Annons

Tips till Nyår: Rödspätta med champinjoncreme.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
31 december, 2012
Tips till Nyår: Rödspätta med champinjoncreme.
Foto: Evelyn Hagenmalm

I kväll är vi bortbjudna till goda vänner för att fira nyår.
och behöver inte tänka på att laga någon middag, men jag
vill tipsa om en festlig rätt, så här i sista minuten.
Dessutom har jag gjort ett förslag på en
trerättersmeny här på Kurera!

Annons

https://kurera.se/recept-tips-pa-hela-den-festliga-nyarsmenyn/

Kolla också Majs Kellers härliga förslag här på
Kurera, på en tapasinspererad nyårsmeny.

Rödspätta med chaminjoncremè och pressad potatis.
4 portioner:
8 rödspättafileèr
3 dl vispad grädde
1 burk stenbitsrom
ca 10-12 kokta potatisar

Champinjoncreme ca 3 dl:
500 g champinjoner
1 msk smör
1-2 dl vatten.

Gör så här:
Rensa och skiva champinjonerna och förväll dem i smöret
i en kastrull på medelvärme. All vätska ska koka in.
Lägg hälften av svampen tillsammans med vatten i en
mixer och mixa. Tillsätt resten av svampen efterhand,
och tillsätt mer vatten om det blir för torrt. Mixa till en�
slät creme.
Steg 2:
Värm cremen på mycket låg värme i ca 15-20 minuter
så att vätskan reduceras ytterligare. Låt cremen svalna.
Smaka av med salt och vitpeppar.

Annons

Det går utmärkt att frysa in den champinjoncreme
som blir över i småförpackningar.
Bra att ha som till rödspättan, eller till te x en
god svampsoppa.

Skala potatisen och koka den mjuk.
Tina rödspättefileèrna och bre på chaminjoncreme
på fileeèrna och rulla ihop dem. Lägg i en ugnsäker
form och slå på den vispade grädden. Ugnsgratinera
i mitten av ugnen på 225 grader ca 20-30 minuter.
Ta ut och garnera med stenbitsrom och några dillkvistar.
Pressa potatisen och servera med rödspätta, stekta
champinjoner och ev en sallad och kokt broccolie.

Gott Nytt År önskar jag mina läsare!

27 december, 2012 0
Traditionellt på mitt julbord: Räkmousse!

 

Foto: Mia Hagenmalm

Jag slipper att göra mycket av julmaten numer. Jätte
skönt tycker jag. Vi har två utbildade duktiga kockar,
min ena dotter och hennes man,

Annons

i familjen som brinner för sitt yrke och för matlagning.
Dessutom en svärson som älskar att laga mat.
Och varje jul åker jag till barnen för att fira jul och blir
bjuden på mat. Men min räkmousse slipper jag inte
att tillaga. I år testade jag Agarflingor istället för
sedvanlig gelatin som jag tycker är äckligt. Agar agar
finns på din hälsokostbutik och tillverkas främst i Japan
och utvinns främst ur rödalger. Agar är dessutom smak
och luktfritt. Ett hälsosammare alternativ för främst
vegetarianer. Gelatin är protein/kollagen från däggdjur.

På allmän begäran både från mina barn
och från en av mina läsare: Här kommer mitt recept
på Räkmousse ala Mia:

3 dl Vispad grädde
1 finhackad gul lök
500 g räkor med skal
200 g rökt lax eller 200g stenbitsrom
1/2 dl kallt vatten
ca 2 msk Agar flakes, eller
ca 6 gelatinblad. (Se beskrivning på förpackning).
Olivolja till formen.

