Annons

Tre Frukosttips inför sockerutmaningen.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
24 augusti, 2013
Ingredienser som tomat, fetaost, spenat och ägg till omelett på svart skärbräda

Snart är det ju måndag och vi börjar vår utmaning! 🙂

Kul att så många hänger på! Detta blir ju faktiskt en utmaning för mig med!

Tänk på att:
Inte ha något godis eller socker i någon form lättillgängligt. Rensa och släng godis, kakor, kaffe, socker, sirap, sylt osv, så att du inte faller för frestelsen.
Ersätt aldrig socker med någon konstgjord produkt som aspartam. Söta med naturliga ingredienser som frukt och bär. Exempelvis light-produkter ökar ditt sockersug. Laga din mat från grunden, så slipper du fundera på om det finns socker i någon form i maten. Tänk på att i allafall läsa noga på varje livsmedel med innehållsförteckning. Lär dig sockrets alias: Laktos, Dextros, Melass, Majssirap, Glycos och Sackaros är alla täcknamn för sockerarter Ju längre innehållsförteckning, desto troligare är det att livsmedlet innehåller socker. Bröd är exempelvis ett livsmedel som nästan alltid innehåller socker.

Annons

Den typiska frukosten består av en sockerbomb i form av snabba kolhydrater och socker, vilket gör att man får en kick som dock snabbt går över och man blir trött och sötsugen hela dagen.
Det är jättebra att äta en bra frukost som man står sig på länge. För att man ska hålla sig allert är det bäst att äta en frukost baserad på proteiner och bra fetter. Lägg till antingen grönsaker eller frukt/bär. Proteiner balanserar blodsockret och ökar utsöndringen av magsäckshormonet CCK, vilket är ett mättnadshormon. Proteiner gör alltså att du håller dig mätt längre, samtidigt som det faktiskt ökar koncentrationsförmågan vilket ju är viktigt när man arbetar eller pluggar. Se därför till att du alltid, oavsett sötsug eller inte, äter en frukost där proteiner ingår. Ägg i alla dess former är super att äta till frukost. Hommus eller tofu, är en variant för den som inte äter animaliska produkter. Här kommer lite förslag som håller dig mätt fram till lunch. Skulle du ändå bli sötsugen innan lunch, ta ett litet mellanmål i form av lite frön eller nötter.
Mat i sin ursprungliga, naturliga form innehåller inte något processat socker, så laga alltid maten från grunden. Se också till att du får i dig bra näring från maten. Näringsbrist ökar också sockersuget.

Tänk på att alltid ha med proteiner och bra fetter i varje måltid.
Bra fettsyror får du från:
Kokosolja
Avocado
Omega-3
Linfröolja

Den här omeletten tycker jag är en bra och god variant.

Ingredienser som tomat, fetaost, spenat och ägg till omelett på svart skärbräda
Foto: Mia Hagenmalm

 

 

Annons

Omelett med fetaost och grönsaker
1 portion
2 ägg
1 nypa babyspenat, färsk
3 skivor zucchini
2 coctailtomater i skivor.
2 msk fetaost eller keso
oliver
kokosolja eller smör att steka i
herbamare örtsalt och chiliflakes eller svartpeppar

Omelett med tomat, zucchini, spenat, fetaost och oliver på fat som är vitsvart randigt
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Vispa samman ägg med kryddor. Stek zucchiniskivorna någon minut på medelhög värme. Lägg sedan i tomater och spenat och häll över äggvispet. Låt stelna till en omelett. Precis innan den är färdig, smula över fetaosten. Servera med några oliver. Drick gärna ett glas vatten till med antingen en citronskiva eller några gurkbitar. Det kan reducera sockersuget och är dessutom basiskt.

Gillar man hummus, kan det vara ett gott proteinrikt alternativ på frukostmackan. Men då ska det vara ett mörkt osötat fullkornsbröd utan vitt vete. På Kureras receptsida och längre tillbaka i min blogg, hittar du recept på frukostbullar och frökex och annat bröd utan vete och socker. Länk till goda frallor utan vete: https://kurera.se/underbara-lchf-frallor/
Här har jag gjort en stor sats hummus. Det går utmärkt att förvara en längre tid i kylen, men du kan också frysa den om du vill.

 

 

Annons

smörgås med hummus en avocadohalva på fat
Foto: Mia Hagenmalm

Hummus
10 dl kokta kikärtor.(Koka gärna själv. Det blir godast) Gör som det står på förpackningen
4 vitlöksklyftor, pressade
1 dl olivolja
1/2 dl thahini, (sesampasta)
0,75 dl citronsaft, färskpressad
1/2 citron, rivet skal av
1 tsk spiskummin, mald
himalayasalt och vitpeppar

Gör så här:
Mixa kikärter tillsammans med vitlök. Tillsätt olivolja, citronsaft och skal samt thahini. Fortsätt mixa.
Smaka av med spiskummin och salt och peppar. Bred ett tjockt lager på smörgåsen. toppa med exempelvis några gurkbitar eller andra grönsaker. Ät yoghurt naturell med gojibär, pumpakärnor och lite hallon till. Ta gärna en matsked kokosfett som avslutning. Det håller sockersuget borta och är även bra för tarmfloran, samt håller ditt immunförsvar på topp!

 

TIPS:
Helst ska man använda ekologiska ingredienser, men om du inte väljer det, kan man för att få bort bekämpningsmedel och bakterier från citronskalet gnida den i vinäger och sedan skölja i vatten innan du river skalet från den.

Proteinsmoothie med bär och kokosmjölk
2 dl kokosmjölk
eller 1 dl kokosmjölk och 1 dl yoghurt naturell
2 msk proteinpulver naturell, exempelvis Dahlblads eller WNT:s
1/2 dl lingon
1 dl hallon
1 msk kokosfett med smak

Hallon o lingonsmoothie i glas toppat med röda hallon, mandel, solrosfrön och kokosflingor
Foto: Mia Hagenmalm

 

Mixa till en smoothie. Toppa gärna med några hackade mandlar och hallon.

Ha en trevlig helg! /Mia

 

22 augusti, 2013 0

Det är bra att ställa in sig mentalt innan man ska sluta med ett beroende! Ett sockerberoende kan liknas med att vara beroende av nikotin. Så jag skrev en liten bra lista på vad man bör tänka på innan man stoppar något i munnen inför utmaningen som börjar på måndag. En bra och hälsosam kost är faktiskt A och O för att förenkla det. Här är några förslag på hur du lättare lyckas att bryta din ovana. Det är viktigt att successivt och i början ersätta socker med mer sockerfattiga eller sockerfria alternativ. Kom ihåg att SockerUtmaningen går ut på att utesluta socker i alla dess former och godis, läsk, kakor, kaffebröd, Oboy osv. Sen är det upp till dig hur du vill gå till väga. Jag kommer peppa er/dig, ge råd, tips och verktyg och informerar om sockrets skadliga inverkan och tipsa hur man kan göra för att minska sockersuget!
🙂

Detta ska du undvika:
*Socker, sirap, godis och läsk, kakor och fikabröd.

*Vit pasta, vitt bröd, vitt ris, alltså allt raffinerat men också majs som är stärkelse, vilket i kroppen omvandlas till socker.
*Snacks som chips och friterad mat som pommes frittes innehåller också en massa skit som inte är bra för kroppen.

Annons

*Kemiska produkter som innehåller tillsatser, som margarin, becell och flytande smör på flaska. Även matoljor som majsolja, solrosolja och jordnötsolja som innehåller Omega-6 fettsyror.
*Charkvaror som exempelvis korv kan innehålla tillsatser däribland socker men också glutamat som påverkar din hjärna negativt. Det finns dock undantag, så läs innehållsförteckningen på paketen.
* Aldrig halvfabrikat eller färdigmat. Laga alltid din mat från grunden.
*
Välj gärna bär framför frukt som innehåller mycket fruktos och kan trigga igång söstuget. Torkad frukt/bär ska man helst helt undvika, då torkningen koncentrerar fruktsockret i frukten.

OBS! Absolut INGA light-produkter i någon form! De innehåller en massa kemiska tillsatser och/eller andra sötningsmedel. En del sockerberoende personer går igång på mjölksockret i mjölkprodukter. I så fall kan man utesluta alla mjölkprodukter och ersätta med soya eller havre.

Det här kan du äta/dricka:

*Vatten! Jätte viktigt!
*Alla grönsaker som växer ovan jord som olika sorters kål av alla sorter. Baljgrönsaker är supernyttigt som haricoverts, bönor, spenat, broccoli, zucchini, aubergine, oliver, svamp, sparris, grönsallad, gurka, tomat och avokado samt lök som dock inte växer ovanjord.
*Mejeriprodukter som creme fraiche, yoghurt naturell, keso, ! De feta, naturliga produkterna, inga light-produkter!!! Det är tabu!
*
Riktigt Smör, bregott och kokosfett
*Ost (hård) och keso
*Nötter och frön är supernyttigt, men bara en handfull per dag.
*Bär- helst lingon och tranbär som är mer syrliga och citron och grapefrukt
*Färska kryddor, vitlök, och gärna heta kryddor som chili, cayenne och ingefära
*Ägg i alla former: Kokt, stekt, omelett, äggröra och så vidare. Fet fisk som lax, makrill och sill som innehåller bra Omega-3 fettsyror. Kyckling, nöt och fläskkött. Kolla bara på förpackningen så man inte har sprutat in socker eller e-ämnen i köttet. Man vet aldrig nu för tiden. 🙁
*Bra fettsyror som Omega-3 från fisk eller linfröolja, samt från kokosfett.
*Kaffe och the

  • Det kommer mera!!!…… 🙂 Så kika in i min blogg! Jag kommer att lägga ut lite varianter på bra frukostar och förslag på mellanmål under de kommande dagarna.

    Annons

    Må så gott! / Mia

Dela inlägget
Annons
22 augusti, 2013 0
Tre jätte viktiga saker som är bra att veta om man vill bli av med sitt sockersug!
*1. Att motionera
*2. Att äta regelbundet
*3. Bra sömn!
Vad är det som gör att man blir beroende eller sugen på sött?
Annons
Att socker för många är lugnande och kanske ångestdämpande, beror på att när du äter socker utsöndras ämnet endorfiner! Endorfiner ger en känsla av vällust och lugnar. Men endorfiner utsöndras också vid träning och är kroppens eget morfin! Ett starkt smärtstillande hormon.
Att motionera är bra för att fylla på dopaminet i hjärnan! Dopamin är ett belöningsämne som utsöndras när du äter socker, alltså ger hormonet dopamin dig vällust och meningsfullhet som när du gör något du tycker om.
Men dopamin utsöndras även när du motionerar, men som sagt bara om du gör något du tycker om. Är du helt omotiverad och tycker att te x ge sig ut och springa några kilometer, suger, kan du lika gärna låta bli.
Det är endast när du utövar saker som motiverar dig som dopaminet utsöndras. Så motionera/träna med något du tycker är skoj och som ger dig en mening.
Socker ökar också serotinin i hjärnan. Har man brist på serotinin kan man känna sig nedstämd, låg eller deprimerad. Signalsubstansen serotinin bidrar alltså till att känna sig glad och lycklig! 🙂 Äter man socker tolkar hjärnan det som att man mår bättre och känner sig gladare. Alltså en belöning. Men motion ökar också serotinin. Efter en tids träning kan du alltså ersätta kompisen sockersuget med den mycket trevligare kamraten träning och motion. Motion är alltså jätteviktig för att minska sötsug!
Ät regelbundet! Gör som bebisarna! Ät var tredje timme! Det är för att hålla ditt blodsocker på en jämn nivå . Det är superviktigt att äta en bra frukost samt ett mellanmål mellan frukost och lunch,och mellanmål mellan lunch och middag plus något litet mål på kvällen för att minska sötsuget och hålla blodsockret på en jämn nivå Faktum är att du genom att äta regelbundet, minskar både suget efter sötsaker och ett eventuellt småätande. Hur lätt är det inte att smälla i sig en chokladkaka eller en bulle när man är sugen/ hungrig? Och om man äter många mål om dagen har man lättare att hålla vikten eller faktiskt gå ner i vikt. Gör alltså mellanmål och ta med till jobbet, så undviker du sockerfällan och risken för att falla för frestelsen när jobbarkompisen bjuder på bullar till eftermiddagsfikat. Laga all mat från grunden. Undvik färdigmat och halvfabrikat, snabba kolhydrater i te x vitt bröd, pasta och ris. Samt socker förstås. Både raffinerat och sk aspartam.
Bra sömn är också en faktor för att hålla sockersuget borta. När du sovit dåligt ökar produktionen av hormonet ghrelin och hormonet leptin minskar. Ghrelin utsöndras från magsäcken och spelar en roll för den hunger vi känner innan måltid. Den ökar alltså aptiten och sötsuget. Leptin är det hormon som är kopplat till mättnadskänsla. Man får även en nedsatt insulinkänslighet vid för lite sömn, vilket orsakar högre blodsockernivåer.
På min blogg kommer jag att lägga ut förslag på olika nyttiga sockerfria mellanmål. Jag kommer också föreslå några bra frukostar som du kan variera med. Där kommer jag också berätta hur du ska undvika det gömda sockret. För socker finns i mycket av den mat vi äter. I halvfabrikat och i färdigmat men även i sånt man kanske inte tänker på att det ska finnas socker i, som te x kaviaren på frukostmackan. Det bästa är att laga all sin mat från grunden så att du själv vet vad den innehåller.
Jag har massor av recept på min blogg som inte innehåller socker eller snabba kolhydrater, då jag alltid undviker det. Kika gärna in! 🙂
Mia
Dela inlägget
Annons
21 augusti, 2013 0

