på söndag och något med saffran kan ju passa. Denna kaka la jag upp 2012 på bloggen och jag minns den ännu som riktigt god!
Nästa vecka utlovas nya goda recept inför julen!

Rödbetskaka med saffranstopping:
4 ägg
4 dl riven rödbeta

Annons

1 dl kokosolja
0,75 dl rapsolja
2 msk agavesirap
1 1/2 dl sukrin
3 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk kanel
2 krm kardemuma
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Riv rödbetorna och mixa dem sedan. Rivet ska vara smått. Vispa ägg och sukrin pösigt ca 4-5 minuter. Slå i agavesirap. Smält kokosfettet och blanda det med rapsolja. Blanda alla torra ingredienser i en skål ordentligt, och rör försiktigt ner det i äggblandningen. Rör ner raps- och kokosolja och rödbetsrivet och blanda väl. Häll smeten i en väl smord form och grädda nederst i ugnen ca 40 minuter. När kakan är färdig ta ut och låt svalna.

Saffranstopping på cream cheese:
200 g cream cheese( Det finns mjölkfria varianter)
1 dl sukrin melis
0.5 g saffran

Gör så här:
Mortla saffranet tillsammans med 1 msk sukrin
Blanda alla ingredienser väl och bred toppingen över kakan.

Dela inlägget
Annons
10 december, 2015 0
Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk

Nu har jag inte tid att stå vid spisen, så jag kör lite repriser från förra året till helgen!
Då testade jag, med hjärtat i halsgropen att göra en helt vegansk kola.
Den är gjord på kokosolja och kokosgrädde, så lite rädd var jag allt att det inte skulle funka. Men det blev ju kola! En så himla, makalöst jättegod kola!
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, Eko
3 dl kokossocker, Eko
1 dl agavesirap, Eko

Annons

1,5 dl kokosgrädde (Bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), Eko
1 tsk vaniljpulver,Eko
4 msk raw kakao, Eko
0,5 krm salt
1 tsk pepparkakskrydda, Eko

Gör så här:
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i ca 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i smörpapperklädd form. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.
Dessa kolor måste ligga i kylen!

Lakritskola med chokladöverdrag i rad på ett avlångt grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Jag gjorde även en sååå god lakritskola! De blev bara så underbart goda! Och nyttigare än kola gjord på vanligt vitt socker och sirap! Men med grädde och smör. Om man vill kan man naturligtvis utesluta lakrits och tillsätta mer kakao så har man en underbar chokladkola

Lakritskola utan vitt socker 30-40st
100 g smör
2 dl grädde
3 msk kakao (eller 4 msk om du vill utesluta lakrits)
1 dl agavesirap
3 dl kokossocker
0,5 krm salt
1,5 msk lakritspulver, ekologiskt
Till garnering:
100 g minst 70% choklad
Flingsalt

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom lakritspulvret i en vid gryta med tjock botten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra på svag värme. Rör i grytan hela tiden. Använd gärna en träslev.

Annons

Nu ska kolan koka minst i 25-35 minuter. Jag gjorde kulprovet. När du ser att smeten börjar bli riktigt tjock, häller du ner lite av den i ett glas med kallt vatten. Stelnar den och håller ihop då, är kolan klar. Rör ner lakritspulvret och se till att det löser sig ordentligt med smeten. Häll upp smeten på ett bakplåtspapper, låt svalna något och sätt in i kylen en halvtimme. När den har stelnat ordentligt, skär i bitar. Jag skar ut bitar som jag sedan vek ihop och formade. Smält chokladen i en skål över ett kokande vattenbad. Akta så att det inte kommer ner vatten i chokladen. Doppa sedan kolabitarna snabbt, jag använde en tång för att slippa bränna mig, lägg tillbaka på bakplåtspapper och strö över någon liten flaga flingsalt. Det ska vara pyttelite salt, annars blir det inte gott. Du kan också helt utesluta chokladen på kolan. Skär den då bara i bitar Förvara kolan svalt i kylskåp, med bakplåtspapper emellan om du vill stapla dem.

Dela inlägget
Annons
9 december, 2015 0
Hel ugnsbakad blomkål med fylld paprika

Jag är redan inne på att byta ut kött mot grönt och av mejeriprodukter använder jag endast smör sedan något år tillbaka.
Ibland kan jag också äta en bit ost när jag blir så där vansinnigt sugen på det. Och med tanke på det jag skrev häromdagen om att vara mat-och klimatsmart är jag riktigt nöjd över att jag bidrar till bra klimat med att välja bort detta ur kosten även om det från början var av helt andra orsaker!
Det blir mycket vegetariskt hemma hos mig, även om det inte riktigt uppskattas av min dotter! Ännu! Men hon blir väl van min omläggning av matvanor så småning om. Huvudsaken är att hon vågar smaka- och det gör hon även om hon ibland ratar min rawfood och vissa vegetariska rätter.

Den här rätten gjorde jag häromdagen! Hittade receptet i tidningen Allt Om Mat, men har modifierat lite efter vad jag hade hemma och vad magen tål. Supergott kan jag iallafall säga att det blev!
(Jag kör ekologiskt så mycket jag kan).