Gör så här:
Skala räkorna och skär dem fint. Du kan använda en
mixer, men akta så det inte blir för smått. Gör samma
sak med laxen. Löken ska också vara finhackad. Blanda
alltsammans med den vispade grädden.
Häll agar flingorna i det kalla vattnet och värm försiktigt
upp det. Låt sjuda i ca 3 minuter på svag värme . Rör
hela tiden så att flingorna löses upp. Låt svalna bara lite
så att det inte hinner stelna och rör ner det i räkröran.
Häll smeten i en oljad form tex en sockerkakasform.

Ställ kallt några timmar tills det stelnat och håller ihop.
garnera med räkor, citronskivor dill och ev.
stenbitsrom.

Annons

Servera gärna på bröd. Förr hade jag alltid hårt
frukostbröd med sesamfrön till. Ljuvligt gott! Men i år
får det bli något annat glutenfritt bröd.

Min mousse blev lite för lös i år. Använde 1 1/2 msk agar-
flingor. Ökar därför mängden agarflingor i receptet
mot vad som stod på paketet.
God fortsättning!

Dela inlägget
Annons
22 december, 2012 0

I dag har jag flera gånger blivit påmind om att det
faktiskt finns de som inte uppskattar julen alls lika
mycket som andra. Det finns dem som tycker att julen
är kommersiellt skit, en byteshandel och ett sätt för
butiker att tjäna pengar, och som svär över all julmusik
som spelas överallt. Det är oftast dem som har det
gott, en familj och ett hem att komma hem till.

Annons

Sen kommer det till alla de människor som står
med gråten i halsen och önskar att julen inte fanns av
andra skäl. Te x att de inte har någon att fira med.

-Ja hur man än gör så blir det jul i allafall sa en dam till
mig. Jag önskar den var över nu. Jag har ju ingen familj
så….
När hon handlat färdigt önskade hon mig en god jul
och då hade hon inte långt från tårarna. Den blicken
har naglat sig fast på min näthinna i dag.

Sen kom en ung tjej in. Hon var väldigt söt, men solkigt
klädd och hon bar på en stor väska. När hon frågade
om hon fick ta en Kureratidning såg jag att hon tappat
flera tänder i underkäken. – Jag samlar på tidningar,
sa hon. Det blir kallt i natt. Vet du om det finns någon
godisaffär här i närheten? Jag är så hungrig, och jag vet
inte när det blir mat. När hon gick ut genom dörren
vände hon sig om och ropade: God Jul! Vilken jul, tänkte
jag då. Vad får hon för jul? Och hur blir ensamma
damens jul?

Nu ska jag gå hem till min familj. Vi ska äta middag
tillsammans. På julafton har jag mina nära och kära
omkring mig. Jag ska tänka på att uppskatta det mer.
Att inte ta saker och ting så för givet.

Dela inlägget
Annons
21 december, 2012 0
Janssons frestelse gjord på Zucchini

Nu är det mycket kvar att göra innan jul! Önskar ibland
att jag kunde klona mig själv i några delar, så jag fick
vara hemma och städa, pyssla, laga mat och göra julfint,
köpa julklappar och samtidigt jobba. Det nog många
med mig som känner lika dant i dessa dagar. Men
jag är glad att jag har ett arbete som jag trivs med. Och
nu till jul är det extra roligt att gå till jobbet, och få

Annons

möta alla glada kunder som kommer och handlar.
I går testade jag att göra en Janssons Frestelse
enligt LCHF. Smakade NÄSTAN som vanlig
jansson. saknade inte alls potatisen faktiskt.

Janssons Frestelse på Zucchini:
2 portioner
1 stor zucchini
1 gul lök
200 g ansjovisfileer
ca 2 dl vispgrädde

Strimla zucchini precis som du brukar strimla potatisen
till Jansson. Skiva löken tunt, och skär ansjovisen i
mindre bitar. Fräs löken i lite smör så den blir
genomskinlig men inte brun. Täck botten på en
ugnssäker och smord form, lägg på några skivor ansjovis
och därefter lök. Krydda gärna med lite peppar och lite
salt. Varva så några gånger, och avsluta med zucchini
överst. sätt in i mitten av ugnen i 225 grader ca�
10 minuter. Ta ut och häll av vätskan som blir av
zucchinin, annars blir det väldigt vattnigt.
Häll på grädde +lite av ansjovisspadet och
grädda ytterligare ca 15-20 minuter.

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
17 december, 2012 0
Vegetarisk Patè med nötter& selleri

Jag är ganska trött i dag. Hade lite feber igår och en förkylning på gång.
Har dock kunnat hålla förkylningen i schack med diverse vitaminer och
tillskott än så länge. Hoppas att den är veck i morgon.

Visst är det trist med Gävlebocken som brinner varje år? Varför i hela fridens dagar ställer man upp den över huvud taget? Tycker att det är LÖJLIGT , för de vet att någon kommer tutta på den i alla fall. Skänk pengarna till statsmissionen istället, tyckte min vän Jenny, och jag håller med henne! Varför låta pengar gå upp i rök när de kan göra nytta någon annan stans? Tror att det är lite reklam för kommunen också. Outalat iscensatt som någon sa på Facebook.

Jag har fått idètorka och skrivkramp. Inspirationen har inte infunnit sig alls denna vecka. Däremot har jag många funderingar på julklappar och vad jag ska bidra med på julbordet i år. Är sååå trött på sedvanlig julskinka, köttbullar och prinskorv. Ja man kan ju piffa till skinka

Annons

och köttbullar. Och det är lite kul med lite annorlunda smaker.
Förra året gratinerade min ena svärson skinkan med krossade pepparkakor, chili och aprikoser. Oh Så Gott! Och min andre svärson-han är kock- gjorde supergoda köttbullar.

Min dotters svärmor, Lena brukar göra så gott rotfruktsmos och en fänkålsgratäng som hon bidrar med på vårt julbord. Det är mycket välkomnande till all annan fet julmat. Lena är från Finland och jag tror att de, i allafall i hennes familj, har haft som tradition att ha dessa på julbordet. Själv blir jag alltid ombedd att fixa en räkmousse. Supergod.

Den här patèn är ny på vårt julbord, och den är gjord på selleri och nötter. Ett gott alternativ, både för den som är vegetarian och den som inte är det.

Nötter-och selleripatè:

Annons

8 portioner
500 g rotselleri, grovriven
2 gula lökar, rivna
1 vitlöksklyfta, riven
1/2 dl vatten
ca 1/2 dl olivolja
2 tsk koriander
1 tsk malen kryddpeppar
2 krm salt
2 tsk timjan
1 tsk mejram
1 tsk oregano
2 1/2 dl nötter. (Hasselnötter eller solrosfrön som ett exempel).
2 ägg
Smör till formarna.

Gör så här:
Fräs lök, vitlök och selleri i olivoljan med koriander och kryddpeppar.
tillsätt vattnet och låt det småkoka in i ca 5 minuter. Mal nötterna i en
matberedare, inte helt finmalt. Tillsätt selleriblandningen, och kryddorna samt ägg och rör ihop till en smet. Smaksätt med salt. Lägg smeten i en smord form, eller i portionsformar och gratinera i mitten av ugnen ca 25-30 minuter i 175 grader.

 

Dela inlägget
Annons
14 december, 2012 0
Och Vinnaren av Julkonsertbiljetterna är….

Vinnaren av tävlingen av biljetter till Stjärnjulskonserten i morgon gick
till Anna Kronwall i Sundbyberg!!!!

Du är varmt välkommen Anna! Jag lovar att du kommer att få njuta av en magisk underbar konsert!

Vill du också gå? Skynda då! Vi ger tre konserter i helgen! Kl 19 i kväll,
i morgon lördag den 15/12 kl 14 och kl 17:30.

Annons

Biljetter kan du köpa på ticnet eller på plats. www.stjarnjul.se

 

Dela inlägget
Annons
Annons