Nu tänker jag skriva om något som gör mig skiträdd! För vad gör vi människor med jorden och oss själva, djur och natur????

Har du hört talas om Morgellons sjukdom?
Första gången jag hörde talas om Morgellons sjukdom, var i våras, när en kvinna berättade att hon hade den. Sjukdomen! Den här kvinnan hade åkt på en infektion, hon visste från början inte vad detta berodde på. Hon gick under en stark antibiotikakur sedan flera månader tillbaka. Hennes händer och ansikte var fulla av eksem och fula variga, vätskande sår. Hon hade en fruktansvärd klåda på kroppen som hon försökte stilla med bland annat vinäger och molkosan.
Hon berättade att hon körde på med detox och enzymer samt probiotika, för hon ville rena sin kropp från infektionen. Och åt mycket antioxidanter för att stärka sitt immunförsvar.

Sist jag pratade med henne berättade hon att hon hade fått en diagnos: Morgellons sjukdom. Hon var väldigt irriterad och ville inte befatta sig med sin sjukdom. Hon hade läst på nätet om folk som blivit betraktade som psykiskt störda. Och om folk som har sjukdomen kan dra ut fibrer ur sina sår och hud. Jag blev intresserad och när hon gått, googlade jag på det, men fick liksom ingen direkt information mer än att, ja! Det var en form av psykisk sjukdom, där folk trodde att de hade parasiter under huden. Och att de orsakade sina sår och eksem själva. Sår kan man väl orsaka sig själv, men eksem?

Annons

Men så kom jag att prata med en annan kvinna som också berättade att hon har Morgellons sjukdom. Hon hade tappat allt sitt hår, och hon hade ärr efter sår i ansiktet. Nu mådde hon mycket bättre, och hon hade haft sjukdomen i 7 år.

Jag har kollat lite till vad den här sjukdomen är för något, och hittade lite på nätet. Och med hjälp av information på nätet och denna kvinnas berättelse ska jag försöka förklara hur sjukdomen yttrar sig, samt vad den kan bero på. Jag hittade Zarah Öhbergs blogg där hon skrivit om Morgellons sjukdom, och att sjukdomen kan vara kopplad till genetiskt modifierade livsmedel. En studie är påbörjad av Centers for Disease Control (CDC). Man gör studien i norra Kalifonien där många patienter med Morgellons sjukdom bor.

Den kvinna som jag pratade med berättade om trådliknande hårda, långa maskar som är vassa som glas i ändarna som växer ut ur huden eller ur eksemliknande sår. Det är också hur andra beskriver dem när jag läst om det. När hon fick sjukdomen hade det börjat med lunginflammation, och hon hade blivit lätt förvirrad, och fått minnessvårigheter. Senare hade dessa sår och eksem uppkommit, och hon tappade allt sitt hår. Hon visade mig hjässan och hon var nästan helt skallig. Bara fjun på huvudet, som om hon rakat av sig allt och det började komma tillbaka på vissa ställen. Hon hade blivit klassad som psykiskt sjuk och att hon åsamkat sig sina eksem och sår själv. Inom svensk sjukvård har denna sjukdom tidigare bedömts som en psykisk sjukdom med vaneföreställningar, och kvinnan hade fått äta medicin mot schitzofreni!

Vad beror då denna märkliga sjukdom på? 2007 var 10.000 familjer registrerade hos Morgellons Receach Foundation.

Den kvinnan jag pratade med trodde att alla miljögifter och nanoteknik, utsläpp från flygplan orsakade sjukdomen. Att det handlade om en förgiftning var hon övertygad om.

Annons

Många läkare hävdar att sjukdomen beror på parasiter, men ingen parasitmedicin vare sig läker eller botar sjukdomen, skriver Zarah Öhberg. Numera verkar det som om kopplingen finns till genmanipulerat livsmedel och att det är genmodifiering som orsakar sjukdomen. Forskare har upptäkt att fibrer från olika människor med sjukdomen såg anmärkningsvärt lika ut, trots att miljöfaktorer och arv inte på något sätt hör samman. Specialister på infektionssjukdomar hävdar att fibrerna tillhör svampsläktet efter att man studerat fibrernas DNA. Dessutom har man funnit ämnet Agrobakterium, som är släkt med gramnegativa bakterier som kan skapa genetiska förändringar på både växter och mänskliga celler.

När Morgellons Research Foundation testade teorin genom att ta biopsier, fann man Agrobacterium hos alla med sjukdomen Morgellon, men inte hos friska personer i kontrollgruppen.

Vad är då genmanipulering (GMO)? GMO är detsamma som genetisk modifierade organismer som framtagits för att ändra arvsmassan i växter och djur. Det är för att gynna lönsammare avel och gynnsammare förhållande under året runt odling. Det finns i många av våra livsmedel, främst i soya, raps och majs. Dagens forskning visar på negativa konsekvenser för oss månniskor, djur och natur.

 

Hallå???

Annons

 

Källa: NaturalNews

Dela inlägget
Annons
20 augusti, 2013 0

Rätt datum är den 26/8 förstås! Alltså måndag nästa vecka!

/Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
19 augusti, 2013 0

Äter du för mycket socker? Både i form av godis, snabba kolhydrater och det gömda sockret i maten? Vet du att vi i Sverige äter 40-50 kilo socker person/år? Socker tillför inte kroppen några som helst näringsämnen. Bara tomma kalorier.Och det är inte bara på grund av karies som för mycket socker är farligt för oss människor. Det skadar även vår hälsa.

Därför tänker jag köra en utmaning! Jag kommer att varje dag under en 3 veckors period peppa dig som vill försöka vara/bli sockerfri på Kureras Facebooksida med början Måndag den 26/8!

De regler som gäller är att du varje kväll ger en kommentar under mitt inlägg på facebook om du lyckats vara sockerfri under dagen. Vi kommer också att köra en utlottning till en av er som klarar de 21 dagarna utan socker.�

Du ska undvika: *Socker *Godis *Fikabröd *Läsk *Glass *Choklad *Oboy Och naturligtvis annat som innehåller socker, som exempelvis yoghurt med bär, flingor, marmelad, saft och sylt.

Annons

Under tiden kommer jag att peppa dig till ett sockerfritt liv genom att ge tips på hur du ska minska ditt sockersug samt informera om socker och dess skadliga inverkan på kroppen. Jag kommer också att ge tips och information på hur du kan undvika det gömda sockret i maten och lägga ut smarta tips och sockerfria recept på min blogg.

Lite tips innan du börjar! Laga all mat från grunden. Undvik färdigmat och halvfabrikat, snabba kolhydrater i te x vitt bröd, pasta och vitt ris. Samt socker förstås. Både raffinerat och sk aspartam. Det är viktigt att äta en bra frukost, och ett mellanmål mellan frukost och lunch, samt mellanmål mellan lunch och middag för att minska sötsuget och hålla blodsockret på en jämn nivå. Det är när du får lågt blodsocker som sötsuget börjar göra sig påmind. Då är det bättre att ta en frukt eller lite nötter än att svulla i sig en chokladkaka. Det vet vi ju. Men kanske låter man sötsuget styra vad man vill stoppa i munnen just då.

Tre jätte viktiga saker som som underlättar och är bra att veta om man vill bli av med sitt sockersug!
*Att motionera *Att äta regelbundet *Bra sömn!
Kika gärna in på min blogg under veckan! Jag kommer att lägga ut några bra sockerfria frukostar och mellanmål att börja med, samt lite mer information.
Ha det gott, så hörs vi på måndag! / Mia
Dela inlägget
Annons
Annons