Annons

Ha det fint! Mia

Hel ugnsbakad blomkål med fylld paprika
2 portioner
2 små blomkålshuvuden
2 msk olivolja
1 tsk örtsalt
Fylld paprika
1 aubergine
50 g röda, kokta linser
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1+1 mskolivolja
1 krm svartpeppar
1 krm spiskummin
1/2 dl urkärnade gröna oliver
2 röda paprikor
250 g krossade tomater
1/2 dl valnötter (kan uteslutas)

Gör så här:
Skär bort det mesta av blad och rosett på blomkålen. Lägg blomkålen i en smord ugnsfast form och ringla över olivolja och krydda med örtsalt. Baka i mitten av ugnen på 250 grader i ca 20 minuter eller tills den fått färg. Sänk sedan temeperaturen till 200 grader och låt stå i ca 25 minuter till. Ta ut och håll varm.

Höj temeperaturen till 225 grader. Skär auberginen i tärningar och lägg ner i ett durkslag och strö över salt så att vattnet dras ur. Låt ligga i ca 10 minuter. Pressa sedan lätt så du får ur all vätska. Stek sedan aubergintärningarna med finhackad rödlök och vitlök tills de fått färg i lite olja. Tillsätt linserna och krydda. Låt steka i ca 1 minut till och blanda ner oliverna.

Dela paprikorna på längden och ta ur kärnorna. Häll de krossade tomaterna i en ugnssäker form och fyll med aubergine och linsröran. Hacka valnötter och strö över. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Sätt ugnen på grill och låt stå ca 5 minuter till.

Annons

Thahiniröra
1tsk citron-skal
2 msk citron
2 msk thahini
1 msk olivolja
1 dl creme fraiche- havre
1 liten vitlöksklyfta
2 krm paprikapulver
örtsalt

Gör så här:
Gnid den ekologiska citronen noga med vinäger för att få bort eventuella bakterier eller kemikalire. Skölj sedan under rinnande vatten. Riv skalet och pressa ut saft. Blanda med övriga ingredienser och häll upp i en skål. Ringla över lite olivolja.

Dela inlägget
Annons
7 december, 2015 0

Just nu pågår FN:s klimattoppmöte i Paris.
Forskning från Chalmers Tekniska Högskola visar att det blir svårt att nå klimatmålen om vi människor inte kraftigt förändrar våra matvanor. En femtedel av växthusgasutsläppen kommer från den mat vi äter och av det står kött och mejeriprodukter för hela 75 procent. Så mest klimatsmarta är de som äter vegansk mat, alltså varken kött, fisk ägg eller mejeriprodukter. Att äta nötkött är sämst och orsakar mest växtgasutsläpp, skrev svt.se i helgen.

Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

– Vi måste bryta mönstren hur vi ser på mat och på vår matkonsumtion. Börja äta annorlunda helt enkelt. Gör vi inte det blir det svårt att nå de internationella klimatmålen, säger Fredrik Hedenius, forskare på Chalmers.
-Man pratar om att kött är problemet, men det är egentligen inte sant, säger Bryngelsson. Det är vilken sort kött vi äter som har betydelse.

Annons

-Egentligen räcker det med att sluta äta nötkött som är det mest effektiva sättet att undvika utsläpp.
Att äta kyckling istället är nästan lika bra som att äta grönsaker. På en ko omvandlas bara 2-3 procent av det den äter till muskler, det vill säga kött. En kyckling däremot omvandlar 20 procent av foderenergin till muskler. Dessutom idisslar inte en kyckling och släpper inte ut metangas menar David Bryngelsson, även han forskare på Chalmers.

Bryngelsson och Hedenius forskning visar att vi med dagens matvanor i Sverige släpper ut 1,8 ton växthusgaser per person och år genom det vi äter. Skulle vi alla bli veganer istället skulle utsläppen från mat minska till nära en fjärdedel. 500 kliogram per person/år.
Med en lakto-ovo, vegetariansk diet, alltså en diet där vi äter grönt, mejeriprodukter och ägg skulle växthusgasutsläppen landa på 1,2 ton person/år.

Utsläppen är i form av metan, lustgas och koldioxid.
En mycket liten del av utsläppen står transporter för vilket är lite förvånande i min värld. För de största mängden kommer från djurens matsmältning, från stall och gödsel och från energin till att framställa foder.

Man diskuterar att få ner utsläppen genom att införa klimatskatt på mat.
Det är LRF (Lantbrukarnas riksförbund) emot och ordförande på LRF, Herlena Johnsson säger att inhemsk köttproduktion är i genomsnitt 30 procent bättre klimatmässigt än resten av världen. En klimatskatt riskerar att få direkt motsatt verkan när det gäller kött menar hon. Läggs det en skatt på såväl svenskt kött som redan idag har ett högre pris och billigare importerat, är det uppenbart att det klimatsmarta svenska får svårare att konkurrera.

Källa www.svt.se

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons